A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA Gazdálkodástudományi Bizottság Tudásmenedzsment Munkabizottsága konferenciája „Kihívások és új paradigmák a tudásmenedzsment,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Központi Statisztikai Hivatal
Advertisements

A sport mint stratégiai ágazat az állami szerepvállalás tükrében
Nyiri Lajos, ZINNIA Group
MTA Regionális Kutatások Központja Együttműködési irányok és kapcsolathálózati struktúrák a hazai kis és közepes méretű vállalkozások körében GENERÁCIÓK.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
2013. október 10. Bogsch Erik A gyógyszeripar válasz a kihívásra.
Készítette: Grolyóné Szabó Éva május10.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Az elveszett termelés az építőipar gondjairól. Forrás: eurostat.
A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán folyó kutatások Szabó Ingrid Szabó Ingrid dékánhelyettes dékánhelyettes.
Minőségi oktatás, versenyképesség, oktatási innováció A Microsoft magyarországi innovációs napja Magyar Tudományos Akadémia 2009 november 30 Halász Gábor.
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
‘rEUsearch’ Az Európai Unióhoz való csatlakozás hatásai a határon átnyúló kapcsolatokra, agráriumra és kereskedelemre – kutatási projekt (HURO/0801/075)
25/09/2009Fenntarthatósági Nap 21 Klímavédelem fénysebességgel Szomolányi Katalin Vállalati Fenntarthatósági Osztály.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
Horizon 2020 program, illetve a nemzeti K+F+I stratégia aktualitásai Dr. Nikodémus Antal Főosztályvezető Nemzetgazdasági Minisztérium Innovációs és K+F.
Debrecen május 29. Prof. Dr. Szabó Ildikó Szocializáció az egyetemi csoportok és csoportkultúrák világában Egyetemi élethelyzetek. Campus-lét a Debreceni.
MTA Regionális Kutatások Központja Urban-regime Pécsett Pálné Kovács Ilona PTE BTK, MTA RKK.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem
A tanulás szürke zónája Tót Éva PH – Felsőoktatási Kutatóintézet Képzés és munkaerőpiac Educatio konferencia Budapest, szeptember.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
A válság hatása a háztartások fogyasztására
Pannon Egyetem, Szervezési és Vezetési Tanszék
Tudásmenedzsment nemzetközi vállalatok helyi leányvállalatainál Magyarországon egy 2010-es empirikus vizsgálat tükrében Dobrai Katalin – Farkas Ferenc.
Marczellné Szilágyi Eszter (intézetvezető-helyettes, Zsigmond Király Főiskola, Gazdaság – és Vezetéstudományi Intézet) A tudástranszfer sűrűségét befolyásoló.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
A Héraklész Program merítési bázisa
A vidéki tér sikertényezői
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Az emberi tőke vizsgálatának lehetőségei társas vállalkozások körében Kutatási terv Pótó Zsuzsanna.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Miért szeressük a Biztosítókat? A biztosítók több ezer éve létező, valós ügyféligényt elégítenek ki (ma közel 12 millió szerződést kezelnek). A biztosítások.
A Nemzeti Civil Alapprogram szerepe a civil szektor fejlesztésében
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Magyarországon
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
turizmusért felelős helyettes államtitkár
Az idegenforgalom lehetőségei a határmenti régióban Dobis Ildikó, Győr,
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
E 5. Együttműködések a humán szolgáltatásokban
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
„TUDÁSIGÉNYES SZOLGÁLTATÁSOK – TUDÁSIGÉNYES VÁLLALKOZÁSOK”
„TUDÁSIGÉNYES SZOLGÁLTATÁSOK – TUDÁSIGÉNYES VÁLLALKOZÁSOK”
Előadás másolata:

A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA Gazdálkodástudományi Bizottság Tudásmenedzsment Munkabizottsága konferenciája „Kihívások és új paradigmák a tudásmenedzsment, a generációk és a kultúra dimenzióiban” Széchenyi István Egyetem, Győr, március 13.

Szervezeti tanulás – professzionalizálódás: tudásmenedzsment kihívások a nonprofit szervezetek számára Dobrai Katalin Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar A ny. sz. OTKA támogatásával

A hipotézisek és igazolásuk forrásai A vizsgált hipotézisek A hipotézisek igazolása statisztikai adatok az USA-ról a KSH adatai szakmai kutatások eredményei saját kutatások eddigi eredményei (OTKA, FP7) 3 MTA Tudásmenedzsment konferencia Győr, Dobrai Katalin H1. A nonprofit szervezetek gazdasági és társadalmi hatása nő. 1 H2. A nonprofit szektor szervezetei tudatosan tervezik jövőjüket. 2 H3. A professzionalizáció hozzájárul a szervezetek továbbfejlődéséhez. 3

A nonprofit szervezetek növekvő hatása A szektor fejlődésének legfontosabb indikátorai a A gazdasági és társadalmi hatás indikátorainak szisztematikus mérése Meghatározó tendenciák 4 MTA Tudásmenedzsment konferencia Győr, Dobrai Katalin a szervezetek számának alakulása a bevételek alakulása a GDP-hez való hozzájárulás a professzionalizáció növekedése a hibridizáció jelensége a szervezeti határok relativizálódása

USA : 2000 és 2010 között – a foglalkoztatottság változása : – erőteljes visszaesés a forprofit szektorban, – mérsékelt növekedés a nonprofit szektorban (Salamon et al. (2012, 11) –a nonprofit szektor: a 3. legnagyobb foglalkoztató USA-ban  11 millió fő foglalkoztatott Magyarország: az elmúlt 20 év – a szervezetek száma és a bevételek reálértéke 90% felett emelkedett –2010-ben szervezet  1993-hoz képest háromszoros a foglalkoztatottak száma –2009/2008 és 2010/2009: jelentős mértékű foglalkoztatás növekedés a szektorban –a foglalkoztatottak %-os aránya a nemzetgazdaságban foglalkoztatottak létszámához képest 2,5 %-ról, 3,5 %-ra nőtt (KSH- adatok) Általános fejlődés- egy kis összehasonlítás 5 MTA Tudásmenedzsment konferencia Győr, Dobrai Katalin Növekedés a nonprofit szektorban

A nonprofit szervezetek Magyarországon (2005–2010) 6 Figyelik a gazdasági és társadalmi hatás egyéb indikátorait is. MTA Tudásmenedzsment konferencia Győr, Dobrai Katalin ÉV Szervezetek száma Szervezetek számának alakulása (%) Össz. bevétel (millió Ft) Bevétel változása (%) Össz. bevétel / GDP (%) ,0% ,1100,0% 3,88% ,7% ,1104,9% 3,79% ,1% ,0112,8% 3,86% ,5% ,2128,0% 4,12% ,7% ,2130,4% 4,35% ,6% ,0140,7% 4,52% Forrás: KSH (2011a,b alapján saját szerk.) Folyamatos növekedés a szektor összbevételében. Összbevétel a GDP %-ában folyamatosan nő. Az egy szervezetre jutó összbevétel folyamatosan nő.

A profivá válás útján Támogató szervezeti keretek A professzionalitás érvényesülése 7 MTA Tudásmenedzsment konferencia Győr, Dobrai Katalin Szervezetközi együttműködések: ernyőszervezetek, hálózatok A hibrid szervezetek terjedése a menedzsmentmódszerek erőteljesebb alkalmazása törekvés hatékonyabb struktúrák megteremtésére törekvés hatékonyabb folyamatokra reagálás a működési környezet változásaira a szervezeten belüli szaktudás növekedése vezetési felfogások változása

Tanulás – fejlesztés – fejlődés Tanulságok a professzionalizálódás szemszögéből – 38 szervezetnél készített interjúk alapján A vizsgált kérdések – A meglévő tudás és fejlesztési igények – Formális és informális tudásszerzési módszerek – A szervezetfejlesztés nyújtotta előnyök – A szervezeti kultúra támogató szerepe Kapcsolat a szervezet „professzionalizáció” értelmezése, a tanulási igények, és az elvárások teljesülése között. 8 MTA Tudásmenedzsment konferencia Győr, Dobrai Katalin

Következtetések 9 MTA Tudásmenedzsment konferencia Győr, Dobrai Katalin A nonprofit szervezetek felismerték a tanulás és a szervezeti tudás menedzselésének szükségességét. 1 A szektor szervezetei nyitottak az új ismeretek befogadására. 2 A szervezetek „professzionalizáció” értelmezését meghatározza az aktuális tudásigény. 3

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Billis, David (2010). From welfare bureaucracies to welfare hybrids. In: Billis, D. (ed) Hybrid Organizations and the Third Sector: Challenges for Practice, Theory and Policy. Palgrave Macmillan, London, Központi Statisztikai Hivatal (KSH) (2011a): Központi Statisztikai Hivatal (KSH) (2011b): Maier, F. & Meyer, M. (2011). Managerialism and Beyond: Discourses of Civil Society Organization and Their Governance Implications. Voluntas, DOI /s Salamon, L.M.. – Sokolowski, S.W. – Geller, S. L. (2012): Holding the Fort: Nonprofit employment during a decade of turmoil. Nonprofit Employment Bulletin, 39 (January), Johns Hopkins University Stat.Tükör (2011/90): Források 11 MTA Tudásmenedzsment konferencia Győr, Dobrai Katalin