Tudásmenedzsment fejlesztések a tudásközösség – közösségi tudás – tudástőke hármas egységének jegyében az MTV-nél Móriczné Zvornik Csilla (MTV - humánerőforrás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
Advertisements

Hidak és járható utak a tudomány és gyakorlat között Egyénre szabott tudásmenedzsment szolgáltatások – Intézményesítetté váló tudásmenedzsment megoldások.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
Tudásmenedzsment a változó szervezeti környezetben
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
AZ ORSZÁGOS EGYHÁZI TISZK KÜLDETÉSE. A fenntartók elvárásai a TISZK, a Felügyelőbizottság és az intézmények felé Olyan szakképzési intézményrendszeri.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Karrier és tudásmenedzsment a VIP Humánpolitikai Rendszerben
A Magyar Regionális Tudományi Társaság tevékenysége Horváth Gyula.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
NELI-projekt bemutatása
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
TAMOP /2/KMR Projekt szakmai vezető: Demeter Attila alezredes március 23. A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális.
66/ A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató munkáltatók bemutatkozása Nagy Imréné.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
Drajkó László Ügyvezető igazgató Microsoft Magyarország KFT.
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
FEJLESZTÉSI FELADATOK FINANSZÍROZÁSA Gazdaságfejlesztési pályázatok a tervezéstől a megvalósításig - több száz nyertes pályázat tapasztalatai alapján -
MTA Tudásmenedzsment Albizottság workshop 2011 Prof. Dr. Noszkay Erzsébet elnök MTA VSZB TM Albizottság Tudásközösségek és közösségi tudások a praxisban.
Dr. habil. Bencsik Andrea Széchenyi István Egyetem Győr
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
MTA Tudásmenedzsment workshop Szemelvények, érdekes eredmények „A női munkavállalás és a lifelong learning kapcsolata” c. kutatásból
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
Az Euro One Számítástechnikai Rt. Egy távmunka-projekt bevezetésének tapasztalatai Vass Gábor gazdasági igazgató Euro One Számítástechnikai Rt December.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
A "Tanulás-fejlődés-életesély a Sajó-völgyében" (TÁMOP /2) projekt helye Sajószentpéter kulturális városfejlesztésének rendszerében Sajó.
A „KONTAKTUS” Dél-dunántúli Regionális Közoktatási Hálózat Koordinációs Központ feladatai, működése Matókné Misóczki Mária Projektigazgató.
Az EEM helye a menedzsmentben
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
A képzett szakemberekért Idegen nyelvi fejlesztések a programban Juhászné Víg Éva alprogram-vezető május 20.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
Rövidtávú feladatok A tankönyvírás – e-learning anyag összeállítása.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
STRATÉGIA ÉS TELJESÍTMÉNYMÉRÉS
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
A közúti közlekedésbiztonság alakulása Magyarországon;
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
A projekt indulása K21 - A „Könyvtári minőségfejlesztési 21” modell nyomán Előkészítés, csapatépítés 2008-ban 2009-ben projektté szerveződött Jelenleg.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
FEMIP „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban” TÁMOP / Bángi-Magyar Attila szakmai vezető OFI Szakmai Napok december 7.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Tudásmenedzsment trendek. Mi újság a TM „házatáján” A TM piaca jelenleg egy „Kék óceán” (Blue ocean) még nem alakult ki öldöklő harc Úgy tűnik, ha lassan.
Termelői csoportok tájékoztatója Eredmények és lehetőségek B udapest, február 10. dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
A felsőoktatás nemzetköziesedése: a nyelvoktatás helye és lehetőségei az uniós felsőoktatási programokban Dobos Gábor március 31. A szaknyelvoktatás.
1 A duális képzés illesztése a vállalat tudásmenedzsment rendszerébe Gyulay Tibor Tudásmenedzsment szakértő.
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Előadás másolata:

Tudásmenedzsment fejlesztések a tudásközösség – közösségi tudás – tudástőke hármas egységének jegyében az MTV-nél Móriczné Zvornik Csilla (MTV - humánerőforrás és KEM igazgató) Dr. habil Noszkay Erzsébet (tudásmenedzsment szakértő) Liptay Bálint (Poziteam Kft. - tudásmenedzser tanácsadó) 2010. március 4.

Az MTV számokban Első tévéadás – 1957 RT-vé alakulás -1996 6 telephely Nyereséggel zárt utóbbi évek száma: 4 év 2009-es várható eredmény: 67 M Ft 2010-re tervezett sugárzás: 994 749 műsorperc 2010 –es tervezett likviditási hiány: 7,2 milliárd forint 2010 –es tervezett veszteség: 6,778 milliárd forint A jelenlegi munkavállalói létszám: 1600 fő

A TM szükségszerűsége Versenyelőny HE INFORMÁCIÓ INNOVÁCIÓ Az MTV-nél magas a tudás-intenzív munkakörök száma Az MTV munkaerő állománya elöregedett, elengedhetetlen a tudatos fiatalítás Ma amikor a folyamatos technikai, technológiai megújulás elengedhetetlen, a vállalatok nagy része a saját piacán elképesztő versenyfutás részese, mi jelenthet versenyelőnyt egy vállalkozás számára? A szakirodalom szerint egyre inkább az Információ, az innováció jelenhet versenyelőnyt. És ami a két területet összeköti: a munkaerő, a humánerőforrás (megfelelő létszámban és minőségben). Vállalatunknál a tudás-intenzív munkakörök száma igen magas, több pozíció esetében elvárás, hogy a munkavállaló beszéljen idegen nyelveket, rendelkezzen több diplomával…és bizonyos munkaköröknél speciális ismeretekkel, nagy tapasztalattal. Fontos, hogy ez utóbbiak megszerzésében tudatosan segítsük munkatársainkat azzal, hogy hozzáférhetővé tesszük számukra mások „tapasztalatait”, tudását. Sajnos az utóbbi évek alatt az MTV munkaerő állománya elöregedett, a fiatalítás elengedhetetlenné vált.

Az MTV 2005-ös és 2009-es korfája

Projekt forrása: Innovációs járulék TM projekt lépései 2007 – döntés 2008 – megvalósíthatósági tanulmány e-learning bevezetés, 2009 – tudáskultúra felmérés, TM stratégiaalkotás, pilotprojektek Projekt forrása: Innovációs járulék

E-learning – az egyedüli üdvözítő megoldás?

Eddigi sikerek Intranet megújítás e-learning bevezetés Gyakornoki program mentorok Filmklub Nyugdíjasklub Szorosabb kapcsolat a kismamákkal VJ projekt - http://prezi.com/mnjdwaotlo5m/ Esélyegyenlőségi képzés

A stratégia, mint integráló tevékenység Küldetés Stratégia Szervezet Folyamatok Kultúra Forrás: Marosán Gy. (2006) p. 19. alapján saját szerkesztés

A HE stratégia fontos elemei „Az MTV Rt. munkaerő-állománya legyen minőségi, motivált és lojális. …Meg kell teremteni a minőségi munkaerőt, amely képes a feladatok magas szintű ellátására, valamint képes megfelelni az Rt. elvárásainak. A folyamatos fejlődés, fejlesztés feltételeinek megteremtése érdekében, meg kell tervezni az utánpótlás–biztosítást és –képzést, és gondoskodni kell a tervek megvalósulását biztosító munkaerő állományról is.”

A Magyar Televízió tudásmenedzsment stratégiájának dimenziói 1. TM stratégia az MTV stratégiai céljainak szolgálatában Digitális átállás támogatása EU elnökségi időszakra való felkészülés A várható szervezeti változások TM oldala Regionális stúdiók Új média

A Magyar Televízió tudásmenedzsment stratégiájának dimenziói 2. Tudásvagyon kezelése, gyarapítása, tudáskultúra fejlesztés Tudástérkép készítése Kulcsemberek kezelése Tudáskultúra fejlesztése, korszerű tudástechnológia meghonosítása Tudásközösségek, tudáshálózatok: "Szellemi Műhely" Kulcskompetenciák fejlesztési stratégiája (nyelv...) Mentori program (a gyakornokin túl) Öregedő munkaerő tudásának megtartása (nyugdíjas-program) Külföldi lehetőségek, nemzetközi kapcsolatok jobb kihasználása

A további lehetséges irányok, lépések - 2010-ben További tudásközösségek felkutatása, és közkinccsé tétele, tudástérkép Motivációs háttér kidolgozása Könyvtári klubélet fejlesztése e-learning tananyagok fejlesztése Szakmai wikipedia – az intraneten SharePoint alkalmazás további lehetőségeinek felkutatása, belső elterjesztés Interneten elérhető tudásbázis kialakítás A képzés-fejlesztés mutatószámrendszerének kidolgozása

http://www.youtube.com/user/ntibor

Köszönöm a figyelmet!