DNS chipek, DNS hibridizáció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Utazás a sejtben Egy átlagos emberi sejt magja megközelítőleg 510-15 gramm mennyiségű és 1,8-2 méter hosszúságú (3000 millió bázispárnyi) DNS-ből,
Advertisements

„az emberek hazudnak, de a bizonyítékok nem”
KŐVIRÁG 6.
RACIONÁLIS GYÓGYSZERTERVEZÉS MOLEKULASZERKEZETI VONATKOZÁSOK.
Mutációk.
Az önző gén Richard Dawkins.
Delta Bio 2000 Kft. Ügyvezető: Dr. Haracska Lajos
DNS replikáció DNS RNS Fehérje
A humán genom projekt.
A DNS Szekvenálás 2008 Géntechnikák labor.
Az intergénikus régiók és a genom architektúrájának kapcsolata Craig E Nelson, Bradley M Hersh és Sean B Carrol (Genome Biology 2004, 5:R25) Bihari Péter.
Genome2D: bakteriális transzkriptóma megjelenítését szolgáló eszköz (szoftver) Csernetics Árpád Bioinformatika SZIT ápr. 18.
Az immunoglobulin szerkezete
Készítette: Veres Petra
Molekuláris genetika Falus András.
Kedvenc Természettudósom:
A sejtmagon kívüli genom
génszabályozás eukariótákban
Géntérkép (Human Genome Project)
Génexpresszió (génkifejeződés)
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
Polimeráz láncreakció (PCR)
Fluorescens in situ Hibridizáció
A gombák genetikai manipulációi
MUTÁCIÓ ÉS KIMUTATÁSI MÓDSZEREI
A kromoszómák működése, jellemzői:
Bevezetés a genetikába
A nukleinsavak.
MOLECULÁRIS GENETIKA/GENOMIKA 2..
Géntechnikák Laboratórium
Poszttranszlációs módosítások Készítette: Cseh Márton
Transzdukció Készítette: Őri Zsuzsanna Emese 2007.március 30.
Plazmidok Készítette: Vásárhelyi Miklós. : E. Coli jól használható genetikai kísérletekben: Genomja kicsi(4,2*10 6 bázispár, kb. ezrede az emberének)
Készítette: Leidecker Orsolya
2009. november 26. Transzgének expressziós profiljának felvétele Transzgének expressziós profiljának felvétele Kukoricabogár- és herbicid-rezisztens növények.
Géntechnikák Labor FÁG DISPLAY
Készítette: Sólyom Katalin Április 22.
Transzpozonok, tumormarkerek
FLUORESZCENS IN SITU HIBRIDIZÁCIÓ
Hálózati réteg.
Az izomdystrophiák molekuláris genetikai vizsgálata
NUKLEINSAVAK MBI®.
AZ ELLENANYAG SOKFÉLESÉG GENETIKAI HÁTTERE. AZ ELLENANYAGOK SZERKEZETE KOMPLEMENT AKTIVÁCIÓ SEJTHEZ KÖTŐDÉS LEBOMLÁS TRANSZPORT Könnyű lánc (L) Nehéz.
A genetika (örökléstan) tárgya
Domináns episztázis – lovak
Nukleinsavak és a fehérjék bioszintézise
Problémás függvények : lokális optimalizáció nem használható Globális optimalizáció.
1, GÉNKÖNYVTÁRAK ALKALMAZÁSA
IN VITRO MUTAGENEZIS Buday László.
Átfedô, rövid (25 nt) hibridizációs próbák (egy bázis eltolással )
A P elem technikák: enhanszerek és szupresszorok azonosítása
A P elem technikák: enhanszerek és gének csapdázása
Pszichológiai Ismeretek
Nukleinsavak énGÉN….öGÉN.
Génexpressziós chipek mérési eredményeinek biklaszter analízise.
Antisense RNS.
Sejtek genetikai módosítása (gének bevitele vagy eltávolítása)
Escherichia coli baktérium
Nukleinsavak. Nukleinsavak fontossága Az élő szervezet nélkülözhetetlen, minden sejtben megtalálható szénvegyületei  öröklődés  fehérjék szintézise.
Primer tervezés qPCR-hez
43. lecke A Humán Genom Program
Új molekuláris biológiai módszerek
Polimeráz Láncreakció:PCR, DNS ujjlenyomat
lecke A gének megváltozása. A génösszetétel megváltozása
A nukleinsavak szerkezete
Nukleinsavak • természetes poliészterek,
A DNS replikációja Makó Katalin.
Készítette:Tóth Karolina
Új molekuláris biológiai módszerek
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

DNS chipek, DNS hibridizáció Készítette: Megyesi Éva 2007.05.03

Bevezetés a DNS-nek két alapvető szerepe van: raktározza, változatlanul megőrzi, és szaporodáskor továbbadja az örökletes információt az egyedi élet során működteti ezt az információt, vagyis utasításokat ad az első feladat szempontjából a DNS legfontosabb sajátsága a kettős- hélix szerkezet

A DNS kettős-hélix szerkezete a két DNS-lánc egymást kiegészítő és meghatározó szerkezetű, az egyik lánc A, C, G és T nukleotidjaival átellenben a másik láncban csak T,G,C és A foglalhat helyet ez a mechanizmus felel az örökletes információtartalom változatlan továbbadásáért a következő nemzedéknek azonban a DNS lánc megkettőződése során bizonyos valószínűséggel hibák történhetnek: ezeket a hibákat, ha megmaradnak mutációknak nevezzük.

DNS hibridizáció Egy adott DNS szakasz szerkezetében bekövetkezett változás, például egy mutáció észleléséhez és azonosításához nincs feltétlenül szükség a költséges és fáradságos szekvencia- meghatározásra

DNS hibridizáció a természetes DNS két szálát egymástól elválasztják (melegítéssel) a vizsgálandó rövid szakaszon elkészítik mesterségesen az egyik szál pontos másolatát, és ezt megjelölik olyan körülmények teremtése, amelyben a kettős lánc helyreáll, de csak akkor, ha érvényesül a fenti szabályszerűség Ha egyetlen ponton is eltérés van, azaz mutáció történt, akkor nem alakul ki a kettős lánc.

DNS-chip A hibridizációs technikának a csúcstechnológiája a DNS-chip: Ez egy 1 négyzetcentiméteres lapocska, amelyre szabályos rendben több tízezer különböző, mesterségesen szintetizált rövid DNS darabot visznek fel és egy mikroszkóppal összeépített leolvasó berendezéssel megállapítható, hogy a vizsgálandó DNS ezek közül melyikkel hibridizál.

DNS - chip analízis menete: . a sejtek inkubálása adott körülmények között, a vizsgálandó gének expresszálódnak sejtfeltárás az mRNS kivonása fluoreszcensen jelölt cDNS másolat készítése reverz- transzkriptáz segítségével a DNS chip inkubálása a cDNS tartalmú oldatban a komplementer szekvenciák kötődnek a chip felületére a nem kötődöt cDNS lemosása a chip megvilágítása különböző hullámhosszúságú lézerekkel,a képek számítógépes tárolása a képek számítógépes egyesítése és elemzése meghatározható, hogy mely gének expresszálódtak  

DNS „ujjlenyomat” A DNS nemcsak fehérjéket kódoló DNS szakaszokat tartalmaz sőt,az ilyen szakaszok vannak többségben Ezen részek feladatairól keveset tudunk,szerkezetükről valamivel többet: igen egyszerű,ismétlődő szekvenciaelemek a gének között helyezkednek el, a kromoszóma minden szakaszán

DNS „ujjlenyomat” 2-3 betűs „rövid szavak” sokszoros ismétlődései az, hogy egy adott ponton egy ilyen rövid szócska hányszor ismétlődik meg: egyéni,öröklődik ezek a mintázatok ugyanolyan jellemzőek és egyediek,mint az ujjlenyomat hibridizációs reakcióval ki lehet mutatni

A DNS mikro chipek alkalmazásai A globális génexpresszió megfigyelése "Ujjlenyomat" készítése: a chipre felvitt gének ismerete nélkül is detektálhatjuk a génexpresszióban beálló változásokat A teljes genomot feldarabolva, genetikai különbségeket detektálhatunk

Az utóbbi évek nagy technikai fejlesztése, a "biochip"-technológia ma már lehetővé teszi, hogy a sejtekben lezajló különböző biológiai folyamatokról - mint mutációk létrejötte, gén- és fehérjekifejeződés, a genomban történő változások, illetve a különböző fehérje-fehérje kölcsönhatások - átfogó képet nyerjünk. A "biochipek" olyan kémiailag aktivált üveglemezek, melyek felületére nagyszámú oligonukleotid, cDNS, fehérje vagy kis molekulasúlyú potenciális gyógyszermolekula van nagy sűrűségben nyomtatva. Ezek a kis üveglemezek rendkívül hatékony eszközei a molekuláris biológiának, hiszen segítségükkel gyors és összehasonlító képet kaphatunk a genomban, a gén- és fehérjekifejeződésben (transzkriptom, proteom) bekövetkező változásokról.

Befezezés: A DNS-microarray géncsiptechnika hatalmas teljesítőképessége, miniatürizálhatósága (nanotechnológia), automatizálhatósága kitűnően kapcsolódik az informatikai technológia robbanásszerű fejlődéséhez és a nemzetközi számítógépes hálózati rendszerekhez. A szerkezeti és funkcionális genomika egy eddig nem létező sajátosságot eredményez, az in silico kutatás és alkalmazás lehetőségét. Ez az eljárás közvetlen laboratóriumi munka nélkül is jelentősen kiterjeszti a korszerű tudományt végző biológus/orvos/bioinformatikusok körét, tehát térben és időben növeli a kreatív kutatási tevékenységet végző kutatók és alkalmazók számát.