A moláris kémiai koncentráció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A halmazállapot-változások
Advertisements

A differenciálszámítás alkalmazásai
A szabályozott szakasz statikus tulajdonsága
A hőterjedés differenciál egyenlete
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011.
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
ENZIMOLÓGIA 2010.
Kalman-féle rendszer definíció
Az enzimek A kémiai reakciók mindig a szabadenergia csökkenés irányába mennek végbe. Miért nem alakul át minden anyag a számára legalacsonyabb energiájú,
Unimolekulás reakciók kinetikája
REAKCIÓKINETIKA BIOLÓGIAI RENDSZEREKBEN
REAKCIÓKINETIKA BIOLÓGIAI RENDSZEREKBEN
DIFFERENCIÁLSZÁMÍTÁS
Hőtermelő és hőelnyelő folyamatok
KISÉRLETI FIZIKA III HŐTAN
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Kémiai egyensúlyok A kémiai reakciók reakcióidő szempontjából lehetnek: pillanatreakciók időreakciók A reakciók lehetnek. egyirányú egyensúlyi reakciók.
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
Halmazállapot-változások
Halogén-tartalmú szerves vegyületek
ENZIMEK Def: katalizátorok, a reakciók (biokémiai) sebességét növelik
Kémiai reakciók katalízis
Ipari adszorbensek: aktivált szén, szilikagél, alumínium-oxid.
MIÉRT NEM MÉRHETŐ? E + S P + E mol/dm3!!!!
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
Mi a reakciók végső hajtóereje?
Reakciók hőeffektusa, hőszínezete, a reakcióhő
Szonolumineszcencia vizsgálata
Hőtan.
Unimolekulás reakciók kinetikája
Kémiai reakciók.
4. Reakciókinetika aktiválási energia felszabaduló energia kiindulási
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A Boltzmann-egyenlet megoldása nem-egyensúlyi állapotban
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Kémiai kinetika.
MŰSZAKI KÉMIA 2. REAKCIÓKINETIKA ELŐADÁSOK GÉPÉSZMÉRNÖK HALLGATÓKNAK
HŐTAN 4. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Ludwig Boltzmann.
Kémiai egyensúlyok. CH 3 COOH + C 2 H 5 OH ↔ CH 3 COOC 2 H 5 + H 2 O v 1 = k 1 [CH 3 COOH].[C 2 H 5 OH] v 1 = k 1 [CH 3 COOH].[C 2 H 5 OH] v 2 = k 2 [CH.
Turányi Tamás ELTE Kémiai Intézet
Kémiai egyensúlyok A kémiai reakciók reakcióidő szempontjából lehetnek: pillanatreakciók pillanatreakciók időreakciók időreakciók A reakciók lehetnek.
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
Kémiai reakciók iránya
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
MSc 2012 ENZIMES ÖSSZEFOGLALÓ Egy egység az az enzim mennyiség, amely 1  mol szubsztrátot alakít át vagy 1  mol terméket képez 1 perc alatt adott reakció.
A forrás- és az olvadáspont meghatározása
Az Excel használatának néhány lehetősége a fizika oktásában Radnóti Katalin ELTE TTK.
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
KÉMIAI REAKCIÓK. Kémiai reakciók Kémiai reakciónak tekintünk minden olyan változást, amely során a kiindulási anyag(ok) átalakul(nak) és egy vagy több.
Enzimkinetika Komplex biolabor
Diffúzió Diffúzió - traszportfolyamat
Reakciókinetika.
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
ENZIMOLÓGIA.
A gáz halmazállapot.
Fizikai kémia I. az 1/13. GL és VL osztály részére
Termokémia.
MŰSZAKI KÉMIA 2. REAKCIÓKINETIKA ELŐADÁSOK GÉPÉSZMÉRNÖK HALLGATÓKNAK
Szakmai fizika az 1/13. GL és VL osztály részére
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Reakciókinetika.
Kémiai reaktorok A reaktorok tervezéséhez és működtetéséhez a reakciók
OLDATOK.
Előadás másolata:

A moláris kémiai koncentráció A moláris anyagkoncentráció fogalma: adott tiszta anyag egységnyi térfogatban található moljainak száma: ci = ni / Vö . mértékegysége: 1 mol/dm3. szokásos jelölése még: ci = [képlet]i . Oldatokban, gázelegyekben alkalmazzuk. Gázelegyekben a parciális nyomással arányos: (ni = pi Vö / RT ) ci = ni / Vö = pi Vö / RT / Vö = pi / RT

A moláris kémiai koncentráció változási sebessége A koncentráció időszerinti első deriváltja: a differenciahányados határértéke, ha a vizsgálati időintervallum hossza tart a nullához; a koncentráció – idő görbéhez adott időpontban húzott érintő meredeksége (az adott pontból kiinduló húrok meredekségének határértéke): SI mértékegysége: 1 mol/dm3/s. A koncentrációváltozás leggyakoribb oka az anyagmennyiség-változás (reakció, ha V=állandó):

A reakciósebesség és koncentrációfüggése A reakciók általánosított reakciósebessége x(t): A termékkoncentráció szaporodásának, ill. a kiindulási anyagok fogyásával kifejezve: A kiindulási anyagok kívánt termékké alakításához gyakran ún. katalizátorokat is alkalmazunk (ezek elősegítik, gyorsítják a reakció lejátszódását, de nem alakulnak termékké, mennyiségileg visszamaradnak). Viszont alkalmazott koncentrációjuktól is függhet a reakciók sebessége, nemcsak a kiindulási anyagok aktuális koncentrációjától.

A reakciósebesség koncentrációfüggése: (kinetikai tömeghatás törvénye) Az adott pillanatnyi reakciósebesség adott hőmérsékleten az egyes kiindulási anyagok (és esetleg a katalizátor) adott időpontbeli koncentrációjától függhet, hatványfüggvényekkel leírható módon, ahol: p,q,r,..paraméterek pozitív hatványkitevők, ún.„reakció-részrendek”, (leggyakrabban egész számok, de lehetnek törtek is) melyeket a reakció szubmikroszkópikus mechanizmusa és esetleges korlátozó, sebességmeghatározó lépése szab meg. k, arányossági tényező, az ún. reakciósebességi állandó, amely adott hőmérsékleten állandónak tekinthető.

A reakciósebesség koncentrációfüggése: (példa az elsőrendű reakciókinetikára) Pl: A  B reakcióra: a sebességi differenciál egyenlet: Ha pl. n=1, akkor a differenciál egyenlet analitikusan megoldható, azaz az A kiindulási anyag cA(t)≡ [A]t koncentrációjának időbeli változása függvényalakban megadható a kezdeti koncentrációja cA(t=0) = [A]0,=cA,0 ismeretében: A megoldás időben exponenciálisan csökkenő koncentráció függvényt ad, amelyben t1/2=ln 2/k felezési idő múlva csökken éppen felére a pillanatnyi koncentráció.

A reakciórészrendek kísérleti meghatározása: (például a kezdeti sebességek módszerével:) Ha az A  B reakcióra n=1, akkor a kezdeti reakciósebességek és a kezdeti koncentrációk között egyenes arányosság áll fenn: x ~ cn=c1≡c. A vizsgált kiindulási anyag koncentrációinak megválasztásához (mikor is célszerűen csak az egyik anyag kezdeti koncentrációját változtatjuk meg) fognak igazodni a mérhető kezdeti sebességeknek is: c1  x1 c2 = 2 c1  x2 = 2 x1 c3 = 3 c1  x2 = 3 x1 ... ...

A reakciósebesség, reakciósebességi állandók hőmérsékletfüggése Igen jelentős hőmérsékleti függés figyelhető meg, DT=10°C hőmérséklet emelkedés kb. 2-3-szoros sebességnövekedést is eredményezhet. Mi ennek az oka, ill. kinetikus gázelméleti magyarázata? 1.) A hőmérséklet emelésével az ütközések gyakorisága (A) nő, de nem a sebességnövekedésnek megfelelő léptékben. 2.) Csak azok az ütközések hatásosak, vezethetnek reakcióra, amelyekban a részecskék mozgási energiája (Ekin) elér, ill. meghalad egy a reakcióra jellemző minimális értéket az ún. aktiválási energiát (Ea): Ekin ≥ Ea. A Boltzmann-Maxwell eloszlás szerint azon részecskék részaránya amelyek mozgási energiája meghalad egy bizonyos (aktiválási) energia szintet (Ekin ≥ Ea) az éppen f=Na/N0: Ea (J/mol) R = 8,314 J/K/mol T (K), ha T1 > T2 , akkor f1 >> f2!

A reakciósebességi állandók hőmérsékletfüggése: Arrhénius egyenlet 3.) A molekuláknak megfelelő felükkel, megfelelő helyzetben kell ütközniük a kötések átrendeződéséhez (ütközésgeometriai faktor: h) pl. 2 NO(g) + Cl2(g) --> 2 ONCl(g) reakció kezdeti elemi részlépése: NO(g) + Cl2(g) --> ONCl(g) + Cl O=N + Cl-Cl  O=N..Cl-Cl, ütközési v. aktivált komplex  O=N-Cl + Cl•, míg az N=O ... Cl-Cl ütközés, nem vezet kötésátrendeződéshez. Ha az ütközési komplex nem túl rövid élettartamú, akkor átmeneti állapotról is beszélhetünk. A reakciósebességi állandó egyesített hőmérsékletfüggése: az Arrhénius-féle egyenlet:

Az aktiválási energia és a reakcióhő viszonya Mind endoterm mind exoterm reakciókban az aktiválási energiagátat le kell győzni, hogy a reagensek elérjék az aktivált komplexüknek megfelelő átmeneti állapotot. A katalizátorok szerepe a szükséges aktiválási Ea energiagát csökkentése kedvezőbb aktivált átmeneti állapot biztosítása révén, miáltal megnövekedhet a reakció sebessége, és hamarabb, azaz gyorsabban elérheti a termodinamikai egyensúlyi állapotát a reagáló rendszer. Katalizátor nélkül NO(g) katalizátorral 2SO2(g)+O2(g)+2NO(g) 2SO2(g) +2NO2(g) 2SO3(g)+2NO(g) 2SO2(g)+O2(g)2SO3(g) Energia Ea NO2 A reakció előrehaladása