FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A halmazállapot-változások
Advertisements

Az “sejt gépei” az enzimek
Hő- és Áramlástan I. - Kontinuumok mechanikája
ENZIMOLÓGIA 2010.
 Vizsgajegy két részvizsga (írásbeli+szóbeli) alapján  írásbeli: 40%-os súly (150 perces, 4 számpélda)  szóbeli: 60%-os súly (kiadott tételsor szerint,
STRUKTURÁLIS MODELLEK
Környezettechnika Modellezés Biowin-nel Koncsos Tamás BME VKKT.
Szimuláció a mikroelektronikában Dr. Mizsei János 2013.
REAKCIÓKINETIKA BIOLÓGIAI RENDSZEREKBEN
REAKCIÓKINETIKA BIOLÓGIAI RENDSZEREKBEN
Elektrokémia kinetika Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
KOMETABOLIZMUS. A fogalom tisztázása Régóta ismert tény, hogy a mikroorganizmusok képesek átalakítani szerves vegyületeket, de a termék felhalmozódik.
A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő,
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
HIDRODINAMIKAI MŰVELETEK
Közműellátás gyakorlathoz elméleti összefoglaló
BIOKÉMIAI ALAPOK.
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
II. főtétel általánosan és egységesen? Stabilitás és folyamatok
MICHAELIS-MENTEN KINETIKA KEZDETI REAKCIÓSEBESSÉG
Kémiai kinetika A kémiai reakciók osztályozása:
ENZIMEK Def: katalizátorok, a reakciók (biokémiai) sebességét növelik
A fitoplankton monitorozása a Keszthelyi- medencében és dinamikájának modellezése Istvanovics Vera és Honti Márk Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi.
A KÉMIAI EGYENSÚLY A REAKCIÓK MEGFORDÍTHATÓK. Tehát nem játszódnak le végig, egyensúly alakul ki a REAKTÁNSOK és a TERMÉKEK között. Egyensúlyban a termékekhez.
Szabályozás-vezérlés
Modellezés és szimuláció c. tantárgy Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet Mechatronikai Mérnöki MSc 11.
MIÉRT NEM MÉRHETŐ? E + S P + E mol/dm3!!!!
A mikroba szaporodás alapösszefüggései
FERMENTÁCIÓS GYAKORLAT
Folyamatirányítás fermentációknál
Plazmid tartalmú mikrobák tenyésztése és kinetikája BIOREAKT 2009_MSc Genetikailag manipulált mikroorganizmusok (GMO)idegen-fehérje termelésének egyik.
Vegyes kultúrák, mikrobiális kölcsönhatások
Mi a reakciók végső hajtóereje?
A moláris kémiai koncentráció
MIÉRT NEM MÉRHETŐ? E + S P + E mol/dm3!!!!
A mikroba szaporodás alapösszefüggései
FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK LEVEGŐELLÁTÁSA
Fermentlevek reológiai viselkedése BIM Alapfogalmak belső súrlódás 1. NEWTON-i fluidumokra τ a fluidumra ható nyírófeszültség (erő/felület)  nyírósebesség,
FOLYTONOS FERMENTÁCIÓ
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban folytatás...
Egyéb fermentációs technikák
FOLYTONOS FERMENTÁCIÓ
23 példa Tökéletesen kevert CSTR enzimes reaktorban rakció folyik, amelyre érvényes a Michaelis-Menten kinetika. Vezessük le az elfolyó lében mérhető szubsztrát.
4. Ismertesse az aminosavak reszolválási módszereit.(5 pont)
Mikrobapopulációk és –sejtek növekedése
EUTROFIZÁCIÓ MODELLEZÉSE: DINAMIKUS MODELLEK
Sav-bázis reakciók BrønstedLowry-féle sav-bázis elmélet
4. Reakciókinetika aktiválási energia felszabaduló energia kiindulási
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
Kémiai egyensúlyok. CH 3 COOH + C 2 H 5 OH ↔ CH 3 COOC 2 H 5 + H 2 O v 1 = k 1 [CH 3 COOH].[C 2 H 5 OH] v 1 = k 1 [CH 3 COOH].[C 2 H 5 OH] v 2 = k 2 [CH.
Szimuláció.
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
TERMÉKSZIMULÁCIÓ Modellek, szimuláció 3. hét február 18.
MSc 2012 ENZIMES ÖSSZEFOGLALÓ Egy egység az az enzim mennyiség, amely 1  mol szubsztrátot alakít át vagy 1  mol terméket képez 1 perc alatt adott reakció.
Mikrobasejtek ciklus alatti növekedése A tenyészet sejtszáma az idő függvényében N(t) = N 0 ·e  ·t (ha a külső környezet és a sejtek fiziológiai állapota.
A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő,
A belső energia tulajdonságai Extenzív mennyiség moláris: Állapotfüggvény -csak a rendszer szerkezeti adottságaitól függ -csak a változása ismert előjelkonvenció.
13.példa BIM SB 2001 A szérum lipáz aktivitása diagnosztikai szempontból jelentős bizonyos pankreász megbetegedések felismerésében. Mindazonáltal az adatok.
Szimuláció. Mi a szimuláció? A szimuláció a legáltalánosabb értelemben a megismerés egyik fajtája A megismerés a tudás megszerzése vagy annak folyamata.
Növekedés és termékképződés idealizált reaktorokban
Diffúzió Diffúzió - traszportfolyamat
Mikrobák mennyiségi meghatározása
TRANSZPORTFOLYAMATOK
A mikroba szaporodás alapösszefüggései
Szimuláció a mikroelektronikában
Mikrobasejtek ciklus alatti növekedése
FOLYTONOS FERMENTÁCIÓ
Reakciókinetika.
Kémiai reaktorok A reaktorok tervezéséhez és működtetéséhez a reakciók
Előadás másolata:

FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE Bioreakt 2009-MSc MODELLEK eddig: MONOD, sztöchiometriai... Mit modellezünk? BIOLÓGIAI RENDSZERT A biorendszer Bartholomay szerint "anyagi objektumok sorozatának határozott csoportja (ezen szubmolekuláris részecskéket, molekulákat, sejtalkotó részeket, sejteket, sejtek populációját értjük) , amelyeknek alkotó elemei meghatározott fizikai, fiziko-kémiai, morfológiai , topológiai és időbeni kapcsolatban vannak egymással és az őket körülvevő világgal, az un. környezettel”. szubjektív Nem statikus jellegű, állandó mozgásban van, szorosan összefügg a folyamattal, s utóbbi így nem más mint a rendszer önmozgását, környezetével való dinamikus kapcsolatát kifejező fogalom. A fermentációs rendszer és a fermentációs folyamat egymástól elválaszthatatlan egységben van, de nem azonos vizsgálati objektumok, ha néha értelmezésük nem is különíthetõ el világosan. sejtek reaktor környezet

FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE Bioreakt 2009-MSc Mi a matematikai modell? A matematikai modell a rendszert és környezetét jellemző változók közötti kapcsolatokat a matematika formális nyelvén megfogalmazó hipotézisek sorozata. A változók célszerûen mértek vagy legalábbis mérhetõek, hiszen a modell hipotézis, amelyet csak a gyakorlat, a mérés, a kísérlet igazolhat vagy vethet el. A modellezés is folyamat = természeti törvény!!! 1:1 megfelelés Változók Műveletek, Alkalmazási forma!

FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE Mi célból modellezünk? A rendszerről alkotott kvantitatív képünk pontosítása, tudás növelés Változók közötti kapcsolatok kiderítése Jövőbeni viselkedés megjósolása Szabályozás, vezérlés alapja Optimálás (online, offline)

FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE ELMÉLET, KÍSÉRLETI A PRIORI EREDMÉNYEK ISMERETEK R M KÍSÉRLETI BEÁLLÍTÁS MODELL IDENTIFIKÁLÁS AUTOMATIKA KOMPUTER KÍSÉRLETTERV OPTIMÁLIS VEZÉRLÉS( ON LINE ) ADEKVÁT OPTIMÁLÁS OFF LINE ? IGEN NEM JÓSOLT “K1SÉRLETI” BIOLÓGIAI EREDMÉNYEK SZIMULÁCIÓ in numero KÍSÉRLETEK

FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE EGY SEJT POPULÁCIÓ VÁLTOZÓK KONTROLL ÁLLAPOT ZAVARÓ BIOLÓGIAI NEM BIOLÓGIAI INPUT OUTPUT BIOTIKUS FÁZIS ABIOTIKUS FÁZIS

FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE Modellezés általános elvei 1.Fizikai alapelvek 1.1.anyagmegmaradás törvény: anyagmérleg a reaktorra "általános" matematikai modell folytonos működésű, ideális, tökéletesen kevert bioreaktorra V állandó fermentlé térfogat, f adagolási és elvételi térfogatáram ci az i-edik "anyag" koncentrációja ri az i-edik anyag “növekedési sebessége”. ci xi, Sj, Pk

FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE 1.2 Termodinamikai elvek ? termodinamika első főtétele termodinamika második főtétele Élő rendszer -- nyílt rendszer irreverzibilis anyagcsere Az egyes sejtek entrópiája csökkenhet vagy változatlan is maradhat, anélkül, hogy a II. fõtétel érvényessége csorbát szenvedne. A mikroorganizmus szervezett létforma, rendezettsége nagyobb, mint környezeté, ami csak a környezet rovására lehetséges. A mikroorganizmus úgy csökkenti vagy tartja állandóan entrópiáját, hogy környezetének entrópiája nagyobb mértékben növekszik. nyugvó (de élõ) sejtek életképessége fennmaradásának feltétele, hogy munkát kell végeznie környezetén: ellenszegülés a sejteket szétroncsolni akaró ozmózisnyomásnak, a sejt ionkoncentrációjának fenntartása, a mozgás, reszintézis. a nyugvó sejteknek is szükségük van tápanyagokra, hogy rendezettségüket fenntarthassák MAINTENANCE

FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE Egyensúly nincs STEADY STATE - állandósult állapot kiegyensúlyozott növekedés homeosztázis a) Korlátozatlan ...: semmilyen kémiai vagy fizikai tényező nem korlátozza a komponensek és az egész populáció növekedési sebességét. szakaszos fermentáció exponenciális növekedési szakasza turbidosztát elvû folytonos fermentáció (exponenciális szakaszban) ü b)Korlátozottan kiegyensúlyozott növekedés: kemosztát elvû folytonos fermentáció

FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE 1.3. Konstitutív elvek ri modellezése szűk keresztmetszet Reakciókinetikai apparátus Tömeghatástörvény -átadási egyenletek 2. Biológiai elvek GENOM FENOTÍPUS „Végtelen” lehetőség n manifesztálódik Környezeti feltételek

45 90 180 PERC GYAKORISÁG RELATÍV

Vibrio cholerae E.coli

FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE Saccharomyces cerevisiae

Aszexuális gombanövekedés Mucor circenelloides

FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE Mik a sejt esélyei, ha beoltjuk egy új tápoldatba? SZAPORODÁS MUTÁCIÓ Elsőrendű kinetika SEJTHALÁL - lízis Fajlagos pusztulási sebesség HŐMÉRSÉKLET HATÁSA ARRHENIUS Mivel ΔE2 >> ΔE1 dominál E1 látszólagos növekedési aktiválási energia (pl. E. coli esetében 55,4 kJ/mol egy adott fermentáció esetén E2 a denaturálódás látszólagos aktiválási energiája (250-300 kJ/mol) A1,és A2 állandók.

FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE Szokásos Fermentáció hőmérséklet Miért szeretjük a magasabb tartományt?

FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE

FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE Hőmérséklet hatása a termékképződésre optimális hőmérséklet = optimális növekedési hőmérséklet Eredő hozam hőmérséklet függése Y T m 60-80 kJ/mol

FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE pH hatása Baktériumok 4-8 Élesztők 3-6 Penészek 3-7 (pH felhasználása a „sterilitás fenntartására”) Miért változik magárahagyott rendszerben a fermentlé pH-ja? 1. Savanyú termékek : PYR, AcOH, Gl-sav, tejsav...... 2. Szekunder aktív transzport:E. coli, laktóz permeáz, 1:1 laktóz: bepumpált proton arány. Más cukrok ill. mikrobák esetén a sztöchimetria nem szigorú. 3. NH3 ill NH4+ N-forrás esetében: NH4+ R – NH3+ kinn marad: H+ 4. NO3- N-forrás esetében is R – NH3+ bemegy H+ azaz lúgosodik 5.Aminosav esetén: dezaminálódik, lúgosodik Elsődleges hatás: transzportfolyamatok, felületi töltés, ta.disszociáció,termék disszociációja Belső pH???

FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE Konstitutív egyenletben: továbbiakban Paraméter modell

FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE MODELLEK TÍPUSAI DETERMINISZTIKUS SZTOHASZTIKUS STRUKTURÁLIS STRUKTURA NÉLKÜLI SEJTTÖMEG SEJTSZÁM (DISTRIBUTED) (SEGREGATED)

FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE DETERMINISZTIKUS SZTOHASZTIKUS minden biológiai folyamat, alapvetően sztochasztikus viselkedésű JOGOS??? várható érték JULE-FURREY modell szórásnégyzet relatív szórás n0 általában igen nagy (104 -108 db/cm3 közé esik) a relatív szórás igen kicsiny: 10-4 - 1% közötti. JOGOS!!!

FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK MATEMATIKAI MODELLEZÉSE STRUKTURÁLIS STRUKTURA NÉLKÜLI Homogén, szerkezet nélküli biomassza Kémiai/enzimes reakciók eredője BLACK BOX MODELL Abiotikus fázis komponensei és a biotikus fázis komponensei között Kémiai/enzimes reakciók BLACK BOX MODELL de szürkül