Állati sejtkultúrák alkalmazása a biotechnológiában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2010. július 8. Sopron Hidrológiai Társaság
Advertisements

A LEVEGŐ.
A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Mi az a mikroorganizmus?
A KÜLSŐ NYOMÁSKIEGYENLÍTÉSÜ
A víztisztítás és a vízminőség vizsgálata
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Tisztítás, fertőtlenítés
Szintetikus mosószerek Eutrofizáció
Az ásványi anyagok forgalma
Génexpresszió más (nem-E.coli) prokariótában
Antibiotikumok kimutatása a talajból
FERMENTÁCIÓ MŰVELETEI
Vér.
Talaj 1. Földkéreg felső, termékeny rétege
Aceton, butanol 2,3-butándiol
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Mikrobiológiai kontroll-lehetőségek
LEPÁRLÁS (DESZTILLÁCIÓ) Alapfogalmak
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
ANYAGÁTBOCSÁTÁSI MŰVELETEK (Bevezető)
A FOLYAMATOK AUTOMATIKUS ELLENŐRZÉSE Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Flotálás.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Gyógyszerek minőségbiztosítása GMP alapelvek
Új típusú dializáló PD oldatok
PARENTERÁLIS KÉSZÍTMÉNYEK GYÁRTÁSÁNAK
Szteroid hormonok.
A növények ásványianyag-felvétele
Készítette: Kordisz Virág és Jánosi Szabina
Készítette: Leidecker Orsolya
Készítette: Kiss László
Folyamatirányítás fermentációknál
Monoklonális antitestek gyártása
FERMENTÁCIÓS RENDSZEREK LEVEGŐELLÁTÁSA
Fermentor sterilezésének szabályozása
Gyors mikrobiológiai módszerek
A víz.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag Hagyományos élelmiszerek tápértékének fejlesztése: szárított-érlelt sonkák sótartalmának csökkentése,
Produkcióbiológia, Biogeokémiai ciklusok
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
In situ talajmosás Benzol szennyezés a Dunaferr területén
Vízfelhasználás minőségi követelményei
Energia-visszaforgatás élelmiszeripari szennyvizekből
Vízszennyezés.
Kemotaxis biológiai és klinikai jelentősége Kurzusvezető: Dr. Kőhidai László 2012./2.
II. RÉSZ OLAJSZENNYEZÉSEK.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A Föld vízkészlete.
Készítette: Csala Flórián
Környezetvédelem.
A biológiai és a kémiai szennyvíztisztítás szimbiózisa
1. A steril laboratórium; 2. A tenyésztett sejtek folyadék-környezete február.
Távfűtési fogadó hőközpontok felépítése és szabályozása Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
Biyovis Egészség Koncepció a napi gyakorlatban A Biyovis összegyűjtötte az Ön számára, a modern tudományt, medicinát, és a múlt tapasztalatát amelyet ötvözött.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Termékek az egészségért
Cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS.
Mikrobák mennyiségi meghatározása
Kemotaxis biológiai és klinikai jelentősége
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
Biotechnológia.
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Előadás másolata:

Állati sejtkultúrák alkalmazása a biotechnológiában Előadó: Madár Zsuzsanna

Bevezető ▪ a technológiának gazdag hagyományai vannak ▪ vakcina gyártás (állati és emberi) ▪ állati szövetek felhasználása rekombináns fehérjék előállítására (humán inzulin, növekedési hormon), kínai hörcsög petefészek és kölyök hörcsög vese sejtvonalakat használnak ▪ monoklonális ellenanyag termeltetésére (hybridoma technika: ellenanyagot termelő limfocita és tumorsejt fúziójával létrehozott sejt) ▪ Az állati szövetek tenyésztésével feltárhatók az állati sejtekre jellemző biokémiai utak és a sejtszintű szabályozás

Állati sejtek és a bioreaktor technológia ▪ az állati sejt tenyésztés alapvetően különbözik a mikrobiális fermentációtól: az állati sejtek törékenyek (nem rendelkeznek sejtfallal), nagyobb méret ▪ az első lépes a megfelelő állati sejtvonalak kiválasztása (önállóan osztódni képes: kötőszövet, hámsejtek, immunsejtek, tumorsejtek, idegsejtek) ▪ a sejtvonalak életfeltételeinek meghatározása (növekedési forma: szabadon a szuszpenzióban vagy hordozóhoz kötve, kinetika, termékstabilitás, érzékenység mechanikai hatásokra, oxigénigény) ▪ a tradicionális fermentációs ipar tapasztalataira támaszkodnak: megbízható, jól leírt, a méretnövelés megoldott

Levegőztetés ▪ O2 igény kisebb (századrésze a mikroba fermentációéhoz képest) ▪ méretnövelésnél azonban korlátozó tényező lehet az O2 ellátás ▪ a levegőztetésnél figyelembe kell venni bizonyos sejtek nyírásérzékenységét ▪ levegőztetési módszerek: • felületi levegőztetés (önmagában nem elegendő) • levegő átbuborékoltatása (nagyon hatásos, de károsíthatja a sejteket), néha tiszta O2-t használnak • membrándiffúzió → O2 –diffúzió egy szilikoncsövön keresztül

Habképződés ▪a habképződés különösen nagy problémát jelent az állati szérumot is tartalmazó tápközegek esetében, ha ezek a sejtek érintkeznek a habbal, valószínűleg elpusztulnak ( a hab károsíthatja a fehérjetermékeket is) ▪ habzásgátlók: nem alkalmazzák (nem bizonyított az állati sejttenyészetek esetében a hatékonyságuk) ▪ nem ionos felületaktív anyag (PLURONIC® F68): elterjedten alkalmazzák

pH-kontroll ▪ a pH a sejtek jólétének egyik legfontosabb paramétere ▪ a legelterjedtebb pufferrendszer: bikarbonát-CO2 ▪ pH csökkentése: steril CO2 befúvása (közvetlenül a tápközegbe, nyírásérzékeny sejtek esetén a reaktor fejébe nyomják és onnan diffundál a táptalajba) ▪ pH növelése: Na-bikarbonát vagy Na-hidroxid hozzáadása ▪ nagy méretekben könnyebben szabályozható ▪ a pH szabályozás általában automatizált

Hőmérséklet ▪ szűk határok között kell tartanunk (aranyhörcsög sejtek esetében 37°C) ▪ hőmérséklet-ingadozás: maximum ±0,5°C (de az automatikus hőmérséklet-szabályozók ennél precízebben tudják tartani a szükséges hőmérsékletet) ▪ az alacsonyabb hőmérsékletet elviselik az állati sejtek ▪ de a magasabb hőmérséklet sejtkárosodáshoz, vagy a sejtek pusztulásához vezet jegyzet

Sterilizálás ▪ az állati sejtek tenyésztésekor a lassú szaporodás miatt nagyon fontos a sterilitás, mivel a mikroorganizmusok és vírusok gyors szaporodási képességük miatt, igen hamar túlnövik a tenyészetet ▪ a sterilizálás legfontosabb lépése: megelőző kezelések, intézkedések (szelepek, zaróelemek ellenőrzése) ▪ de a készülék üzembehelyezését megelőzi egy nyomás ellenőrzés gőzzel (gyakorlatilag sterilizálás is) ▪ a helyes sterilizálás minden kiegészítő eszközre kiterjed ▪ karbantartás ▪ a táptalaj hővel nem sterilezhető, ezért a fertőzések elkerülése érdekében a táptalajba antibiotikumot tesznek

Víz és gőz előállítása ▪ a legegyszerűbb, de legkritikusabb alkotó ▪ bakteriális endotoxinok forrása ▪ standard víztisztító rendszerek: szénszűrő, ioncsere ▪ RO vagy desztilláció? ▪ a vizet használják tápközeg előállításához, az eszközök öbítéséhez, a gőzt sterilizáláshoz → megfelelő tisztaságú vízre van szükség ▪ WFI (Water For Injection) minőségű víz ▪ minőségi kontroll (folyamatos, „menetrendszerű” ellenőrzés a szúrópróbaszerűvel szemben; mikrobiális szennyezés, vezetőképesség, pH ellenőrzések, kémiai próbák)

Tápközeg készítés ▪ természetes közeget kell reprodukálni a tenyésztés során → komplex összetétel ▪ vérszérum (tartalmazza a komplex növekedést serkentő és gátló faktorokat, transzport fehérjéket) nélkül a legtöbb sejtvonal elpusztul, de veszélyforrás: vírusfertőzés ▪ szérummentes táptalaj előnyei: olcsó, állandó összetétel, kisebb a fertőzés-beviteli rizikó ▪ alkotók: figyelni kell a sterilitásra jó minőségű víz, aminosavak (glükóz-glutaminsav), lipidforrások (egyenes láncú zsírsavak, koleszterin), antibiotikumok, szervetlen sók (ionösszetétel, ozmózisnyomás), bikarbonát-CO2 puffer rendszer, koenzimek ? Porított alaptáptalaj, növekedési faktorok

Állati sejtek fermentációjával előállított termékek kibocsátásának szabályozása ▪ Center of Biologics Evaluation and Research (CBER) ▪ többek között ezeket szabályozzák: • engedélyezett termék gyártásával kapcsolatos irányelvek • sejtvonalak • tesztek, melyek garantálják a szennyezésektől mentes biológiai termékeket ▪ ha valaki gyártani és értékesíteni akar egy terméket, akkor annak gyártási technológiáját a CBER-nek jóvá kell hagynia

A jövő ▪ gyógyszeripari biotechnológiában a „jövő”: az állati sejtvonalak kiválóan alkalmazhatók a különböző rákellenes szerek, illetve gyógyszerek hatásmechanizmusának vizsgálatára (állatkísérletek kiegészítése, részleges helyettesítése)

Köszönöm a figyelmet!