LBA és CHS módok Demeter Zoltán 641.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Háttértárak ismertetése
Advertisements

Tegnap Ma Holnap HDD.
A számítógép műszaki, fizikai része
Hardver eszközök II. rész
BIOS A BIOS mozaikszó, a Basic Input/Output System rövidítése, magyar fordításban alapvető ki- és bemeneti rendszerként szokták emlegetni.
A számítógépek felépítése
A számítógép felépítése
ADATBÁZIS KEZELÉS – Adattípusok
Az információ és az adat alapegysége
Mai számítógép perifériák
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
A merevlemezek tegnap, ma, holnap
Az információtárolás módjai
Informatikai eszközök
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Régen és most. Háttértárolók.
IP címzés Zelei Dániel.
Diczházi Attila munkája alapján
Háttértárak Papír alapú Mágneses elvű Optikai Memóriák Lyukkártya ROM
Merevlermezek.
Háttértárak: Pendrive, GD-Rom
Fájlrendszerek: Linux EXT Csernik Márió 9.A.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Számítógépes Alapismeretek – I. Beadandó Dolgozat Bóta Balázs (BOBSAAI.ELTE) ELTE-IK (2010)
Amit az adathordozókról tudni kell
Windows 98 SE telepítése.
Optikai meghajtók. CD (Compact Disc) 1978 Philips – LaserVision –Filmek optikai tárolón –Kevés siker 1982 – Philips+Sony –audio tárolásra –Bakelit leváltása.
Memóriák típusai, jellemzői
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
Lineáris egyenletrendszerek megoldása
Háttértárakról A tartós tárolás (non-volatile) ...ha elmegy az áram, mi lesz az adattal? Tároló típusok online a számítógépek számára mindig elérhető offline.
Média tárolóeszközök. A CD  A CD(compact disk) ált. 700Mb kapacitású  Optikai tároló  Hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos.
4. Gyires Béla Informatikai Nap Debreceni Egyetem Informatikai Kar Új eredmények a Chomsky-féle (formális) nyelvtípusokkal kapcsolatban Dr. Nagy Benedek.
Háttértárak Mágneses tároló: Optikai tároló: Merevlemez Hajlékonylemez
Mágneses háttértárolók
Háttértárolók.
A merevlemezes tároló Második rész.
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
Háttértárak.
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
Adatábrázolás, kódrendszerek
Mágneses tárolók.
A háttértárak felépítése és működése
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály, Toldi Miklós 2010.
A merevlemez(winchester)
Információ ... Számítógép: Információ:
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
Készítette: Pandur Dániel
Háttértárak.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. A kezdetek kezdete - RAMAC TULAJDONSÁGÉRTÉK lemezek száma50 db Cilinderek száma100 db Tányérok mérete24” Fejek száma2.
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
FAT (File Allocation Table)
Írja fel a tizes számrendszerbeli
Bevezetés az informatikába
Periféria kezelés.
Nagy Szilvia 2. Lineáris blokk-kódok II.
Memóriakezelés feladatok Feladat: 12 bites címtartomány. 0 ~ 2047 legyen mindig.
Az információ (vázlat)
Védelmi technikák: fizikai védelem UPS RAID
Háttértárak Be és kimeneti eszközök
Információ.
Ma használatos háttértárakat és azok tárolási technológiái (Informatika érettségi 5.tétele) Készítette:Dobrovolni Edit 12.c.
Ismétlés Memória RAM  Véletlen elérésű memória ( Random Access Memory)  Tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat.
MBR és a partíciós tábla Forrás: Wikipedia. MBR 1. A Master Boot Record (MBR) vagy más néven a partíciós szektor a merevlemez legelső szektorának (azaz.
Adatok tárolása. Tárolók Félvezető tárak RAM Operatív tár Cache tár Regiszterek CMOS RAM ROM BIOS Mágnestárak Mágneslemez Hajlékony lemez Merevlemez MágnesszalagMágneskártya.
Számítógépek és eszközök
Háttértárak.
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Tömörítők Tömörítők kialakulásának főbb okai: - kis tárkapacitás - hálózaton továbbítandó adatok mérete nagy Tömörítés: olyan folyamat, mely során egy.
Számítógépek és eszközök
Szöveges adatok tárolása
Előadás másolata:

LBA és CHS módok Demeter Zoltán 641

Bevezető adatok címzésére két féle módot használunk: CHS (Cylinder, Head, Sector), és LBA (Linear Block Address)

Bevezető cilinder = az egymás alatt elhelyez- kedő szektorok szektor = a körkörösen elhelyezkedő sávok kisebb szakaszai fej = logikai fej CHS kapacitás = cilinderszám x fejszám x szektorszám x bájt/szektor

Normál / standard CHS az 504 MB kapacitás alatti merev-lemezeknél használták nincs átalakítás BIOS szinten, a BIOS direkt használja logikai geometriát a fizikai geometriát csak a lemezvezérlő ismeri a korlát 1024 cilinder, 16 fej, 63 szektor vagyis 504 MB csak a ’94 előtt gyártott BIOS-okban

Normál / standard CHS

ECHS / Large extended (kiterjesztett) CHS BIOS fordítást használ az 504 MB-os határ leküzdésére tulajdonképpen csak egy csel, mellyel megoldották az 504 MB-os problémát az IDE/ATA standard és a BIOS közti különbségek miatt kellett bevezetni

ECHS / Large a fordítás „közvetítőként” működik az IDE/ATA lemez és a standard Int 13h BIOS megszakítás között, kihasznál-va, hogy az egyik standard több fejet engedélyez, de kevesebb cilindert átalakítja az IDE/ATA által megadott logikai geometriát egy ekvivalens, az Int 13h által elfogadott geometriává a cilinder és fej bitek eltolásával.

ECHS / Large vagyis elosztja egy egész számmal a cilinderek számát és ugyanezzel a számmal megszorozza a fejek számát úgy, hogy: cilinderek száma / szám < 1024 a szám 2 hatványa, általában: 2, 4, 8 vagy 16 példa: szám=8 6136 cilinder, 16 fej, 63 szektor = 3,1 GB 767 cilinder, 128 fej, 63 szektor = 3,1 GB

ECHS / Large a BIOS az operációs rendszernek az átalakított geometriát adja át, így minden szoftver ezt a geometriát látja. ezzel a módszerrel, megint megoldó-dott egy korlát probléma, de nem sokáig, mert hamar átléptük a 8,4 GB-os határt is.

LBA teljesen más címzési mód a cilinder, fej, szektor szám hivatkozás helyett minden szektornak egy egyedi számot ad 0-tól (N-1)-ig, ahol N a szektorok száma a lemezen vagyis olyan, mintha a megye, város, utca, házszám postai címzés helyett minden háznak egyedi számot adnánk.

LBA az LBA-t úgy a BIOS, mint az operációs rendszer, valamint a lemez kell támogassa minden új lemez támogatja az LBA módot és mikor egy hasonló BIOS felismeri ezt a módot fogja használni. tulajdonképpen nem az LBA oldja meg a 8,4 GB-os problémát, hanem az ún. geometria átalakító

LBA 1024 C, 16 H, 63 S határokkal az LBA is csak 1.032.192 szektora lenne ami 504 MB LBA módban a BIOS engedélyezi a geometria átalakítót, amely működhet úgy, mint az ECHS vagy az LBA-assist fordító algoritmussal

LBA a különbség az LBA és az ECHS között az, hogy az ECHS esetén a BIOS a megszakítások paramétereit az átalakított geometriából a lemez logikai geometriájává alakítja, míg LBA-val az átalakított geometriát direkt logikai blokk (szektor) számmá alakítja

átalakított geometria CHS ECHS LBA fizikai meghajtó a lemezve-zérlőnek fizikai geometria lemezve-zérlő a BIOS-nak logikai geometria logikai blokk cím BIOS az op. rendszernek és alkalmazá-soknak átalakított geometria