ma már nem a vizsgált téma, hanem a használt módszerek teszik a fizikát dominál az átlagos viselkedés!!! alkalmazhatjuk a statisztikus fizika módszereit.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

HŐMÉRSÉKLET NOVEMBERi HÓNAP.
I. előadás.
PPKE ITK 2009/10 tanév 8. félév (tavaszi) Távközlő rendszerek forgalmi elemzése Tájékoztatás
Paleobiológiai módszerek és modellek 11. hét
Negatívan csatolt eloszlások
1-2.óra: Bevezetés a biológiába
Energiatermelés külső költségei
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Térbeli niche szegregáció kétfoltos környezetben
Túltelített együttélés és kompetitív kizárás Ökológia szeminárium, 2006.
Valószínűség számítás
A populációk interakciói. A populációk közötti kompetíció 1.
Új klasszikus makroökonómia
Hálózati Biológia A sejt funkcionális működésének megértése.
A diákat készítette: Matthew Will
Dr. Bulla Miklós (szerk.)
Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. Faktor = „jellemző”, „háttérváltozó” A faktoranalízis (FA) alapjában a változók csoportosítására, redukciójára.
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
Halandóság és betegségteher idős korban
Levegőtisztaság-védelem 7. előadás
Mérnöki Fizika II előadás
Gazdasági modellezés,döntési modellek
Evolúciósan stabil stratégiák előadás
Dinamikus klaszterközelítés Átlagtér illetve párközelítés kiterjesztése N játékos egy rácson helyezkedik el (periodikus határfeltétel) szimmetriák: transzlációs,
Fogolydilemma játékok három stratégiával önkéntes fogolydilemma játék Nyereménymátrix: A három stratégia ciklikusan dominálja egymást: C legyőzi L-t L.
Magánjavak és közjavak a turizmusban
Vámossy Zoltán 2004 (H. Niemann: Pattern Analysis and Understanding, Springer, 1990) DIP + CV Bevezető II.
Alapfogalmak Alapsokaság, valamilyen véletlen tömegjelenség.
3. óra.
Dinamikai rendszerek kaotikus viselkedése
Véletlenszám generátorok
Az F-próba szignifikáns
Aszexuális, szimpatrikus speciáció
Bevezetés az alakmodellezésbe I. Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar A Műszaki Tervezés Rendszerei 2000/2001 tanév, I.
A kliniko-farmakológia népegészségügyi jelentősége
Préda-ragadozó interakciók modellezésének lehetőségei R-ben.
 A modellezés jogszabályi háttere  Hogyan kell megfelelően vizsgálni az épületek hő és füstelvezető rendszerét a modellben  Látótávolság Tárgyak fényelnyelő.
Hőtan.
Szünbiológiai alapfogalmak
Versengő társulások Mi történik egy olyan térbeli modellben, ahol sok stratégia létezik? Lokálisan csak a stratégiák kis hányada lehet jelen. => az evolúciós.
Alapsokaság (populáció)
Hipotézis vizsgálat.
Alapfogalmak.
avagy Négy halálos lórugás egy év alatt! Mit tesz a kormány?
Adatleírás.
Szigeti ökológia.
Költség-minimalizálás az ellenőrző kártyák alkalmazásánál Feladatmegoldás, kiegészítés.
Új technológiák elterjedésének modellezése
I. előadás.
ELEKTROSZTATIKA 2. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
x1 xi 10.Szemnagyság: A szemnagyság megadásának nehézségei
Egyenes vonalú mozgások
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Komplex rendszerek – Evolúciós modellek
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Tömegjelenségek: Emberi kollektív viselkedés statisztikus fizikája Vicsek Tamás Munkatársak: Czirók András, Farkas Illés, Néda Zoltán. és Dirk Helbing.
Szimuláció.
Forgalom-szimuláció eltérő közegekben Max Gyula BMGE-AAIT 2008.
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
Tóth Gergely, február BME-MIT Miniszimpózium, Folytonos idejű rendszerek anonimitása Tóth Gergely Konzulens: Hornák Zoltán.
Tenisz. Az ütés Ha a teniszező megüti a labdát v 0 sebességgel Θ szögben, akkor a labda d távolságra fog földet érni. Ezt a jelenséget a fizikában ferde.
Nagyon nagy gráfok Lovász László Microsoft Research
Hálózatok: új nyelv a tudományban Lovász László Eötvös Loránd Tudományegyetem
Kinetikus Monte Carlo  Bevezetés  Véletlen bolyongás  Residence time algoritmus.
1 Predáció szerepe a közösségszerkezet alakításában Def.: A populáció méretet és/vagy a fajgazdagságot befolyásoló hatást zavarásnak (diszturbancia) nevezzük.
Hidrobiológia struktúra és funkció információ és entrópia hőenergia biogeokémiai ciklus produktivitás diverzitás, stabilitás vízi ökoszisztéma.
A HIÚZ
Axelrod kultúra-terjedési modellje
Előadás másolata:

ma már nem a vizsgált téma, hanem a használt módszerek teszik a fizikát dominál az átlagos viselkedés!!! alkalmazhatjuk a statisztikus fizika módszereit nagyszámú, azonos „részecskéből” álló rendszereknéldominál az átlagos viselkedés!!! ma már nem a vizsgált téma, hanem a használt módszerek teszik a fizikát dominál az átlagos viselkedés!!! alkalmazhatjuk a statisztikus fizika módszereit nagyszámú, azonos „részecskéből” álló rendszereknéldominál az átlagos viselkedés!!! hipotézis matematikai modell jóslatok összehasonlítás a valósággal ökológiai neutrális modellek pszichológiai neutrális modellek (pl. pánik szimulációk)pánik szimulációk

niche = ökológiai fülke, vagyis egy faj által használt erőforrások összessége a fajok felosztják egymás között a niche-teret kompetitív kizárás elve: ha két faj ugyanazokat az erőforrásokat használja, hosszú távon az egyik kiszorítja a másikat papucsállatkákkal végzett kísértletek a fajok tulajdonságai meghatározzák az elterjedésüket elterjedés + gyakoriságfaj és élettere tulajdonságai ??? ha egy faj ritka, akkor kevesebb erőforrás áll a rendelkezésére ??? !!! vizsgálni kell a hasonló fajokból álló rendszerekben kialakuló gyakoriság-mintázatokat !!! niche = ökológiai fülke, vagyis egy faj által használt erőforrások összessége a fajok felosztják egymás között a niche-teret kompetitív kizárás elve: ha két faj ugyanazokat az erőforrásokat használja, hosszú távon az egyik kiszorítja a másikat papucsállatkákkal végzett kísértletek a fajok tulajdonságai meghatározzák az elterjedésüket elterjedés + gyakoriságfaj és élettere tulajdonságai ??? ha egy faj ritka, akkor kevesebb erőforrás áll a rendelkezésére ??? !!! vizsgálni kell a hasonló fajokból álló rendszerekben kialakuló gyakoriság-mintázatokat !!! a természetben több olyan rendszer van, ahol nem látszik érvényesülni a kompetitív kizárás elve: plankton-paradoxon, trópusi erdők Stephen P. Hubbell: a neutralitási elv egyszerűsége lehetővé teszi a matematikai modellezést kiderül, hogy új fajok beáramlása stabilizálni tudja a rendszert új fajok keletkezése, bevándorlásfolyamatosan több faj létezik együtt sikeresen magyarázható a fajok gyakoriság szerinti eloszlása a természetben több olyan rendszer van, ahol nem látszik érvényesülni a kompetitív kizárás elve: plankton-paradoxon, trópusi erdők Stephen P. Hubbell: a neutralitási elv egyszerűsége lehetővé teszi a matematikai modellezést kiderül, hogy új fajok beáramlása stabilizálni tudja a rendszert új fajok keletkezése, bevándorlásfolyamatosan több faj létezik együtt sikeresen magyarázható a fajok gyakoriság szerinti eloszlása ?

Egyedszám – fajszám gyakoriságeloszlás Preston-ábrázolás

A Barro Colorado szigeti erdőfelmérés (Panama) 1000×500 m terület kb fa, 300 faj a fákról rögzített adatok: pontos koordináta milyen fajhoz tartozik törzsvastagság minden 1 cmnél vastagabb fát feljegyeztek! R. Condit, S. P. Hubbell, R. B. Foster, Barro Colorado forest census plot data (2005) A Barro Colorado szigeti erdőfelmérés (Panama) 1000×500 m terület kb fa, 300 faj a fákról rögzített adatok: pontos koordináta milyen fajhoz tartozik törzsvastagság minden 1 cmnél vastagabb fát feljegyeztek! R. Condit, S. P. Hubbell, R. B. Foster, Barro Colorado forest census plot data (2005)

a fák egy négyzetrács pontjaiban vannak (J – rácspontok száma) egy időlépés alatt egy véletlenszerűen választott fát kicserélünk a)egy szomszédjának utódjára (1 − p − q valószínűséggel) b)a rácsból véleltlenszerűen választott egyed utódjára (p valószínűséggel) c)véletlen fajhoz tartozó egyedre (q valószínűséggel) a fák egy négyzetrács pontjaiban vannak (J – rácspontok száma) egy időlépés alatt egy véletlenszerűen választott fát kicserélünk a)egy szomszédjának utódjára (1 − p − q valószínűséggel) b)a rácsból véleltlenszerűen választott egyed utódjára (p valószínűséggel) c)véletlen fajhoz tartozó egyedre (q valószínűséggel)