MFB – az ország fejlesztési bankja

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HUNGÁRIA Takarék tavaszi agrár fórum sorozat.
Advertisements

Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai Várkonyi Gellért FRH Nonprofit Zrt Régióvezető.
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
Versenyképesség fejlesztési hitelekkel
Pongorné Dr. Csákvári Marianna igazgató
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai.. Témakörök •MFB Zrt. bemutatása •Finanszírozási programjaink –MFB Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Program.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
V.: Gazdaságélénkítési eszközök az MKB Bank finanszírozási gyakorlatában.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Önkormányzatok finanszírozása
2007. április 24. BG Finance Zrt. Meizl József.
Magyar Export-Import Bank Rt.
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai Támogatott MFB programok.
Innovációval a versenyelőnyért! Amikor a név kötelez Aladics Sándor vezérigazgató-helyettes november 26.
Tartalom Gazdasági környezet, a hitelezés feltételeinek változása
V.: Újra előtérben a fejlesztési lehetőségek.
Kis- és középvállalkozások finanszírozását segítő támogatott programok
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Kormányszóvivői tájékoztató Sikeres Magyarországért Hitelprogramok Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Veres János pénzügyminiszter.
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
Hogyan támogatják a bankok a kkv-k beruházási elképzeléseit? Budapest, november 30. dr. Tamás Gábor.
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai
A vidékfejlesztés hitelforrásai. A Pannon Takarékszövetkezet Univerzális magyar kisbank 26 kirendeltség két megyében és Budapesten – újabb egyesülés előtt.
KEOP aktív roadshow „MFB hitelek környezetvédelmi és energiamegtakarítási célokra” Söllei Judit osztályvezető.
Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
Hitelek, akár évi 4,5 %-ért, az Új Széchenyi Hitel Program keretében
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája, Debrecen,
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája Veszprém,
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai Pénz, de honnan? Pénzek a régióban A Regionális Fejlesztési Holding és a Piac & Profit közös konferenciája Kecskemét,
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai
1. Az RFH csoport bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai Támogatott MFB programok Bendó János RFH Nonprofit Zrt.
Kormányszóvivői tájékoztató. Lendületbe hozzuk a vállalkozásokat Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Bátora László vezérigazgató-helyettes Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, szeptember 17.
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Benke Ákos vezérigazgató, Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, 2008.április 23. Az Új Magyarország.
JEREMIE Programok módosulásai
partnerség a K&H – tól Új Magyarország Programok Pályázatok
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
III. MEGYEI GAZDASÁG- FEJLESZTÉSI KONFERENCIA A MAGYAR FEJLESZTÉSI BANK ÁLTAL NYÚJTOTT FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEK KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE.
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
Vállalkozói mikrohitelek
MFB Rt. a hazai bankszektorban 100 %-ban állami tulajdonú Szakosított hitelintézet Az EU fejlesztési bankjaival megegyező tevékenység Forrásbevonás külföldről.
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
Az MFB Zrt. vállalkozásfinanszírozási programjai Támogatott MFB programok Előadó: Bendó János RFH Nonprofit Zrt ÉMO Régióvezető.
11 Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei Ötlettől a sikerig! A Regionális.
III. További finanszírozási alternatívák
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
1 „Munkáltatók a munkavállalókért, a versenyképességért” Kis-, közép- és mikrovállalkozások finanszírozása az Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Program.
Válságkezelés Fejlesztéssel ! Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Muzamel László szeptember 17.
Kombinált Mikrohitel A Mikrovállalkozások fejlesztéséért.
1 Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Postapartner Program.
1. 2 Gazdasági környezet 3 VERSENY- FEJLESZTÉS - FEJLŐDÉS  Versenyképesség növelés – KKV szektor  Infrastruktúra- és technológiai fejlesztés  Logisztikai.
Támogatott fejlesztési források vállalkozások részére Spilák Lajos régióvezető Nagykanizsa, január 26.
Teljeskörű Pénzügyi Szolgáltatások a Pannon Takarék Banknál
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
A kockázat el van vetve…
Előadás másolata:

MFB – az ország fejlesztési bankja Különleges pénzügyi intézmények Speciálkollégiumi kurzus Söllei Judit Igazgató Budapest, 2009. április 27.

Témakörök MFB szerepe Hitelezési tevékenység, hitelprogramok jellemzői Eredmények Állami támogatások az MFB hitelprogramjaiban

Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Küldetése: a magyarországi beruházások finanszírozásával járuljon hozzá a fejlesztéspolitikai célok megvalósulásához. Feladata: a magyar gazdaság fejlesztési igényeit alapvetően a pénz- és tőkepiacokról bevont források kedvező feltételű, de piaci alapú kihelyezésével segítse elő. Célja: hogy elősegítse: a beruházások és fejlesztések növelését, a hazai infrastrukturális hiányok felszámolását, ösztönözze a magyarországi vállalkozások,elsősorban a kis-és középvállalati szektor tevékenységének bővítését, a gazdaság technológiai, környezetvédelmi, energiahatékonysági fejlesztést, valamint a foglalkoztatás növelését, járuljon hozzá a vállalkozások versenyképességének javításához.

[ ] Az MFB Bankcsoport MFB ZRT. A vázolt külső és belső feltételek átalakulásához való alkalmazkodás része volt a nemzetközi standardoknak megfelelő bankcsoporti struktúra kialakítása. Funkcionálisan megosztott tevékenységek, EU versenypolitikai irányelveknek megfelelően, valamint a transzparens tevékenység érdekében. Szinergiák érvényesülése Bankcsoporton belül.

Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 100 %-os állami tulajdon Tulajdonosi joggyakorló: NFGM Tevékenység keretei: MFB törvény (2007. évi LXXVI. törvény) Fiókhálózat nélkül Refinanszírozás, ügynöki közreműködés, közvetlen hitelezés Cégcsoport

MFB hitelezési tevékenysége

Fogalmak Refinanszírozás Global Loan technika Ügynöki értékesítés Közvetlen hitelezés Hitelprogramok Árfolyamgarancia EURIBOR Futamidő, türelmi idő, rendelkezésre tartás Garancia intézmény kezességvállalása KKV Állami támogatások: kedvezményes kamat, kamattámogatás, forrásoldali kamattámogatás Referencia ráta, egyéni referencia ráta, leszámítolási ráta

Hitelprogramok feltételrendszere 1. Vállalkozásfejlesztési hitelek Csoportosítás Ágazat: agrár és agrár ágazaton kívül Vállalkozási méret: Mikro, kis és közép, nagyvállalat Forrás: MFB (nemzetközi és saját) , MFB+GOP forrás Értékesítési mód: közvetlen, refinanszírozás, global,ügynöki Támogatás kategória: csekély összegű vagy csoportmentességi rendelet szerint Támogatási mód: kedvezményes kamat, kamattámogatás, forrásoldali kamattámogatás Cél: beruházás, beruházáshoz kapcsolt forgó, önálló forgó

Vállalkozásfejlesztési hitelek jellemzői [ ] Vállalkozásfejlesztési hitelek jellemzői Kedvezményes kamatozás Árfolyamgarancia: forinthitel, EURIBOR kamatbázison: 3 havi EURIBOR + 2,5-től legfeljebb 4% (felár a vállalkozásoknál 3-4%, önkormányzatoknál 2,5-3,5%) Vegyes finanszírozás ( MFB és GOP/KMOP forrás): forinthitel, 50 %-os forrás 0,5 %-os refinanszírozási kamaton Forrásoldali kamattámogatás: lakossági és önkormányzati terméknél Hosszú lejárat 15 év, 2 ill. 3 év türelmi Kiemelt hitelcélok: állami támogatáshoz kiegészítő finanszírozás, tőkepótló hitel (7 év türelmi idővel) Állami támogatási előírásoknak való megfelelés

Új Magyarország Kis- és Vállalkozásfejlesztési [ Fejlesztési hitelek vállalkozásoknak ] Mikro- vállalkozásoknak Mikro- és kisvállalkozásoknak Kis- és közép vállalkozásoknak Vállalkozásoknak méretkorlátozás nélkül Új Magyarország Kis- és Középvállalkozási Hitelprogram (VFH 12. hitelcél) Új Magyarország Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogram Refinanszírozás Mikrohitel Plusz Kisvállalkozói Hitel Ügynöki értékesítés

2. Forgóeszközhitelek jellemzői [ ] 2. Forgóeszközhitelek jellemzői Csak a beruházással együtt, forgó eszközszükséglet tartós finanszírozásához, egy szerződés keretében Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram ( Kivéve:Mikrohitel Plusz és Kisvállalkozói Hitel) Beruházáshoz kapcsolva: fennálló vagy folyamatban lévő beruházási hitel MFB Agrár forgóeszközhitel Önállóan: Piaci elégtelenség esetén, MFB törvényben lévő felhatalmazás és kormány határozat alapján MFB Gabona MFB TÉSZ MFB Forgóeszközhitel

Forgóeszközhitelek Nem agrár ágazat Agrár ágazat Új Magyarország Forgóeszközhitel Új Magyarország Agrár Forgóeszközhitel Új Magyarország Gabona Hitelprogram Új Magyarország TÉSZ Forgóeszközhitel

3. Önkormányzati hitelek jellemzői Célja szerint: infrastruktúra fejlesztés, kötvényforrások hitellé konvertálása, bérlakás fejlesztés, energia-megtakarítás Hosszabb lejárat: 20-25év, hosszabb türelmi idő:3-5 év, alacsonyabb kamat: EURIBOR+2,5-3,5% Nem minősül állami támogatásnak Csak beruházási célú Finanszírozó kiválasztása: közbeszerzés, MFB szűkebb szerepvállalás

4. Egyéb célcsoport Csoportosítás: Hitelfelvevő szerint:magánszemély, társasház, lakásszövetkezet Célja szerint: vállalkozásindítás, energia-megtakarítás( panel, hagyományos) Jellemző: Speciális felhasználási cél: közszféra Kedvezményes kamat,(EUROBOR+2,5 %) Hosszú futamidő, és türelmi idő Állami kezességvállalás

Eredmények

MFB hitelek hitelcélok szerinti megoszlása 2009.04.09-én [ ] MFB hitelek hitelcélok szerinti megoszlása 2009.04.09-én Programok/típusok Jóváhagyott kérelem Egy ügyfélre jutó hitel db millió Ft ,,Sikeres Magyarországért’’ Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram 3717 209.048 56 - ebből Mikrohitel 404 3.998 10 - ebből Kisvállalkozói Hitelprogram 42 1.083 26 ,,Sikeres Magyarországért’’ Önkormányzati Infrastruktúrafejlesztési Hitelprogram 1.694 140.314 83 - ebből Panel plusz 259 15.570 60 Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogram 67 2872 43 ,,Sikeres Magyarországért’’ Bérlakás Hitelprogram 9 2.204 245 Pályamódosító Hitelprogram 41 112 3 Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram 498 650 1 Új Magyarország Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 121 13.191 109 Összes kedvezményes hitelprogram keretében a jóváhagyott hitelösszeg 507 Mrd Ft, szabad keret 437 Mrd Ft

Állami támogatások az MFB hitelprogramjaiban

Állami támogatásnak minősülő MFB hitelprogramok jellemzői [ ] Állami támogatásnak minősülő MFB hitelprogramok jellemzői Árfolyamgaranciával biztosított forrás EURIBOR kamatbázis Ügyfélre megállapított egyedi referenciaráta magasabb mint az ügyfélkamat Támogatástartalom a ügyfélkamat és az egyedi referencia ráta különbségének a hitelszerződés időpontjára diszkontált jelenértéke Állami támogatási rendelet (csoportmentességi vagy csekély összegű) előírásainak való megfelelés MFB által a PM Támogatásokat Vizsgáló Irodáján illetve az FVM –en keresztül az Európai Uniónak bejelentett Hitelprogramok

Állami támogatásnak minősülő hitelprogramok [ ] Állami támogatásnak minősülő hitelprogramok Hitelprogram neve Csoportmentességi rendelet Csekély összegű ÚM Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram 1628/2006/EK bizottsági rendelet 1998/2006/EK bizottsági rendelet 12. hitelcél: ÚM Kis- és Középvállalkozói Hitelprogram ÚM Agrár Fejlesztési Hitelprogram 1857/2006/EK bizottsági rendelet TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram

Támogatási előírások a hitelprogramokban [ ] Támogatási előírások a hitelprogramokban Ágazati korlátok Felhasználási korlátok Beruházás megkezdésére és saját erő mértékére vonatkozó előírások Fenntartásra, használt eszköz vásárlásra vonatkozó előírások Támogatástartalomra és támogatásintenzitásra halmozódásra vonatkozó szabályok Jogosulatlan támogatások igénybevételének következményei

Csoportmentességi rendelet [ ] Ágazati korlátok Hitelprogram neve Csoportmentességi rendelet Csekély összegű ÚM Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram Szén, halászat, akvakultúra, hajógyártás, szintetikus szálipar Közúti teherszállítás (teherszállító jármű) Szén, halászat, akvakultúra EK szerződés 1.sz. melléklete szerinti termékek elsődleges termésével foglalkozik 12. hitelcél: ÚM Kis- és Középvállalkozói Hitelprogram TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram ÚM Agrár Fejlesztési Hitelprogram EK szerződés 1. sz. mellékletében nem szereplő termékek előállítása

Felhasználási korlátok [ ] Felhasználási korlátok Hitelprogram neve Csoportmentességi rendelet Csekély összegű ÚM Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram Ek szerződés 1. sz. mell. Szerinti termék előállítása Export, import Megkezdett beruházás Export, Import Közúti teherszállítás (teherszállító jármű 12. hitelcél: ÚM Kis- és Középvállalkozói Hitelprogram TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram ÚM Agrár Fejlesztési Hitelprogram Csop. Ment. Rendelet szerint Mekezdett beruházás

Beruházás megkezdése, saját erő [ ] Beruházás megkezdése, saját erő Hitelprogram neve Csoportmentességi rendelet Csekély összegű ÚM Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram Nem finanszírozható. Saját erő: nem lehet meglévő eszköz Megkezdett finanszírozható, Saját erő: meglévő eszköz elfogadható 12. hitelcél: ÚM Kis- és Középvállalkozói Hitelprogram TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram ÚM Agrár Fejlesztési Hitelprogram Nem finanszírozható, Saját erő: lehet meglévő eszköz

Fenntartás és a használt eszköz [ ] Fenntartás és a használt eszköz Csak VFH csoportmentességi rendelet szerinti hitelnél KKV esetén 3 év, KKV-n kívüli vállalkozás esetén 5 év Bérbeadás fenntartásnak minősül Eladás esetén: arányosan vissza kell fizetni+ jogosulatlan támogatás igénybevétel miatt büntetőkamat Korszerűtlen cseréje lehetséges, de nem támogatott hitelből+tevékenységet fenn kell tartani Használt eszköz vásárlás, ha ahhoz nem vettek igénybe támogatás

Jogosultatlan támogatás visszafizetése [ ] Jogosultatlan támogatás visszafizetése Terméktájékoztató szerinti esetekben Eddig gyakorlat szerint: Bank jelzése illetve a monitoring igazgatóság vizsgálat alapján/ (unió is vizsgálhatja) MFB számolja ki Csak arra az időszaka amíg a támogatást jogosultatlanul használták Büntetőkamattal növelve Ügyfél kötelezettsége, ha nem fizet, akkor 8 napon túl a kereskedelmi bank

Támogatástartalom és intenzitás [ ] Támogatástartalom és intenzitás Csekély összegű támogatásnál: támogatástartalom, 100 ill. 200 ezer euro, 3 év, vállalkozás szintjén Csoportmentességi rendeletnél: Intenzitás: projekthez igénybevett valamennyi támogatás/ teljes projektköltség %-os arány projekt szintjén

Részvevők feladatai az állami támogatásokkal kapcsolatban Hitelintézet [ ] Részvevők feladatai az állami támogatásokkal kapcsolatban Hitelintézet Támogatási előírások teljesülésének vizsgálata a hitelbírálat során Ügyfél adósminősítési kategóriájának és az ügylet fedezettségének a meghatározása Előzetes vizsgálat a támogatáshalmozódásra vonatkozóan Regionális csoportmentesség esetén előzetes vizsgálat a projekt megkezdéséhez Refinanszírozási adatlapokon az ügyfél és bank nyilatkozatának ellenőrzése és aláírása Támogatástartalom igazolás átadása az ügyfélnek és őrzése Támogatási előírások ellenőrzése, jelzés a MFB felé annak megszegése esetén Jogosulatlan támogatás és büntetőkamat beszedése, illetve megfizetése

Részvevők feladatai az állami támogatásokkal kapcsolatban MFB [ ] Részvevők feladatai az állami támogatásokkal kapcsolatban MFB Állami támogatásnak minősülő hitelprogramok feltételeinek kialakítása Bejelentés a TVI illetve az FVM részére Finanszírozó bank által megadott adatok alapján a támogatási előírások ellenőrzése, támogatáshalmozódás vizsgálata Támogatástartalom kiszámítása és megküldése a hitelintézetnek Támogatási előírások betartásnak ellenőrzése a monitoring tevékenység során Nyilvántartás és adatszolgáltatás a nyújtott támogatásokról Jogosulatlanul igénybevett támogatások beszedése

Köszönöm a figyelmet! További információk: www.mfb.hu termekfejlesztés@mfb.hu kisvallalkozoihitel@mfb.hu