A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium, 2011. 11. 09.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

Egy innováció nyomában
Korrupciós kockázatok az üzleti szektorban. Kutatási háttértanulmányok Szántó Zoltán (BCE Szociológia és Társadalompolitika Intézet) – Tóth István János.
Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Az egészségstílus Szegmentáció és barométer a hatékony egészségügyi kommunikáció támogatásához Szonda Ipsos.
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
2007 szeptember 13. helyi nyilvánosság, helyi közélet helyi média.
Az adományozás fogadtatása a médiában Kutatási eredmények október.
DPR kommunikáció alapelvei
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
„A sződi Hunyadi János Általános Iskola épületenergetikai korszerűsítése” KEOP-5.3.0/A/ Sajtóközlemények gyűjtése és elemzése.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Az MDF és az issue-voting A tematikus szavazás a 2010-es kampányban Készítette: Fehér Zsolt Pénzváltó Tamás Reich Jenő Stipkovits Péter Varga Szabolcs.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
SZÉLSŐSÉGES POLITIKAI IFJÚSÁGI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA. A szélsőjobboldali ideológia reprezentációja a debreceni egyetemisták körében Campus-lét.
Campus lét konferencia 2012 A KÖZ ÉS A MAGÁN KÖZÖTTI HATÁR ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁRI ELKÖTELEZETTSÉG.
Nemzetközi politikai gazdaságtan I.
A magyar vontatási piac helyzete és jövője
A NEMZETI TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSI STRATÉGIA INDIKÁTOR RENDSZERÉRŐL Roma Koordinációs Tanács, november 23.
Békés L. Márton Farsang Zsuzsanna Címszavakban A manipulatív főcímek hatása a politikai véleményalkotásra.
Hagyományos és internetes társadalmi mozgalmak a taxisblokád és az augusztus 20-i tűzijátékról lemondók Facebook csoportja alapján Országos Tudományos.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Kocsis Nikoleta – Spátay Anna Országos Tudományos Diákköri Konferencia
1 „Esélyteremtés és értékalakulás” „Esélyteremtés és értékalakulás” Az MTA Szociológiai Kutatóintézete és a Somogy Megyei Esélyegyenlőségi Iroda közös.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
FELVI Média A fiatalok figyelnek ránk!. Médiaértékesítés az OFIKnál 2005-ben indult, elsősorban az online és a nyomtatott médiában 2006-tól adatbázisok.
Az új klasszifikációs ajánlás Szilády Szilvia Tudományos munkatárs Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Műsorfigyelő és elemző főosztály szeptember.
Verseny és Szabályozás konferencia
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
Európai Uniós Támogatás EU URBAN Program: EU célzott programja Lokális városfejlesztés között Célja: Gazdasági - társadalmi regeneráció Fejlődés.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
„A CIGÁNYOKKAL NEM LEHET BÉKÉSEN EGYÜTTÉLNI” Az önkormányzati vezetők szerint, a cigányok által is lakott települések közel HARMADÁN (31%) a nem romák.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Statisztikai módszerek áttekintése módszerválasztási tanácsok Makara Gábor.
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
WP4.2. „Measurement Plan“ Barta Zoltán
A mérési iskoláktól az iskolák méréséig - Szakértői tudás és politika kapcsolata az Országos Kompetenciamérés kialakulása során Berényi Eszter, ELTE TÁTK.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Marketing információs
Hatékonyság. Ügyfélközpontúság. Modernizáció. Diplomás pályakezdők kiválasztása és beillesztése a MÁV csoportnál Kiss Mária Humánerőforrás fejlesztés vezető.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Meggyőzés, kommunikációs eszközök, elégedettségmérés Tóth Gyula Energia Klub PR, kommunikáció
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Az egészségstílus Szegmentáció és barométer a hatékony egészségügyi kommunikáció támogatásához Szonda Ipsos.
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Országos Statisztikai Tanács
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
Határon túli magyar társadalmi adatok elemzése
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,

Bevezetés  A szociális városrehabilitáció, az MNP  A kutatás célja  A kutatás relevanciája  Az előadás felépítése 2 Az elméleti iskolák elképzelései A sajtó valósága A program Az MNP három szemszögből

Az ELMÉLET – szociális városrehabilitáció  Vita a diskurzusok között  Cél: a városrész leszakadásának megállítása, a lakosság életminőségének javítása   a fókuszban a társadalmi problémák 3

A PROGRAM - MNP  A helyszín: Magdolna-negyed  Krízisterület - józsefvárosi IVS akcióterületi programja  MNP I  MNP II

A SAJTÓKÉP – módszerek I.  Hazai sajtó egy szegmense – három korlát  Időbeli korlát (2004 – 2010)  Közlési eszköz formája szerinti korlát (csak a nyomtatott és online sajtó)  Típus szerinti korlát (bulvár nyomtatott sajtó hiánya)  A minta elemeit tartalmazó sajtóorgánumok  Országos politikai napilapok (Népszabadság, Magyar Nemzet, Magyar Hírlap, Népszava)  Politikai hetilapok (HVG, Heti Válasz, Figyelő, Magyar Demokrata, Magyar Narancs)  Helyi lap (Helyi Téma)  Szaklapok (Ingatlan Befektetés, ingatlanmagazin.hu, a hg.hu, epiteszforum.hu)  Online lapok (index.hu, origo.hu)  Források  HVG adatbázisa 2006-ig, Magdolna Negyed Szomszédsági Tanács online adatbázisa, online keresők  Elemszám  140 cikk 5

Az elemzési egységek 6 epiteszforum.hu HVG Romapage Népszabaság A mi otthonunk Gazdasági Tükörkép Magazin Magyar Narancs Helyi Téma Ingatlan és Befektetés hg.hu Index.hu origo.hu

A SAJTÓKÉP – módszerek II.  A változók kiválasztása  A változók  A háttérváltozók Cím, dátum, megjelenés helye, szerző, műfaj, elhelyezkedés, terjedelem, kép, kép témája, kép üzenete, kép mérete  A cikkek szereplőire vonatkozó változók Szereplő, konfliktus, altéma, főtéma, felelős, megoldás, értékelés  A cikkek attitűd változói MNP-ről szóló információk mennyisége, szociális városrehabilitációról szóló információk mennyisége, elfogultság, az MNP hangsúlya a cikken belül, a szociális városrehabilitáció hangsúlya a cikken belül  Az elemzés menete  Eredeti elképzelés – regresszió típusú hipotézis vizsgálat  Megvalósult elképzelés – alapgyakoriságok bemutatása a kutatási kérdések mentén  Megbízhatóság 7

Eredmények A három dimenzió előfordulása a cikkekben 8

Társadalmi dimenzió I. Elmélet Társadalmi problémák a fókuszban, kivéve a bűnözés Roma népesség magas aránya etnikai ellentéteket okoz Érintettek bevonása Program Statisztikai adatokkal bemutatott helyzetelemzésben Etnikai ellentétek nem hangsúlyosak Nagy hangsúly az együttműködés szükséges területeinek Sajtó Összefoglaló cikkek a társadalmi problémákról Kevés helyen volt róla szó és implicit módon Felismert fontosság, megosztott vélemények a sikerről 9

Társadalmi dimenzió II. Az etnikai viszonyokról szóló cikkek megoszlása a sajtóban a megemlítés módja szerint 10

Környezeti dimenzió I. 11 Elmélet Szociális városrehabilitáció: felújítás, nem lebontás A lakosság kicserélődésének veszélyei Lakók bevonottság- érzése és a környezet megbecsülése Program Bontás magasabb költségei, lakosság megőrzése A cél a lakók megtartása, összetartó közösség Fizikai megújulás + közösségfejlesztés Sajtó Felújítás és a lakók helyben maradásának, bevonásának kapcsolata Lakosság kicserélődése nem az MNP kapcsán merül fel Nincs konkrét összefüggés

Környezeti dimenzió II. A lakosság kicserélődésének veszélye  33 cikk:  Más programok:12 cikk  MNP kapcsán: 21 cikk 10 politikus: a lakosság megtartása 4 szakértő: a lakosság kicserélődésének veszélye A környezeti dimenziónál hangsúlyosabb a társadalmi dimenzió   a program készítőinek célját felismerik, de a veszélyekről is szó esik 12

Összegzés Öt kérdésnél egyezik a három valóság (pl. a zöldterületek szerepe a közösségfejlesztésben) Ellentmondások, ahol a 3 valóság nem egyezik:  Gazdasági dimenzió  Bűnözés  Etnikai ellentétek  Felújítás és lebontás eltérő szemlélete 13

Továbblépés 14 Az elméleti iskolák elképzelései A sajtó valósága A lakók percepciója A program valósága