Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(4) 2011. december 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nehéz ügyfél-e a fiatalkorú?.  Fegyelmi eljárások  Elhúzódhat  Kérdéses a hatékonysága  Büntet  Tanult tehetetlenség  „Alternatív költsége van”
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Lux Judit CSc ÉLETUTAK – GENERÁCIÓK – ÜNNEPEK május 22. SZAKMAI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS (ISBN-szám: ) HSZOSZ- ICF Magyar Tagozat.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
 nov. 4-én fogadták el  szeptemberében lépett hatályba  Cél: alapvető emberi jogok fenntartása+realizálása  Kötelezettségek kikényszeríthetőségéért.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
Emberi Erőforrás Menedzsment Érdekképviseletek, kollektív tárgyalások 10. előadás.
általános főig. helyettes
A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása
A fogyasztói jogviták rendezésének alternatív fórumai, a békéltető testületi eljárás jellegzetességei Dr. Baranovszky György elnök BKIK mellett működő.
Készítette: Molnár Fruzsina Eszter szociális munka III. évfolyam
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Alkalmazható-e a mediáció az interneten elszenvedett jogsérelmek orvoslásában? Dr. Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internetbiztonsági szakértő,
A tanulási problémák diagnosztikája és terápiája
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Beszámoló az elmúlt 1 év Munkájáról.
Érvelés, tárgyalás, meggyőzés
Mentortanárképzés eLearning támogatása
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
Képesítési Keretrendszerek Európában
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(2) november 28.
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon (1.) november 21.
1 szociális párbeszléd magyarországon © kurtán sándor 2010 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(3) december 5.
Konfliktuskezelés - mediációval
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
LEKTOR/Lexelerator workshop – március 4. e-BUSINESS FAIR BUSINESS Megbízható elektronikus kereskedő.
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 1 Mediációs kutatás Összefoglaló OBmB, november – a közvetítői.
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Mi segít az erőszakkal szemben?
EEM. 10. A munkaügyi kapcsolatok és az érdekegyeztetés
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
SOS Telefonos Lelkisegély Szolgálat I. Telefonos Nyílt Napok május 11.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
MIÉRT ÉS HOGYAN SEGÍTHETNEK A RESZTORATÍV MÓDSZEREK?
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Geskó Sándor A KÖZÖSSÉGI MEDIÁCIÓ GYAKORLATA
A Mediáció.
Mediációs lehetőségek az iskola világában Önfejlesztő Iskolák Egyesülete XVII. Országos Konferencia Budapest, november
A II. félévi tematika Büntető eljárásjog. A tervezett előadások Az eljárás ügyészi szakasza A tárgyalás előkészítése Az első fokú tárgyalás Vád- és védőbeszédek.
A kurzus céljai:  A szociális és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés fejlesztése.  Pedagógusok és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés.
Virtuális mediáció? – Hagyományos és új mediációs módszerek
Alkalmazott humán erőforrás menedzsment
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Gazdasági Mediáció Konferencia április 28. vitából egyezség Varga Tamás, gazdasági mediátor Gazdasági Mediáció Konferencia Április 28. Varga.
TÁMOP A-13/ A munkahelyi stressz európai és hazai normái 1.

Felelősen, egészségesen, biztonságosan
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
KONSZENZUS BUDAPEST KONSZENZUS BUDAPEST „ BÉKE AZ AKÁCFÁK ALATT” Mediáció a közösségi és távoltartási konfliktusok kezelésében EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNER: NÓGRÁD.
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
Interkulturális mediáció bemutatása - ROMED2-ROMACT Interkulturális mediáció megvalósulása elméletben és gyakorlatban Jászfényszarun ROMED2-ROMACT programon.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
Konfliktuskezelő eljárások és módszerek a Pártfogó Felügyelői Szolgálat tevékenységében Biró Balázs pártfogó felügyelő, mentor közvetítő.
A tanácsadás szerepe és jellemzői a munkaügyi mediációban 2013.március 21.
A vádlott jelenléte a tárgyaláson alapvető polgári jog vagy bírósági döntés? Ausztria jogrendszerében (ALS) és az osztrák büntetőeljárási törvénykönyv.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
A családsegítő szolgálatok beilleszkedési programjai, a RÁT-ban részesülő személyek számára felajánlható szolgáltatásai:
A családsegítő szolgálatok beilleszkedési programjai, a RÁT-ban részesülő személyek számára felajánlható szolgáltatásai:
Előadás másolata:

Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(4) december 12.

Intézményesített békéltetés Szükségessége: hosszadalmas bírósági eljárás;ítéletek aktualitásukat vesztik; Cél: munkaügyi viták nem bírói úton történő rendezése, alapvetően a „harmadik fél” belépése, kollektív érdekviták megoldása szociális partnerek + kormány közösen „Társadalmi párbeszéd”PHARE

Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat (MKDSZ)

Illeszkedés a hazai munkaügyi kapcsolatok intézményei, az érdekegyeztetés rendszerébe Jól képzett közvetítők, Etikai kódex; Miért van idegenkedés

MKDSZ A közvetítés leglényegesebb alapelvei: önkéntesség, a felek egybehangzó akarata, pártatlanság és titoktartási kötelezettség.

Mikor vehető igénybe? békéltetés közvetítés döntőbíráskodás tanácsadás

Mikor van szükség közvetítésre?  Ha a felek képtelenek megoldani a nézeteltérést. Az egyik fél panasza vagy követelései, ill. a másik fél a megfelelő megoldáshoz való hozzáállása közötti szakadékot nem tudják áthidalni.  Ha mindkét fél hajthatatlan, és a megoldás különböző megítélése megakadályozza őket az előrehaladásban.  Ha fontos, hogy a felek kapjanak objektív képet a helyzetről, a tényekről és az alapvető problémákról.

Előnyei  Gyors az eljárás;  Költségkímélő;  A felek megegyezésére támaszkodik,  helyreállhat a bizalom, az együttműködési készség a felek között.

Ki a közvetítő? Egy, a felektől független, pártatlan szakember, akinek az a feladata, hogy segítsen a konfliktus feloldásában, a minden érintett számára elfogadható megoldás létrejöttében.

A közvetítő szerepe  A tényfeltáró és vizsgáló szerepét tölti be.  Elősegíti a probléma megoldását és a felek saját erejükből történő megegyezését.  Meghatározza, a vitatott ügyben mi fontos és mi nem.  Mindkét felet segíti egy kölcsönösen elfogadható álláspont elérésében.  Ajánlattétel él – ha ez előreviszi a tárgyalást.

A döntőbíráskodás  Az az eljárás, amely során a vitát a felek egy független személy elé terjesztik végső, kötelező érvényű döntésre.  A döntőbíráskodás a hagyományos bírósági eljáráshoz képest személyesebb és informálisabb – a gyors, praktikus és olcsó megegyezés érdekében alkalmazott folyamat.  Határozattal zárul.

Irodalom Kötelező: Oktatási segédlet parbeszed kozpont/MKDSZ Ajánlott: Közvetítők és döntőbírók; Döntőbíráskodás (szerk:Tóth Pál Péter) éves az MKDSZ Rézler Alapítvány felmérése Közvetítők és döntőbírók MKDSZ,2010.