BCE előadás Katona Anikó ELTE-TáTK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Advertisements

Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Szociális munka a börtönben
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Az iskolai szociálismunka
Egy lépés a munkahely megszerzéséig képzési projekt az aktív munkakeresés témakörében fiatalok számára IFJÚSÁG, IFJÚSÁGPOLITIKA - ÚJ KIHÍVÁSOK előadó:
Gyermekvédelmi alapellátás
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ Családsegítő Szolgálatának bemutatása Készítette: Varga TündeHeves,
KULCS program gyakorlati tapasztalatai Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége – Horváth Nikoleta.
Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
A szociális szolgáltatások tervezése az iskolában Szociálpedagógia WJLF Pedagógia BA.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
A mai magyar gyermekvédelmi rendszer
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Önkéntes segítő gyakorlat a győri Családsegítő Szolgálat keretein belül január hó.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Európai Uniós Támogatás EU URBAN Program: EU célzott programja Lokális városfejlesztés között Célja: Gazdasági - társadalmi regeneráció Fejlődés.
Családok átmeneti otthona a Józsefvárosban
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
VÉDŐNŐI PREVENCIÓS SZAKMAI MŰHELY
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
A változások menedzselése, szervezetfejlesztés
Közösségi ellátók mint facilitátorok
Két éven túli védelembe vétel
Velünk egy jobb világért! Reintegrációs modellprogram Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Országos Módszertani Családok Átmeneti Otthona és Regionális Kríziskezelő.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
A projekt általános szakmai célkitűzései
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Speciális gyermekvédelem
Szociális háló Készült a suliNova Kht. megbízásából.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
Iskolai közösségi szolgálat
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
 Iskolák magatartása  Tanulók motiváltsága  Szülők elhivatottsága  Gyermekjóléti Szolgálatok, családsegítők, gyámok, nevelőszülők véleménye JULI.
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
TÁMOP /2-2F A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása A projekt az Európai Unió támogatásával,
Családtámogató ellátások
HOZZÁTARTOZÓ ÉS SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK ELFOGADÁS/EGYÜTTMŰKÖDÉS.
TÁMOP projektek megvalósításának „nyeresége” Kemecsei Judit – Hajléktalanokért Közalapítvány TÁMOP / december 13. Miskolc.
1 Az alapellátás és a szakellátás kapcsolata, közös feladatok, célok Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Konferenciája Budapest, 2007.szept Gulyásné.
Koncepció a demenciával élő idősek gondozásáról Demens betegek ellátásának kihívásai az egészségügyi és szociális ellátórendszerben szakmai tanácskozás,
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Család – és Gyermekjóléti Központ
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

BCE előadás 2011.11.09. Katona Anikó ELTE-TáTK Intenzív családmegtartó szolgáltatás a Józsefvárosban - beszámoló szakdolgozat alapján - BCE előadás 2011.11.09. Katona Anikó ELTE-TáTK

A szolgáltatás és története A szolgáltatás, a Magdolna Negyed Program II. bűnmegelőzési- és szociális alprogramjának részeként jött létre. Tervezett szolgáltatás induló neve/célja: „Antiszociális és a negyedbe bevándorló családok gondozása” – (önkényes lakásfoglalók is!) Változtatás oka:Bányai Emő doktori disszertációja

„Intenzív Családmegtartó- és Családtámogató Szolgáltatások” A program megvalósulása: 2009. július 1 - 2010. május 31. A szolgáltatás területe: Bp. VIII. Magdolna-negyed - a város rehabilitációs programmal megegyezően Módosított neve/célja: „Intenzív Családmegtartó- és Családtámogató Szolgáltatások” Általános cél: 2 szociális munkás - 9 hónap alatt - 10 család intenzív gondozását lássa el Szakmai vezető: Bányai Emőke

A szolgáltatás célja: Olyan intenzív segítségnyújtás, amely megakadályozhatja, hogy a gyermeket/ket: védelembe kelljen venni, ki kelljen, emelni a családból, mindezt, a család jobb/hatékonyabb/fenntartható működési dinamikájának elérésével. A szociális munkás feladatai: Család dinamikájának/problémáinak a feltérképezése/meghatározása ill. egyéni megoldási stratégiák kidolgozása Családon belüli konfliktusok rendezésében való együttműködés/mediálás/stb. Család képviselete/segítése/eljárás hivatalos ügyintézésekben Családi szerepek szükség szerinti átvállalása (pl. gyermek-”pesztra”, stb.) Célirányos- és direkt segítség kérés a problémák megoldásához

Öt alapvető cél (Encyclopedie of Social Work) lehetővé tenni, hogy a gyermekek biztonságban maradhassanak otthonukban családi kötelék fenntartása és megerősítése a kiemelést indokló krízishelyzet leküzdése készségek és kompetenciák javítása a problémákkal való megküzdéshez segíteni a formális és informális forrásokhoz való hozzájutást

A szolgáltatást igénybevevők Magdolna-negyedben élő, (de legalább VIII. kerületi lakcímmel rendelkező!), krízishelyzetben lévő családok, amelyekben: a gyermeket/ket védelembe vették/vagy védelembe vételét/tüket javasolják, a gyermekkel foglalkozó intézmények úgy érzékelik, hogy a családnak átmenetileg! sok segítségre van szüksége, ÉS: önként vállalják a programban való részvételt! A szolgáltatást nem vehetik igénybe: - akiknek nincs gyermekük, - akik nem a Magdolna-negyed területén élnek, - akiknek nincs állandó, kerületben bejelentett lakcímük, vagy önkényes lakásfoglalók, vagy ahol a szülő/k nehezen, vagy egyáltalán nem hozzáférhető/ek (demencia, pszichiátria, függőség, stb.)

A programban részt vevő családok jellemzői: általában sokgyermekesek (három vagy annál több) élettársi kapcsolatban élnek bérlakásban laknak (lakbértartozás, rossz környezet, stb.) alacsony iskolázottság (8 általános, max. valamilyen szakma) tartósan alacsony jövedelemszint / jövedelem hiánya alacsony önértékelés, motiváció hiánya, bizalmatlanság

Prevenció (Nelson Landman Deutelman-családmegtartó szolgáltatás) Elsődleges: szülői készségek fejlesztése Másodlagos: kiemelés megelőzése Harmadlagos: a család újraegyesítése A Magdolna Negyed Program II-ben: elsődleges és másodlagos prevenciók Módszer: Az intenzíven együtt töltött idő és a közös tevékenységek közbeni tevékenységek képzik magát, a családterápiát

Önkéntesség Bálint Sugárka: „Önként kilábalni” család döntése, hogy igénybe szeretné-e venni ezt a szolgáltatást küldő: Gyermekjóléti Szolgálat, Gyermekvédelmi Iroda Részvétel visszautasítása → együtt jár-e a stigmatizációval a küldő részéről? Gyakorlat: sajátos megítélést vonhat maga után → megkérdőjelezi az önkéntesség tisztaságát Szolgáltatás időtartama 4 vagy 6 hét (cél a veszélyeztető körülmények megszűntetése, a 30 napos eljárási rendhez igazodik) a család dönti el, mennyi időre szavaz bizalmat később bekerült elem a: „hosszabbítás”(új struktúrák stabilizálása)

Szolgáltatás lépcsői 1. kezdeti esetkonferencia 2. első megkeresés 3. első találkozás Önkéntes együttműködési megállapodás: rész:a szolgáltatás kritériumai (időintervallum, tájékoztatás, krízistelefon használata, jelzéskötelezettség) - transzparencia, megfelelő információ a döntéshez II. rész: problémák, célok megfogalmazása és vállalások ♦ szenzitív a változó problémadefinícióra ♦ a szolgáltatástervezés nem sablonizált ♦ rugalmasság: a család képességei mentén (kis üzenőfüzet)

A szociális munkás szerepe → Nyitottabb struktúrájú családok → Zártabb struktúrájú családok - A család jelöli ki a szociális munkás helyzetét, ők engedik be - Szerepét az határozza meg, hogy a család milyen funkciókban szenved hiányt Ez nem átstrukturálást jelent: segítő → indukál család → maga éri el a képességeinek, készségeinek fejlődését Σ: nem a személye épül be, hanem az általa bemutatott módszer Dependencia

Utógondozás nem került eljárásszerű kidolgozásra - Bálint Sugárka: állandó elérhetőség biztosítása

Társintézmények Szolgáltatás körüli jelzőrendszer jó működtetése (érdeklődés és bizalom az új módszer iránt) Gyermekjóléti szolgálat és családsegítő → együttműködési megállapodás Más szervekkel szóbeli megállapodás Hatóság túlzott bevonása nem szerencsés Civilek segítsége az éppen aktuálisan felmerülő igényeknél

Hatékonyságvizsgálat Nincs mihez hasonlítani Az eredmény megfogalmazása nem leegyszerűsíthető Bálint Sugárka: kvalitatív eszközökkel lehetséges: 1. milyen állapotban került be a család 2. milyen célok valósultak meg

C KÉRDÉS 1: Egy családgondozó és egy intenzív családmegtartó szolgáltatást végző szociális munkás KÉRDÉS 2: Az integrált szolgáltatás intézménykörnyezeti szempontból miben különbözik?

Családgondozó versus intenzív családmegtartó szolgáltatást végző szociális munkás

A program szociális munkása elmondása alapján: - túlterhelt családgondozók - egyszerre maximum két család → koncentráltabb megismerés (nem csupán jelek és elmondottak) - kizárja a tervezett találkozásokat - alapegység a család - bizalmas szituációkban lehet jelen - az általános szociális munkástól eltérő cselekvések: takarítás, bevásárlás - kevésbé jár szorongással, pillanatnyi sikertelenség → másnap új stratégia

Köszönöm szépen a figyelmet!