Márciusi jeles napok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Híres épületek a Reformkorban
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Iskolatörténeti hét  A murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola a központi iskolaépület 50 éves évfordulójára, január 21-től január 26-ig iskolatörténeti.
Mindenszentek A mindenszentek vagy mindenszentek napja (röviden mindszent; latinul Festum Omnium Sanctorum) az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus.
Új web szolgáltatások az OSZK-ban A Jeles napok új verziója
Készítette: Pánczél Emiliána Dolóresz 
M o s t i d é z z ü k, f e l m i i s t ö r t é n t e z a l a t t a 1 0 é v a l a t t. Biztos tudjátok, hogy az idei tanév jubileumi év a MUSTÁR életében.
Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
A Budapesti Népoktatási Kör. A Budapesti Népoktatási Kör megalakulásának előzményei, szerveződésének körülményei és átalakulásai.
Lenkey János ÁLTALÁNOS ISKOLA, LENKEY JÁNOSRÓL
Polgári szellem és értékrend Márai Sándor művében
A magyar lírai költészet története a romantika korában és a századutón
A romantika irodalmából
A magyar huszárokról A huszár
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Forradalmi költészete
Pázmány - híres perek Pázmány híres perek.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
1848–49-es forradalom és szabadságharc.
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
Petőfi Sándor Élete és műve.
Vörösmarty Mihály élete
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
Nevelésügy a reformkori Magyarországon
1848. március 15..
1848-’49 -es emléktúra Uri Imre Lenkefi Péter.
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc
Idegenvezetők világnapja Idegenvezetők világnapja történelmi bemutató óta számos országban ünneplik az Idegenvezetői Világnapot. Némely európai.
Március jeles napjai.
Márciusi Ünnepek.
MÁRCIUS 15. Antal Márton Mohácsi Mihály 5/A.
szakmérnök hallgatók számára
A háború és a modern fegyveres erő
IGAZ-GYŐNGYŐK.
Advent Készítette: Nagy Krisztián
A nemzeti kisebbség oktatása és elhelyezkedése a társadalomban, különös tekintettel a német kisebbségre Készítette: Maráczi Andrea Pécsi Tudományegyetem.
A húsvét utáni negyvenedik napon ünnepeljük Krisztus felemeltetését.
9/21/2008 Hop Ferenc, Hungary. Károlyi Palota 1 Hop Ferenc Keletázsiai Művészeti Múzeum és a Károlyi Palota, Budapest A „Magyar Kulturális Örökség Napjai”
Vajon miért gondolják az országban a legtöbb helyen, hogy nemzeti ünnepeinket csak emelkedett unalommal lehet megülni? Székesfehérvár 2011-ben és 2012-ben.
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Állami jelképekről és ünnepekről” szóló, 3. főtörvény.
I. Dicsőséges Tavaszi hadjárat
A MÁRCIUSI FORDULAT március 15-e eseményei.
Ábel Folk Iván A HIT HŐSEI 1.. Ábelnak sem sem volt könnyebb, mint neked 1.Mózes 4:1-16;
Petőfi Sándor 1848.
Felvidék.
DORMÁND.
Petőfi és a média 27/A.
A háború és következményei Magyarországon
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeinek bemutatása
A millennium Tanulmányok a Jelenések könyvéről:
A halottak feltámadása és az utolsó ítélet
V ÍZ V ILÁGNAPJA a BÁCSVÍZ –nél Ezen a napon ünnepelünk…
Határtalanul pályázat
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában II.
Helytörténeti, néprajzi jellemzői
A BÁRÁNY ÉS HADSEREGE A SION HEGYÉN Jel 14:1-5 Előadó: Drs Gallusz László.
A SZENT SZÖVETSÉG EURÓPÁJA MOZGALMAK ÉS ESZMÉK A XIX. SZÁZADBAN
Márciusi ifjak MINTAFELADAT.
A tanév rendje 2014/2015-ös tanév
Mi???. Castiellel egész órán papírgalacsinokat dobáltunk egymásnak…
Székelykeresztúr Március 15.. Sokan gyűltek össze Székelykeresztúr központjában az 1848– 49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett.
Napóleon A császár.
1848. Március 15. Krizsán Pál.
ARADI VÉRTANÚK.
ARADI VÉRTANÚK.
Január, Február, Március
A törvényes forradalom
Március Név: Czúth Dávid Iskola év: 2018/19 Osztály: I.CM Szak: GDM Stredná odborná škola technická - Műszaki Szakközépiskola.
Előadás másolata:

Márciusi jeles napok

Jeles napjaink 1. A polgári védelem világnapja 3. A békéért küzdő írók világnapja 6. Nemzetközi energiahatékonysági nap 8. Nemzetközi nőnap 12. Gergely napja 14. Nemzetközi PÍ nap 15. A magyar sajtó napja (1990 óta ünnepeljük, mert 1848-ban ezen a napon nyomtatták az első szabad magyar sajtó termékeit: a 12 pontot és a Nemzeti Dalt.) 15. Az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepe 18-20 Sándor,József,Benedek napja 19. A cigányság világnapja 21. A faji megkülönböztetés elleni nemzetközi küzdelem napja 21. A költészet világnapja (UNESCO) 22. A víz világnapja 23. Meteorológiai világnap (1961 óta ünnepli az ENSZ szakosított intézményeként működő WMO) 24. Gábriel arkangyal napja 25. Gyümölcsoltó Boldogasszony napja 27. Színházi világnap 31. Áttérés a téli időszámításról a nyárira

Március 12. Gergely napja Ehhez a naphoz kapcsolódik egy régi hagyomány, a Gergely-járás: 1873 előtt, amikor még nem volt kötelező a gyerekeknek iskolába járni, tanítók és diákok ezen a napon körbejárták a falvakat, hogy – katonai verbuválás módjára - diákot toborozzanak és adományt gyűjtsenek az iskoláknak. Az volt a céljuk, hogy az iskola hírét elvigyék a gyerekekhez, és hívják őket tanulni, hogy ne maradjanak ostobák. Attól a családtól, aki nem tudott diákot adni, attól adományt kértek. A háziasszony a diákokat tojással, kolbásszal, szalonnával, pogácsával ajándékozta meg. Az előadás legjellegzetesebb mondása: „Szent Gergely doktornak, híres tanítónknak az ő napján”, „Régi szokás szerint, menjünk Isten szerint iskolába” Azért Gergely napján tartották, mert IV. Gergely pápa 830-ban I. Szent Gergely tiszteletére rendelte el a szokás alapjául szolgáló iskolai ünnepséget.

A magyar forradalom, és szabadságharc napja 1848 március 15. volt: Petőfi Sándor a Nemzeti Múzeum előtt felolvasta a Nemzeti Dalt. Kinyomtatták a 12 pontot Landerer nyomdájában. Kiszabadították börtönéből Táncsics Mihályt. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye lett. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója. Eredményességét mi sem mutatja jobban, hogy csak a cári Oroszország beavatkozásával lehetett legyőzni, amelynek soha ekkora hadserege addig nem járt még külföldön. Gyakorlatilag az 1848-49-es harc a magyar nemzet történetének leghíresebb háborús konfliktusa is