MTA Regionális Kutatások Központja A MAGYAR RÉGIÓK MEZŐGAZDASÁGI HELYZETKÉPE A KÁRPÁT RÉGIÓBAN Kovács Teréz tudományos főmunkatárs MTA Regionális Kutatások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MRTT VII. Vándorgyűlés Szabadka, november Az Európai Területi Együttműködés Programok stratégiai kérdései Dr. Hámory Jenő.
Advertisements

Nyiri Lajos, ZINNIA Group
© GfK 2013 | Kozák Ákos | Mérők Klubja | február 27.1 A MIKROSZINTŰ FOGYASZTÁS MAKRO HATÁSAI © GfK 2013 | Kozák Ákos | Mérők Klubja | február.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE Az új európai kohéziós politika November 22. Kaposvár PhD hallgató SZIE Enyedi György Regionális.
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest Magyarság az információs társadalomban Szövetség a Közös Célokért társulás, Felvidék  Az.
Szlovákia- a Kárpátok és az alföld eltérő gazdasága
Az elveszett termelés az építőipar gondjairól. Forrás: eurostat.
A társadalmi differenciálódás területi jellemzői Magyarországon
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
A romániai regionális versenyképesség alakulásának elemzése az átmenet időszakában VINCZE MÁRIA, KÖLCSEY ANDREA Babes-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság-
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
Az Észak-alföldi régió mezőgazdaságának sajátosságai
Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Rácz Margit: A betarthatóságról és a hitelességről a konvergencia-program kapcsán „Gazdasági és Politikai Kilátások a Választások Évében” című konferencia.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Szegénység megjelenési formái az Észak-magyarországi régióban
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
MTA Regionális Kutatások Központja A Nyugat-Balkán kutatásának eredményei Hajdú Zoltán MTA RKK, Pécs
EURÓPAI DUNA STRATÉGIA Parkoló pálya vagy gyorsítósáv – Napi Gazdaság Logisztikai konferencia 2010 április 27 Budapest Dr.Doór Zoltán Elnök Magyar Logisztikai.
Kovács Álmos, szakállamtitkár Pénzügyminisztérium
MTA Regionális Kutatások Központja A hazai és uniós fejlesztési források abszorpciójának tapasztalatai A magyar uniós elnökség és a régiók jövője.
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
A magyar gazdaság növekedésének egyes területi vonatkozásai Dr. Tétényi Tamás, VÁTI kht. Növekedés Magyarországon: Helyzetkép és kilátások Budapest, 2005.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Varga Mihály október 4. Versenyfutás az idővel?
A KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján a GDP 2,9%*-kal nőtt a névben az előző év azonos időszakához viszonyítva. ÉvI.névII.névIII.névIV.név.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
- a foglalkoztatási jellemzők és jövedelemviszonyok tükrében -
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Itt vagyunk mi.
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
UDOVECZ GÁBOR Balkán: együttműködés vagy verseny a mezőgazdaságban?
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Államhatárok a Kárpát - medencében Hajdú Zoltán MTA RKK Pécs.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Lengyelország Rzeczpospolita Polska.
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
VAN-E ESÉLY A MEZŐGAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSÉRE ROMÁNIÁBAN? Kerekes Melinda - Kupán Edith 2008.
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
Az Észak-Balkán és a Kárpát-medence közös államhatárairól Hajdú Zoltán MTA RKK Pécs.
Győr-Moson-Sopron megye növénytermesztése
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
AZONOSSÁGOK ÉS KÜLÖNBSÉGEK A MAGYARORSZÁGI DÉL-ALFÖLDI ÉS A ROMÁNIAI VEST RÉGIÓK KÖZÖTT SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ, február 10. Előadó: Végh Zoltán igazgató.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Megyei statisztikai profil a Smart Specialisation Strategy (S3) megalapozásához - Csongrád megye Szeged, Dr. Makra Zsolt.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A nagyvárosok, mint az európai térszerkezet kitüntetett pontjai
Európai Uniós ismeretek
Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI
Térbeli gazdasági folyamatok tényezőkre bontása
Topográfiai gyakorlatok Közép - Európa
33. EURÓPA FELOSZTÁSA.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Előadás másolata:

MTA Regionális Kutatások Központja A MAGYAR RÉGIÓK MEZŐGAZDASÁGI HELYZETKÉPE A KÁRPÁT RÉGIÓBAN Kovács Teréz tudományos főmunkatárs MTA Regionális Kutatások Központja, Pécs

MTA Regionális Kutatások Központja Kovács Teréz Kárpátok régió Kárpátok régió: Ausztria, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna (29 régió) Hegyvidéki mezőgazdaság, változatos agroökológiai feltételekkel A mezőgazdaságnak nagyobb szerepe: mezőgazdasági területek, agrárfoglalkoztatottak, agrár GDP A mezőgazdaság termelékenysége alacsonyabb

MTA Regionális Kutatások Központja Kovács Teréz Egy főre eső GDP (PPS) az EU 25-ök átlagában a Kárpátok régióban (2004) Forrás: Eurostat

MTA Regionális Kutatások Központja Kovács Teréz A foglalkoztatottak aránya a Kárpátok régióban (2004) A mezőgazdaság ideiglenes puffer szerepet tölt be a foglalkoztatottságban. Forrás: Eurostat

MTA Regionális Kutatások Központja Kovács Teréz Az agrárfoglalkoztatottak aránya a Kárpátok régióban (2004) Bécs, Budapest, Pozsony, Bukarest: legalacsonyabb az agrárfoglalkoztatottság A legfejletlenebb cseh, szlovák, magyar régiókban az agrár- foglalkoztatottság is az országos szint alatt van A legfejletlenebb lengyel és román régiókban magas az agrár- foglalkoztatottak aránya Forrás: Eurostat

MTA Regionális Kutatások Központja Kovács Teréz Az összfoglalkoztatottak és az agrárfoglalkoztatottak száma és aránya Magyarországon (2004)

MTA Regionális Kutatások Központja Kovács Teréz A földterületek művelési szerkezete a Kárpátok régióban (2004) Jelmagyarázat: 1 – szántó 2 – erdő 3 – gyep 4 – zöldtakarmány 5 – gyümölcsös 6 – szőlő Forrás: Eurostat

MTA Regionális Kutatások Központja Kovács Teréz Átlagos birtokméret, ha, 2003 Forrás: Eurostat

MTA Regionális Kutatások Központja Kovács Teréz Ezer ha mezőgazdasági területre jutó szarvasmarha (db) a Kárpátok régióban (2005) Forrás: Eurostat

MTA Regionális Kutatások Központja Kovács Teréz Következtetések Agrárfoglalkoztatottak aránya Romániában a legmagasabb. Fejletlen régiókban mindig alacsony a foglalkoztatottság aránya, de az agrárfoglalkoztatottaké változó. A térségben a kisbirtok a legelterjedtebb. Az átlag birtokméret Cseh Köztársaságban a legnagyobb, Romániában a legkisebb.

MTA Regionális Kutatások Központja Kovács Teréz Köszönöm a figyelmüket!