A kis- és középvállalatok versenyképességének javítását szolgáló eszközök, igénybe vehető források Pongorné dr. Csákvári Marianna Vállalkozásfejlesztési.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
Advertisements

Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
A kis- és közepes vállalkozások versenyképessége
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Magyar Export-Import Bank Rt.
Roncz Gábor vezérigazgató
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Kormányszóvivői tájékoztató Sikeres Magyarországért Hitelprogramok Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter Veres János pénzügyminiszter.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Magyar sikerek Kínában
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
1Magyar Közgazdasági Társaság Előadó: Magyari László Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, november 6. A MAGYAR NEMZETGAZDASÁGI.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Fejlesztéspolitika, regionális politika szekció Lehmann Kristóf Ecostat.
Kis és középvállalkozások helyzete és kilátásai Békéscsaba, május 16. Varga Gyula vezető-főtanácsos Nemzetgazdasági Minisztérium.
szakmérnök hallgatók számára
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Vasúti Infrastruktúra Fejlesztési Főosztály február Előadó: Gaál Gyula, a MÁV ZRt. elnök-vezérigazgatója Közlekedés- és logisztikai fejlesztési konferencia.
A magyar gazdaság várható helyzete
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
Kormányszóvivői tájékoztató. 100 lépés a magyar vállalkozókért Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
Európa Terv a vállalkozásokért Cselekedni most és mindenkiért február 19. A fejlődő, versenyképes vállalkozásokért.
Kormányszóvivői tájékoztató. Lendületbe hozzuk a vállalkozásokat Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
Kormányszóvivői tájékoztató február 24. Európa Terv a versenyképes gazdaságért.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Válságkezelés eredményei, lehetőségek a válság után december 3. Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Fékezés vagy lendület? Tovább nehezedik a hazai munkahelyteremtő mikro-, kis- és középes vállalkozások helyzete Varga Mihály, 2004.október 10.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
UDOVECZ GÁBOR Balkán: együttműködés vagy verseny a mezőgazdaságban?
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei 1.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
Versenyképesség MTA-MEH projekt Vértes András.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
11 Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei Ötlettől a sikerig! A Regionális.
Kezeljünk válságot fejlesztéssel Az MFB Zrt. hitelei a felzárkózásért, a versenyképességért és a válságkezelésért Kékesi Zsolt igazgató október 1.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei ( ) vállalkozások számára Keller Péter osztályvezető GKM Vállalkozásfinanszírozási Főosztály.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

A kis- és középvállalatok versenyképességének javítását szolgáló eszközök, igénybe vehető források Pongorné dr. Csákvári Marianna Vállalkozásfejlesztési és Kereskedelmi Helyettes Államtitkár Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, október 12.

1.Magyarország versenyképessége 2.Kis- és középvállalkozások szerepe a gazdaságban 3.Versenyképesség-javító és beruházásösztönző intézkedések 4.Az EU-csatlakozás várható hatásai Az előadás szerkezete

Forrás: KSH, Eurostat A magyar növekedés az EU trendjét követi

Forrás: Eurostat Töretlen reálkonvergencia a ’90-es évek közepétől 2,5 százalékpontos, tartós növekedési ütemkülönbséget feltételezve a felzárkózási folyamat megközelítőleg 25 évet vesz igénybe.

Forrás: KSH A beruházások ipari konjunktúrát vetítenek előre

Forrás: APEH A vállalati szféra jövedelmezősége javult A jövedelmezőség alakulása a nemzetgazdaságban (adózás előtti eredmény / nettó árbevétel) -1%0%1%2%3%4%5%6%7%8% Mezőgazdaság Ipar Építőipar Szolgáltatások Nemzetgazdaság összesen

Forrás: Eurostat Növekvő magyar jelenlét az uniós piacokon

1. Magyarország versenyképessége 2. Kis- és középvállalkozások szerepe a gazdaságban 3. Versenyképesség-javító és beruházásösztönző intézkedések 4. Az EU-csatlakozás várható hatásai Az előadás szerkezete

20% 40% 60% export részesedés GDP-ből való részesedés A kis- és középvállalkozások szerepe A gazdaság versenyképességét meghatározzák a kis- és középvállalkozások 99,9% KKV-k aránya a vállalkozások között foglalkoztatotti arány évi adatok

1. Magyarország versenyképessége 2. Kis- és középvállalkozások szerepe a gazdaságban 3. Versenyképesség-javító és beruházásösztönző intézkedések 4. Az EU-csatlakozás várható hatásai

A kis- és középvállalkozások versenyképességét szolgáló célkitűzések Forráshoz jutás megkönnyítése Forráshoz jutás megkönnyítése Versenyképességet javító fejlesztések ösztönzése Versenyképességet javító fejlesztések ösztönzése Vállalkozásösztönző működési környezet kialakítása Vállalkozásösztönző működési környezet kialakítása Vállalkozásösztönző adórendszer kialakítása (fejlesztési adókedvezmények) Együttműködés ösztönzése (hálózatók, beszállítók) Információ -ellátás biztosítása, vállalkozói kultúra erősítése EU források hatékony felhasználása Hazai programok (hitel- és tőkeprogram, pályázatok) Információ-technológia által nyújtott lehetőségek kihasználása Innováció ösztönzése

Beruházás- és fejlesztésösztönző adóváltozások A társaságiadó-kulcs 18%-ról 16%-ra csökkent Egyszerűsített Vállalkozási Adó (15M Ft helyett 25M Ft max. árbev.) Javultak a fejlesztési adókedvezmény beruházási és foglalkoztatási feltételei (beruházások esetén a társasági adó 80%-áig terjedő adó- kedvezmény érvényesíthető, az adókedvezmény időtartama 5-ről 10 évre emelkedett).

Beruházás- és fejlesztésösztönző adóváltozások A társasági adó alapja az iparűzési adó 25%-ával (2005-től 50 %-ával) csökkenthető Felnőttképzés, K+F és innováció, munkahelyteremtő beruházás támogatása az adórendszeren keresztül (a feltételek javítása 2005-től) Amortizáció gyorsítása Adómentes fejlesztési tartalék A tételes EHO 2250 Ft-ra csökkentése novemberétől

Beruházási adóalap-kedvezmény alakulása Igénybe vett kedvezmény összege (e Ft) Igénylők száma egyéni vállalkozók társas vállalkozások

Igénybe vett kedvezmény összege (m Ft) Igénylők száma egyéni vállalkozók társas vállalkozások Beruházási hitelek utáni adókedvezmény alakulása

A kis- és középvállalkozások fejlesztését szolgáló Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program pillérei Vállalkozóbarát szabályozás, adókedvezmények Pályázati lehetőségek KKV-k integrációs felkészítése Hitelhez, tőkéhez jutást szolgáló konstrukciók

MFB tőkepótló konstr. Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. Széchenyi Kártya Mikrohitel Európa Hitel Midihitel Lánchíd Faktoring P. Hitelgarancia Rt. Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány Garanciaszövetkezetek Forgóeszköz és fejlesztési források Tőkehiány mérséklése Fedezeti háttér megerősítése Hitelkonstrukciók A konstrukció elterjesztése Garanciarendszer Faktoring Fejlesztési tőke KKV-k pénzügyi forráshoz jutását szolgáló konstrukciók

Négylépcsős hitelprogram eredményei ( ) A kis- és középvállalkozások teljes hitelállománya óta négyszeresére nőtt.

Nemzeti és EU társfinanszírozású gazdaságfejlesztési programok Gazdasági Versenyképesség Operatív Program Beruházás- ösztönzés 8 mrd Ft Kutatás-fejlesztés, innováció 15 mrd Ft Információs társadalom- és gazdaságfejlesztés 6 mrd Ft KKV-k fejlesztése 9,6 mrd Ft Smart Hungary Beruházás- ösztönzési Program Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program : milliárd forint társfinanszírozású támogatási keret Pályázatok 4 lépcsős hitelprogram

Innovatív kisvállalkozások a növekedés útján

2003 (5) © Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, Innovációs és Környezetvédelmi Főosztály, Magyarországi ipari parkok, (Az ipari park cím elnyerés éve szerint) Szolnok Tatabánya Győr Salgótarján Veszprém Eger Kaposvár Székesfehérvár Zalaegerszeg Szombathely Kecskemét Debrecen Nyíregyháza Miskolc Szeged Békéscsaba Pécs Szekszárd Az “Ipari park” cím elnyerés éve 1997 (28) 1998 (47) 1999 (37) 2000 (21) 2001 (13) 2002 (14)

Az ipari parkok eredményei a cím elnyerés éve szerint Betelepült vállalkozások száma (db) Betelepült vállalkozások létszáma (fő) Betelepült vállalkozások beruházása (milliárd Ft) Betelepült vállalkozások árbevétele (milliárd Ft) Betelepült vállalkozások exportja (milliárd Ft) Export aránya (%) Betelepítet tsége (%) 44,2 47,5 29,8 45,1 42,9 53,6 51,0 42,7 Területe (ha) Száma (db) Cím elnyerés éve 

M1 Business Park - Páty 2 Rozália Park - Biatorbágy 3 West Gate Business Park - Törökbálint 4 Euro-Business Park - Budaörs 5 Harbor Park - Nagytétény 6 Csepeli Szabadkikötő 7 Dunaharaszti - IPD 8 BILK - Soroksár 9 ProLogis - Gyál 10 Airport Business Park 11 Tibbett & Britten - Üllő 12 Varpex Logisztikai Központ 13 Szőlőkert utca (III. ker.) 14 Innovation Park 15 ÁTI Depo - Rákospalota 16 Masped Logisztika - Fót 17 M3 Logisztika © GKM, Innovációs és Környezetvédelmi Főosztály Budapest körül kialakuló logisztikai gyűrű

1. Magyarország versenyképesség 2. Kis- és középvállalkozások szerepe a gazdaságban 3. Versenyképesség-javító és beruházásösztönző intézkedések 4. Az EU-csatlakozás várható hatásai

Az EU-csatlakozás várható hatásai* Ipari termelés Növekedés Infrastrukturális beruházások Külföldi működőtőke- befektetések 0,8 százalékponttal magasabb növekedési ütem Vámszabad területek megszűntetése EU-konform állami támogatási rendszer Növekvő üzleti bizalom Regionális összekötő szerep (a híd Európa keleti és nyugati fele között) A magasabb exportdinamikának köszönhetően mintegy 1 százalékpontos emelkedés az ipari termelésben Az erősebb verseny és az innovációs kényszer erősíti a versenyképességet között 3-4%-kal magasabb építőipari kibocsátás A közlekedési infrastrukturális beruházások milliárd eurót is elérhetnek 2010-ig A telekommunikációs szektor beruházásai az évi 1 milliárd eurót is megközelíthetik * A KOPINT-DATORG, a Tárki és GKI közös tanulmánya alapján

A közös európai valuta felé haladva Várható hátrány Céldátum Kihívások Előnyök A csalakozás várható időpontja: Az alacsonyabb kamatláb serkenti beruházási kedvet A tranzakciós költségek csökkennek, az árfolyamkockázat megszűnik A bővülő külkereskedelem gyorsítja a növekedést Az egységes valuta 0,6-0,9 százalékponttal emelheti az éves növekedési ütemet (forrás: MNB). A csökken a mozgástér aszimmetrikus sokkok kezelésére az önálló monetáris és árfolyam-politika megszűnésével Az államháztartási hiány és az infláció meghaladja a Maastrichti küszöbértéket A konvergencia kritériumok teljesítése rövid távon növekedési áldozatokkal is jár

Köszönöm a figyelmüket!