A büntetés-végrehajtási intézetek hivatásos állományú tagjainál jelentkező burn-out syndroma és a hypertonia gyakoriságának összefüggései dr.Nagy Imre.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A munkahelyi stressz források jelentkezése és a kiégés
Advertisements

MUNKAHELYI MENTÁLHIGIÉNÉ BIZTOSITÁSA PSZICHOLÓGIAI ESZKÖZÖKKEL A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSBAN DOLGOZÓK SZÁMÁRA Krekó Kata klinikai szakpszichológus Fővárosi Önkormányzat.
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Tanulási zavarok és pedagógusterhek
A burnout tünetei és veszélyei, a beavatkozás lehetőségei és módszerei
Mentálhigiéné, kiemeltképp a depresszió
Burn Out management A méréstől a megoldásig – hogy a kiégés jelensége ne probléma, hanem jól struktúrált feladat legyen!
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
SZIME - Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete XII. Nemzetközi Konferencia Pécs, szeptember „Híd a jövőbe” Utak és.
Humánkineziológia szak
Szociális munka az onkológiában
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
Műveletek logaritmussal
Alkoholizmus.
A kiégés vizsgálata családvédelmi szolgálatot ellátó védőnők körében (Bevezetés a klinikai és egészségpszichológiába 2009 )
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Túl magas- e Magyarországon a depressziósok száma?
A munkahely és a stressz
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Hypertensiv nephropathia talaján kialakult veseelégtelenség
Hogyan ismerhetjük fel a dializált betegek terapeutát igénylő
Ápolási tevékenységünk központja a beteg SE ÁOK I.sz.Sebészeti Klinika Budapest Mollnár Enikő Zina.
Neveléstudományi doktori iskola A tapasztalatok hatása a pedagógusok szakmai életútjára (Nádasi Mária – Hunyady Györgyné) Speciálkollégium november.
Pszichoszomatika Dr. Berghammer Rita SE Magatartástudományi Intézet
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
Munkahelyi stressz és kiégés a rendőrség személyi állománya körében.
szakmérnök hallgatók számára
Pedagógusok mentálhigiénéje
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A krónikus kórházi kezelést igénylő gyermek ápolása
A távmunkával szembeni munkáltatói beállítódások fontosabb jellemzői A közép-dunántúli régióban végzett kutatás előzetes tapasztalatai KESZI ROLAND MTA.
Mens sana in corpore sano. Avagy valóban ép a lélek az ép testben? Molnár József lelkész, lélekgyógyász, alternatív pszichológiai tanácsadó lelkész, lélekgyógyász,
Filipine Továbbképzés a Büntetésvégrehajtási Szervben, a szociálpszichiátriában, a pszichiátriai kezelésben és a szociális intézményekben.
Vezetői konfliktuskezelés (fegyelmi ügyek)
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Segítő hivatás mentálhigiénéje
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
Bei uns wird INNOVATIV groß geschrieben. A munkahelyi beilleszkedés új lehetőségei az egészségügyi problémával küzdő munkavállalók számára Barbara Haider-Novak,
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Önfejlesztő mentális gyakorlatok a szabadságvesztés-büntetésüket töltők reszocializációjában Molnár Attila Károly Andragógia BA Témavezető: Szabóné dr.
Mindennapi veszteségeink
New View Beszámoló a tanárokkal történt interjúról.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
Tízből négy férfit zavarna, ha női főnöke lenne
2013. számadatai A VSA kapcsolatba kerülők száma 1348 fő (ISZM: 44 fő, hozzátartozó: 41 fő) 1248 fő kliens Nő/férfi 307 fő / 977 fő 24 % nő, 76 % férfi.
KIÉGETTSÉG VIZSGÁLAT 2011/12.
Stressz, burnout, depresszió
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
Dr. Torma Albert bv. o. ezds., bv. főtanácsos
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Dr. Kenessey Albert Kórház- Rendelőintézet
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Készítette:Tóth Sándorné
Munkatársak alkalmasságának vizsgálata „Szolgálni, mint a fény”
Lelki egészség kontra kiégés A lelki egészség megőrzésének és a kiégés elkerülésének lehetőségei Stionné Tokaji Judit
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz.
TANULÓK ÉS A STRESSZ. „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” (Mahatma Gandhi) TÁMOP /
KÖTELESSÉGÜNK HÁLÓJÁBAN A segítő foglalkozásúak kockázata Dr. Barabás Katalin.
MagneB6 – a stressz vizsgálata egy multinacionális vállalatnál
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Készítette: Guttmann Ferencné
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
Előadás másolata:

A büntetés-végrehajtási intézetek hivatásos állományú tagjainál jelentkező burn-out syndroma és a hypertonia gyakoriságának összefüggései dr.Nagy Imre osztályvezető főorvos dr.Bénik Gyula ny.bv.orvos alezredes Váci Fegyház és Börtön Egészségügyi Osztály

Ralf Rangnick a Schalke 04 vezetőedzője

Ralf Rangnick 2011. szept. 28-án felállt posztjáról

Herbert J. Freudenberger pszichoanalitikus (1926 – 1999) 1. Freudenberger H. J. Staff burnout. J Soc Issues. 1974;30(1):159–165.

Burn-out syndroma : "A szindróma krónikus emocionális megterhelések, stresszek nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés, mely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek."

A dolgozó lelkes, intenzíven dolgozik, ügyel a körülötte levőkre, a rábízott feladatokra kapható, szívesen tesz meg kollégáinak mindent, igyekszik megfelelni a főnökeinek, a rábízott feladatokat maximálisan elvégzi, nagy becsvággyal vág neki a munkának, a munkahelyi körülmények azonban egyre jobban állandósulnak, a mindennapok egyre inkább hasonlítanak egymásra, a munka monotonitása, és a kollégák kérései már nem jelentenek olyan lelkes hozzáállást részéről, apró kis eltérésekként már látszanak az érzelmi kimerülés jelei, a munkatársaitól egyre távolabb kerül, csökken az empátiás kapacitása, nem olyan együttérző, nem érdekli már a közvetlen környezetének történése, nem képes mások szempontjait úgy átélni, étérezni, mint annakelőtte, nem veszi figyelembe gondjaikat, már leginkább csak a saját problémája érdekli, s úgy érzi, hogy ezeket csak önmaga tudja megoldani, nem kíván másokat beavatni, nem akarja megosztani senkivel a baját, a munkahelyi eltávolodással egyidőben magánéleti válság is kialakul, depresszióssá válik, a világot egyre szürkébben látja, a társai támogatása már rég nincs meg, nem tudják kiemelni ebből a saját verméből, belekerül a 22-es csapdájába.

Célcsoportok, veszélyeztetett munkakörök : Egészségügyben dolgozók ( orvosok, ápolók ) ( 1974. Herbert Freudenberger ) Tanárok, pedagógusok Menedzserek ( USA ) Ügyfélszolgálaton, reklamáción dolgozók Vezető beosztású személyek Hivatalnokok Katonák Rendőrök Katasztrófa helyzetben segédkezők ,mentősök, humanitárius szolgálat alkalmazottjai Telefonos ügyintézők Ügynökök

Egészségügyi következmények: Kardiovaszkuláris megbetegedések Hirtelen szívhalál II.típ.cukorbetegség Vírusfertőzések gyakorisága Férfi meddőségi problémák Alvászavarok Magas vérnyomás Gyomor-bélrendszer anomáliái

A kiégés kialakulásának fázisai : 1. A munka szeretetének fázisa SIKER 2. A frusztráció fázisa KICSÚSZÁS 3. Az apátia fázisa NEM ÉRDEKEL

Munkahelyi stressz leggyakoribb tünetei : (OLEF 2009.) Fejfájás 1,37 Szorongás 2,32 Depresszió 1,62 Magas vérnyomás 1,26 Gyomor-bélbántalom 1,23

Hivatásos állományú dolgozók időszakos alkalmassági vizsgálata során 276 dolgozóból 26 kezelt hypertoniás 9,42% (minden 10!) 36 kiszűrt magasvérnyomásos 13,04% ezekből 9 kezelendő (kiszűrtek 25%-a) 276 hivatásos dolgozóból összesen 35 kezelendő hypertoniás 12,68% 39 közalkalmazottból 4 kezelt hypertoniás Összdolgozó : 315 fő kezelt hypertoniás : 39 fő 12,38 % (minden 8!)

Kikapcsolódási stratégia Szabadság Pihenés Rendszeres mozgás Társaság Kulturális program