Filozófia és Tudománytörténet Tanszék

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szociológia mint tudomány
Advertisements

REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA SZÉKESFEHÉRVÁR.
Pedagógiatörténet Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem február 16. Körmendy Zsolt.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Tudás, közösség, hatalom
1 Magyar Nyelven Európában I. Felsőoktatás és Tudomány Budapest március 31 – április 1.
1 A négy kvadráns: Az emberi valóságok integrált térképe.
Tudomány Társadalom Kommunikáció Pojekt-bemutató.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
GYAKORLAT-ORIENTÁLT KURZUSOK/ TANANYAG-TARTALMAK A SZOCIÁLIS MUNKÁS ÉS SZOCIÁLPOLITIKUS KÉPZÉSBEN ( a jelenlegiek, ill. az 544c projekt ez irányú fejlesztései)
Nevelés- és oktatásszociológia
Bizalom, bizalmatlanság, csalás
A VEZETÉSTUDOMÁNY TÖRTÉNETE, ALAPVETŐ VEZETÉSI ISKOLÁK
A VEZETÉSTUDOMÁNY FEJLŐDÉSE, TÖRTÉNETE
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
Mi a filozófia? bevezetés. Mi a filozófia? bevezetés.
Közönségkapcsolatok (PR)
A társadalmi modernizáció és a szociológiai gondolkodás gyökerei
Informatika.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi adjunktus.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A MODERN NEVELÉSTUDOMÁNY GYÖKEREI
A középvárosi dzsentrifikáció várospolitikai dilemmái
Emberképek a tudományágak szempontjából Szociológia II.
A TUDOMÁNY KOGNITÍV MODELLJEI: elnöki zárszó MTA november 7 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszék MTA-BME Neuropszichológiai és Pszicholingvisztikai.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
Alapfogalmak: igazgatás, közigazgatás, bürokrácia Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán 2012.
A modern közgazdaságtan és a marxi elmélet kapcsolata
Mérnök informatika szak BSc.
A NEMZETKÖZI TŐKEMOZGÁS SAJÁTOSSÁGAI DR. KOVÁCS JÁNOS.
A szociológia kilakulása, tárgya, szemléletmódja
Elmélettörténet Heterodox irányzatok.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
MI A TUDOMÁNY?. 1.A világegyetem és saját magunk megismerésének egyik legfontosabb útját, a tudományos kutatást mint folyamatot, cselekvést, és társadalmi.
Edward Sapir ( ).
Bevezetés a tanítás és tanulás társadalmi összefüggéseibe Baráth Tibor SZTE Neveléstudományi Tanszék Közoktatási Vezetőképző Intézet Baráth Tibor SZTE.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
Filozófia 2 Társadalomelmélet.
Irracionális Racionalitáselméletek versus Racionális Irracionalitáselméletek MAKOG 2006 Kőhegyi Gergely BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék BCE Mikroökonómia.
Szociológia Közgazdászoknak BEVEZETÉS A SZOCIOLÓGIÁBA
Szociológia - Jogszociológia
AGRÁRMÉRNÖKI SZAK (MSc.) NYME Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A fizika története az ókortól Newtonig (folytatása lesz: Newton, A fizika története Newtontól napjainkig, Az atombomba története)
Erfurt, München, 1920 Marx és Durkheim mellett a modern szociológia alapító atyja Az „Objektivitás” 1913-ban jelent meg.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Ember és környezetének viszonya
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Ifjúságügy: félúton?.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Minőségbiztosítási ismeretek
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
I. MI A SZOCIOLÓGIA?. Mai órán Félévi követelmények A szociológia, mint tudomány.
III. A szociológia története. 1. Az előfutárok Claude Henri Saint-Simon ( ) - a megszokás ereje és az újításra való hajlam - teológiai, katonai.
A társadalom intézményrendszere és tényezőinek munkamegosztása a nevelési folyamatban Dr. Molnár Béla Ph.D.
I. MI A SZOCIOLÓGIA?.
Filozófiai tudományágak (diszciplínák)
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
KALANDVÁGYÓKNaK… Szociológia alapszak és Szociológia mesterképzési szak a Miskolci Egyetemen!
Filozófia 2 Társadalomelmélet.
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék
Prezi linkje:
A Chicagoi Iskola városökológiai modelljei
Előadás másolata:

Filozófia és Tudománytörténet Tanszék Társadalomelmélet Dr. Kerékgyártó Béla Filozófia és Tudománytörténet Tanszék www.filozofia.bme.hu kerekgyartob@filozofia.bme.hu

Modern tudomány Racionális, logikus, módszeres, objektív (körülhatárolható, ellenőrizhető) tudás. Eljárás Szekularizált tudás. Üzemszerűség, intézményesség, diszciplinák. Tanulás, önmeghatározás, irányítás, befolyás, megváltoztatás

Első alakú tudományosság A modern üzem- és szakszerűség kialakulása. Egyetemi kutatás és oktatás. Hivatásra való felkészítés. Diszciplinaritás és együttműködés. Általános kulturális beállítottság és különböző szakmák művelése. A 20. században az államilag védett és finanszírozott kutatási üzem.

A második alakú tudományosság Az alkalmazásközpontúság, orientáció. Finanszírozásban és kimenetben. A tudomány, az információs és kommunikációs hálózatok, az üzleti világ és az ipar egyre sokrétűbben kapcsolódnak össze. A tudás kontextualizálása: hálózatalakítás, projektrend. A projekttudomány nemcsak alkalmazásorientált, hanem maga is alkalmazó. A meglévő ismeretek újrakombinálása, új alkalmazási összefüggésekbe való beállítása. Kevésbé alkalmas új ismeretek előállítására.

A problémamegoldási törekvések az alkalmazási keretből indulnak ki. Heterogén, szervezetileg sokrétű tudományosság, nagyobb reflexivitás, nyilvános funkció (számot kell adnia a szélesebb közönségnek és a ‘társadalomnak’ saját működéséről. A projektrend problémája: csak felélik a meglévő tudományos tőkét vagy újra is tudják termelni, meg tudják-e újítani saját erőforrásaikat?

Az elméleti kontinuum (Alexander)

Klasszikus és modern társadalomelmélet Kik azok a klasszikusok és miért van szükség rájuk? Európai gondolkodástörténet Görögök, újkor Descartes, Hume, Hobbes, Locke, Rousseau, Kant, Hegel Adam Smith, Ricardo Comte, Marx, Spencer Durkheim, Weber, Simmel Amerikai pragmatizmus

Fogalmak, koncepciók Például: Durkheim Társadalmi tény, munkamegosztás – differenciálódás, mechanikus és organikus szolidaritás, kollektív tudat, vallási ritusok. Elemzés: Az öngyilkosság Például Max Weber Racionalitás, varázstalanítás, cselekvéstípusok, megértés, ideáltípus, Elemzés: A protestanizmus és a kapitalizmus szelleme

Társadalomelmélet Magas szintű absztrakció (elvonatkoztatás): nem az empírikus szociológia tényszerűsége, jóllehet kapcsolódhat empírikus kutatáshoz. Rendszeresség: a véleményekkel és vélekedésekkel szemben szigorú belső összefüggés és egységesség (koherencia és konzisztencia) Szociológia, antropológia, (szociál)pszichológia, pszichoanalízis, filozófia (hermeneutika, fenomenológia, politika filozófia, etika).

Négyféle szociológia (Michel Buroway: Közérdekű szociológiát!)