Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században záróelőadás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Enyhülés és a hidegháború vége
A „Közép-Európa Év ” V4 és KEK elnökség
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A befektetési bank helye a bankrendszerben
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A NATO és a Varsói Szerződés
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Dávid és Góliát a modernkori egyháztörténetben Az Evangélikus Egyház szerepe a Német Demokratikus Köztársaságban, különös tekintettel a rendszerváltás.
A köztársasági elnök. 1. Alkotmányos helyzete ► 1.1. Megbízatás keletkezésének módja - prezidenciális rendszerek > végr. hatalom > közvetlen választás.
EU alapismeretek E-Learning.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
Az Európai Unió története
1)A SZÖVETSÉGI ÁLLAMBERENDEZÉS ORSZÁGUNKBAN V.rész A LEGÚJABB KORI HAZAI ALKOTMÁNYOSSÁG ÉS ÁLLAMISÁG TÖRTÉNETE.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A délszláv válság.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Zökkenő a pályán? A makrogazdasági kiigazítás és a bankszektor fejlődése XIV. Vezérigazgatói Találkozó november Dr. Urbán László, vezérigazgató-helyettes.
Földünk a második világháború után
A közép-kelet európai politikai átmenetek sajátos vonásai a 80-as évek második felében. A rendszerváltozások történelmi háttere,közös előzményei, nemzetközi.
Kell-e újraírni az eddigi forgatókönyveket? Eger, 46. közgazdász-vándorgyűlés Varga Mihály június 26.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságpolitikai dilemmák: Felzárkózásvagylemaradás Mádi László Mádi László Közgazdász Vándorgyűlés,
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
EU II..
Záróelőadás Előadó: Dr .Marinovich Endre
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
A szocialista rendszer válsága és a rendszerváltás Magyarországon
A magyar gazdaság várható helyzete
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
Varga Mihály október 4. Versenyfutás az idővel?
Varga Mihály március március 27. Egyensúly és felzárkózás.
Varga Mihály december december 19. Felzárkózás nélküli megszorítás.
Szabadkereskedelmi társulások
AIG központ, New York. ALICO központ, Wilmington.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Államhatárok a Kárpát - medencében Hajdú Zoltán MTA RKK Pécs.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
TRANZITOLÓGIA II.ELŐADÁS A transzformációs folyamat jellege. A rendszerváltozás párhuzamos eseménytörténete. Előadó: dr. Marinovich Endre.
Európa regionális földrajza
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Szabadkereskedelmi társulások
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
A Kádár-rendszer válsága és a rendszerváltás. A párt és a társadalom  Társadalom és a hatalom közötti alku  ’80-as évek közepe  kezd bomlani  Hogyan.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
A kommunista diktatúrák
Az euró Előadó: Halm Tamás.
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Levelező oktatás Előadó: dr. Marinovich Endre
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
ENYHÜLÉS ÉS SZEMBENÁLLÁS
Európai Uniós ismeretek
A kommunizmus bukása.
A HIDEGHÁBORÚ VÉGE.
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI
A II. világháború (1.) A háború első szakasza
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Előadás másolata:

Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században záróelőadás 1/ A Kelet-középEurópai rendszerváltozás politikai, társadalmi, gazdasági hatásai. 2/ Új államok létrejötte . 3/ A térség helyzete az ezredforduló után. Előadó: Dr. Marinovich Endre

TERVGAZDASÁG VS. PIACGAZDASÁG A szovjet típusú tervutasításos rendszer végelgyengülése A tervgazdálkodás versenyképtelensége a piacgazdaságokkal szemben A hanyatló szovjet gazdaság nem tudta elviselni a bipoláris rendszerből következően növekvő katonai terheket, a fegyverkezési versenyben alul maradt

A TERVGAZDASÁGI MODELL TORZULÁSAI I. Politikusok és hivatalnokok döntenek a fontos beruházásokról és fejlesztésekről, a természeti és gazdasági adottságok figyelembe vétele nélkül; A nehézipar területére koncentrálnak szinte valamennyi erőforrást; Az emberi erőforrásból származó komparatív előnyök elhanyagolása (egyenlősdi, középszerűség, lefelé nivellálás);

A TERVGAZDASÁGI MODELL TORZULÁSAI II. Az infrastruktúra (úthálózat, távközlés) teljes lepusztulása; A környezet védelmének teljes elhanyagolása (levegő,- talaj,- és vízszennyezés, nem létező hulladékgazdálkodás); A szolgáltatások színvonalának a kritikus szint alá csökkenése. A szolgáltató vállalatok „hatósági” magatartása.

A piacgazdaság alapintézményeinek létrehozása Privatizáció; Teljes körű liberalizáció (árak, bérek, tőkemozgás, kamatok, kereskedelem, vállalatalapítás); Szabályzórendszer átalakítása (adózás, pénz- ügyi rendszer, versenyjog) és működésének ellenőrzése; Az államon belüli autonómiák, egyben ellen- súlyok (önkormányzatok, társadalombiztosítás, központi bank) létrehozása.

SLIP STABILIZÁCIÓ (a hiánygazdaság, az áruhiány és az infláció felszámolása), LIBERALIZÁCIÓ ( nem a liberális eszmerendszer bevezetése, dereguláció); INTÉZMÉNYÉPÍTÉS PRIVATIZÁCIÓ Egyedi, egyidejű és egyirányú folyamatok.

Nemzetközi eseménytörténet I. Kelet-középEurópa felosztása a II. Világháború után (1944. X. Moszkva, 1945.II. Jalta) Vasfüggöny (Churchill 1946.III. Fulton) Osztrák államszerződés 1955 ----------- Gorbacsov színrelépése 1985, 1988-ban bejelenti a szovjet fegyveres erők félmilliós csökkentését, valamint a részleges csapatkivonást ; 1989. VI. Gorbacsov és Kohl Bonnban 1989.12. Gorbacsov és id. Bush Málta partjainál. Szabad út a közép- és kelet-európai átalakulásnak

Nemzetközi eseménytörténet II. Lengyelország: 1985 a hadiállapot vége, 1988. VIII. kerekasztal tárgyalások a kormány és a korábban betiltott Szolidaritás között, 1989.I az állampárt elfogadja a pluralizmust, 1989.VI. korlátozottan szabad választások a Szolidaritás győzelmével, 1989.IX. kormányalakítás párton-kívüliekkel (Mazowiecki, Balcerowicz), 1990. államelnökké választják Walesat.

MAGYAR ESEMÉNYTÖRTÉNET I. 1985.VI. Ellenzéki értelmiségi találkozó Monoron (urbánusok, nép-nemzetiek, stb) 1987.IX. Az I. Lakitelki találkozó 1988.III. Megalakul a FIDESZ 1988.V. Megalakul a Szabad Kezdeményezések Hálózata (későbbi SzDSz) 1988.IX. II. Lakitelki találkozó (MDF) 1989. I.Pozsgay nyilatkozat 1956-ról 1989. VI. Nagy Imre újjátemetése, Nemzeti Kerekasztal tárgyalások kezdete.

MAGYAR ESEMÉNYTÖRTÉNET II. 1990.V. Megalakul az Országgyűlés és az MDF vez. koalíciós kormány, min.eln: Antall József 1990. X. Taxisblokád 1991. VI. Az utolsó szovjet katona elhagyja Magyarországot 1991. VI. Megszűnik a KGST 1991. VII. Megszűnik a Varsói Szerződés 1991. XII. Társulási megállapodás az EK-val

Nemzetközi eseménytörténet III. 1989. = Annus mirabilis (a csodák éve) Csehszlovákia: 1989.II. Tüntetéssorozat szervezéséért börtönre ítélik V. Havelt; XI. mindennapos tüntetések (bársonyos forradalom), lemond a pártvezetés, XII.28. közt. Elnök Vaclav Havel; 1991.V. a megszálló szovjet csapatok elhagyják az országot. Bulgária: 1989.XI.10. Eltávolítják az állampárt és a pártállam éléről T .Zsivkovot (1954. óta)

Nemzetközi eseménytörténet IV. NDK (Német Demokratikus Köztársaság) 1989. V. a magyar-osztrák határon megkezdődik a műszaki zár bontása, szept. 11. Mo. megnyitja nyugati határát a hazatérésüket megtagadó keletnémetek előtt. 1989.X. Tömegtüntetések Lipcsében majd Berlinben, nov.9: lemond a párt- és állami vezetés, az új vezetés megnyitja a határokat, ledől az 1961-ben felhúzott berlini fal. 1989.XI.28. Kohl NSZK kancellár meghirdeti az újraegyesítési programot, 1990.VII.1. valutaunió, X.3. létrejön az egységes Németország.

Nemzetközi eseménytörténet V. Románia: 1989.XII. diktatúra ellenes megmoz- dulások, a rendszer megbukik, kivégzik Ceausescu párt- és állami vezetőt és feleségét. Jugoszlávia: 1990. I. A szlovén és a horvát küldöttek kivonulnak az állampárt kongresszusáról, kezdetét veszi a délszláv válság. Baltikum: 1989.aug.23: 600 km-es élőlánc, 1990. III.-V. kikiáltják a Litván, a Lett és az Észt Köztársaságot. Albánia: 1990. X. engedélyezik a politikai pártok szabad alakulását és működését

ÚJ ORSZÁGOK LÉTREJÖTTE 1993.jan.1. Megszűnik Csehszlovákia, létrejön Csehország és Szlovákia 1992-2006 Megszűnik Jugoszlávia, létrejön Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Montenegro és Koszovo 1991. dec. 21. Felbomlik a Szovjetunió, az új európai szubrégió 3 csoportja: A baltiak (Észto. Letto. Litvánia) Fehéro., Ukrajna, Moldávia Oroszország

Európai integráció. Az uniós csatlakozás folyamata. 1991. december: a Visegrádi ( V-3) országok aláírják a csatlakozási megállapodást 1994-ben a V 4, a balti országok és Szlovénia deklarálta belépési szándékát az EU-ba 1999-ben az EU döntést hoz Bulgária és Románia bevonásáról {regatta elv, vagy a hajó-konvojok elve} Tényleges csatlakozás: 2004 V4 + Szlovénia + baltiak 2007 Románia + Bulgária 2013 Horvátország

Néhány gazdasági mutató nemzetközi összehasonlításban figyelemmel a gazd.világválságra A GDP alakulása az EU 10 országaiban Az egy főre jutó GDP A HDI mutató A munkanélküliség alakulása A minimálbér mértéke

A GDP alakulása az EU-10 országaiban(előző év=100) 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013* EU 27 3,2 0,3 -4,3 2,0 1,5 0,0 1,3 PL 6,8 5,1 1,6 3,9 4,3 2,7 2,6 CZ 5,7 3,1 -4,7 1,7 SK 10,5 5,8 -4,9 4,2 3,3 1,8 2,9 HU 0,1 0,9 -6,8 -0,3 1,0 SI 6,9 3,6 -3,0 1,4 -0,2 -1,4 0,7 EE 7,5 -3,7 -14,3 2,3 7,6 LV 9,6 -3,3 -17,7 5,5 2,2 3,5 LT 9,8 -14,8 5,9 2,4 RO 6,3 7,3 -6,6 -1,6 2,5 2,8 BG 6,4 6,2 -5,5 0,4 0,5 1,9 *

Az egy főre jutó GDP az uniós átlaghoz viszonyítva (EU 27=100) 2005 2012 EU 15 113 110 PL 51 65 CZ 79 80 SK 60 73 HU 63 66 SI 87 84 EE 62 67 LV 48 58 LT 53 RO 35 49 BG 37 45

Munkanélküliség az EU új tagállamaiban (munkanélküliek a gazdaságilag aktívak %-ában) Ország 2004 2009 2012 PL 19,4 7,2 9,8 CZ 8,3 4,4 6,8 SK 18,6 12,1 13,6 HU 6,1 7,9 11,0 SI 6,0 EE 10,4 5,6 12,8 LV 10,1 17,5 15,6 LT 11,4 13,9 RO 8,1 7,7 BG 12,2 6,9 11,3 HR 14,1 9,3

Minimálbér az új EU tagállamokban (folyóáron, havonta 2012-ben, euróban) Ország Minimálbér PL 336,5 CZ 310,2 SK 327,0 HU 295,6 SI 763,1 EE 290,0 LV 285,9 LT 231,7 RO 161,9 BG 138,1

Az EU integráció további folyamata Monetáris unió, bankunió, fiskális unió Az EMU szerepe A maastrichti konvergencia kritériumok: -infláció - államadósság - államháztartási hiány - kamatok - valutarendszer

Az euro bevezetése 2007.01.01. SZLOVÉNIA 2009.01.01. SZLOVÁKIA 2011.01.01. ÉSZTORSZÁG 2014.01.01. LETTORSZÁG MONTENEGRO ÉS KOSZOVÓ (egyoldalúan vezették be, törvényes fizetőeszköz, de nem tagjai az euró zónának).