Vörösmarty Mihály 19/A.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
Advertisements

Teljes néven:Babits Mihály László Ákos
A Vörösmarty-ház története
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
A romantika Magyarországon
Az időmértékes verselés
Szózat Hazádnak rendületlenül Légy híve, oh magyar,
Radnóti miklós Totó.
Friedrich Hölderlin 1770.március június 7.
Vörösmarty Mihály Érettségi tételminta.
Kölcsey és Vörösmarty (Összefoglalás)
Az ógörög líra születése
Vörösmarty Mihály élete
Vörösmarty Mihály munkássága
Magyar nyelvészek,nyelvművelők
Jókai és Komárom 27/B. 1. Író és városa sokrétű kapcsolata Jókai itt született, itt járta első iskoláit Apja ügyvéd volt, a dunai gabonakereskedelem sok.
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
Katona József 16/A.
Élete december 1. született Pusztanyéken, elszegényedett katolikus nemesei családban től Székesfehérváron, 1816-tól Pesten tanult. 16 éves.
A romantika.
MAGYAR IRODALOM 7. OSZTÁLY.
Dráma Irodalmi mű.
A reformkori romantika Magyarországon
Puskin 26/B.
DORMÁND.
2007. márc.15..
KUNMADARAS Cholnoky Béla vonatkozású levelezőlapja,
1. Ó, mily szép az Úrnak hajléka, Hol együtt a megszentelt nép! Itt élünk igaz rokonságban, Ha lábunk e hajlékba lép.
Jöjj tárjunk ajtót még ma mind! A legnagyobb Király van itt, Kit Úrnak vall a föld s az ég, De mint Megváltó jő közénk, Hogy hozzon békét, életet, Jöjj,
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
Az idill és a halál kettőssége Radnóti Miklós költészetében
Fésűs Éva élete.
Iskola névadója Tagozataink Hagyományaink Iskolánk névadója Vörösmarty Mihály ( ) Magyar költő Fő művei: Lírai: Gondolatok a könyvtárban Dráma:
Elemzés MNÁ   január 22-én írta Kölcsey Ferenc, ma ezt a napot a Magyar kultúra napjaként tartjuk számon.  Az alcím - „A magyar nép zivataros.
NEMZETI SZÍNHÁZ: CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Al-Farman Petra, Végh Dóra, Tikász Ábel, Nagy Titusz.
CSOKONAI ÉS PETŐFI KÖZÖTT VERSENYTÁRS NÉLKÜL A LEGKIMAGASLÓBB KÖLTŐI EGYÉNISÉG KÉSZÍTETTE: MÓCSÁNNÉ NAGY ÁGNES Vörösmarty Mihály
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
Ady Endre Élete Szerelmi Élete Költészete. Születési helye Egy szatmári faluban, Érmindszenten, elszegényedett nemesi családban született.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésében. A NEMZETI SZÍNHÁZ története 1835-ben kezdték el építeni, 1837-ben kezdte el működését 1840-ig Pesti Magyar Színház.
V ÖRÖSMARTY M IHÁLY : C SONGOR ÉS T ÜNDE 137 évvel ezelőtt, a színház világában.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésésben. Pár szó a rendezőről…  Paulay Ede tokaji születésű rendező volt.  Rendező mivoltja mellett, még számos címet.
Vörösmarty Mihály Készítette: Koch Sámuel, Kalmár Alex Leon, Zsák Ármin, Szula Milán.
Vörösmarty Mihály:Csongor és Tünde A költő "színjátéknak" nevezte művét A darab sokban eltér as évek drámáitól. A három nagy műfajcsoport határán.
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde. Inspirációk Gergei (Gyergyai) Albert XVI. századi széphistóriája – a História egy Árgirus nevű királyfiról és egy.
(W. A. Mozart: A varázsfuvola - Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde)
Arany János.
Arany János élete és munkássága
Sík Ferenc rendezésében
Csongor és tünde Sík Ferenc.
BBN-ORO-231 Orosz irodalom 1. (A 19
Csongor és Tünde vs. varázsfuvola
/Paulay Ede rendezésében/
Paulay Ede élete és munkássága
Paulay Ede rendezésében
Paulay Ede rendezésében
Vörösmarty Mihály : Csongor és Tünde
A magyar reneszánsz, és a reformkor irodalma
A Megalkuvók csapata bemutatja:
(főműveik összehasonlítása)
Vergilius (Kr. e. 70—Kr. e. 19) Teljes neve: Publius Vergilius Maro
Madách Imre: Útravaló verseimmel
PETŐFI SÁNDOR Készítette: Bíró Anna. GYERMEK- ÉS IFJÚKORA január 1- én született Kiskőrösön Édesapja: Petrovics István – mészárosmester és kocsmáros.
A romantika.
Mi számít? A műveim? Én mint költő?
A Csongor és Tünde Vörösmarty Mihály 1826 és között írt drámai költeménye
Az ’50-es évek válságlírája
Gimnáziumi statisztika
BABITS MIHÁLY KÉSZÍTETTE: BODOR BETTI 8.C. BABITS MIHÁLY Teljes nevén: Babits Mihály László Ákos nov. 26. született Szekszárdon Költő, író, irodalomtörténész,
Az első évad /36 Az évad megnyitója Beethoven dramatizált Missa Sollemnise volt. Nagy sikert ért el a nálunk már hetvenhárom éve nem játszott Shakespeare.
Előadás másolata:

Vörösmarty Mihály 19/A

1.Vörösmarty élete 1800-ban született Kápolnásnyéken Szerelme Perczel Adél (Etelka), felesége Csajághy Laura (26 évvel fiatalabb) 1824-ben letette a jogi diplomát A Tudományos Gyűjteményt és a Koszorút szerkesztette MTA tagja, a Nemzeti Kör elnöke A világosi fegyverletétel után bujdosott, majd feljelentette magát 1855-ben halt meg

2.Művei Lírai költeményei: Zalán futása, Szózat, A merengőhöz, A vén cigány, Előszó stb. Elbeszélő költeményei: A Hűség diadalma, Tündérvölgy, Délsziget, Zalán futása, Szép Ilonka stb. Drámái: Csongor és Tünde, Czillei és a Hunyadiak, Kincskeresők, Vérnász, Árpád ébredése stb.

3.Nyelvújítói munkája Ő alkotta meg az Enikő nevet az ősi Enéh névből a kő kicsinyítőképzővel Szintén ő hozta létre a Tünde nevet a tündér szóból (lásd: Csongor és Tünde) Kisfaludy Károly segítségével magyar névnapként felújította a Tihamér nevet (jelentése: békét kedvelő)

4.Stílusa A magyar romantika egyik legnagyobb alakja A Csongor és Tündében két különböző verselési mód: rímes és rímtelen trocheusok + ötöd és hatodfeles jambusok Hexameter, a romantikára jellemző képgazdagság (Zalán futása)

Melyik korban élt?

Hol született?

Mi a műfaja a Csongor és Tündének?

Melyik falu a szülőhelye?

Milyen végzettséget szerzett a költő?

Hogy hívták Vörösmarty feleségét?

Hogyan és mikor halt meg?

Melyik évben írta a Szózatot és ki zenésítette meg?