A trágárság A Senákban és az emberi nyelvhasználatban 18/C.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
Advertisements

Érintés.
Készítette: Balázs Attila BAAPAHP.PTE.  A megszólításban a férfiak neve elé tett Herr szóval történik.  (Régebben használatos volt még a „führer” megszólítás.
III. LÉTKÉRDÉS KONFERENCIA EGYÜTT-LÉT A kapcsolatok természetrajza
Család.
Mi az Alpha?. A misszióról beszélünk, ami az európai egyház legaktuálisabb feladata. Az adatok szerint az elmúlt évtizedek leghatékonyabb módszere: 25.
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Férfivá és nővé teremtve
A deviancia összetett fogalma
A személyiség.
A család Tóth József.
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen NANE
Könnyek....
Isten?.
 A kongresszusi részvételt a Janssen Cilag Kft támogatja.
ANOREXIA "....amíg az ember eszik, iszik nem fog rajta a szomorúság" (Cervantes)
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
Dr. Pálhegyi Ferenc alapján
Az ülő Buddha okos gondolatai:
Verbális kommunikáció
Verbális kommunikáció
A kanári. Valakinek volt egy énekes kanárimadara, és úgy gondolta, hogy tavasztól kezdve nem tartja a házban a madarat.
Változó képlethez változó kép
A MENTÁLHIGIÉNÉ FOGALMA, TÖRTÉNETE, JELENTŐSÉGE A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN
Orbán Ida Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 14.
Érdekességek Kattintásra.
Nemzetjellemzés 1.mint tudományos társadalomkép :Rónay Jácint 2.Mint alkalmazott pszichológai: Hugo Münsterberg 3.Mint szociálpszichológiai feladat: Kurt.
Van-e helye az értékelésnek a társadalomtudományban? Pléh Csaba BME-MTA Előadás az értékelés konferencián, GKM-MTA, 2007 április 25.
Az abszurd dráma. Mit takar a fogalom? Elsősorban egy ír szerző, Samuel Beckett életműve tartozik ide (mások mellett) Fő műve: Godot-ra várva (En attendant.
Egyiptomi lakáskultúra
A haldokló beteg ápolása
Hasznos információk a kétszintű kémia érettségiről
1 A CSOPORT NEHÉZSÉGEK KEZELÉSE A csoportmegbeszélés alatt, figyelj fel hogy mikor kezdenek a tagok eltávolodni a kijelölt témától. Egy csoport tag elkezd.
Ne sírj, apám! – Don’t Cry Daddy! Apám meg én a kisszobában, csendes esti félhomályban, béke van, ő mégis sír. Én nézem, nézem meglepetten, szégyelli,
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
Folyamodjatok az Úrhoz,
DECEMBER 3. A FOGYATÉKKAL ÉLŐK VILÁGNAPJA A másság elfogadása
FIATALKORI BŰNÖZÉS ÉS VIKTIMOLÓGIA
A kommunikációs folyamat funkciói és tényezői
Összeállította: Dóber Valéria
!!! Tegyünk együtt Értük.
Quality Human Management
Agresszió elleni program Millenáris. Valami hiányzik, és mástól követeljük.
A kriminálpszichológia
Pszichológiai Ismeretek
A tanulás reneszánsza Dr. Vass Vilmos egyetemi docens ELTE PPK
DON BOSCO.
EURÓPAISÁG – HITELESSÉG – PROTOKOLL Bevezetés
Jelek, jelrendszerek.
A „barbárság” fogalma Móricznál és általában
Ő SZI TÖKÖLÉS Kreálta: Nick Shepherd Valamikor tökjó csaj voltam, formás alsófertállyal aztán megerőszakoltak!
Bevezetés Előadó: Blasszauer János Kaposvár, január 14.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
INNET Az interaktív térkép Duray Zsuzsa. Mi is az interaktív térkép? Olyan kép- és hangzóanyagokat, feladatokat tartalmazó felület, amely bemutatja a.
Specifikus betegcsoportok
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
Assisi Szent Ferenc.
A nyelvi jel és jelrendszer
Szent Bernadette.
Miért van egyes férfiaknak kutyájuk nő helyett? 1. Minék később ér a férfi haza, a kutya annál inkább örül.
Munkahelyi zaklatás.
SZIPORKÁK.
A Kanári-szigetek 7 nagy és 6 kisebb szigetből álló csoport az Atlanti óceánban, az északi szélesség 27. és 30. foka, valamint a nyugati hosszúság 13.és.
Megszentelt Élet Éve Francesco a meglepetések embere: akit Jánosnak kereszteltek – de Ferencnek hívtak a nagyravágyó ifjú - aki soha nem.
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Asztrológiai továbbképzés
Szalay Petra, Almási Lilla
Mihalec Gábor és Csizmadia Róbert Adventista Családi Szolgálatok
Szeretet szolgálat Joli néninél
Előadás másolata:

A trágárság A Senákban és az emberi nyelvhasználatban 18/C

1. A trágárság fogalma Tráger: régi német szó (ma träger): teherhordó ember, műveletlen fizikai munkás Nálunk ebből eredt egyfelól a tróger (semmirekellő, állatias munkás vagy gazember), másfelől a trágár (durva, közmegegyezésről nem tudó, vagy azzal nem törődő) A trágárság nyílt vagy rejtett agressziót takar A beszélő erőfölényét, jelentőségét fejezi ki a másikkal szemben Ha a mondandójának akar nyomatékot adni, amögött is ez van, hisz a mondandó az ő tulajdona, fontosabb mondandó fontosabb személyiségre vall

2. Agresszió Olyan területeken mutatja magát szabadnak, semmitől sem tartónak, amely általában „kényes” pont: - Transzcendens kötődés - Intim testrész, cselekvés - Család, közeli hozzátartozó Rokon jelenség a „beszólás” (verbális agresszió) többi faja: - Lekicsinylés, kioktatás, kijavítás - Téves megszólítás, gúnynév használata - Felszólítás kijelentő módban - Közbevágás, figyelmen kívül hagyás, önkényes eltérés a témától - Beszédjog kisajátítása, fenyegetés

3. Változatok, eltérések Térben, földrajzilag: - Észak-olasz: az egyént sérti, dél-olasz: a családot - Bosznia: az apát sértik erősebben (patriarchális társadalom) - Istenkáromlás: angol, francia: tabu, a magyar élenjár Időben, pl.: Pázmány templomban elmondott, kinyomtatott prédikációiban: "... kik az ördög seggéből bújnak elő" "ha az szarral viaskodol, ha megbírod, ha nem, szaros leszel" „miképpen Aranyszájú Szent János mondja: valamely asszony részeges, kurva is a részegséggel együtt”

4. Nők, férfiak Néhány évtizede a nők számára tabu volt a trágárság, ma már elenyésző a különbség Abszolút értékben azért több a férfi trágárság, mert: - Vegyes társaságban a férfiak beszélnek többet, ők határozzák meg a témát is, sokkal többször vágnak közbe - A nők többet beszélnek E/1. személyben (ami kevesebb alkalmat ad), a férfiak általános alannyal - A nők önmagáért a beszélgetésért (kapcsolatépítésért) beszélnek, a férfiak közös problémamegoldásért (ami több feszültséget hordoz)