Kontinuitás és változás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanári munka értékelése
Advertisements

A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Adatok a romániai 1- és 2%-os kampányokról Határtalan Civil Nap, Budapest, május
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Szervezetfejlesztés, vezetésfejlesztés
A stratégiai tervezés módszertana
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
Peremen billegő fiatalok
11 Az interakció azokat a folyamatokat foglalja magában, amelyekben minden résztvevő kész arra, hogy megváltozzon és ennek a beállítottságnak az alapján.
Hormonrendszer Biológia 8.évfolyam Készítette: Hütterné Kasper Enikő
Kétnyelvűség és kognitív fejlődés 1. Kétnyelvűség és intelligencia.
A diákok megismerésének lehetőségei - szükségessége
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
A kutatás terve Kutatási célok Elemzési egységek Idődimenzió
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
 Genetikai hatások › temperamentum  hangulattal kapcsolatos egyéni jellegzetességek  temperementum és otthoni környezet közti kölcsönhatás › ikervizsgálatok.
TÁMOP /A/ számú pályázat Projektzáró előadás
Hierarchikus klaszteranalízis
Hiányzók: Varga László, Horváth Balázs Szervezeti környezet.
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi Hogyan fogja a gyermekünk használni az internetet? Fiatal családok tervei az internetszabályozással.
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Kérdések a második zh-hoz
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
Személyiségelméletek
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Az iskola, mint szervezet
A piackutatás alapjai E-Learning.
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Korreferátum Herczeg Bálint: Az iskolák közötti különbségek mértékének mélyebb vizsgálata Horn Dániel Tudományos munkatárs Hétfa műhely, Budapest, 2014.
A szociális képességek fejlesztése módszertana
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
Sztochasztikus kapcsolatok
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
VIDÓ JUDIT: A SZÉPSÉGIPARBAN DOLGOZÓK MUNKAHELYI STRESSZKEZELÉSE.
Dr. Hunyadi-Barta Zsuzsanna HSZOSZ alelnök
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Speciális gyermekvédelem
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
Temperamentumok Mit jelent az örökletesség? Evolúciós megfontolások
Az országos mérések megújult rendszere
Korreláció-számítás.
A latencia kori személyiségalakulás. A fejlődés mintázatainak ismétlődése  Josselson(1980) a latenciában és a serdülő korban megismétlődnek a szeparációs-individualizációs.
A reklám centruma.
A halmozottan hátrányos helyzetű egyetemisták tehetséggondozó programja Bencéné Fekete Andrea Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
A szocializáció folyamata
Irodalom a figyelemfelkeltés kultúrájában
A FEJLŐDÉSLÉLEKTAN TÁRGYA, JELENTŐSÉGE, MÓDSZEREI
Az öröklés és a környezet szerepe a személyiségfejlődésben
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
Acél tartószerkezetek tervezése az új Eurocode szabványsorozat szerint
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
A kereskedelem fogalma, szerepe a gazdaságban
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
A gyermek biológia fejlődése
Előadás másolata:

Kontinuitás és változás Életút-kutatások

Paul Gauguin: Kik vagyunk, honnan jöttünk, hová megyünk? (Faa Ihehihei)

Felmerülő kérdések Milyen típusú folyamatosságot és változást figyelhetünk meg az élet során? Milyen tényezők segítik vagy akadályozzák a változást?

A kontinuitás típusai Abszolút stabilitás Differenciális stabilitás Mennyiségi állandóság Differenciális stabilitás Rangsorbéli állandóság Strukturális stabilitás Bizonyos változók közti korrelációk

Ipszatív stabilitás Koherencia Személyen belüli stabilitás A különböző fenotípusos viselkedések hátterében feltételezett genotípusos tulajdonság kontinuitása

A kontinuitást közvetítő faktorok A mérés módszerei LOTS-adatok A mért változók Legstabilabb: IQ, stabilak: extraverzió, érzelmi stabilitás stb…, legkevésbé stabil: vélekedések Egyéni különbségek a kontinuitás mértékében Változók és nemváltozók

Kor és idő áthidalása Fejlődési korszakok A stabilitás-mutatók a v.sz.-ek életkorával nőnek A felmérési időköz növekedésével a mutatók csökkennek Fejlődési korszakok A serdülőkor után inkább a szerepek kívánta változás a döntő

Társadalmi átmenetek Történelmi tényezők Változások a társadalmi pozícióban Strukturált és strukturálatlan helyzetek Történelmi tényezők El kell választani a korosztályi, szakasz, és életkori hatásokat

A kontinuitás és a változás mechanizmusai Genetikai hatások Magatartásgenetikai elemzések Kérdés: milyen neurofiziológiai mechanizmus közvetít Környezeti hatások A környezet stabilitása: szülők, barátok

Személy-környezet interakciók Reaktív interakció Evokatív interakció Proaktív interakció A személy-környezet interakciók életútra vonatkozó következményei

Személy-környezet interakciók

Módszertani kérdések Longitudinális ↔ keresztmetszeti vizsgálatok Megfelelő mércék megtalálása Etikai problémák kezelése

Illusztratív longitudinális vizsgálatok Magnusson: Individual development and adjustment (IDA) Hiperaktivitás és bűnözés kapcsolata

Kriminalitás alakulása

Jack és Jeanne Block: Lives through time Berkeley Guidance Studies Q-rendezés Én-kontroll és én-rugalmasság Férfi és női életút típusok

Női típusok (Pulkinnen)

Férfi típusok (Pulkkinen)

A Minnesota szülő-gyerek program (Sroufe)