Magyar orvosiműszer-gyártó kis- és középvállalatok nemzetköziesedése – egy vállalati kutatás eredményei Sass Magdolna MTA KRTK KTI "Terepkutatás" konferencia,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

A versenyképesség elméleti és mérési kérdései Török Ádám az MTA levelező tagja Veszprémi Egyetem.
MTA Regionális Kutatások Központja Együttműködési irányok és kapcsolathálózati struktúrák a hazai kis és közepes méretű vállalkozások körében GENERÁCIÓK.
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
NYF-”VEKTOR” Versenyképes Kutatás, Technológia, Oktatás a Régiónkban c. projekt nyitókonferenciája június 27. Badak Béla okl. könyvvizsgáló
Mindenki Ságvári Bence másképp VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. Az internethasználat jellegzetességei, a kockázatok.
IVSZ IT piaci felmérés, 2006 Sajtótájékoztató december 6.
Néhány kategória, mely a köz- és vállalat gazdaságtan alapja Vörös József MTA, november 21.
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben VÁLLALKOZÁSI UTAK A BIOTECHNOLÓGIÁBAN Halász György Imre Szeged, december 11. NKTH Innotárs.
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
1 Versenyképesség alakulása a határ mentén MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Grosz András tudományos munkatárs MTA RKK Nyugat-magyarországi.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Privatizáció, foglalkoztatás és bérek Hozzászólás John Earle és Telegdy Álmos tanulmányához Antal Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Szirák 2012.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Non-profit szervezetek bevételi szerkezetének elemzése.
A fejlesztés hatása a szervezetre
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
A Pécsi Tudományegyetem eredményei a Diplomás Pályakövetési Rendszer első évében DPR Szakmai fórum Pécsi Tudományegyetem április 12. Veroszta Zsuzsanna.
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
Egyetemek és vállalatok együttműködése a kutatásban és fejlesztésben
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Hiányzók: Varga László, Horváth Balázs Szervezeti környezet.
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
1 „Esélyteremtés és értékalakulás” „Esélyteremtés és értékalakulás” Az MTA Szociológiai Kutatóintézete és a Somogy Megyei Esélyegyenlőségi Iroda közös.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
IX. Ipar- és vállalatgazdasági konferencia, Szeged, Magyar multik? Kifelé irányuló tőkebefektetések Magyarországról, különös tekintettel a relokációra.
A KKV-k nemzetköziesedése az orvosiműszer-gyártásban
EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS
Verseny és Szabályozás konferencia
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Bauer András - Berács József:
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Jankuné Kürthy Gyöngyi AKI, Élelmiszerlánc Elemzési Osztály
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben A VÁLLALKOZÁSOK NEMZETKÖZIESEDÉSÉNEK TANULSÁGAI Antalóczy Katalin Szeged, december 11.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
A klaszterek jogi szabályozottsága
ONK 2011 Békési Kálmán Budapest november 3-5. A prezentált eredmények alapja a TÁMOP kutatási projekt. A projekt az Oktatáskutató és.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP „Helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása” MTA KRTK Az Integrált.
Magyarország Problématérképe Kutatási terv M.A.F. - SzIA Budapest, December 10.
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.
Beszámoló „Munkaerő-piaci előrejelzések készítése, szerkezetváltási folyamatok előrejelzése - Ágazati előrejelzés várakozások alapján” című alprogramról.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
Gazellák: gyors növekedésű vállalatok Magyarországon és a világban Békés Gábor Tudományos munkatárs, MTA KTI.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
Potenciális járműipari beszállító körzet Vas és Zala megyében Sóska Renáta II. évf. Regionális és környezeti gazdaságtan, MA A járműipar gazdasági hatása.
A Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kara által szervezett „Magyarország társadalmi-gazdasági helyzete a 21. század első évtizedeiben”
A magyarországi vállalatok rendezvényszervezési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink.
Az export szerepe a a gyorsan növekvő KKV-k sikereiben „Gazellák Magyarországon” MTA KTI november 30. Palócz Éva
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A szervezetek teljesítményének
Aktuális gazdasági irányvonalak Szlovákiában
Előadás másolata:

Magyar orvosiműszer-gyártó kis- és középvállalatok nemzetköziesedése – egy vállalati kutatás eredményei Sass Magdolna MTA KRTK KTI "Terepkutatás" konferencia, Budapest, november

KKVENT_8 „A hazai kis- és középvállalkozások esélyei a nemzetköziesedő tudásgazdaságok korában” című kutatás keretében készült tanulmány, kutatásvezető: Inzelt Annamária

A vizsgált ágazat Nemzetközi összehasonlításban viszonylag jelentős ágazat, jelentős KKV-részesedéssel és hazai tulajdonnal, de összességében kicsiny a súlya a feldolgozóiparban A feldolgozóipari átlagnál jelentősen K+F-intenzívebb (mind a K+F-kiadást, mind a K+F-foglalkoztatottak relatív arányát tekintve) Földrajzilag koncentrált: a Medicor romjain, illetve egyetemi városokban (spin-offok) Egyes vállalatok: viszonylag jelentős globális pozíciók piaci résekben (sikeres és dinamikusan növekvő export, a válság alatt is, de a teljes kivitelben kicsiny a súlya) Állami támogatás: minimális (néhány vállalat egy-egy terméke számára biztosított piac; de több vállalat inkább hátrányos helyzetben: pl. közbeszerzések)

Módszer kérdőíves felmérés és vállalati interjúk különféle vállalati listák (szakmai szervezet, KSH, Cég-Kód-Tár) alapján 175 innovatív (innovációt végző) orvosiműszer-gyártó vállalat listája a kérdőívre 23 vállalat válaszolt a 175-ből (13 %) 12 vállalatvezetővel készült ugyanezen kérdőív által vezetett mélyinterjú

Miért ez a módszer? A statisztikai besorolás (TEÁOR03 és 08 egyaránt) nem teszi lehetővé az orvosiműszer-gyártó, és azon belül is az innovációt végző cégek egyértelmű azonosítását, ennek alapján a statisztikai adatok használata problémás; ezen felül nincs külön adatsor az innovatív vállalatokra az ágazaton belül A kérdések egy jelentős részére csak így kaphattunk választ (az innováció milyensége, területei, valódi nagysága, nemzetközi vetülete, a nemzetköziesedés formája, motivációi és korlátai)

Elméleti háttér A vállalatok nemzetköziesedésére vonatkozó elméletek: Fokozatos nemzetköziesedés (stages) (Johanson-Vahlne) OLI-keret (Dunning) Hálózatos elmélet A „született globálisok” elmélete (pl. Madsen, Servais)

A kutatás eredményei 1 Kiemelten az alkalmazott módszerhez köthető eredmények: 1.a vállalatok többsége alacsonyabb K+F-költést és K+F-személyzetet regisztrál, mint amennyit valójában végez, ennek okai: egyrészt az adminisztratív kapacitás hiánya (főleg a kisebb vállalatoknál), másrészt az adóellenőrzéstől való félelem. Ennek alapján valószínűsítjük, hogy a magyarországi K+F-költésre vonatkozó adat az ágazatban (sőt összességében is) alulbecsült lehet

A kutatás eredményei 2 2. A vizsgált ágazat bizonyos, nem GVC-k által dominált szegmenseiben vannak vezető magyar világvállalatok, versenyképességük alapja a folyamatos fejlesztés, a speciális szaktudás, az innovativitás Vannak köztük az alapítás után gyorsan (def.: 5 éven belül) nemzetköziesedő, ú.n. „született globális” vállalatok is, amelyeket nevezhetünk „feltörekvő született globálisnak” is, a meginterjúvoltak között legalább potenciális

A kutatás eredményei 3 3. A magyar innovatív KKV-k általában fokozatosan nemzetközisednek, de mint láttuk, vannak közöttük „született globálisak” is. A „született globálisok” közös jellemzőit leginkább az interjúk alapján sikerült azonosítani (általánosítás problémái a kicsiny elemszám miatt – de születtek már elméletek néhány esettanulmány alapján) (kutató)orvosok találmányán alapul a vállalkozás, ők maguk indítják be: „spinoff”-jelleg (Szabadalom fontossága: eltér, de) –OA/OLI Alap: nagyon erős személyes kapcsolatok a vezető kutatókkal- központokkal (és kórházakkal) Németországban és az USÁban, ennek alapján gazdasági kapcsolatok is – hálózatos elmélet Szintén fontos: minőség: high tech alkatrészek importja Japánból, USÁ-ból, de összeszerelés Magyarországon

A kutatás eredményei 4 Szakaszosan nemzetköziesedők Többféle szakasz megkülönböztetése – a szakirodalomhoz képest, az interjúk alapján Pl. eseti mellett: passzív export Bérmunkához kapcsolódó export/import Sikertelen nemzetköziesedés: visszalépés (pl. a mintában: moszkvai képviseleti iroda bezárása)

Összességében Az ilyen jellegű kutatások esetében elengedhetetlennek tűnik a vállalati interjúk alkalmazása, mivel rengeteg területen egészíthetik ki/árnyalhatják az elméleti munkák és a csak számokon alapuló empirikus elemzések következtetéseit Még fontosabb lehet az egyes „kiugró” esetek elemzésében (itt pl. született globális)

Köszönöm a figyelmet!