A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Advertisements

„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Adamecz Anna Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet
Munkaerőpiaci Tükör 2010 A válság munkapiaci hatásai Fazekas Károly: Bevezető Könyvbemutató konferencia Budapest, MTA Székház, Kisterem február 10.
MTA Regionális Kutatások Központja Vidéki alternatívák – segély és/vagy munka? Dr. Balcsók István tudományos munkatárs MTA RKK ATI Debreceni Osztály.
Foglalkoztatói nyugdíj
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Megnyitó Új közgazdasági perspektívák szakpolitikai relevanciái Fazekas Károly főigazgató MTA KRTK AZ MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet és az MTA Emberi.
Az OFA szerepe a foglalkoztatás elősegítésében
Foglalkoztatás, iskolázottság és képzettség
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
Szőke István Szakmai igazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
TÁMOP C-09/ „Kitárt karok” szeptember február 29. „Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé.
Veszettség elleni védekezés tapasztalatai Magyarországon
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
A fejlesztés hatása a szervezetre
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
A rendszeres szociális ellátás hatása a gazdasági aktivitásra és a segélyezett romák életmódjára Kiss Eszter OTDK 2011.
Aktív munkaerőpiaci eszközök
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
Évtizedes csúcson a magyar foglalkoztatás!? Látjuk, de nem értjük (egyelőre) Cseres-Gergely Zsombor MTA KRTK KTI “Munkaerőpiaci Tükör 2012” bemutató.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
Magyarország a régióban Eltérések és közös pontok
Bérváltozások 2008 május május Köllő János MTA KTI.
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
A kötet felépítése és a főbb javaslatok Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Az eltűnt egymillió munkahely nyomában április 11.
Részmunkaidő és egyéb „atipikus” formák
Az adó- és transzferrendszer változásainak elemzése mikroszimulációval Benczúr Péter – Kátay Gábor – Kiss Áron Hozzászóló: Varga Júlia MTA KRTK KTI „Bérek,
A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp február.
A gazdaság kifehérítését célzó kormányzati intézkedések és a rejtett gazdaság: az EVA és az AM könyv hatásai c. prezentációhoz (szerzők: Semjén A., Tóth.
„Kemény” és „puha” alkalmazkodás a gazdasági válsághoz Munkaerőpiaci Tükör 2010 – Közelkép Köllő János.
Verseny és Szabályozás konferencia
Roma inclusion and impact evaluation …. Adamecz et al. Szirák, november 16.
TISZK-ek Miért kellettek, és miért kellenek? Múlt, jelen, jövő Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Marcali, május 18.
„Út a munkához „ program Simon Gábor államtitkár.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Segélyezési rendszer átalakítása
IV. A munkaerő keresleti előrejelzés becslési módszere Kutatásvezető: Dávid János 3K Consens Iroda 2007.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Esély a munkára – Civil együttműködés a hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci integrációjáért Projektazonosító: NCA-DP-09-A-0185 Dolgozzunk együtt!
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Ifjúsági munkanélküliség Magyarországon
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ MUNKAERŐPIACI HELYZETE, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A DIPLOMÁSOK ELHELYEZKEDÉSÉRE SOPRON, december 11.
Miért és mit – a program céljai és várható eredményei Galasi Péter, MTA KTI.
Közfoglalkoztatás Magyarországon
Öngyilkosság és időjárás összefüggése Magyarországon
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Jövedelempótlás és munkára ösztönzés Össze lehet-e egyeztetni a segélyezés kettős feladatát? Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet SZMI Szegénység.
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Mennyire és miért hiányzik a 3 év alatti gyerekek napközbeni ellátása? Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet RECWOWE konferencia | Budapest,
Ágazati létszámstruktúra előrejelzése nemzetközi adatok alapján
A családsegítő szolgálatok beilleszkedési programjai, a RÁT-ban részesülő személyek számára felajánlható szolgáltatásai:
A szakiskolai oktatás kiterjesztésének hatása
Munkaerőhiány és foglalkozási mobilitás Magyarországon
Kompetenciamérés eredményei évfolyam 2013
A családsegítő szolgálatok beilleszkedési programjai, a RÁT-ban részesülő személyek számára felajánlható szolgáltatásai:
Előadás másolata:

A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre Köllő János Munkaerőpiaci Tükör 2011, MTA KTI – OFA. Szerk. Fazekas Károly - Kézdi Gábor. Közelkép: szerk. Kézdi Gábor. Köllő János – Scharle Ágota: A közcélú foglalkoztatás kibővülésének hatása a tartós munkanélküliségre, 145-160. oldal

„A közmunka a valódi munkaerőpiacra visszavezető út első lépése” Más célok is, de ha  nem igaz, akkor egy önmagát újratermelő, drága rendszer (2010: 170 mdFt, 2012: 132 + ? mdFt) Vajon igaz-e?

Előzmények A közmunka elhelyezkedésre gyakorolt hatásáról lényegében semmit sem tudunk Egyéni szintű adatok hiányában nem folytak kutatások 2001 óta (Galasi-Nagy 2001) Kivétel: Firle-Szabó (2007), MEF, de az adatok nem alkalmasak a meg nem figyelt heterogenitás hatásának kiszűrésére

Kísérlet települési szintű adatok felhasználásával Kérdés: azonos mértékű rövid távú munkanélküliségből (UR) eltérő mértékű tartós munkanélküliség (UT) keletkezik-e a közfoglalkoztatás eltérő szintjétől függően? Előny: a települési szintű meg nem figyelt heterogenitás figyelembe vehető települési fix hatásokkal (ci) Hátrány: a közmunkás/segélyezett arány azonos értéke mögött eltérő közfoglalkoztatási gyakorlatok állhatnak: sok ember dolgozik keveset vagy fordítva

Fontos feltételek az identifikációhoz Legyen jelentős a közmunkás arány települések közötti szórása  Legyen jelentős a kistérségen (azonos munkapiacon) belüli szórás  Közmunkás arány kistérségek közötti szórása: 10.9 % (2005) Közmunkás arány kistérségeken belüli szórása: 13.7 % (2005) Legyen nagy a településen belüli intertemporális szórás  2003-2008-ban: 9%

Különféle modellek Szintben becsült egyenletek: KC befolyásolja-e a tartós U szintjét azonos (korábbi) rövid távú U esetén? Differenciákban becsült egyenletek: KC változása befolyásolja-e a tartós U szintjének változását azonos (korábbi) rövid távú U-változás esetén? Késleltetések: adott évi és előző évi KC, illetve KC Autokorreláció: a tartós U különösen magas/alacsony szintje összefügghet azzal, hogy az előzőleg is különösen magas/alacsony volt. Kísérlet ennek figyelembe vételére

Eredmények Nagyrészt precízen becsült nullák, és inkább pozitív paraméterek  A közfoglalkoztatásban meglévő különbségek nem hatnak a tartós munkanélküliség különségeire  Ha van hatás, az inkább pozitív: több KC  nagyobb tartós U, de a nagyságrendek jelentéktelenek  A legerősebb becsült hatás (3. oszlop): egy szórásegységgel magasabb közmunkás arány  1/20 szórásegységgel magasabb tartós U

Tükör 2011: hatásvizsgálatok. Ez az? Ha valaminek: előzetes hatásfelmérésnek tekinthető Nem ártott volna/ártana ilyeneket végezni az ÚMFT-hez vagy a Magyar Munkatervhez hasonló programok bevezetése előtt Nem pótolhatja az egyéni adatokon végzett vizsgálatokat *** Egy egyéni adatfelvétel költsége kb. 50-70 mFt. Ez az elmúlt 10 évben KC-re költött összegnek nagyjából 0.003 százaléka. Az egy munkaórára eső KC összkiadás 2010-ben: 71 mFt 2000 áprilisa óta legalább hétszer-nyolcszor reformálták meg a tartós munkanélküliek segélyezését (+KC), úgy, hogy még csak aggregált adatok sem álltak a döntéshozók rendelkezésére