Webprogramozás 2010/11 Első előadás Tananyag

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az információs társadalom helyzete Magyarországon
Advertisements

Szeretem a könyvtáram!.
Tutori tevékenység a gyakorlatban
Lengyelország: Allegro Magyarország: TeszVesz és Vatera
Műfogsor ragasztó teszt Január Németország
E-learning alapú távoktatásos képzés
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Hirdetésfeladás, vásárlás az interneten, aukciós oldalak.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
Keresőmarketing Nap 2007 A keresés mindent visz? Avagy a keresés szerepe a mindennapokban… Darvas Péter Szonda Ipsos.
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
Kérjük halkítsák le telefonjukat!
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
Oktatás a XXI. században Pintár Tamás. Oktatás a XXI. században Kulcsszavak Interaktívan Napjaink gyorsuló világa „Információéhség”
Köszöntő Budai Péter Programmenedzser – IT szakmai programok Microsoft Magyarország.
T HE G ALLUP O RGANIZATION 1 „Bulisofőr” reklámkampány vizsgálat a HAFRAC számára két hullámban 2007.
A természettudományok helye a közoktatásban Szabó Gábor egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem & ELFT főtitkár.
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
Megújul a Sulinet Expressz. Az SZDSZ elnöke felkérte a liberális minisztereket, hogy vizsgálják meg tárcáiknál vannak-e olyan programok, amelyek azokat.
Üzleti megoldás nemcsak üzletembereknek !. Mit kell tudnod és mit kell mondanod ? - Milyen érvek vannak az elkezdés mellett. - Hogy épül fel, az üzleti.
GOOGLE 1998 szeptember Ma: az IN-es keresés 75%-a Webes keresés Képkeresés Usenet csoportokban Könyvtárban (hierarchikus katalógus) Egyéb szolgáltatások.
A MILLIOMOS KÉPZÉS © Success Systems International – 2006
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
E-learning alapú távoktatásos képzés
A cég 2007 óta működik Világszerte, óriási sikerrel Termékei: Letölthető szoftverek Elektronikus könyvek CD-k Már 6 nyelven elérhető …hamarosan magyarul.
Gyorsolvasás GAMF 2005 Olvasás Gyorsolvasás E-kereskedelem Gondolkodás.
A baloldali kék egyenesnek melyik a folytatása? Nézd különböző távolságokból!
SOTE II..
A Microsoft Windows Vista gazdasági hatásai Lehetőségek az ökoszisztéma számára Microsoft Innovációs Nap november 27. Komáromi Zoltán Ügyvezető igazgató.
E-beszerzés Bravo csoport.
Az SPSS technológiával háromszorosára nőtt az online eladásokból származó bevétel.
A CRM rendszerek sikeresen gyűjtik az adatokat, a DM rendszer pedig biztosítja azt, hogy a vállalatok ne csak tudjanak az ügyfelekről, hanem meg is értsék.
Mennyire gátolja a vevőkockázat magyarországi mértéke a gazdasági növekedést? 300 Mrd Ft a tét évente Előadó: Felfalusi Péter ügyvezető.
Tanítók: egy szakmacsoport az adatok tükrében Nagy Mária, Országos Közoktatási Intézet Tanítóság: szakma, mesterség, hivatás Előadóülés. MTA, június.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
Ez a TechNet is a termékbejelentések egyik állomása Az Exchange Server 2007-hez kapcsolódva bemutatjuk a Forefront termékcsaládot is A Windows Vista és.
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
Kerinf2006_1 Néhány példa: Amazon.com és Antikva.hu MALÉV és Díjbeszedő Rt. „Ment-e a könyvek által a világ elébb?”
Olvasás írott szövegek - és jelképek, ábrák, képek, képsorok - megértésének, használatának és értékelésének képessége, annak érdekében, hogy az egyén képes.
Ismerje meg a Napi Gazdaság olvasóit! május 27.
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
ÜZLETI TERVEZÉS levelező hallgatóknak ÖSSZEFOGLALÁS.
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
J. Peterman Company Készítette: Nagy Eszter Novreczky Kamilla.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
ÚJ ÜZLETI LEHETŐSÉG.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
Befektetői csomag. NAGY BEVÉTELI LEHETŐSÉG! LIMITÁLT IDŐ 2011 áprilisig A MAGAS JÖVEDELEMÉRT.
A kis- és közepes vállalkozások információs rendszerei Erdős Ferenc.
Kiválóság és verseny a felsőoktatásban. Globális folyamatok Prof. Dr. Hrubos Ildikó Budapesti Corvinus Egyetem „Fókuszban a tudományos műhelymunka” – harmadik.
Lap.hu oldalak dinamizálása Lap.hu találkozó – május 14.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
Üdvözöljük GWIBIZ WORLDWIDE Üzleti Tájékoztatón. Legdinamikusabban fejlődő üzletek a világon! GWIBIZ WORLDWIDE Trendágazat Internet + vásárlás.
1 LGN Travel Card vwww.lgn-travel-card.com. 2 A cég alapítója és tulajdonosa James Ward.
E-Learning, E-Kereskedelem, és E-Gazdaság fejlődései
Készítette: Gál Imola.
A szövegértés változásai a PISA 15 éve alatt
Előadás másolata:

Webprogramozás 2010/11 Első előadás Tananyag Néhány példa: Amazon.com Antikva.hu MALÉV Gyorsolvasás „Ment-e a könyvek által a világ elébb?”

Székely Bertalan: Japán nő

Nagy Gusztáv Web programozás I. Drupal 6 Alapismeretek

Az előadásokon elhangzottak www.nik.uni-obuda.hu/Farkas

Székely Bertalan: Japán nő

Felszálló-ágban az internetes értékesítés ..és egy harmadik példa Hazánkban is szárnyal az internetes repülőjegy-értékesítés 2005. január 27., csütörtök 0:56 Ugrásszerűen megnőtt az online jegyértékesítés a Malév utazási portálján idén januárban - derül ki a fapadosokkal egyre erőteljesebben versenyezni kényszerülő, és ezért a webes jelenlétet is erősítő légitársaság honlapjáról. Felszálló-ágban az internetes értékesítés

A légitársaság idei tervei között továbbra is kiemelt hangsúlyt kap az e-business ágazat továbbfejlesztése, amelynek egyik legfontosabb eleme lesz az e-ticketing bevezetése, valamint az online értékesítés beindítása további hét-nyolc értékesítési ponton (pl. Varsó, Prága, Bukarest, Temesvár, Madrid, Ljubjana, Isztambul).

Hetvenkétmillió forintot is meghaladta az értékesítésből származó bevétel 2005. január harmadik hetében a Malévnál, ami a tavalyi év legjobb heti eredményének több mint kétszerese. Az idén januári forgalom tízszer nagyobb a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. A Malév online jegyértékesítésből származó bevétele tavaly 1,17 milliárd forint volt, ami nemcsak túlszárnyalta a reális tervet, hanem még a legderűlátóbb várakozást is megközelítette. A Malév magyarországi online eladása a saját magyarországi eladás tizennégy százalékát, míg az összes saját eladás közel hét százalékát tette ki 2004-ben.

MALÉV - eticket - napjaink

Repülni jó! De, előbb olvassunk! A két részletesebben bemutatásra kerülő e-kereskedelmi példa könyvterjesztéssel foglalkozik. Önök tudnak olvasni? Mennyire? Mi az olvasás? Hallottak a gyorsolvasásról?

Az informatika az olvasási szokásokat, és magát az olvasás technikáját is módosítja. Növekszik a képek, képsorok szerepe. Az olvasás egyre gyakrabban válogató, információ-kereső, szkipping. Tézisem szerint a számítógép-használat gyorsolvasó képességeket kíván és fejleszt. Bár a diákok olvasástechnikája, szöveg értelmezése, általános szókincse egyre gyengébb, ezt rendszerint kompenzálni tudják az információtechnikai eszközök használatával. Az információ keresésében a világháló jelentős segítsége triviális. A megérést jelentősen segítik a képek, a gépi fordítás, és az információ-források gyakorlatilag korlátlan mennyisége. Célszerű a gyorsolvasás tanítása a képzés felsőbb szintjein is. Ezzel elősegíthetjük, hogy elkerülhető legyen a kritikátlan „google-műveltség”. Fontos a kritikus válogatás, a mérlegelés, az összevetés, a kontroll. „Sok olvasás, még több gondolkozás, sok egybehasonlítás, még több gyakorlás, ” /Kölcsey/

Képernyőről történő olvasás lassúbb vagy gyorsabb? Egyáltalán mennyire elfogadott?

Olvasás „ azoknak az írásbeli formáknak a megértése és használata, amelyekre az egyénnek a társadalmi életben szüksége van, vagy amelyet az egyén értékesnek tart.” (Elley. 1990.)

Olvasás írott szövegek - és jelképek, ábrák, képek, képsorok - megértésének, használatának és értékelésének képessége, annak érdekében, hogy az egyén képes legyen céljai elérésére, tudásának fejlesztésére, és a társadalmi életben való részvételre. (PISA 2001)

A szövegértést a következőképpen definiálja a PISA 2006: „írott szövegek megértése, felhasználása és az ezekre való reflektálás annak érdekében, hogy az egyén elérje céljait, fejlessze tudását és képességeit, és hatékonyan részt vegyen a mindennapi életben.”

Olvasási sebességek

Olvasási sebességek 2.

MTA 2000/1985 Olvasó elit 18%  9% Évente egy könyv 64%  49% Havonta egy könyv 19%  12% Az egymást követő korosztályok egyre kevesebbet olvasnak

Összehasonlító vizsgálatok IEA 1970/71 „A magyar gyerekek nem tudnak olvasni.” OECD 1998. Magyarország 18/22 Tizennyolcadik hely huszonkét nemzet között. Hazai átlag nem éri el a hármast. PISA 2000. Magyarország 23/32 A listán minden tényező tekintetében az utolsó csoportba tartoztunk. 5% ötös, 23% egyes! PISA 2003. Magyarország 25/40 PISA 2006. Magyarország 27/57 22/30 OECD

Szignifikánsan jobb, mint az OECD-országok átlaga. Nem különbözik szignifikánsan az OECD-országok átlagától. Szignifikánsan gyengébb, mint az OECD-országok átlaga.

Mért hazai olvasási sebességértékek szó/perc 275 Takács Menyhért, 1959, Magyar Könyvszemle 90-250 Dezső Zsigmondné, 1967, Gyorsolvasás, KGMTI 200 Halász László, 1969, Élet és Tudomány 232 Makrai J., 1971, Bevezetés a gyorsolvasásba, ÉGSZI 150-180 Katona Zoltán, 1974, A gyorsolvasás, BME MTKI 150-250 Szabó Ferenc, 1993, Gyorsolvasás– Hatékony olvasás 150-170 Farkas Károly, 1981-1994 (benne GAMF is) 206 Farkas – Borsos, 2005, GAMF hallgatók, kb. 20 fő 192 Farkas – Versegi, 2005, GAMF Szakkollégium, 20 fő 163 Farkas – Gurkáné - Kiss – Lakatosné - Pap-Szigeti, 2006, GAMF hallgatók, 269 fő Farkas mérések azonos teszttel

Olvasási sebesség szó/perc. GAMF hallgatók, 2006. N 269 223 71 28 204 20 Mean 163 157 187 143 191 175 Std. Deviation 66,8 82,5 72,6 41,7 120,5 58,6 Az a1, a2, a3 általános, egyre hosszabb szöveg, a g gazdasági, az i informatikai, az m menedzser jellegű szakszöveg. Statisztikai feldolgozás: Pap-Szigeti Róbert.

GAMF hallgatók teljesítmény megoszlása, 2006. A megértés mértéke % GAMF hallgatók teljesítmény megoszlása, 2006. [Farkas – Pap-Szigeti]

Olvasás teszt megértés eredményei, GAMF, 2006. általános szövegek szakmai szöveg Arány papíron* gépen* papíron gépen papír screen átlag (%p) 56,6 59,7 78,7 81,4 100 139 136 szórás (%p) 25,1 27,5 14,1 12,2 F (p) 0,649 (0,421) 0,367 (0,545) t (p) -0,835 (0,404) -0,324 (0,746) * papíron 193 fő, gépen 73 fő [Farkas – Pap-Szigeti]

A méréseim eredményeiből bemutattam, hogy főiskolás hallgatók a képernyőről jobban olvasnak, mint papírról, az olvasási képesség a közelmúltban, a főiskolások körében szignifikánsan nem változott.

A gyorsolvasás az információ felvétel hatékonyabb, Pog az információ felvétel hatékonyabb, elsősorban jobb megértést eredményező, az olvasás sebességét valamint a figyelem-összpontosítás mértékét és formáját az olvasmányhoz, és az olvasás céljához igazító, a hagyományosnál rendszerint gyorsabb, különféle olvasási technikák kombinációja, általában többszöri olvasás.

A gyorsolvasás a különféle olvasási módok egyike. Figyelmes, hatékony, sok szempontból hagyományos olvasás, amely során az olvasási sebesség nagyobb 250 szó/perc értéknél, és nem haladja meg a a belső beszéd 600 szó/perc értéket, a megértés pedig átlag feletti.

Dr. Dezső Zsigmondné: Agyunk kénytelen egyenként egymáshoz kapcsolni az egyes        szavakat, ami nehezebb és fárasztóbb munka számára, mintha         összefüggő szócsoportokból -------------- értelmes gondolategységekből --------------- egyszerre ragadná meg --------------- ezek teljes értelmét. -------

Hogyan Az olvasás öröm Felkészülni Előzetes áttekintés, Pólya Cél meghatározása, Bertalanffy Megfelelő sebesség, Szentgyörgyi Többször, a megfelelő technikával

Az informatika Az alfabetikus képességeknek új funkciót biztosít. A digitális médiák léte alkalmat ad arra, hogy megkerüljük az ábécét, mint a történetek és információk egyedüli forrását. Az olvasás nem öncél, hanem megismerési eszköz.

http://gyorsolvasas.fw.hu http://jio.fw.hu http://gyorsolvasas.fw.hu http://jio.fw.hu http://mwlogo.fw.hu Farkas Károly: Gyorsolvasás - hatékony olvasás. Gazdaságos informálódás a nyomtatott és az elektronikusan megjelenített dokumentumokból. APC-Stúdió. Budapest, 2004.

Fedezzük fel a spanyolviaszt, avagy szőlőből is lehet bort csinálni Fedezzük fel a spanyolviaszt, avagy szőlőből is lehet bort csinálni. Minden garázsból Microsoft lesz?

Robert Reid: A Háló építészei Az internetes üzletek, sutba dobva a vállalatépítés módszeres tapasztalatokkal alátámasztott törvényeit, a veszteségek-dacára-is-tovább-növekedni, illetve az elfoglalni-a-stratégiai-fontosságú-piacokat-mielőtt-ezt-más-megtenné stílusú megközelítést alkalmazzák.

Az Amazon márkanevet a felnőtt lakosság 55%-a ismerte 2000-ben. A Supersize me című filmben egyetlen riportalany sem tudta megmondani mi a kalória. Az USA lakóinak többsége úgy tudja hazájuk lakosainak száma meghaladja a milliárdot, hisz az UFO-kban, az asztrológiában, a telekinetikában, és a vámpírokban.

„Bezos nettó értéke meghaladja a tíz milliárdot. ” (19 „Bezos nettó értéke meghaladja a tíz milliárdot.” (19. old) Otthona 10 milliós.

Mikor lesz nyereséges a vállalata? „Most nem teszünk mást, mint azokra a kihagyhatatlan lehetőségekre összpontosítjuk befektetéseinket, amelyek felkínálkoznak.” (21. o)

Veszteséges vállalat milliárdos vezetők? „A tudásalapú világban az innováció üteme és a térhódítás mértéke egyaránt kulcsfogalom.” Mennyit érdemelnek a javakból az élenjárók?

A háló olyan infrastruktúrára épült, amely már korábban elkészült. 1994-ben az internethasználat 2300 százalékkal nőtt. „Ilyen gyors növekedés legfeljebb lombikban tapasztalható.”

Történelem 1959: Szputnyik 1969: ARPANET 3 kaliforniai és 1 utahi egyetem szervere között 1980: végzős hallgatók magukkal vitték email címűket. „Szobatárs kerestetik.” C2C Technikai fejlesztés iteratív köre 1990: interkontinentális gerincvezetékek

Indulás: 1995. július 16. Eleinte csengő jelezte a megrendelést, napi 5-6. Második héten kivették. Negyedik napon Yahoo! Ingyen feltette a céget What’s Cool listájára. Október: 100 megrendelés/nap. 1 év múlva: 100 megrendelés/óra. 2000 előtt: 100 rendelés/perc. Ma ???

Elérhetőségi kategóriák az Amazonnál 24 órán belül 2-3 napon belül 1-2 héten belül 4-6 héten belül Megjelenés után Nincs készleten 1-3 hónap, ha fellelhető

„Szerencse jelentősége” ? Az Amazon „A” betűvel kezdődik, így az ábécés listák elején van. Márkanév megválasztása!

Egy e-kereskedelemmel foglalkozó cég igazgatója: „A webhely igazán hatékonyan működik, könnyen érthető, szellős, egyértelmű, részben amiatt, mert megőrizte egyszerűségét. Megteszi, amit elvárnak tőle.”

„Szeretek könyvesboltba járni” 10-20 millió könyv, „ilyen mennyiség mellett mekkora segítség lehet a hatékony csoportosítás, és keresés.” Dezső Zsigmondné: A gyorsolvasás programozott tankönyve

Amerika! „A világban manapság rengeteg a technológia, rengeteg a vállalkozó, rengeteg a pénz és rengeteg a befektetési alap. Ami hiányzik, az a hatékonyan működő kollektíva.” Milyen az amerikai típusú kollektíva?

Állás interjú Ha nem alkalmazzák a legjobbakat, később ők dolgozhatnak nekik. Hogyan tervezne autót egy süket személy számára? Hogyan tárolnád a mindent oldó folyadékot?

Vállalati kultúra 30% tervezett 30% a korai alkalmazottak műve 40% véletlen

Gyorsuló világ „Minden cégnek négyhavonta tovább kellene költöznie.”

1996 150 alkalmazott, 16 milliós bevétel 1 millióért Oracle számviteli rendszer telepítése

2005

2006

És itt a bor szőlőből „Ha azért jön létre egy üzlet, hogy szolgáltatást nyújtson, sikert arat; ha azért, hogy profitot termeljen, el kell buknia.” A szóbeszéd még hatékonyabb fegyver a virtuális világban, „ha a való világban megbántunk egy vásárlót, az legfeljebb elmondja öt barátjának, ha azonban ugyanezt az interneten teszik 5000 vagy talán 50000 ismerőse fog tudni erről” „Az elégedett vevő megafonként fogja használni az internetet.”

Nem aggasztja, hogy a vásárlók összevethetik a kiskereskedők árait? „Csak annyira amennyire a Boeinget a gravitáció” „Ilyen az e-kereskedelem. Az ügyfelek mindenkor a teljes információ birtokába kerülhetnek.”

Recommendation Center Részletes lista jelenik meg a kapcsolódó művekről. A Mindstorms után már megvettem Papert többi könyvét is, és ott volt diSessa könyve is az ajánlatok között.

Szolgáltatások, törődés a vevővel Néhány perccel a megrendelés leadása után visszaigazolás (Törvény az e-kereskedelemről) 1-Click-Shopping Szerkesztők témakörben ajánlások Kívánságra tájékoztatás a vásárlásról Jelzés a szállításra

Szolgáltatás Partnerprogram Vevőszolgálat Legtehetségesebb alkalmazottak A megoldás mindig kifejezi a jó kapcsolat iránti elkötelezettséget „Ezúttal talán túl gyorsak voltunk…” „Elfogyott, helyette keményfedelest …”

1996, a második év: 3000 százalékos bővülés 15,7 milliós összbevétel 1997 májusi részvény 1450 %-ot emelkedett. A Kereskedelmi portál kíván lenni a világhálón

A börze „szürrealista” színház 242. old „Ez a pénzéhség legtisztább megnyilvánulása. Mindenki egy nálánál is nagyobb bolondra vár, és az emberek azért vásárolnak részvényt, mert azt remélik, utánuk is jön majd valaki, aki még többet hajlandó fizetni értük.” A piramis játékot tiltja a törvény!

Mit vásárolt meg az Amazon: Exchange.com 9 milliós lista ritka könyvekről Alexa Internet Co. 13 millió kötetről adatbázis metaadatokkal, 13 TB Drugstore.com HomeGrocer.com …

„Holnapra az Amazon.com olyan hely lesz, ahol a látogató a szó legszorosabb értelmében véve MINDENT megtalálhat.” - és mindezt rendszerbe szervezve, bármikor, olcsóbban, ha igényeljük azonnali szállítással, ha nincs meg, vállalva a beszerzést!

2006

Magyar e-bolt Antikva.hu Hasonlítsuk össze a letöltés idejét, a választékot, a szolgáltatást, az árakat! ! És mégis …! Az e-kereskedelem egyetlen igazi hátránya: „Csak egy maradhat életben!” ? ? ?