ORSZÁGOS SZAKMAI KONFERENCIA ÉS TOVÁBBKÉPZÉS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.

Gayár Csilla, pénzügyi menedzser VÁTI Kht. Pécsi Területi Iroda DDOP Utólagos akadálymentesítés (Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz)
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
Az esemény vagy eseménysorozat katasztrófává minősítése Jogszabályi háttér § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről.
MHT Országos Vándorgyűlés
Társasházi Közös Képviselők Klubja – Csepel ( )
katasztrófa-veszélyeztetettsége Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium ülése
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
MANORKA projekt Értékelő Csoport ülése február 18. Budapest „Önkormányzati kapacitásépítés norvég ‐ magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Lakosságvédelmi intézkedések katasztrófaveszély időszakában
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
2008. I.-VIII. HÓNAP ESEMÉNYEI KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Siófok, Orosz Dalma főosztályvezető.
Egy vonzóbb város: Biharkeresztes
Humánkineziológia szak
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
EKOP Elektronikus levéltár
„A sződi Hunyadi János Általános Iskola épületenergetikai korszerűsítése” KEOP-5.3.0/A/ Sajtóközlemények gyűjtése és elemzése.
A civil lakosság kapcsolódási, önkéntes szerepvállalásának lehetőségei
KEOP / A barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos, a lámpaflóra kialakulását és terjedését minimalizáló.
A települési önkormányzatok állategészségüggyel és élelmiszerlánc-felügyelettel kapcsolatos feladatai Dr. Bakos Pál Igazgató-helyettes főállatorvos Békés.
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság KÉSZEN AVÉSZBEN KÉSZEN AVÉSZBEN A viharokra történő felkészülés Győr-Moson-Sopron megyében Előadó:
A megyei védelmi igazgatás helye és szerepe
Viharkárokra történő felkészülés, reagálás Vas megyében. Köszöntöm az előadás résztvevőit ! Horváth Tibor pv.alez.
szakmérnök hallgatók számára
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
Az önkormányzat lakosságvédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §196/1996. (XII. 22.) Korm. rendelet a mentésben való részvétel szabályairól, a polgári.
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
„A tivadari térségben lefolytatott supervisori ellenőrzés tapasztalati” Készítette: Gyenge László tű. őrnagy.
Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012.
Bringa - tekerj, hogy haladj Bringa - tekerj, hogy haladj 4. A bringa közösség, és gazdaságfejlesztő szerepe 5. A bringázás kisteljesítményű.
A háború és a modern fegyveres erő
Az oktatási segédanyagokhoz szükséges ismeretanyag összeállítását a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya gerontológiai szakemberek bevonásával.
TÁMOP 3.2.2/08/A/1 A közoktatás modernizációját támogató hálózatfejlesztés a Közép-Magyarországi régióban.
Tájékoztatás a polgármesterek katasztrófavédelmi feladatairól
Térfigyelő rendszer Baján
A Nyugat-dunántúli Operatív Programok jelenlegi helyzetének bemutatása
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
14.30 Regisztráció Köszöntő – Vértes Tibor, elnök Megnyitó – L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
A pneumatika alapjai A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük vezérlő elemek (szelepek)
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
2006. Peer-to-Peer (P2P) hálózatok Távközlési és Médiainformatikai Tanszék.
Tanulói utánkövetés 2009/2010. A 2009/2010-es tanévben iskolánkban 210 tanuló végzett. 77 fő a szakközépiskola valamelyik tagozatán 133 fő szakmát szerzett.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
-1- Együttműködés, veszélyes üzemek – iparfelügyeleti tevékenység Országos Rendőr-főkapitányság, megyei (fővárosi) Rendőr-főkapitányságai és helyi Rendőr-kapitányságai.
MUNKA- ÉS TŰZVÉDELEMI JELEK ÉS JELZÉSEK
Nagy István Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki Levelező FÉLÉVES GYAKORLAT.
Tantárgygondozó szaktanácsadás
Geodézia BSC 1 Gyors ismertető
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
A katasztrófavédelem és a vis maior események Zelei László tű. alezredes polgári védelmi felügyelő 20/
Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke
Előadás másolata:

ORSZÁGOS SZAKMAI KONFERENCIA ÉS TOVÁBBKÉPZÉS A DUNASZEKCSŐI LÖSZFAL SUVADÁSSAL KAPCSOLATOS FELADATOK ORSZÁGOS SZAKMAI KONFERENCIA ÉS TOVÁBBKÉPZÉS 2009. március 17-18. Előadó: Oláh Tibor pv. alezredes kirendeltség-vezető Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

AZ ELŐADÁS TARTALMI ELEMEI DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS AZ ELŐADÁS TARTALMI ELEMEI A veszélyeztetett terület rövid bemutatása A suvadásos mozgás fázisai A felkészülési időszak feladatai A zökkenést követő feladatok ismertetése A jelenlegi állapot, várható események Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

Dunaszekcsői magaspart keleti irányból, a Duna szintjéről. A veszélyeztetett terület bemutatása Várhegy Szent János hegy Sáncárok Dunaszekcsői magaspart keleti irányból, a Duna szintjéről. 1460,870 - 1460,470 fkm

A TERÜLET MORFOLÓGIAI VÁZLATA A terület legmagasabb pontja: 142 mBf. (lábvonaltól számítva: 56 méter)

2008. február 17. 14:34 fotó: Körmendi László (Baja) Lakott terület a frontszakadástól nyugatra, illetve déli irányba található.

A SUVADÁSOS MOZGÁS FÁZISAI DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS A SUVADÁSOS MOZGÁS FÁZISAI Felszíni repedések megjelenése a Szent János hegyen További repedések észlelése a Várhegyen A két repedésrendszer összefejlődése a Sáncárokban A szeletes földcsúszás felgyorsulása A zökkenést követő zátonyképződés Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

Dunaszekcsői magaspart egyik jellemző mozgása a szeletes földcsúszás (suvadás)

FELSZÍNI REPEDÉSEK MEGJELENÉSE A SZENT JÁNOS HEGYEN 2006. november 02. A peremvonaltól számított kb. 20 méter távolságban a felszínen 1-2 cm szélességű, nem folytonos repedést észleltünk.

Az épületen repedések jelentek meg A SZENT JÁNOS HEGYEN TALÁLHATÓ GAZDASÁGI ÉPÜLET 2006. november 2. Az épületen repedések jelentek meg 2008. február 12-én megsemmisült

TOVÁBBI REPEDÉSEK ÉSZLELÉSE A VÁRHEGYEN 2007. augusztus 20. A Várhegyen lévő konyhakert tulajdonosai további talajmozgásokat jeleztek.

A VESZÉLYEZTETŐ HATÁS TOVÁBBFEJLŐDÉSE Veszélyeztetett ingatlanok száma: 30 db (mezőgazdasági terület, konyhakert) A már károsodott építményen túl további 2 db nyaralóingatlan. Az építmények a lábvonal feletti tereplépcsőn helyezkednek el.

A település lakosainak száma: 2.408 fő A VESZÉLYEZTETŐ HATÁS TOVÁBBFEJLŐDÉSE A Várhegy veszélyeztetett területén helyezkedett el a település ivóvízbázisa. Űrtartalma: 200 m3 A felszín alatti víztározó 1050 db ingatlan egészséges ivóvízellátását biztosítja. A település lakosainak száma: 2.408 fő Napi ivóvízszükséglet: 270-350 m3/nap

A SZELETES FÖLDCSÚSZÁS FELGYORSULÁSA Épületomlás 2008. február 12. 08:33

A SZELETES FÖLDCSÚSZÁS FELGYORSULÁSA Szent János hegy Zökkenés 2008. február 12. 09:19

A SZELETES FÖLDCSÚSZÁS FELGYORSULÁSA Várhegy Zökkenés 2008. február 17. 10:09

A ZÖKKENÉST KÖVETŐ ZÁTONYKÉPZŐDÉS A zátony hossza 200 méterre, szélessége 20 méterre fejlődött, magassága: 1,5 méter.

A FELKÉSZÜLÉSI IDŐSZAK FELADATAI DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS A FELKÉSZÜLÉSI IDŐSZAK FELADATAI Az érintett ingatlantulajdonosok figyelmének felhívása. Helyszíni bejárások végzése a várható hatások megállapítása érdekében. Ad hoc munkacsoport összehívása (2007. szeptember 6.) Cselekvési rend kidolgozása, eseménynapló vezetése. Biztonsági óvintézkedések megtétele. Jelentéstételi kötelezettségek teljesítése, tájékoztatási feladatok. Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

Szakvélemények alapján kb. 500.000 m3 DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS Szakvélemények alapján kb. 500.000 m3 kőzettömeg egyidejű mozgására kellett készülni 3.648 m3 A Mohácsi HÖT épületének 137- szerese 8 méter 62.500 forduló 38 méter 12 méter Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS A veszélyeztetettség kezelése érdekében javaslatot tettünk ad hoc munkacsoport összehívására. (2007. szeptember 6.) Az ülésen az alábbi szervezetek képviseltették magukat: ÖTM Pince és Partfal-veszély Elhárítási Bizottság, Baranya Megyei Védelmi Bizottság, Magyar Bányászati és Földtani Hivatal, MBFH Pécsi Bányakapitányság, Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága, DRV ZRt. (vízszolgáltató) MTA Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet, Dunaszekcső Község Önkormányzata (polgármester, körjegyző) Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

Az ad hoc munkacsoport megállapításai: DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS Az ad hoc munkacsoport megállapításai: A kialakult helyzetet önkormányzati szinten nem lehet kezelni. A legsürgősebb feladat a szükséges óvintézkedések megtétele. Az egyik legfontosabb feladat a víztározó kiváltása. Vis maior pályázat elkészítése és benyújtása szükséges. Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

Biztonsági óvintézkedések megtétele DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS Biztonsági óvintézkedések megtétele Veszélyeztetett terület lezárása Figyelmeztető és tiltó táblák kihelyezése Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

Biztonsági óvintézkedések megtétele DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS Biztonsági óvintézkedések megtétele A hajóforgalmat szabályozó bóják kihelyezése … szükség szerinti áthelyezése. Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

Biztonsági óvintézkedések megtétele DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS Biztonsági óvintézkedések megtétele Tájékoztatási feladatok végrehajtása Lakosság Érintett ingatlantulajdonosok Helyi TV Nyomtatott sajtó Levél formájában Települési honlap Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

További feladatok Vis maior pályázat összeállítása DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS További feladatok Vis maior pályázat összeállítása 2007. október 03-án került benyújtásra A pályázat tartalmi elemei: A pályázat kedvező elbírálásban részesült, viszont nem terjed ki a monitoring rendszer kiépítésére és működtetésére 200 m3-es víztározó kiváltása monitoring rendszer kiépítése végleges biztonsági kerítés építése Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

További feladatok A terület folyamatos figyelése Helyszíni bejárással DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS További feladatok A terület folyamatos figyelése Helyszíni bejárással GPS és szintező mérésekkel Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

Cselekvési rend kidolgozása A veszélyhelyzeti tevékenység helyi kezelése érdekében a település pv. parancsnoksága részére a konkrét feladatokat meghatározó cselekvési rend készült. 26

AZ OMLÁST KÖVETŐ IDŐSZAK FELADATAI DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS AZ OMLÁST KÖVETŐ IDŐSZAK FELADATAI A cselekvési rendben meghatározott riasztási feladatok végrehajtása. Helyszíni helyzetértékelés, a település ivóvízellátásának ellenőrzése. Koordinációs feladatok ellátása, a polgármester munkájának támogatása. További biztonsági óvintézkedések bevezetése, fenntartása. Jelentéstételi kötelezettségek teljesítése, tájékoztatási feladatok. Az érintett ingatlantulajdonosok tájékoztatása. (levélben) Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

A cselekvési rendben meghatározott feladatok végrehajtása DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS A cselekvési rendben meghatározott feladatok végrehajtása 2008. február 12. 07.00 A suvadás felgyorsulásának észlelése Önkormányzati ügyintéző 2008. február 12. 07.03 Riasztási feladatok végrehajtása Polgármester Polgári védelmi kirendeltség-vezető Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

Helyszíni helyzetértékelés 2008. február 12. 07.30 DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS Helyszíni helyzetértékelés 2008. február 12. 07.30 További riasztási-tájékoztatási feladatok végrehajtása Polgármester NAVINFO ADUKÖVIZIG Pv. parancsnokság DRV ZRt. Polgárőrség Helyi média Dunafalva Önkormányzat Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

További riasztási-tájékoztatási feladatok végrehajtása DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS További riasztási-tájékoztatási feladatok végrehajtása Polgári védelmi kirendeltség-vezető BMKVI ügyelet Bajai PV Kirendeltség Rendőrkapitányság Mohácsi Közlekedési Hivatal Vízirendészet Duna-Dráva Nemzeti Park HVB elnök MBFH Pécsi Bányakapitányság MVB titkár MTA Geodéziai és Geofizikai KI DÉDUKÖVIZIG Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

Az ivóvízellátás zavartalanságának ellenőrzése DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS Az ivóvízellátás zavartalanságának ellenőrzése Állapotának folyamatos figyelése Víztározó rendszer Sérülés esetén a tartály leürítése A helyszínre érkező együtt- és közreműködők fogadása Jelentéstételi kötelezettség teljesítése, folyamatos tájékoztatás A suvadással összefüggő feladatok összehangolása Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

További biztonsági intézkedések bevezetése DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS További biztonsági intézkedések bevezetése Veszélyeztetett terület zárása négy helyszínen Rendészeti szervek segítségével Polgárőrség bevonásával Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

A média hiteles tájékoztatása További feladatok A média hiteles tájékoztatása 33

Sajtótájékoztató szervezése További feladatok 2008. február 15. Sajtótájékoztató szervezése

A terület mozgásának folyamatos figyelése DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS További feladatok A terület mozgásának folyamatos figyelése A keletkezett félsziget morfológiai változásának nyomon követése Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

További feladatok A terület vízoldali figyelése Mederszelvény mérés DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS További feladatok A terület vízoldali figyelése Mederszelvény mérés Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

Az új hidroglóbusz munkálatainak figyelemmel kísérése DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS Az új hidroglóbusz munkálatainak figyelemmel kísérése Üzembe helyezve: 2008. szeptember 30. Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

Az események folyamatos közzététele honlapunkon www.baranya.katasztrofavedelem.hu

Jelentések felterjesztése az OKF-re, HVB és MVB tájékoztatása JELENTÉSTÉTELI KÖTELEZETTSÉG TELJESÍTÉSE Jelentések felterjesztése az OKF-re, HVB és MVB tájékoztatása

JELENLEGI ÁLLAPOT, VÁRHATÓ ESEMÉNYEK DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS JELENLEGI ÁLLAPOT, VÁRHATÓ ESEMÉNYEK A veszélyeztetett terület (viszonylagos) nyugalmi állapotba került. További, területbővüléssel járó mozgások várhatók. (lakott terület) A suvadást felgyorsító tényezők Csapadékos időjárás A Duna túlságosan alacsony és magas vízállása, annak sűrű váltakozása Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

AZ ELKÖVETKEZENDŐ IDŐSZAK FŐ FELADATAI DUNASZEKCSŐI SZELETES FÖLDCSÚSZÁS AZ ELKÖVETKEZENDŐ IDŐSZAK FŐ FELADATAI A terület mozgásának rendszeres figyelése, bejárások végzése. Monitoring rendszer kiépítése és működtetése. Szükség esetén lakosságvédelmi intézkedések foganatosítása. Leletmentés, a terület régészeti feltárása. Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács

Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET Összeállította: Oláh Tibor pv. alezredes Engert Attila ea. Polgári Védelmi Kirendeltség • Mohács