A valós világ modellezése. Az embert a valós világ modellezésekor a következő gondolatok vezérlik: Absztrakció Megkülönböztetés Osztályozás Általánosítás,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Objektumok a Word-ben Pék Ágnes © 2009.
Advertisements

ADATBÁZISOK.
C++ programozási nyelv Gyakorlat hét
Programozás III OOP ALAPOK.
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
Digitális technika Hazárdok.
Adatbázis rendszerek I
Rendszerfejlesztés.
Szemiot i ka.
EE/R adatmodell (Extended E/R) 1 Az objektum orientált szemlélet elterjedésével egyre nőtt az igény az olyan SDM (Semantic Data Model) modellek iránt,
A Microsoft rendszermenedzsment víziója A Dynamic Systems Initiative A System Definition Model Az üzemeltetésre tervezett szoftverek A SDM jelentősége.
MI 2003/9 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
MI 2003/ A következőkben más megközelítés: nem közvetlenül az eloszlásokból indulunk ki, hanem a diszkriminancia függvényeket keressük. Legegyszerűbb:
© Kozsik Tamás Beágyazott osztályok A blokkstrukturáltság támogatása –Eddig: egymásba ágyazható blokk utasítások Osztálydefiníciók is egymásba.
OBJEKTUMORIENTÁLT PROGRAM
Bevezetés a Java programozásba
Vizuális modellezés Uml és osztálydiagram UML eszközök
ARISZTOTELÉSZ (Kr. e ).
JSP és JavaBean JavaServer Pages és Java Beans Fabók Zsolt Általános Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem.
Adatbázis rendszerek I
Made with OpenOffice.org 1 ANALYSIS PATTERNS MARTIN FOWLER ANALYSIS PATTERNS Általános ismertető és Accountability Patterns ELTE, Herczeg.
Készülj az érettségire
A locke-i azonosságkoncepció értelmezésének problémái Szívós Eszter.
Ficsor Lajos Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék
Bevezetés a terminológiába. input output Gépi feldolgozás Jelentés- független Jelentés- függő Információfeldolgozás.
Operációkutatás eredete
Programozás C# -ban Tömbök.
Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,
1Objektumorientált elemzés és tervezés - Alapfogalmak Gyurkó György Objektumorientált elemzés és tervezés Alapfogalmak.
Objektumorientált tervezés és programozás II. 3. előadás
Hálózati réteg.
A mikroszámítógép felépítése
Az élővilág rendszerezése
Adatszerkezetek 1. előadás
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
Sapientia - Erdélyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda IRT
Gépi tanulás Tanuló ágens, döntési fák, általános logikai leirások tanulása.
Keszítette: Kovács Kinga és Meszáros Endre
TEHETSÉGFEJLESZTŐ PROGRAMOK AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSBAN
Objektumorientált tervezés
Objektumorientált tervezés Út az objektumig Az objektum fogalma, jellemzői Objektummal kapcsolatos fogalmak Hardverfogalmak A rendszer modell nézetei Objektumorientált.
Magatartási szabályok Code of conduct Nagy Tibor április 03.
Objektumvezérelt rendszerek tervezése
Objektumvezérelt rendszerek tervezése 9.óra – Builder, Observer © Nagy Csaba.
Programozás III OOP ALAPOK.
Programozás III KIVÉTEL.
Gyurkó György. Az állapotmodellezés célja Általánosságban ugyanaz, mint a többi dinamikus modellezési technikáé: Jobban megismerni a problémát. Finomítani.
UML modellezés 3. előadás
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Programozás III KIVÉTEL. KIVÉTELKEZELÉS Hibátlan program nincs!!! eddig hiba esetén leállt a program. Példa ilyen hibákra: ─ ArrayBoundsOfException (tömb.
Ficsor Lajos CPP2 / 1 Származtatási mechanizmus a C++ nyelvben Ficsor Lajos Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék.
Operációkutatás eredete második világháború alatt alakult ki különböző szakmájú emberekből álló team: matematikus, fizikus, közgazdász, mérnök, vegyész,
Gyurkó György. Az OO programozás és tervezés története 1960-as évek: SIMULA (véletlen folyamatokat szimuláló programok írása) az OO nyelvek őse 1970-es.
Programozás I. 3. gyakorlat.
MI 2003/8 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
 Adatbázis:  Valamilyen szempont szerint rendszerezett adathalmaz.  Adatbázis kezelés:  Adatok tárolása  Műveletek végzése az adatbázison; (Adatok.
Kutatási beszámoló 2002/2003 I. félév Iváncsy Renáta.
TÁMOP /1-2F Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam Windows Forms alkalmazás készítése Czigléczky Gábor 2009.
TÁMOP /1-2F JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam Osztályok, objektumok definiálása és alkalmazása. Saját.
A szoftver mint komplex rendszer A fejlesztési módszertanok általános céljai: Összetett problémák kezelhetővé tétele A fejlesztési és megtérülési jellemzők.
A szoftver mint komplex rendszer: objektumorientált megközelítés.
Manhertz Gábor; Raj Levente Tanársegéd; Tanszéki mérnök Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék.
Szemantikai adatmodellek
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Hibernate / EclipseLink / OpenJPA összehasonlítás
Operációs rendszerek.
Objektumorientált fejlesztés – szoftverobjektumok fizikai megjelenése
Osztály diagrammok.
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
3. osztályban.
Előadás másolata:

A valós világ modellezése

Az embert a valós világ modellezésekor a következő gondolatok vezérlik: Absztrakció Megkülönböztetés Osztályozás Általánosítás, specializálás Kapcsolatok felépítése, részekre bontás

Absztrakció Az absztrakció egy szemléletmód, mellyel a valós világot leegyszerűsítjük úgy, hogy csak a lényegre koncentrálunk. Az egyes objektumoknak csak azon tulajdonságait vesszük figyelembe, melyek a cél elérése érdekében feltétlenül szükségesek.

Megkülönböztetés Az objektumokat a számunkra lényeges tulajdonságok alapján próbáljuk megkülönböztetni.

Osztályozás Az ember az objektumokat automatikusan rendszerezi, s azokat a számára a fontos tulajdonságok alapján kategóriákba, osztályokba sorolja. Az egy osztályba tartozó objektumokat az osztály példányainak szokás nevezni.

Általánosítás, specializáció Az ember az objektumok között állandóan keresi a hasonlatosságokat, melyek alapján bővebb, illetve szűkebb kategóriákat állít fel.

Kapcsolatok felépítése, részekre bontás Az ember az objektumok között állandóan keresi a kapcsolatokat Két objektum csak akkor kommunikálhat egymással, ha valamilyen módon kapcsolatban vannak egymással

Alapvető kapcsolattípusok Ismeretségi, illetve együttműködési Tartalmazási, illetve egész-rész

Ismeretségi kapcsolat Ismeretségi kapcsolat akkor van két objektum között, ha azok egymástól függetlenül is képesek létezni, vagyis egyik léte sem függ a másiktól. Kutya- ház

Tartalmazási kapcsolat Ha az egyik objektum határozottan része a másiknak, mégpedig úgy, hogy ha az egész objektum elpusztul, akkor vele pusztul a rész is. Kutya – kutya négy lába.