A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

Hálózati architektúrák
Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
Készítette: Nagy Márton
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati ismeretek 5 Hálózati, szállítási és alkalmazási réteg
avagy a hálózatok hálózata
Az Internet Protocoll címzési szerkezete
A TCP/IP protokollkészlet és az IP-címzés
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
TCP/IP protokollverem
IPv4 címzés.
A TCP/IP hivatkozási modell
Hálózatok.
INTERNET.
2007 ISP TANFOLYAM ÉSZAKNET, LH COM. USER AUTHENTIKÁCIÓ •MAC – IP •MAC – DHCP •MAC – IP – RADIUS •PPPoE – RADIUS.
Névadás a hálózaton. Kialakulás •szükség volt egy olyan címzési rendszerre, amely a keretek helyi továbbítása érdekében alkalmas a számítógépek és az.
IP-címek beszerzése.
Számítógépes hálózatok, internet
Útválasztás. A statikus útválasztásos környezet A statikus útválasztásos IP környezet kis, egyetlen útvonallal rendelkező, statikus IP alapú összetett.
Hálózati alapismeretek
Sávszélesség és adatátvitel
Számítógépes hálózatok
OSI Modell.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS 7. Hálózati réteg Dr. Bilicki Vilmos Szoftverfejlesztés Tanszék.
IP címzés Zelei Dániel.
Address Resolution Protocol (ARP)
A TCP/IP protokollkészlet és az IP címzés
Mi is az az Internet?.
A TCP/IP cím.
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Internetelőadás-vázlat. Az Internet története 1969: ARPANet, 4 egyetem kapcsolata 1969: ARPANet, 4 egyetem kapcsolata 1972: 37 helyszín kapcsolata 1972:
TCP Speed Mérésvezetők: Takács György Tihanyi Attila Előírt Laboratórium I., 2006, PPKE-ITK Készítette: Benyovszky Máté Bohó András.
Hálózati eszközök.
1 Többszörös címek D osztályú IP címek
3.4. Adatkapcsolati réteg az internetben
Készítette: Régeni Éva, 541.
UDP protokollok User datagram protocol- Felhasználói datagrammprotokoll.
Routing Windows 2003 server alatt Földvári Eszter - Kovács András.
, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.
Hálózati eszközök Bridge, Switch, Router
Számítógép-hálózatok
Számítógép-hálózatok
A protokoll A protokoll fogalma.
Hálózati alapismeretek
Gyakorlat 3. Számítógép hálózatok I.
Spring 2000CS 4611 Hálózat Hálózatokból (Internetworking) Vázlat Legjobbra Törekvés Szolgáltatás Modell (Best Effort Service) Globális Címzési Séma.
A TCP/IP protokoll és az Internet
Hálózatok Turócziné Kiscsatári Nóra. Hálózatok kialakulás Az első hatalmas méretű számítógépek csak néhány ember számára voltak elérhetőek. Felmerült.
Készítette: Pandur Dániel
Számítógép hálózatok.
Számítógép- hálózatok
Számítógép-hálózatok
Az IPv4 alhálózati maszk
Számítógép hálózatok. Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük.
Hálózatok II. Alapfogalamak.
Turócziné Kiscsatári Nóra
WireShark - Forgalom elemzés
A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege. Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független.
A TCP/IP protokoll. Az ARPANET eredeti protokollja: Network Control Protocol. 1974: Vinton G. Cerf és Robert E. Kahn: új protokollstruktúra fejlesztése.
IP címzés Gubó Gergely Konzulens: Piedl Péter Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Cím: 1144 Budapest Kerepesi út 124.
Hálózatos programok készítése
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Hálózati architektúrák
1 Többszörös címek D osztályú IP címek
Hálózatok.
Válasz a hálózatra, biztonságra, meg mindenre: 7
Számítógépes hálózatok, internet
1 Többszörös címek D osztályú IP címek
Előadás másolata:

A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.

TCP/IP a legelterjedtebb protokollcsalád: a rétegek és kapcsolataik.

TCP/IP: (Transmission Control Protokoll / Internet Protokoll) Az Internet ezzel a protokollal működik, ezért alkalmazása egyre gyakoribb helyi hálózatokon is. A TCP/IP négy rétegben valósítja meg: Alkalmazási Szállítási Hálózati Hálózati csatoló

Alkalmazási réteg Az alkalmazások és szolgáltatások ennek segítségével férnek hozzá a hálózathoz. Ha egy program hálózaton keresztül adatot szeretne küldeni, az alkalmazási réteg továbbküldi azt a szállítási rétegnek. Pl.: Fájlátvitel: ftp Levélfogadás: POP3 web: http

Szállítási réteg TCP – Transmission Control Protocol csomagok azonosítószámot kapnak ha a fogadó nem igazolja vissza a csomag vételét, a küldő ismét elküldi azt UDP – User Datagram Protocol TCP egyszerűsített változata nem garantálja a csomagok megfelelő sorrendben történő átvételét (nincs sorszám és visszaigazolás)

Hálózati réteg Főprotokoll: IP (Internet Protocol) feladata a csomagok eljuttatása a a megfelelő hálózatba hálózattól független, egységes címzés: négybájtos azonosító, pl. 195.199.0.125 Alprotokolljai: ICMP (Internet Control Message Protocol) számítógépek és útválasztók közötti állapotinformációra, hibajelentésekre IGMP (Internet Group Management Protocol) csoportos üzenetküldéshez állomáscsoportok kialakítására ARP (Address Resolution Protocol) megkeresi, hogy az IP címhez melyik számítógép hálózati kártyája (annak MAC címe) tartozik

A hálózati csatoló réteg fontosabb protokolljai Ethernet protokoll minden hálózati kártyának van úgy nevezett MAC címe (MAC – Media Access Control), MAC cím 6 bájtos, 16-os számrendszerben szokás megadni hálózaton utazó adatcsomagok tartalmaznak egy fejlécet, amiben szerepel a küldő és a címzett MAC címe PPP protokoll (PPP – Point to Point Protocol) elsősorban soros kapcsolatoknál (pl. ADSL, ISDN) használt Az ISDN Integrált Szolgáltatású Digitális Hálózat /nagy sebességű/ Az ADSL digitális előfizetői vonal /telefonos Internetet/ Ethernet környezetben PPPoE (PPP over Ethernet) használt

Az IP cím logikailag két részből áll: IP címzés 4 darab 8 bites szám pontokkal elválasztva, általában 10-es számrendszerbeli alakot használják, pl. 195.199.0.125 Az IP cím logikailag két részből áll: Az első része azonosítja a részhálózatot: 195.199.0. A második része pedig a számítógépet azonosítja: 125 Alhálózati maszk szintén 4 darab 8 bites szám, a gépcím helyén 0-k vannak pl. 255.255.255.0 IP cím/maszk felírást is szokták használni, pl. 195.199.0.125/24 azt jelöli, hogy az IP cím első 24 bitje tartalmazza a részhálózat címét.