Ethernet – bevezetés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
Advertisements

LAN hálózatok Ethernet, ATM.
FDDI (Fiber Distributed Data Interface, Száloptikai adatátviteli interface)
Vezeték nélküli hálózatok
Hálózati alapismeretek
Hálózati és Internet ismeretek
Nagy Tamás.  Nincsenek akadályozó, „megtörő” kábelek  Költséghatékony  Akár másodlagos hálózatként is használható  Folyamatosan fejlődik, gyorsul,
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
PowerPoint animációk Hálózatok fizikai rétege
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Az IEEE 802. szabvány 4. fejezet.
Számítógép hálózatok.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
Digitális Átállás.
Hálózati architektúrák
Hálózatok kábelei Takács Béla
Vezetékes átviteli közegek
HÁLÓZATOK.
A Gigabit Ethernet.
Az Ethernet és az OSI modell
ZigBee alapú adatgyűjtő hálózat tervezése
Sándor Laki (C) Számítógépes hálózatok I. 1 Számítógépes hálózatok 6.gyakorlat Adatkapcsolati réteg MAC alréteg, ALOHA, CSMA Laki Sándor
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
Vezeték nélküli átvitel
OSI Modell.
 A DEC, Intel és Xerox cégek (együtt: DIX) által kidolgozott alapsávú LAN-ra vonatkozó specifikáció.  Az Ethernet hálózatok az ütközések feloldására.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése
Dr. Bilicki Vilmos Szoftverfejlesztés Tanszék
Vezeték nélküli helyi hálózatok
XDSL hálózatok 17. Szóbeli tétel.
Hálózati ismeretek TANFOLYAMI SEGÉDLET.
Vezeték nélküli Interfészek
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Fizikai átviteli jellemzők, átviteli módok
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
Többmagos processzorok
Vezeték nélküli technológiák
Közeg-hozzáférési technikák
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
Ethernet technológiák A 10 Mbit/s sebességű Ethernet.
10BASE5. A 10BASE5 10 Mbit/s sebességű átvitelre volt képes egyetlen vastag koaxiális kábeles buszon keresztül. A 10BASE5 azért fontos, mert ez volt az.
Hálózati eszközök.
Teszt minta kérdések. Az alábbiak közül melyik korlátozza az optikai alapú Ethernet sebességét? Adótechnológia Az optikai szál abszolút fényvivő kapacitása.
MAC-szabályok, az ütközések felismerése és a visszatartás.
3.4. Adatkapcsolati réteg az internetben
PC Hálózatok.
Közeghozzáférési módszerek :. – Véletlen vezérlés: akkor a közeget elvileg bármelyik állomás használhatja, de a használat elõtt meg kell gyõzõdnie arról,
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Hálózati technológiák és alkalmazások
KRONE 3/98 Folie 1 KRONE –A passzív hálózat KRONE elemek a struktúrált hálózatokban Mérések Mit, miért, hogyan és mivel kell hitelesíteni? Milyen eszközök.
Hálózati ismeretek ismétlés.
Mobilinternet Tóth Norbert HV1GNC.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Hálózat továbbítás közege
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Adatátvitel elméleti alapjai
Számítógép- hálózatok
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Gyurkó György. Az OO programozás és tervezés története 1960-as évek: SIMULA (véletlen folyamatokat szimuláló programok írása) az OO nyelvek őse 1970-es.
Hálózatok és Internet A hálózatok jellemzői Készítette: Pintér Norbert.
Nyílt rendszerek összekapcsolása
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Topológiák Hálózati eszközök
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
Kommunikáció, adatátvitel
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Előadás másolata:

Ethernet – bevezetés

1970-es megjelenése óta az Ethernet fejlődése követte a nagysebességű LAN-okra vonatkozó igények növekedését.

Az Ethernet sikere a következő tényezőknek köszönhető: Egyszerűség és könnyű karbantartás Az új technológiák átvételének képessége Megbízhatóság Alacsony telepítési és bővítési költségek

A Gigabit Ethernet megjelenésével az eredeti LAN technológiákkal áthidalható távolságok megnőttek, amivel az Ethernet MAN és WAN szabvánnyá vált

Az Ethernetet eredetileg arra tervezték, hogy lehetővé tegye két vagy több állomás számára ugyanazon átvitel közeg használatát úgy, hogy a jelek között ne keletkezzen interferencia.

Első lépések A megosztott közeg többes elérésének problémáját az 1970-es évek elején a Hawaii Egyetemen tanulmányozták. Ott fejlesztették ki az Alohanet nevű rendszert, amely a Hawaii-szigeteken található rádióállomások számára biztosított szabályozott elérést ugyanahhoz a megosztott frekvenciához. Ennek a munkának a nyomán jött később létre az Ethernet alapját adó hozzáférési módszer, a CSMA/CD.

A világ első LAN-ja Tervezését a Xeroxnál Robert Metcalfe és munkatársai végezték, több mint harminc évvel ezelőtt. Az Ethernet szabványt 1980-ban a Digital Equipment Company, az Intel és a Xerox alkotta egyesülés (DIX) tette közzé.

Az Ethernet szabvány alapján készült első termékek az 1980-as évek elején jelentek meg Az Ethernet szabvány alapján készült első termékek az 1980-as évek elején jelentek meg .

Jellemzők Az Ethernet legfeljebb 10 Mbit/s sebességű adatátvitelre volt képes vastag koaxiális kábelen keresztül, legfeljebb 2 km-es távolságra. Ezt a koaxiális kábeltípust vastagkábelnek (a rá épülő hálózatokat pedig thicknetnek) nevezték, vastagsága nagyjából a kisujjunkéval egyezett meg.

IEEE 1985-ben az IEEE Helyi és nagyvárosi hálózatok szabványügyi bizottsága LAN-okra vonatkozó szabványokat tett közzé. A szabványok jelölése egységesen 802-es számmal kezdődött. Az Ethernet szabványa a 802.3 jelölést kapta. Az IEEE szándéka az volt, hogy szabványai kompatibilisek legyenek a Nemzetközi Szabványügyi Hivatal (ISO) szabványaival és az OSI modellel. Ennek érdekében az IEEE 802.3 szabvány az OSI modell első rétegét, illetve második rétegének alsó felét fedi le

Újabb szabványok Az Ethernet 10 Mbit/s-os sávszélessége az 1980-as évek lassú személyi számítógépei számára több mint elegendő volt. Az 1990-es évek elejére azonban a számítógépek gyorsabbak lettek, a fájlok mérete megnőtt, és az adattovábbítás során egyre többször jelentkeztek torlódások. Ezeket a legtöbb esetben a szűkös sávszélesség okozta. 1995-ben az IEEE bejelentette a 100 Mbit/s sebességű Ethernet szabványát, amelyet 1998-ban és 1999-ben a Gigabit Ethernet szabványok követtek.

Kompatibilitás Az eredeti Ethernet szabvánnyal ezeknek gyakorlatilag mindegyike kompatibilis. Amíg a keret valamilyen Ethernet hálózaton marad, addig nem változik meg. Az Ethernet ennélfogva rendkívül jól méretezhető megoldásnak számít. A hálózat sávszélessége akár többszörösére is növelhető, miközben maga az Ethernet technológia változatlan marad.

Kiegészítések Az eredeti Ethernet szabványt az új átviteli közegek és a nagyobb sebességek kezelése miatt számos kiegészítéssel látták el. A kiegészítések új technológiák szabványai, amelyek egyben a különféle Ethernet-változatok között kompatibilitást is megőrzik.

CSMA/CD Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection (CSMA/CD) - Vivőérzékelő, többes hozzáférés, ütközésérzékeléssel az adni kívánó eszköz ellenőrzi, hogy a csatornán ad-e már valaki (azaz hallható-e egy vivőjel) Ha az eszköz adott ideig nem érzékel vivőt, elkezd adni. Ha két eszköz egyszerre ad, ütközés következik be, melyet minden adó érzékel. Ütközés esetén a kábelben megnő a jel amplitúdója, melyet minden a hálózathoz kapcsolt eszköz érzékel, akik véletlen ideig várnak, mielőtt újra próbálkoznának az adással.