Alapszintű újraélesztés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: A BLS–munkacsoport Lezárva: július
Advertisements

Általános elsősegély-nyújtási ismeretek
14. Tétel.
Európai Újraélesztési Nap
A hirtelen szívhalál, újraélesztési algoritmus, defibrillátor használata Európai Újraélesztési tanács ajánlásai alapján
Hogy hajtogassunk papírrepcsit? Összeállította: Bözöri Imre április. 3.
15. Tétel.
A Marfan szindróma szövődményeként kialakuló gerincferdülés esetén, illetve annak megelőzése érdekében alkalmazható gerinctorna.
Elsősegélynyújtás-oktatói tanfolyam
Európai Újraélesztési Tanács ajánlásai alapján
Gyermekkori alapszintű újraélesztés (PBLS)
Alapszintű újraélesztés (BLS) elmélet
Válaszkészség vizsgálata
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS ÚJRAÉLESZTÉS
„D” modul: Mikrosebészet Célok
Alapszintű Újraélesztés (BLS) és
automata külső defibrillátor (AED) használata
EXIT.
Harmónia tippek Hogyan előzd meg a munkahelyi stresszt?
Nyomtatás.
Kutya és macska rögzítése
A villamos áram élettani hatása
Gyermekkori újraélesztés
Újszülöttek helyszíni ellátása
Ifjúsági Vöröskereszt
Helyszíni sérült ellátás
A Tüdő Légzés nélkül nincs élet.
Emelés fejállásba és kézállásba kísérletek
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
A mozgásszervrendszerünk
Vérzés, vérzéscsillapítás.
Végtagok CT vizsgálatai
Mellkasi, hasi sérülések ellátásának szempontjai
Automated External Defibrillator (AED)
Cardiopulmonaris Reanimáció (CPR)
IDEGEN TEST A LÉGUTAKBAN - ASPIRÁCIÓ
Villamos Baleset és Mentés!!!
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Légúti idegen test SOTE oktatás
Gyermekek újraélesztése
Gyermek újraélesztése
Alapszintű Újraélesztés és Automata Külső Defibrillátor
Alapszintű újraélesztés és félautomata defibrilláció bemutatása
Felnőtt újraélesztés.
ALS FELNŐTT ALAPSZINTŰ REANIMÁCIÓ gyakorlati oktatás Meixner Katalin
Pulmonális Resuscitatio
Csecsemő és gyermek újraélesztés
Automata defibrillátor használata
Elsősegély.
Válaszkészség , beteg rakciójának vizsgálata
Összeesett / Rosszul lévő beteg
TENNIVALÓK VÉSZHELYZETBEN
A mozgásszervrendszerünk
Reanimatio (újraélesztés)
Conicotomia, tracheostomia
CORPUS HUMANUM – EMBERI TEST
Mentőautók felszereltsége
Európai Újraélesztési tanács ajánlásai alapján
Utcai balesetek Szerzők: Marsi Zoltán, Dr. Mártai István
Légutak Szerzők: Marsi Zoltán, Dr. Mártai István
Alapszintű újraélesztés
ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS OKTATÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNY
HÉTKÖZNAPI HŐSÖK avagy AMEDDIG A MENTŐ KIÉRKEZIK
 Kórházi BLS CPR 30:2  : ___________ A CPR-tím megérkezésével
Belgyógyászati kórképek és légúti idegen test ellátása
Balesetek.
Összeesett / Rosszul lévő beteg A Magyar Resuscitatiós Társaság
Az Európai Újraélesztési Társaság
Előadás másolata:

Alapszintű újraélesztés Elsősegély oktatóanyag 2004. AKG-OMSZ Alapszintű újraélesztés Szerzők: Marsi Zoltán, Dr. Mártai István Szakmai felelős: Dr. Mártai István Képek: Marsi Zoltán, Valics Dezső Illusztrációk: Kispál Éva

Az emberi légút felépítése Elsősegély oktatóanyag 2004. AKG-OMSZ Az emberi légút felépítése Forrás: http://mindenkinek.medicentrum.hu/ed/0/in/human_body/?page=1025#1

hátraszegett fej mellett Elsősegély oktatóanyag 2004. AKG-OMSZ A légzés vizsgálata 1. légutak ellenőrzése szájüreg, garat 2. hármas érzékelés hátraszegett fej mellett hallom, érzem, látom

Alapszintű újraélesztés Ha nem reagál a beteg: Kiáltson segítségért. Fordítsa a beteget a hátára, biztosítson átjárható légutakat a fej hátraszegésével, és az áll megemelésével. Helyezze tenyerét a beteg homlokára és óvatosan hajtsa hátra a beteg fejét. A másik keze mutató és középső ujjainak hegyével emelje meg az állat, ezáltal a légutak szabaddá válnak. Amennyiben gerincsérülés gyanúja felmerül, a beteg fejét ne szegje hátra, csak állát emelje fel. Légzésleállás következett be, ha a fenti módon nem észlelünk légzést. 2 lassú, mély befúvással gondoskodjunk a légzés pótlásáról. Eszköz nélküli lélegeztetést végezhetünk szájból szájba, illetve szájból orrba. A fej – lehetőség szerinti – hátrahajtásával a nyelv hátraesése megszűntethető. A befúvásra választott légzőnyílást (száj vagy orr) felszabadítjuk.

Vegyen mély lélegzetet! Száját illessze szorosan a légzőnyílásra, hogy ne maradjon rés a beteg arca és a lélegeztető ajkai között. Fújjon levegőt határozottan, de ne túl gyorsan a betegbe. Fejét fordítsa oldalra, vegyen mély lélegzetet és eközben ellenőrizze, hogy a beteg mellkasa visszasüllyed-e, illetve arcával, fülével érzékelheti a betegből kiáramló levegőt. Ismételje a folyamatot. A befúvás kb. 2 másodpercig tart és 70-100 ml levegő befúvása történik a betegbe. A látható mellkasmozgás igazolja a lélegeztetés technikájának helyességét és a légutak átjárhatóságát.

Ha a légzés szabályos, normális: Helyezze a beteget stabil oldalfekvő helyzetbe. Küldjön valakit segítségért, ha egyedül van, menjen maga. Folyamatosan ellenőrizze a légzést!

Stabil oldalfektetés 2/1 Elsősegély oktatóanyag 2004. AKG-OMSZ Stabil oldalfektetés 2/1 1. lábak felhúzása; 2. ellentétes oldali kar csípő alá helyezése; 3. közelebbi kézfej ellentétes vállra helyezése; 4. beteg átfordítása a kialakított lábfogás és az áthelyezett kéz, felkar részének megfogásával; 5. váll kioldása; 6. fej hátraszegése, a kéz fej alá helyezése

Stabil oldalfektetés 2/2 Elsősegély oktatóanyag 2004. AKG-OMSZ Stabil oldalfektetés 2/2 7. alul lévő láb behajlítása, felül lévő láb kinyújtása; 8. alul lévő kéz behajlítása TILOS a stabil oldalfektetés gerincsérülés gyanúja esetén! TILOS a stabil oldalfektetés medencetörés esetén! TILOS a stabil oldalfektetés nyílt hasi sérülés esetén!

Eschmark-féle műfogás Elsősegély oktatóanyag 2004. AKG-OMSZ Eschmark-féle műfogás Ha a sérült mozgatása nem lehetséges. 1. A sérült feje mögé térdelünk 2. Alsó fogsorát a felső elé emeljük 3. Az állkapcsot így tartjuk

Légúti akadály eltávolítása Elsősegély oktatóanyag 2004. AKG-OMSZ Légúti akadály eltávolítása 1. Két határozott ütés tenyérrel a lapockák közé 2. Heimlich-féle műfogás max. 3-4-szer Keressük a sérült meg a szegycsontját. Egyik kezünket szorítsuk ökölbe, másikat helyezzük rá. Határozott mozdulattal először a gerincoszlop felé, majd felfelé gyakorlunk nyomást. A Heimlich-féle műfogás NEM alkalmazható GYEREKEKEN! A műfogás fekvő sérülten is elvégezhető. Ebben az esetben a öklünket helyezzük a szegycsont alá, majd először lefelé, aztán felfelé gyakoroljunk nyomást a mellkasra.

Légúti akadály eltávolítása gyermekeknél Elsősegély oktatóanyag 2004. AKG-OMSZ Légúti akadály eltávolítása gyermekeknél Ha nem tudjuk kezünkkel, vagy álló helyzetben eltávolítani a légúti akadályt 1. fektessük a gyermeket combunkra, majd 2. mérjünk ütést a lapockák közötti részre

A keringés vizsgálata Amennyiben a beteg nyel, magától lélegzik vagy mozog, a keringés megtartott. Ebben az esetben is, illetve ha ezek a jelek nem fedezhetők fel, a nyaki verőéren (arteria carotis) vizsgáljuk a pulzust, maximum 10 másodpercig. A carotisok lüktetése a gége mellett a nyakon kétoldalt érezhető. Ha keringés jeleit észleljük: folytassuk a lélegeztetést és kb. minden tizedik befúvás után, nagyjából percenként vizsgáljuk újra a keringést a fent leírt módon.

Mellkaskompressziók Keringés hiányában a vér keringését biztosítanunk kell, ennek eszköze a mellkas ütemes komprimálása. Ennek pontos kivitelezése olvasás után nagyon nehezen sajátítható el, az alábbiakban csak az elvet ismertetjük. A megfelelő kompresszióshely a mellkas középvonalában a szegycsont alsó végétől kb.2 harántujjra levő területen van. A bordaív végigsimításával keressük meg a mellcsont (más néven szegycsont) alsó szélét, majd ettől a ponttól mérek ki két harántujjnyi távolságot a szegycsonton a fej irányába. A kompressziós erőt az egymásra helyezett tenyereinkkel közvetítjük a mellkasra úgy, hogy a mellkassal érintkező kezünk kéztövével nyomjuk össze a mellkast, ügyelni kell arra, hogy a bordákra ne fejtsünk ki közvetlen nyomóerőt, csak arra a területre a szegycsonton,amelyet kijelöltünk. Mindkét karunk könyökizületben maradjon nyújtva a kompresszió során. Testhelyzetünk mindvégig legyen merőleges a beteg mellkasához viszonyítva, mert így elkerülhető tenyerünk elcsúszása a beteg mellkasán.

A mellkas összenyomásának mértéke igazodjék annak ellenállásához. Ezután kb. 5 cm mélyen, hirtelen nyomjuk le a szegycsontot. Ez leginkább úgy sikerülhet, ha teljes testsúlyunkkal a beteg mellkasára nehezedünk, és közben vállaink függőlegesen a nyomáspont fölé esnek. A kompressziók sikere szempontjából az említett testhelyzet alapvető fontosságú. Majd ismételjük a kompressziókat kb. 100/perc frekvenciával úgy, hogy két nyomás közt kezünket ne engedjük fel a beteg mellkasáról, de ne is támaszkodjunk rá a szünetekben. A kompresszió és a felengedés azonos időtartamú legyen. 15 kompresszió után a fej megfelelő pozícionálásával végezzünk két befúvásos lélegeztetést, majd következzen újabb 15 kompresszió. A továbbiakban tartsuk a 15:2 arányt. A BLS-t addig szükséges folytatni, míg a beteg életjelenségeket nem mutat, a szaksegítség meg nem érkezik, vagy a segítségnyújtó el nem fárad.