Növeli-e a középiskolai erőszak esélyét a televízió, a számítógépes játékok használata, valamint a vallásosság hiánya ? A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

Több játékot az oktatásba Honti Pál. Előítéletek.
SZÁMÍTÓGÉPES JÁTÉKOSOK MOTIVÁCIÓINAK LONGITUDINÁLIS VIZSGÁLATA Kiss Orhidea Edith Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Csecsemő és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégiumi ülés
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
Jövő hálózati megoldások – Future Internet
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
2003. január Tanulói munkaterhek. A kutatás módszere  Válaszadók: 2700 tanuló és szüleik (elsősorban az édesanya)  Kérdezés módja: személyes interjúk.
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2013/2014-es tanévben
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
GYERMEKBÁNTALMAZÁSOK A TABULA RASA ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGE Kovácsné Duró Andrea ME BTK Tanárképző Intézet
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
Mintacím szerkesztése Mintaszöveg szerkesztése –Második szint Harmadik szint –Negyedik szint »Ötödik szint 1 ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM „ESZI”
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
Országos Egészségfejlesztési Intézet Életciklus Osztály szeptember előtt és után.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
A média mint nevelési intézmény
Esélyegyenlőségen alapuló tehetség- felismerés, tehetséggondozás egy innovatív Észak-Pest megyei gimnáziumban (TÁMOP 3.4.4/B-08/2/KMR) Az Európai Unió.
Középfokú képzés Magyarországon Nagy Mária szerk. (2003): Mindenki középiskolája. Országos Közoktatási Intézet, Bp.
Az iskolai erőszak kriminalizálása Gyurkó Szilvia december 1.
Művelődés és szórakozás
Kultúra „harmadfokon” A harmadfokú képzésben részt vevő hallgatók viszonya a kultúrához Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem VI.
Magyar Bioetikai Társaság 19. Nemzetközi Konferenciája szeptember Információ- kommunikáció- erkölcs ________________________________________________________________________.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 MIT KEZDÜNK AZ EU-VAL? Az unió megjelenési formái az oktatási intézményekben.
VII. NEMZETKÖZI MÉDIAKONFERENCIA „A MÉDIA HATÁSA A GYERMEKEKRE ÉS FIATALOKRA” SZEPTEMBER , BALATONALMÁDI A középfokú médiaoktatás legújabb.
Közösségi oldalak: újabb aspektusok a kapcsolatokban Dr. Kósa Éva PPKE, BTK, VJK Internet konferencia Szeptember
Szűcs Norbert A SIP oktatási tapasztalatai Magyarországon.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
Szülői vélemények gyermekeik tévénézési szokásairól
Fiatalok motiválása a véleményformáló diáksajtósok bevonásával
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
„ … Hazajött, azt mondta: bocs, de a lejtőn le …” (30Y)
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
a KFRTKF Gyakorló Általános Iskolája
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
Hírnév! Jólét! VV! Képernyő- és valóságshow - kutatás
Mottó „A tanítvány nem pohár, amelyet meg kell tölteni, hanem fáklya, melyet lángra kell lobbantani.” (I. Tamm)
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Esélyegyenlőség az oktatásban Ifi István ügyosztályvezető október 28.
+ Idegennyelv-oktatás az általános iskola 1-3. évfolyamán OFI-konferencia Budapest, Morvai Edit.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
Példa egy ppt prezentációhoz
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
Internet a családban Székely Levente –
A PISA és az Országos kompetenciamérés tanulságai
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
Élet az Ságvári Bence eszközökben VIII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 29. A fiatalok internet- és médiahasználati szokásairól.
Iskolai tehetséggondozó tevékenység az online kérdőíves felmérés tükrében Sági Matild.
Az idegen nyelv oktatása a Darusban 1990-ig kötelező az orosz nyelv társadalmi igény:német angol mindennapos német a két tannyelvű oktatás – 2000-ben.
Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola Szombathely.
Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY.
– Letölthető változat –
A szövegértés változásai a PISA 15 éve alatt
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
A VAS MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PÁLYAORIENTÁCIÓ MEGÚJÍTÁSA
Mérés értékelés Dániában
Agresszív magatartásformák a közoktatási intézményekben
Online közösségek pedagógusoknak
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola
A SZEPSI MAGYAR TANNYELVŰ ALAPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM RÖVID TÖRTÉNELME
Előadás másolata:

Növeli-e a középiskolai erőszak esélyét a televízió, a számítógépes játékok használata, valamint a vallásosság hiánya ? A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Konferenciája Balatonalmádi, szeptember Sáska Géza

Az Oktatási Jogok Biztosának, 2009 ben végzett Veszélyes iskola’ című vizsgálata, (www. oktbiztos.hu) Folyamánya:

Az EU oktatási miniszterek értekezlete elfogadta a magyar kezdeményezést Az iskolai erőszak csökkentésének Európa léptékű közös politikájának kialakítását.

A minta Az iskolák és a pedagógusok régió és képzési típus szerint reprezentálják az országos arányokat. 11. évfolyamon 186 középiskolában töltettünk ki kérdőívet egy-egy véletlenszerűen kiválasztott – osztály tagjaival (4375 diák), – az osztályt tanító tanárok (980 fő) (nem reprezentatív).

A hazai és a nemzetközi közkeletű vélemény szerint: 1.az elektronikus média gerjeszti az iskolai agressziót, 2.az erőszakos számítógépes játékprogramok fejlesztik ki a gyermekekben az agresszív hajlamot, 3. az erkölcsök romlásával és a vallásosság hiányával magyarázható az agresszió szintje.

1. A televíziózás és az agresszió

Naponta átlagosan a tévé, a dvd és a videó nézésével töltött óra a diákok körében (%)

A tévénézés és a diákok egymás közötti agresszió kapcsolata

A diákok tévénézési szokásai és a tanárok-diákok közti agresszió kapcsolata a diákok szerint

2. A számítógépes játékok és az agresszió

Játszik-e konzolos vagy számítógépes játékokat (%)

A számítógépes játékok és a diákok közti agresszió

Amit nem tudunk az eleve agresszív diákok ilyenek, vagy éppen ilyenné formálja őket a sok tévénézés, illetve a számítógépes játék.

3. A vallásosság és az agresszió

A vallási közösséghez tartozás és a képzési típus megválasztása gyenge összefüggés van (p=0,026) A gimnazista diákok között van a legnagyobb számban vallási közösséghez tartozó diák (31,6%), a szakközépiskolákban és a szakiskolák között pedig a legkevesebb (21,0%, illetve 21,5%). A gimnáziumi tanárok a 40,7%-a vallási közösség tagja, szakközépiskolákban 31,7%-a, szakiskolákban 30,6%.

A vallásoshoz tartozás, illetve az aktív vallásos-közösségi részvétel és az elkövetett és/vagy elszenvedett agresszió között nem mutatható ki összefüggés.

Összességében a „vallásosság hiánya és az agresszió oka” feltételezéseknek nincs alapja. Abban van igazság, hogy azok a diákok, akik a képernyő előtt és a számítógépes, konzolos játékkal naponta hosszú időt, (négy óránál többet) töltenek, az átlagnál agresszívebbek. Elsősorban a szakiskolásokra jellemző a TV nézés és a számítógépes játék élvezete.

Ami valószínű A TV, a számítógépes játékok használata és a vallásosság hiánya és az erőszak közötti szoros kapcsolat feltehetőleg a gimnáziumi érték felől értelmeződik: –a legtöbb vallásos és –a legkevesebbet televíziózó és számítógépen játszó diák itt található.

Feltehetőleg a gimnáziumokban lokalizálható kultúrára támaszkodnak az elemzett közkeletű nézetek, amelyek tárgyi alapja a szakiskolások kultúrájában lokalizálható.

A kutatást készítette: Demeter Endre, Gerő Márton, Hajdu Gábor, Hajdu Tamás, Hordósy Rita, Lakatos Zsombor, Lőrincz Dalma, Sáska Géza Kutatásvezető: Gerő Márton, Hajdu Gábor A kutatást a DIPA Tanácsadók és Fejlesztők Szakmai Egyesülete végezte. A vizsgálatot irányította: Sáska Géza