Az Európai Tudományos Bizottság véleménye az élelmiszerek "ochratoxin A" tartalmáról (1998 szeptember 17) 1.Bevezetés A bizottság beszámolt az 1994 szeptember.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Levegőminőség. Terhelés minden olyan anyag és E, ami többletként adódik a természetes állapothoz Csoportosítás - méret/halmazállapot (ülepedő por, korom;
A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészség-károsodások megelőzéséről.
Készítette: Gyűrűsi Attila. Az OECD 428-as irányelv alapján információt nyerhetünk a vizsgálandó anyagok felszívódására kimetszett bőrmintán.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
Daganatkeltő hatások A karcinogének egy adott populációban szignifikánsan emelik a daganatok gyakoriságát 2 fő típus: Mutagén (genotoxikus) daganatkeltő.
Budapest, november 12.1 A magyar fogyasztó és a hagyományos élelmiszerek Dömölki Livia Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Budapest, Logodi u
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
Az alacsony fehérjetartalmú diéta szerepe a predialízis szakban, hatása a Ca-P egyensúlyra Borosné Tóth Kinga Debrecen
Helyes táplálkozás.
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
Fonálférgek törzse.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
A toxikológia alapjai Gáspár Tamás.
EU alapismeretek E-Learning.
Élelmiszer profilanalízis bíráló paneljének minősítése
Non-profit szervezetek bevételi szerkezetének elemzése.
A köszvény Arthritis urica.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Természeti erőforrások védelme
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Need 1 A HACCP rendszer szükségessége. need 2 Az elmúlt 30 évben a HACCP rendszer egyetemesen elfogadott módszerré nőtte ki magát az élelmiszer-biztonság.
A nyersanyagban rejlő veszélyek
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
FERTŐZÉS - KOCKÁZAT.
A PAJZSMIRIGYMŰKÖDÉS MUTATÓINAK VÁLTOZÁSA A VÉRBEN A TIREOSZUBSZTITÚCIÓS KEZELÉS FOLYAMÁN Témavezető: Dr. Dujmovics Ferenc Szerző: Bojtos Lilla Újvidék,
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Globális környezetvédelmi problémák, ózon
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió miért elengedhetetlen a többszörös regressziós számítás? a többszörös regressziós számítások fajtái.
A helyes táplálkozás.
A főbb anyagcsere betegségek epidemiológiája
Andráskó Melinda, Huszár László, Korpás Gábor, Környei József
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
A magyar gazdaság várható helyzete
A munkavédelmi képviselő részvétele a munkabalesetek kivizsgálásában, a foglalkozási betegségek megelőzésében Némethné Márton Erika TVK Munkavédelmi Bizottság.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Települési vízgazdálkodás
Könyvtári marketingvizsgálat Debrecen, Eger, Szolnok Szolnok május 26. Vidra Szabó Ferenc Könyvtári Intézet
A BIZOTTSÁG 2075/2005/EK RENDELETE (2005. december 5
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Vízminősítés és terhelés számítás feladat
Edzés hatására kialakuló Mikrosérülés markerek vizsgálata a haráncsíkolt izomban Heckel Zoltán.
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
Élelmiszerbiztonság a fókuszban
A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
E= egyszerű választás T= többszörös választás
Bakteriális megbetegedések
Inessza Goldberg Izraeli Tudományos Grafológiai Társaság.
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
Fekete – fehér. Igen – nem
A csemegekukorica termesztésének üzemgazdasági elemzése egy integrátor példáján keresztül VIVIEN KEREKES Debreceni Egyetem, Gazdaságtudományi Kar
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
Halgazdálkodási Tanszék Aflatoxint tartalmazó abraktakarmány hatásainak vizsgálata a pontynevelés során Balog Attila Vadgazda mérnök (Msc) Konzulensek:
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
Ellenméreg – mérgezések megelőzése
Előadás másolata:

Az Európai Tudományos Bizottság véleménye az élelmiszerek "ochratoxin A" tartalmáról (1998 szeptember 17) 1.Bevezetés A bizottság beszámolt az 1994 szeptember 22 óta az ochratoxin A-val végzett és publikált toxikológiai vizsgálatok eredményéről. A bizottság figyelembe vette az akkor nem régen publikált cikket ún. "az ochratoxin A étrendi bevételének elemzése az Európai Unió tagállamaiban"

Háttér Az ochratoxin A néhány gomba által termelt toxin mint Penicillium és Aspergillus Előfordul több termesztett növényben, pl. gabonafélékben, kávéban, babfélékben, hülvyesekben és szárított gyümölcsökben világszerte de más termékekben is megtalálták pl. borban, sörben, szőlőlében

Vesében, májban, vérben is megtalálták az emlősöknél az állati ételek bevétele során. Vizsgálatokat végeztek az ochratoxin elfordulásának gyakorisága és koncentrációja az ember vérében és a vizsgált minták az jelezték, hogy az élelmiszerek igen gyakran szennyezettek. Franciaországban és Észak Afrikában összefüggést állapítottak meg a krónikus kötőszöveti vesegyulladások és a magas ochratoxin expozíció között.

A bizottság 1994-es kijelentésében megállapította, hogy az ochratoxin potenciálisan veseméreg, karcinogén és genetikai károsító hatásai vannak. kifejezték, hogy a napi expozíció csak néhány ng/kg lehet de nem állapítottak határértéket az újabb értékelésekre várva. Az WHO szakértői bizottsága 1991 és 1995-ben megtartott gyűlésén értékelte az ochratoxin vesemérgező és karcinogén hatásait. Megállapította a legkisebb hatásos szintet:8 μg/kg és ennek alapján időlegesen a napi bevételt:16 ng/kg és az időleges heti bevételt: 100 ng/kg.

1989-ben kanadai hatóságok értékelték az ochratoxin karcinogén hatásait a biztonsági faktor figyelembe vételével és ideiglenes napi határértéket állapítottak meg: 1,2-5,7 ng/kg/nap ben az élelmiszer toxikológiában egy Skandináv szakértői csoport az ochratoxin karcinogén hatását alapul véve állapított napi tűrhető bevételt: 5ng/kg/nap ban a Rákkutatás Nemzetközi ügynöksége az állatokon és az embereken végzett vizsgálatokat alapul véve az ochratoxint a karcinogén anyagok csoportjába (3B csoport) sorolta.

Expozíció Az Európai unió tudományos bizottsága készített elemzést a tagállamok lakossága ochratoxin fogyasztására. 13 ország biztosított adatokat az ochratoxin jelenlétére az élelmiszerekben illetve az emberi vérben és tejben. 8 ország a vizsgálatokat egy átlagos felnőtt ember fogyasztási szokásaira alapozták. Az étrendi bevétel 0,7- 4,6 ng/kg/nap volt. 8 országból 5 ország fogyasztásra és a vérbeli konc.-ra alapozta és ez 0,2-2,4 ng/kg/ nap volt, amely a vérbeli konc.-ra átszámolva 0,18-1,8 ng/ml. Ezen vizsgálatok során kiderült, hogy az ochratoxin A gabonafélék illetve gabona termékek fogyasztása során kerül a szervezetbe

Az ochratoxin hatásainak értékelése Karcinogén hatás Az ochratoxin A karcinogén hatását az egéren és a patkányon vizsgálták. Az ochratoxin A a tumor kialakulását idézte elő a patkányoknál és a hímnemű egereknél. A patkány veséjében nagyon alacsony dózis mellett alakult ki a tumor (70 μg/kg) még az egérnél a tumor kialakulását a májban idézte elő mindkét nemnél. Az ochratoxin A karcinogén hatása és az expozíció közötti összefüggést nem vizsgálták az embernél. Korrelációt állapítottak meg az ochratoxin A expozíció és Balkán félszigeten gyakran kialakuló vesebetegségek és húgyvezeték daganatok között, amelyek nagy számban fordulnak elő a régióban.

Genetikai hatás Az emlősöknél különböző génmutációs tesztek alkalmazásával Ochratoxin A negatívnek bizonyult. A baktériumoknál kromoszóma rendellenséget és génmutációt idézett elő in vitro és in vivo esetekben. Az egéren és a patkányon végzett In vitro és in vivo vizsgálatok során az ochratoxin DNS változásokat okozott a májban, vesében és lépben. A magas koncentrációt a vesében találták, így a vese a célszerv. Az ochratoxin DNS változásokat okozott a majomvese sejtjeiben és az ember hörgősejtjeiben in vitro esetben.

Metabolizmus és kinetika Az ochratoxin A anyagcseréje nem teljesen ismert. Az egyik vizsgálat kimutatta, hogy az ochratoxin kiválasztása a patkány szervezetéből sokkal kisebb mértékű, mint a szervezetben történő anyagcsere A majmon végzett vizsgálat kimutatta, hogy felezési ideje az ember és a majom szervezetében tízszer hosszabb, mint a patkányok szervezetében.

összefoglalás Az ochratoxin karcinogén, teratogén, vesetoxikus, idegrendszer és immunrendszer károsító. Hosszú felezési idejű az ember szervezetében A napi bevétele 1,2- 14 ng/kg/nap lehet, 14ng/kg mint végpont Csökkenteni kell az ochratoxin napi bevételét, amennyire lehet megközelítve az 1,2 ng/kg/nap értéket, amely egyéb szervezetekben 5ng/kg/nap lehet A bizottság további vizsgálatok elvégzését teszi szükségessé az ochratoxin A károsító hatásait illetően. A bizottság javasolja a megelőzést, pl. jó mezőgazdasági termelés, jó körülmények közti tárolás A bizottság támogatja az ún. biztonsági kód bevezetését a gabonafélék ochratoxin tartalmára Támogatja a megengedhető max. szint 5 μg/kg bevezetését a nyers gabonafélékben