Padányi Katolikus Gyakorlóiskola

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Milyen anyagok kerülnek a levegőbe?
Advertisements

Mi a CO2 lábnyom? Az CO2 lábnyom az ökológiai lábnyom részeként egy személy, szervezet, termék vagy rendezvény üvegházhatású gáz kibocsátását jelenti.
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
A papír hulladékként is érték
A Főváros települési szilárd hulladék
Ökoiskola cím elnyerése előtt és után
Tesco a zöld Magyarországért Műszaki megoldások a fenntartható fejlődés szolgálatában Szentendre Dézsi Ferenc műszaki és fenntartási igazgató.
A Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, mint Ökoiskola
5. a osztály. Palackokat és egyéb üreges testeket polietilénb ő l, PVC- b ő l és egyéb m ű anyagból lehet el ő állítani, fúvással. Mib ő l áll a PET-
Energiatakarékos otthon
A Szelektív Hulladékgyűjtés
„Polgár az Európai Demokráciában OTV” Készítette: Cives Prudentes csapata 2012.
BURGÅRDEN OKTATÁSI KÖZPONT Tanétterem -és pékség.
BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA.
TÖMÖR VÁLASZ EGY TERJEDELMES PROBLÉMÁRA LÁNCSZEM BT.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
A szemét útja, ártalmatlanítása, illetve újrahasznosítása
Lepenye Ambrus Mátyás Király Általános Iskola Pomáz
Fosszilis vs. megújuló Gazdaságossági szempontok
A ZÖLDFELÜLETI RENDSZER ÉS ELEMEI TÁJVÉDELMI SZEMPONTBÓL
Belvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
Zöld iroda Céglátogatás helyett. rkialltas-fomenu/vandorkialltas-2011/gyor.
ÖKOLÁBNYOM Név:Fazekas Réka Bettina
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
Ökoiskola Készítette:Horváth Eliza Anna Felkészítő tanár:Marton Anikó
Mi is az a hulladék? Egyes megfogalmazás szerint hulladéknak vagy szemétnek azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek.
A hasznosítást koordináló szervezet által elérhető eredmények a lakossági szelektív gyűjtésben Viszkei György ügyvezető igazgató Budapest, február.
Zöldszemlélet minden napra avagy a Térségi Hulladék- Gazdálkodási Kft
Szemléletformálási stratégia az ÖKO-Pack Kht.-nál
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
A mi projektünk Hemrik Balázs, Mandják Bendegúz, Pápai Dénes, Palotai Marcell.
A vendégek befogadásáról és gyámolításáról „A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén… Mert.
2009. február 4. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke TISZK az egészségügyi szakképzésben Budapesten.
Szelektív hulladékgyűjtés az iskolában „Polgár az Európai Demokráciában” OTV 2007/2008 Készítette: Mókus örs.
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Öko tudatos szakképzési „jó gyakorlatok” a Krúdyban.
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Coca-Cola Magyarország gyakorlatában Coca-Cola Magyarország
Alkohollal a csúcsra Kaszab István Szuro-Trade cégcsoport Környezettudatos közlekedés roadshow 2012.
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
Ökoiskolai beszámoló 2010/2011
Szelektív hulladékgyűjtés
Közép - Dunántúli Régió Zöld Óvoda Bázisintézmény tevékenységei
Körlánc Egyesület.
A fejlesztés céljainak meghatározása
Csökkentsük együtt a hulladékot!
PROGRAM.
Nagyné Horváth Emília.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatás-fejlesztési törekvései
Hatékony házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési kampány indul Bátaszéken és környékén lévő 10 településen! Akommunális hulladékgyűjtő edény mellé kell.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
RE-bútor alapanyagai 1.1. számú melléklet.
Ökoiskola? Károlyi a régióban. Gyermekvédelem EGYÜTT A DROG ELLEN Az egész iskolát átfogó program: - szülők - tanárok - diákok részére előadásokat szerveztünk.
Önkormányzati lehetőségek a gyermekek környezeti nevelésének segítésére Önkormányzati lehetőségek a gyermekek környezeti nevelésének segítésére Előadó:
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.. Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodással és köztisztasággal foglalkozó vállalata, amely mintegy két millió.
Sárszentmiklósi Általános Iskola Nagylóki Tagiskolája Nagylók Kossuth utca 3. Ökoiskola január december 31. Bakonyi Árpádné.
/Malamud/ Mi hisszük, hogy „egyetlen ember is jobbá teheti a világot”! 3.A Zöld osztály.
Nők a Tudományban. Környezeti nevelés a Dunaújvárosi Lorántffy Szakközépiskolában Készítette:Lendvai Józsefné
Érdi SzC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája és Kollégiuma Érdi SzC Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája és Kollégiuma.
Készítette: Barsi Ágnes Óvodánk 1975-ben épült, 2 csoporttal működik Óvodánk.
Csökkentsük együtt a hulladékot! Az Európai Hulladékcsökkentési Hét bemutatja.
Ócsai Madárvárta. Ócsai Madárvárta Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és.
Háztartási hulladékok és újra hasznosításuk.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
KÖRNYEZETVÉDELMI-EGÉSZSÉGVÉDELMI MUNKAKÖZÖSSÉG
Ökoiskola- vetélkedő március
Tisza mente – Óbecse Közüzemi Szolgáltató Kft.
A háztartási hulladékok csökkentése Újrahasználat és újrahasznosítás Összeállította: az Ökológai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta:
A 10 éves pécsi szelektív hulladékgyűjtés története és eredményei
Előadás másolata:

Padányi Katolikus Gyakorlóiskola Ökoiskolai tevékenység 2011-2013 2011-ben pályáztunk, és elnyertük 2011-14 közötti időszakra az ÖKOISKOLA címet. Így kiemelt hangsúlyt kap iskolánkban a környezeti nevelés az iskolai élet minden területén.

Tevékenységeink Szelektív hulladékgyűjtés Energiatakarékosságra nevelés Madárvédelem Természetvédelmi világnapok Erdei iskola Gyógynövénykert létesítése Zöldítés Főbb tevékenységi köreinket, eredményeinket szeretnénk ismertetni az fenti témák szerint

Szelektív hulladékgyűjtés PET palack Papír hulladék Fáradtolaj Lemerült elemek Elektromos háztartási eszközök Az iskola teljes diákságát megcélzó tevékenységünk a szelektív hulladékgyűjtés .A papírhulladékot és a PET palackot folyamatosan gyűjtjük az iskola alagsorában. Biztosítjuk a behozott háztartási fáradtolaj, illetve az elemek biztonságos elszállítását. Emellett a tönkrement, vagy feleslegessé vált elektromos háztartási eszközöket évente 3-szorszállítja el a Selecter Elektronikai Termék Újrahasznosító Kft.

Szelektív hulladékgyűjtés Az elmúlt tanévben papírhulladék: 16 000 kg, PET palack: 2650 kg, ami 120 000 db palacknak felel meg Amellett, hogy az iskolánkba járó diákok háztartásai így környezetbarát módon túladhatnak hulladékaikon, a papírhulladékot és a Pet palackot osztályonként gyűjtjük, így az értük kapott pénz az osztályközösségek pénztárcáját gyarapítja.

Alsó tagozat Erdei iskola Intézményünkben több iskolatípus működik, így ÖKOISKOLAi tevékenységeink köre is elég széles. Az alsó tagozatban talán a legfontosabb az évfolyamonként szervezett erdei iskola tavasszal, melynek során a tananyaghoz kapcsolódóan, életkornak megfelelően gazdagodik a gyerekek környezetben szerzett tapasztalata.

Alsó tagozat Egészséghét Az őszi időszakban egészséghét keretében ismerkedhettek a gyerekek az egészséges táplálkozás szabályaival, a rendszeres testmozgás, tisztálkodás fontosságával

Zöldítés Fontos feladatunknak tekintjük az épület környékének és udvarainak zöldebbé tételét. a „ zöld DÖK” segítségével önkéntes napokat, délutánokat szervezve, így készült el a bejárat melletti biciklitároló, lett a sok évig építési területként funkcionáló udvarunk befüvesítve, és az iskola játszótere a kicsik által felvirágozva. Iskolánk vállalta továbbá az Anna kápolna környékének gondozását, ahova fákat ültettünk.

Madárvédelem Iskolánk belső, un. zöld udvarára helyeztük ki a diákjaink által készített 2 madáretetőt, és itt alakítottuk ki a madáritatót is. A madarakat novembertől egészen mostanáig mi etettük rendszeresen. 6. osztályosaink madárkalácsot, 8-osaink pedig a kerti madarakat bemutató tablókat készítettek.

Gyógynövénykertünk Gyógynövénykertünket szintén ezen az udvaron alakították ki az elmúlt tanévben. A növények egy részét szüleink, tanáraink ajánlották a kertbe, másik részét a Virágos Veszprém verseny nyereményeként kaptuk. A kert gondozását a felső tagozatos és középiskolás diákok végzik.

Gyógynövénykert népszerűsítése Az elmúlt tanév a telepítés éve volt, idén reményink szerint hasznosítjuk is gyógynövényeinket. A tanév során különböző formában népszerűsítettük az általunk termelt füveket. Magyarné Sipos Mária tanárnő több alkalommal főzött gyógyteát, amit szünetekben kóstolhattuk meg. A növényekről és felhasználhatóságukról tablót és prezentációt készítettünk a honlapra. Elkészítettük a füvek névtábláit, amit tavasszal helyezünk ki az ágyásokba.

Megemlékezés a természetvédelmi világnapokról Ózonréteg védelmének világnapja Állatok világnapja Füstmentes világnap Takarítási világnap Víz világnapja Madarak-fák napja A tanév során különböző formában emlékezünk meg a környezetvédelmi napokról. Az ózonréteg védelmének világnapján diákjaink járták körbe az iskolát mozgó plakátként. Az állatok világnapján 2011-ben állatsimogató örvendezette meg a gyerekeket. Idén a vackoló állatvédő egyesület tartott előadást felhívva figyelmünket a felelősségteljes házikedvenc-tartásra. Ez alkalomból az egyesület védencei számára gyűjtést rendeztünk a diákság körében. A füstmentes világnap alkalmából az egészségügyi tagozat idén is meghirdette az osztályok közötti plakátversenyt, melyből középiskola folyosóján kiállítást rendeztünk. A takarítási világnap kapcsán hagyományosan nyolcadikosaink rendbe tették a Szent-Miklós-szeget. A víz világnapján rajzpályázatot írunk ki…. A madarak és fák napján minden osztály egy origami madarat és verset kapott.

Energiatakarékosságra nevelés Zöld bajnok program Mérőóra fürkészek Figyelemfelhívó szórólapok, plakátok Energiatakarékossági vetélkedő A 2011-12-es tanévben részt vettünk az EOn és a Global Action Plan által meghirdetett Zöld-bajnok programban, melynek lényege rámutatni az energiapazarlás módjaira és csökkenthetőségeire. Ennek keretében diákjaink rendszeresen leolvasták energiafogyasztásainkat. Figyelemfelhívó szórólapokkal, plakátokkal és vetélkedőkkel igyekeztünk takarékosságra bírni az iskola diákjait és tanárait.

Eredményeink: Az éves CO2-kibocsátás 33 tonnát csökkent, ami egyenértékű:    3,3 millió darab energiatakarékos égő egyéves kikapcsolva tartásával 6 háztartás egyéves széndioxid- kibocsátásával. Az akció eredményeként az őszi és a tavaszi leolvasásokat összehasonlítva jelentős energiafogyasztás-csökkenést tapasztaltunk. Az energiatakarékossági vetélkedő reményeink szerint felelősségteljesebb magatartásra ösztönzi diákjainkat

Köszönjük a figyelmet! Ezt megerősítendő az osztályok közötti Energiatakarékossági vetélkedő fődíja a kalandparti jutalomkirándulás volt, melyet a mi osztályunk nyert el. Készítette: Bohus Borbála, Dénes Dorottya 8.a. és Roznerné Nándorfy Nóra