A tengerszint változásai Az eusztázia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Advertisements

a sebesség mértékegysége
Hogy is volt ez? Nem emlékszem..
Lemeztektonika.
V. TÉMAKÖR: A FÖLDFELSZÍN FORMAKINCSE A belső és külső erők párharca
Természetismeret 6. A Föld
A) A bolygók pályájának megfigyelése után azonosítsa a bolygók neveivel a betűjelüket! Írja utánuk a betűjelüket! a)  Szaturnusz b)  Jupiter
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Energia a középpontban
A Föld belső szerkezete
Az ózonprobléma A „jó” és a „rossz” ózon fogalma.
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
Földtörténet Összefoglalás.
Halmazállapotok, Halmazállapot-változások
Termálvizek és geotermia doktori kurzus kurzuskód: gggn9224 Mádlné Dr
A PARTOK FEJLŐDÉSE A Davis-i abráziós ciklus juvenilis maturus
A SZAKASZJELLEG VÁLTOZÁSAI
A Hold.
A FÖLD FELSZÍNFORMÁI.
A Föld nevű bolygó Bolygónk különlegesen kedvező naprendszerbeli helyzete lehetővé tette, hogy rajta 3,5-4 milliárd évvel ezelőtt az élet megjelenjen.
Érckörforgások az óceáni kéreg és a tenger között.
IV. TÉMAKÖR: A VÍZBUROK (HIDROSZFÉRA) Óceánok, tengerek A tengervíz mozgásai (tk. 127 – 136. oldal)
V. TÉMAKÖR: A FÖLFELSZÍN FORMAKINCSE A belső és külső erők párharca
Hideg övezet és a függőleges övezetesség
A belső és a külső erők párharca
Óceánok és tengerek.
Tengervíz mozgásai Hullámzás Tengeráramlások Tengerjárás
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
Aerosztatikai nyomás, LÉGNYOMÁS
Hogy is volt ez? Nem emlékszem..
A klímaváltozások és okaik
Bevezetés, alapismeretek, alapfogalmak
Természetföldrajz 2. A Föld alakja, méretei A nehézségi erő és helyi értékkülönbségei Az izosztázia és a Föld belső szerkezete.
Természetföldrajz 3. A földfelszín nagydomborzati és függőleges tagoltsága A hipszografikus görbe.
Holdfázisok Fázy Mesiaca.
Az Éghajlatváltozás.
Geológiai folyamatok.
A SZÁRAZFÖLDI JÉG 11. előadás
Varga György c. egyetemi docens
Nagyságrendi becslések és oktatásuk a természettudományokban Timár Gábor tanszékvezető egyetemi docens ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Eötvös Loránd.
Alakja, mozgásai, bizonyítékai
A GLOBALIIS FOLMELEGEDIIS
A FÖLD, A KÉK BOLYGÓ A FÖLD FORGÁSA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI
A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE
A novemberi időjárás és a hirtelen hőmérsékletváltozás A készítés folyamatának bemutatása.
Munka.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
A tengervíz mozgásai.
BEVEZETÉS A KÖRNYEZETFÖLDTANBA / II.. A legutolsó jelentős „hirtelen” esemény: A Késő Dryas lehülés (az utolsó glaciális utáni felmelegedést.
7. fejezet Tengerparti folyamatok Link Link. Parti terminológia.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
Óceanogárfia Kérdések. 1.Óceanográfia fogalma és vizsgálati területe 2.Óceanográfia jellemzői az ókorban 3.Óceanográfia jellemzői a középkorban, felfedezések.
Felszínformálás Belső – Külső erők harca. Geomorfológia - felszínalaktan Belső erők Nehézségi (gravitációs) erő Termikus erő (a Föld belső hője) Mechanikai.
Viking hadjáratok Projektmunka
GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK
A szakaszjelleg változásai – teraszképződés
Globális tektonika.
Ökoiskola- vetélkedő március
Hogyan mozog a föld közelében, nem túl nagy magasságban elejtett test?
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
egymáson elgördülve (diffúzió!)
Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS ÖKOLÓGIAI KÖVETKEZMÉNYEI
Belső – Külső erők harca
Vízburok-hidroszféra
29. A TENGERVÍZ MOZGÁSAI ?.
27. VILÁGTENGER.
8. A LITOSZFÉRA DOMBORZATA.
A HOLD Átmérője 3476 km Távolsága a Földtől km
Előadás másolata:

A tengerszint változásai Az eusztázia Természetföldrajz 8. A tengerszint változásai Az eusztázia

A tengerszint változásai A világtenger állandó mozgásban van. 1.Oszcillációs változás: hullámzás 2.Rövid periódusú változás: tengerjárás 3.Hosszú periódusú változások: a tengerszint emelkedése, süllyedése (pl. Hollandia, Skandinávia, Pozzuoli)

A tengerszint változásai A tengerjárás Def.: A világtenger szintjének 1.a Hold és a Nap gravitációs vonzása és 2.a centrifugális erő hatására bekövetkező periodikus ingadozását TENGERJÁRÁSnak, vagy ÁRAPÁLYnak nevezzük.

A tengerszint változásai A tengerjárás 1.Újhold idején Lefutása szoros kapcsolatban van a Nap, a Föld és a Hold relatív helyzetével, azaz a holdfázisokkal. Hold Föld Állóhullám jön létre, melynek hullámhossza a Föld kerületének fele. Nap A Föld forog a tengelye körül 12 óránként bekövetkező dagály Az állóhullám látszólag körbefut a Földön

A tengerszint változásai A tengerjárás 2.Telihold idején Hold Föld Nap

A tengerszint változásai A tengerjárás 3.Negyedek idején Hold Újhold és telihold idején magasabb a dagály szintje, mint negyedek idején. Nap Föld

A tengerszint változásai 1.Oszcillációs változás: hullámzás 2.Rövid periódusú változás: tengerjárás 3.Hosszú periódusú változások: a tengerszint emelkedése, süllyedése

A tengerszint változásai Def.: A helyi tengerszint emelkedését, a tenger szárazföld belseje felé hatolását TRANSZGRESSZIÓnak nevezzük. Def.: REGRESSZIÓnak nevezzük a helyi tengerszint csökkenését, a szárazulat látszólagos előrenyomulását.

A tengerszint változásai A transzgressziók és regressziók Okok: 1.lokális 2.globális

A tengerszint változásai A transzgressziók és regressziók okai Lokális tényezők Az aljzat függőleges irányú mozgása (IZOSZTÁZIA) Def.: Az izosztázia a litoszféra és az asztenoszféra közötti gravitációs egyensúlyi állapot. 1.glaciális izosztázia 2.denudációs-akkumulációs izosztázia 3.plutonikus izosztázia

A tengerszint változásai A transzgressziók és regressziók okai Def.: Az aljzat izosztatikus emelkedése vagy süllyedése IZOSZTATIKUS TENGERSZINTVÁLTOZÁSt okozhat.

A tengerszint változásai A transzgressziók és regressziók okai Lokális tényezők ÜLEDÉKKÉPZŐDÉS SEBESSÉGE Gyors üledékképződés, gyenge tengeri erózió Def.: PROGRADÁCIÓnak nevezzük a nagy tömegű üledék felhalmozódásához kötött helyi parteltolódást a tenger rovására.

A tengerszint változásai A transzgressziók és regressziók okai a self progradációja Nincs relatív tengerszintváltozás!!! Nincs aljzatsüllyedés!!!

A tengerszint változásai A transzgressziók és regressziók okai Lokális tényezők ÜLEDÉKKÉPZŐDÉS SEBESSÉGE Lassú üledékképződés, erős tengeri erózió Def.: RETROGRADÁCIÓnak nevezzük a part és az üledék intenzív eróziójához kötött helyi parteltolódást a tenger javára.

A tengerszint változásai A transzgressziók és regressziók okai a self retrogradációja Nincs relatív tengerszintváltozás!!! Nincs aljzatsüllyedés!!!

A tengerszint változásai A transzgressziók és regressziók Okok: 1.lokális 2.globális

A tengerszint változásai A transzgressziók és regressziók okai Globális tényezők Def.: A tengerszint globális emelkedését és süllyedését EUSZTÁZIÁnak nevezzük. 1.a tengervíz összmennyiségének változásai 2.az óceáni medencék befogadó képességének változásai

A tengerszint változásai A tengervíz összmennyiségének változásai jégtakarók, gleccserek légköri H2O fagyás olvadás csapadék párolgás H2O kőzetek mállása üledékképződés kőzetekben kötött víz hidrotermás tevékenység vulkáni exhalációk magmatizmus

A tengerszint változásai A tengervíz összmennyiségének változásai Def.: A meteorikus folyamatokban még részt nem vett vizet JUVENILIS VÍZnek nevezzük. A juvenilis vizek hozzáadódása 1 millió év alatt 1 méterrel növelte volna a világóceán szintjét. Nincs ilyen tapasztalat. A világóceán vizének mennyisége kigázosodás révén ~2 milliárd éve nem változott számottevően. 1.Az exhaláció intenzitása változik. 2.A kigázosodás vizének csak egy része juvenilis.

A tengerszint változásai A tengervíz összmennyiségének változásai A világóceán vizének mennyiségét alapvetően a meteorikus folyamatokhoz kapcsolódó víz szabályozza. H2O a jégtakarókban, gleccserekben H2O a világóceánban légköri H2O A világóceán szintje és a Föld klímája között kapcsolatnak kell lennie.

A tengerszint változásai A tengervíz összmennyiségének változásai kőszéntartalmú árapályövi üledékek alapján Würm glaciális Riss-Würm interglaciális izosztatikusan korrigált adat

A tengerszint változásai interglaciális periódusok A tengervíz összmennyiségének változásai a kvarter során fosszilis korallzátonyok alapján interglaciális periódusok glaciális periódusok

A tengerszint változásai A tengervíz összmennyiségének változásai Def.: A világtenger szintjének a jég mennyisége által szabályozott globális emelkedését és süllyedését GLACIOEUSZTÁZIÁnak nevezzük. A glacioeusztatikus tengerszintváltozások gyorsak és kis amplitúdójúak (50-100 m).

A tengerszint változásai A transzgressziók és regressziók okai Globális tényezők 1.a tengervíz összmennyiségének változásai 2.az óceáni medencék befogadó képességének változásai

A tengerszint változásai Az óceáni medencék befogadó képességének változásai 1.a behordott üledék mennyisége; 2.az óceánközépi hátságok térfogata; 3.a szubdukciós folyamatok intenzitása.

A tengerszint változásai Az óceáni medencék befogadó képességének változásai

A tengerszint változásai Az óceáni medencék befogadó képességének változásai gyors ütemű, kiterjedt spreading az óceánközépi hátságok térfogata nő az óceáni medencék kapacitása csökken eusztatikus transzgresszió

A tengerszint változásai Az óceáni medencék befogadó képességének változásai lassú ütemű, korlátozott spreading az óceánközépi hátságok térfogata csökken az óceáni medencék kapacitása nő eusztatikus regresszió

A tengerszint változásai Az óceáni medencék befogadó képességének változásai Def.: A világtenger szintjének a spreading sebességének ingadozásai által szabályozott globális emelkedését és süllyedését TEKTONOEUSZTÁZIÁnak nevezzük. A tektonoeusztatikus tengerszintváltozások lassúak és nagy amplitúdójúak (400-500 m).

A tengerszint változásai Vail-görbe 10 20

A tengerszint változásai

Köszönöm a figyelmet !!!