A tiszaháti felkelők prezentációja a barokk stílusról. III. Forduló

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A barokk művészet Általános jellemzői Építészet Zene Irodalom
Advertisements

Elméletek a reformáció magyarországi terjedésének okairól
Köves Kaba Kedves Kuruczlányai
Mindenszentek temploma Pécs
AZ AJANTA BARLANGOK INDIA.
Korstílus:minden művészeti ágban megjelent
Libertás III. forduló. A barokk mint művészettörténeti stílus Ezen stílus elnevözése az itáliai barocco szóbul származik, amely kagylódíszt, vagy nyakatekert.
Rákóczi vitézei Damjanich János Általános Iskola Intézményi Társulás Cibakháza, Nagyrév.
BAROKK Stílustörténeti korszak és korstílus kb tól kb ig
Reneszánsz Magyarországon
Az érett reneszánsz festészete (A 16. század eleje)
Rodostói kakukkok.
Aranymetszés képviselői
A középkor művészete Nyugat-Európában
Az ellenreformáció és a barokk
A barokk.
A barokk stílus A 16. század végén a reformációra válaszul megszületnek az ellenreformációs tanok Katonái, a katolikus egyház 1540-ben alapított Jézus.
Pro libertate III. forduló
A MANIERIZMUS, A BAROKK ÉS A ROKOKÓ – a XVI–XVIII
A reneszánsz.
A XVII. század korstílusa
A MAGYAR BAROKK /50.
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Szendrő nevezetességei
Szövetség A B A R O K K.
BAROKK … Örökségünk Rákóczi verseny III.forodulójára
BAROKK.
(XVI. század- XVIII. elejéig)
B A R O K K Lovászi kurucok.
Építészet, szobrászat, festészet
A Rákóczi – szabadságharc korának művészettörténeti stílusa, a BAROKK
Kuruc lányok összefognak
B arokk, mint művészettörténeti stílus
A barokk, mint művészeti irányzat
Építészettörténet.
A barokk Tyukodi pajtások.
Vígh Xénia: A reneszánsz művészet
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
Reneszánsz művészet.
Európa vallásai.
A román kor (romanika) művészete
Ungvár.
A barokk, a XVII.sz. korstílusa
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
Barokk művészet, sz. fordulójától a 18. sz. közepéig
Kultúra a török hódoltság korában
Helytörténeti, néprajzi jellemzői
6. osztály Előadó: Molnár Ibolya
Diego Rodriguez de Silva y Velazquez
ROMÁN KOR A középkor művészete Készítette: Ecseri István.
Lednice - vár
Barokk művészet Készítette: Ecseri István.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Sammezzano-kastély Toszkána Olaszország
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
A barokk kor K észítette: D eák S zilvia (11.B). T T artalom  Általános jellemzés  Építészet  Képzőművészet  Szobrászat  Festészet  Zene  Irodalom.
M ű vészeti korok szépségei Játékos vetélked ő Kriván Norbert Buzás Kristóf 12.C 12.A.
A barokk. A szó eredete: portugál „barocco” - szabálytalan alakú kagyló, gyöngy korstílus a században előzménye: katolikus megújulás a 16. század.
Kép- és film a művészetben, eljárások, irányzatok 1. témakör:
A román, gótikus és a reneszánsz művészet
Az ókori Róma művészete. 1. Róma történetének szakaszolása az államformák szerint Királyság (i. e. 8. sz.- i. e. 6. sz.) Köztársaság (i. e. 6. sz.- i.
BÚTORTÖRTÉNET 1.3.
Barokk.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Barokk.
Előadás másolata:

A tiszaháti felkelők prezentációja a barokk stílusról. III. Forduló A Pompás barokk A tiszaháti felkelők prezentációja a barokk stílusról. III. Forduló

A barokk művészettörténete III. forduló A barokk művészettörténete A Reneszánszban a középkort átmenetnek, gótnak azaz barbárnak nevezték. A barokk stílus is az utókor gúnyos, bíráló névadása. Az olasz barocco szó jelentése:Nyakatekert különös szabálytalan. A római katolikus egyház a reformáció ellen egyesítette erőit, s az egyházművészet is ezt a célt szolgálta.

Építészete III. forduló A barokk építészet legfőbb alkotásai egyértelműen a templomok: ezek a monumentális építmények rendkívüli díszítettségükkel, aranyozásaikkal, márványdíszeikkel az egyszerű hívőket voltak hivatottak elkápráztatni és ráébreszteni a római katolikus Anyaszentegyház hatalmára és nagyságára. Középkor: Barokk: -- A várak a hegycsúcsokon épültek, Inkább sík területekre építették -- Hatalmas parkok,franciakertek vették körül. -- Nyugodt formavilág, Mozgalmas, nyugtalan, különleges, szeszélyes, sokszor formabontó díszítőelemek – Túldíszített már-már csicsásan dekorált épületek. -- Négy, ötszög alakú várak , „U” alakú kastélyok. -- Erdőségek vették körül Precízen vágott, készített Franciakertek.

III. forduló Festészete A barokk festészetet a szenvedélyesség, a mély érzések, a mozgalmasság a fény- és árnyjáték, az ellentétek ábrázolása jellemzi. A kor pár híres barokk festője: Harmensz Van Rijn Rembrant Pieter Pauwel Rubens Anthonis Van Dyck

III. forduló Szobrászata A reneszánsz racionalizmusával, békés kiegyensúlyozottságával, emberléptékűségével szemben a barokk idején szélsőséges, patetikus, nem egyszer földöntúli emberi érzelmek hangsúlyos ábrázolása válik jellemzővé. A barokk szobrok mozgalmasak, diszharmonikusak, gyakran kihasználják a fény-árnyék hatások nyújtotta illúziókeltési lehetőségeket.

A barokk Magyarországon III. forduló A barokk Magyarországon A barokk bázisa Magyarországon a nemesség, a megújult rendi társadalom. Megkésett a polgárosodás és a városiasodás is megrekedt a XVII.században. A magyar barokk e század kezdetén születik meg. A barokk stílus megjelenése Magyarországon is az ellenreformációs törekvésekhez, a jezsuita rend térhódításához kapcsolódik. A másfél évszázados török megszállás után ocsúdó ország területén itáliai, osztrák és német mesterek honosították meg. Eleinte szorosan összefonódott a nemesség függetlenségi, újraegyesítési törekvéseivel. Mindemellett a protestáns vallású Erdély késő reneszánsz tradíciója miatt a keleti országrészben csak igen sokára talált utat magának. Idővel nemcsak az egyházi, főúri megrendelések készültek a barokk jegyében: a 18. század folyamán az építészeti, képző- és iparművészeti alkotások uralkodó nyelvévé vált. Elterjedésében nagy szerepet játszott a térség fokozatos gazdasági megerősödése és újjáépítése, valamint Habsburg-orientációja. Igaz Rita művészettörténész, a Pannon Egyetem oktatója. Kutatási területe a barokk világi építészet és interieurművészet Magyarországon és Európában, valamint a korszak műgyűjtésének története.

Várak és kastélyok a Magyar-barokk jegyében III. forduló Várak és kastélyok a Magyar-barokk jegyében Nem kevés magyar vár, kastély és templom viseli a Barokk jegyeit. Íme pár építmény: Buda: Budai vár Ráckeve: Savoyai kastély Fertőd: Fertődi kastély Különböző jezsuita templomok, kolostorok (pl.: Veszprém, Nagyszombat, Győr, Buda)

A barokk festészete, szobrászata III. forduló A barokk festészete, szobrászata A Barokk festészet, szobrászat az építészettel társul. A Barokk templomok díszes külső megjelenése, a belső terek végtelen gazdasága megerősítette és hirdette az egyház hatalmát. A váratlan meglepetést keltő díszítés, a dús aranyozás, a csavart oszlopok, művészi fafaragások, megtört ívű párkányok meghökkentették a betérőt.

A barokk magyarországi szolgálatai. III. forduló A barokk magyarországi szolgálatai. Rengeteg gazdagon díszített magyar vár, kastély, templom épült Magyarországon barokk stílusban. Ezen kívül a gazdag külföldi nemesurak is rendeltek hatalmas palotákat, várakat, templomokat ezáltal gazdagítva hazánkat