Müller Ferenc.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

Motumbo története.
Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
Santa Fè, New Mexico, USA. Egy több, mint 130 éves csoda, évente 250
AUSZTRÁLIA.
Készítette: Albert Krisztina
Készítette: Tóth Evelin
József Attila / / Tóth Márta.
BALASSI BÁLINT ÉLETÚTJA
NYON 1.
Bányatisztképző Iskola Selmecbánya Bányatisztképző Akadémia Selmecbánya 1808 – Erdészeti Tanintézet Selmecbánya 1846 – Bányászati és Erdészeti.
Zarándoklás a Felvidéken
ZICHY MIHÁLY.
A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán folyó kutatások Szabó Ingrid Szabó Ingrid dékánhelyettes dékánhelyettes.
II. József Róla Egyházügyi rendeletei Jobbágyrendelete Államszervezet.
a titokban tartott fekete sebész. Dr. HAMILTON NAKI.
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
PITHAGORASZ Készítette: Skorka Anett.
1904 – M. Kir. Bányászati és Erdészeti Főiskola
( ).  Richard Wagner 1813.majus.22.- én Lipcsében született.Bár korán kapcsolatba került a színházi világgal,kezdetben az irodalom jobban érdekelte,mint.
Ennek a városnak voltam az írója
Gábor Áron élete és kora
Jókai és Komárom 27/B. 1. Író és városa sokrétű kapcsolata Jókai itt született, itt járta első iskoláit Apja ügyvéd volt, a dunai gabonakereskedelem sok.
Királyhelmec Zdibák Ildikó Projekt.
A misszió Oktatás a közép- és dél-amerikai katolikus rendek misszióiban század.
A VI. főcsoport elemei (kalkogének – kőképzők) és vegyületei – O2
Képek beillesztése. A beszúrandó képnek abban a mappában kell lennie, ahol a html oldalad forráskódja található! Először mindig a képet szúrjuk be, majd.
KLAUZÁL GÁBOR ÉS KORA ARADI RENÁTA és PALÓCZ SÁNDOR SZEGVÁR-MÁRTÉLY ÁMK MÁRTÉLYI ÁLTALÁNOS ISKOLA.
Tehetséggondozás a Miskolci Egyetemen. „csak tanult emberek tarthatják fent a nemzetet, illeszthetik be Európába.” „csak tanult emberek tarthatják fent.
Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)
J. Ignaz von Felbiger: Normaiskola
Készítette: Staberecz Dóra
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
Salamon temploma 11/C.
A jezsuita rend 21/A.
A Nyugat-Dunántúl településhálózata
Georg Simon Ohm Életrajza..
Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó től volt újra látogatható, miután az es szabadságharc során.
Vilmos, a kis futóbicikli
A Felvidék Mikszáth korában
Bolyai János.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Weöres Sándor Általános Iskola és Művészeti Iskola
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Készítette: Győrik Viktor
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
Szent István Király.
1833. december 16. – október 13.) festőművész
Készítette: Czagány Krisztián
Csereklei Levente. Tartalomjegyzék Élete és tanulmányai Későbbi évei Tudományos eredményei Forrás.
Heinrich Rudolf Hertz.
István király.
Lénárd Fülöp ( ).
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
Fótos Bálint.  Született Június 13.  Edinburgh, Skócia  3 évesen a katolikus anyja kezdte tanítani  8 évesen elvesztette az anyját  Ezek.
Fiatalon!!! Időssebben!!!!! Id. Markó Károly a Felvidék egyik akkori szellemi központjában, Lőcsén született. Fiatalon is festőnek készült, de pályája.
Teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen.
Sárrétudvari.
SZÉKESFEHÉRVÁR.
Selmecbánya. Történet A város alapítását illetően több legenda is létezik, a legismertebb szerint a város mellett található ezüst- és aranylelőhelyeket.
Készítette: Bakó Mónika 11.a. Életrajz január 27-én született a szibériai Tobolszk-ban Tizenhetedik gyermek volt Helyi gimnáziumba járt, és édesapja.
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Kinizsi pál 1431?-1494.
Életműve Készítette: Mócsánné Nagy Ágnes
Kolozsvár.
Németh Antal Az ember tragédiája.
Történelmi áttekintés 1
Történelmi áttekintés 1
Előadás másolata:

Müller Ferenc

A tellúr az úgynevezett félfémek csoportjába tartozó kémiai elem A tellúr az úgynevezett félfémek csoportjába tartozó kémiai elem. A periódusos rendszerben az oxigén oszlopában található, a kén és a szelén alatt. Sokáig semmi gyakorlati jelentősége nem volt, ma sincs túl sok. Ötvözőnek használják tengeralatti ólomkábelekben, egyes zománcoknál, újabban a hűtőgépek alkatrészeiben. A világ tellúr termelése nem éri el az évi 100 tonnát. Miért foglalkozunk tehát vele külön fejezetben? Azért, mivel a kilencven természetes elem között ez az egyetlen, amelyet Magyarországon, pontosabban mondva Erdélyben fedeztek fel, 1782-ben. A 18. század az elemfelfedezések nagy korszaka volt. A kilencven természetes elemből huszonegy ennek a századnak a felfedezettje. Ez egy azóta az analitikai gyakorlatból már kiszorult ügyes kis eszköznek, az úgynevezett forrasztócsőnek volt köszönhető. Az üvegiparból vették át a kémikusok.

Alsóausztriai Poysdorfban született, apja neve Sebastian Müller anyja neve Clara Lettner volt. Egyetemi tanulmányait a bécsi egyetemen kezdte, ahol filozófiát és jogot tanult, majd 1763-tól 1768-ig Selmecbányán folytatta tanulmányait az éppen akkor alakult Bányászati Akadémián. 1765-ben nősült meg, felesége Margaretha Hechengarten volt a királyi udvari kamara tanácsosának a lánya.

Selmecbánya város Szlovákiában a Besztercebányai kerület Selmecbányai járásában. Járási székhely. Az egykori Magyar Királyság egyik legjelentősebb bányavárosa.

1768-ban kinevezték bányamérnöknek dél-magyarországi bányákhoz, majd 1770-ben a bánáti bányák igazgatója lett. 1770-1771 között Joseph Desiderius Redange bányamesterrel, megtervezte és felépítette a Resicabányai kohókat. 1778-ban Erdélyben bányatanácsos volt ahonnan először Tirolba majd Svájcba helyezték át, ahol felfedezte a turmalin nevű féldrágakövet. 1783-ban, észrevette hogy egyes erdélyi arany- és ezüstércek azért kohósíthatók nehezen, mert egy új, addig ismeretlen elem van bennük, az elemet ekkor metallum problematicum-nak azaz rejtélyes ércnek nevezte el. Ez az új, addig még ismeretlen elem a tellúr volt. Felfedezését Klaproth berlini vegyész megerősítette, ő nevezte el az új elemet tellúrnak. 1788-ban II. József az összes erdélyi bányának az igazgatójává nevezte ki, majd 1795-ben erdélyi nemességet adományozott neki von Reichenstein előnévvel. 1798-ban a Bécsben székelő erdélyi főbányahivatal igazgatója lett, innen ment nyugdíjba, 1820-ban melynek alkamából Szent István renddel és a vele járó bárói címmel tüntették ki érdemeiért. 1825. október 17-én halt meg Bécsben.

Resicabányai Turmailn

VÉGE