Bankadók Magyarországon és Európában 2011. november 30. Miskolci Egyetem  Magyar Könyvvizsgálói Kamara BAZ Megyei Szervezete Vass Péter Magyar Bankszövetség.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Advertisements

Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
XXVI. Vezérigazgató Találkozó
Roncz Gábor vezérigazgató
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
Nemzetgazdaságunk aktuális kérdései – európai összefüggésben 2012 Harkány 2012 március 2 Bod Péter Ákos Egyetemi tanár
A költségvetési kamatkiadások alakulása és szerepe a deficit alakulásában Dr. Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes.
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A bankok jelenlegi és várható szerepe az önkormányzatok finanszírozásában Soós Attila.
Agrár Európa Klub Budapest, május 27.
Toma Pál Budapest, március 28.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
PÉNZÜGYI ISMERETEK A takarékszövetkezeti rendszer
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Közös Monetáris Politika
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
A nemzetközi monetáris és pénzügyi rendszer. Alapvető fogalmak Nemzetközi monetáris rendszer Nemzetközi pénzügyi rendszer Lehetetlen hármasság Tőkeliberalizáció.
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
KÜLÖNLEGES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK
GAZDASÁGI VÁLSÁG MAGYARORSZÁGON
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Rácz Margit MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgató Szeptemberi helyzetkép az eurózóna válságáról.
Közgazdasági és Befektetéselemzési Főosztály Gazdasági kilátások.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan X.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Gazdaságpolitikai mozgástér Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdaságpolitika Tanszék, Corvinus School of Management
Felcsuti Péter Eger, június 27. Közgazdász - vándorgyűlés.
MAGYAR KÖZGAZDASÁGI TÁRSASÁG PÉNZÜGYI SZAKOSZTÁLY Kossuth klub: április 14. Dr. Lóránt Zoltán (az önkormányzati gazdálkodás nehézségei Magyarországon)
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A Takarékszövetkezeti Integráció bemutatása és elhelyezkedése az önkormányzatok életében
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Bátora László vezérigazgató-helyettes Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, szeptember 17.
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
A Pénzügyi Válság Hatásai a Külföldi Nyugdíjalapokra Pénztárkonferencia November 10, Siófok Varga Csaba Főigazgató Erdős Mihály Főigazgató-helyettes.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
Közmeghallgatás december 2. Költségvetési beszámoló.
A pénz bőségének és a hitelesség hiányának kora: kommentár Nemzetközi konferencia a GKI Gazdaságkutató megalakulásának 20. évfordulója alkalmából Budapest,
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
A betétbiztosítás.
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
10 M 4-8% , Ft Ft Ft 5%-os kamat , Ft , Ft , Ft 5-30% Különbség: , Ft 10 év.
Kicsi, közös és bank Az Autonómia Alapítvány kísérleti pénzügyi fejlesztő programjai Béres Tibor programfelelős.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Miskolc Kocziszky György.
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
Pénzügyi kockázatok az önkormányzati rendszerben Dr
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Aktuális gazdasági irányvonalak Szlovákiában
Előadás másolata:

Bankadók Magyarországon és Európában november 30. Miskolci Egyetem  Magyar Könyvvizsgálói Kamara BAZ Megyei Szervezete Vass Péter Magyar Bankszövetség

2  A válság hatására kormányok előtti kettős feladat - A pénzügyi szektor stabilitásának javítása szabályozáson keresztül. - A pénzügyi szektorba pumpált közpénzek visszaszerzése, erős politikai nyomás.  Egyes nézetek szerint, a szektort a külön adóztatással „büntetni” kell a válságban betöltött szerepe miatt.  A bevételek lehetséges felhasználása - Kiegyenlítő mechanizmusként alapok gyűjtése. - A kevésbé fejlett országok sérülékenységének csökkentése. A pénzügyi intézmények adóztatása mögött meghúzódó filozófiák

3  G-20 csúcstalálkozó, Pittsburgh szeptember - IMF felkérése a témában  Az IMF két adótípust javasol 2010 júniusában - “ Financial Stability Contribution (FSC) ” : járadék egy esetlegesen a jövőben felmerülő a szektort támogató költségvetési kiadások érdekében -“ Financial Activities Tax (FAT) ” : pénzügyi intézmények eredménye, illetve a javadalmazások (bérköltségek) alapján kivetett adó Legújabb nemzetközi fejlemények

4  Az Európai Bizottság 2010 októberében 3 adótípust javasol - “ Financial Activity Tax (FAT) ” : IMF javaslat átvétele - “ Financial Transaction Tax (FTT) ” : ún. Tobin-adó alkalmazása - A pénzügyi intézmények mérlegét, vagy egyes tételeit figyelembe vevő adóztatás  Végül 2011 júniusában a Bizottság a Tanács részére csak az FTT bevezetését javasolja az EU-ban, mely elvetésre került (angolokat sújtotta volna, franciák támogatták) Fejlemények az Európai Unióban

5  Az Európai Bizottság elvárása az FTT ( Financial Transaction Tax) bevezetésétől - Erősíteni a stabilitást a pénzügyi piacokon, visszafogva a spekulatív pénzügyi tranzakciók számát - A szektorban felhasznált kormányzati pénzek „visszaszerzése”, illetve mechanizmus létrehozása a későbbi hasonló kiadások fedezetére. - A piac alkalmazkodása után a megszüntetés/visszaállás elnehezül. Fejlemények az Európai Unióban

6  1971-ben az USA feladta a Bretton-Woods-i egyezményt: - Az US dollár aranyra válthatósága megszűnt.  Cél: az új helyzetben a nemzetközi pénzügyi stabilitás fenntartása a devizapiacok mechanizmusának „lassításával”  Módszere: az azonnali devizakonverziók esetében, a tranzakciók méretétől függő adó kivetése  Több kísérlet az alkalmazására, főként nemzeti tőkepiacokon. Innovatív piacokon nem eredményes. Rövid kitekintés: Tobin adó

7  Nyertesek és vesztesek - Csak világméretű bevezetésével érhetőek el a kívánt hatások, egyébként piactorzító. - Nem egyenletes a teher elosztása - Tisztázatlan, hogy végső soron ki fogja viselni a terhet - Nem tesz különbséget a válság alatt jól és rosszul működő intézmények között. - Rossz a bevezetés időzítése, mert visszafogja a hitelkínálatot, ami akadályozza a gazdaság helyreállítását. Az európai bankszektor kritikája az FTT bevezetésével szemben

8  Működtetési problémák  Nem segíti a kijelölt célokat - A korábbi költségvetési források „visszaszerzése” kétséges az adó beszedésének bonyolultsága miatt. - A stabilitási funkciója kétséges, amennyiben nem világméretűen kötelező a bevezetése. - „Büntetné” azokat a pénzügyi és nem pénzügyi intézményeket és fogyasztókat, akik fedezeti (hedging) célból kötnek pénzügyi ügyleteket. A bankszektor lobbiereje lecsökkent - Hitelezés a tőkeemelés helyett: nincs ügyfélköri háttér - Politikai elit (válság alatt)visszaszerezte elsőbbségét Az európai bankszektor kritikája az FTT bevezetésével szemben

9 A pénzügyi szektor adóztatása a gyakorlatban az Európai Unió tagállamaiban  Pénzügyi tranzakciós adót (FTT) alkalmazó tagállamok

10 A pénzügyi szektor adóztatása a gyakorlatban az Európai Unió tagállamaiban  Pénzügyi aktivitáson alapuló adót (FAT) alkalmazó tagállamok

11 A pénzügyi szektor adóztatása a gyakorlatban az Európai Unió tagállamaiban  Mérlegfőösszeg, vagy bizonyos mérlegtételek alapján kivetett adót alkalmazó tagállamok

12 A pénzügyi szektor adóztatása a gyakorlatban az Európai Unió tagállamaiban  A pénzügyi szektor adóinak felhasználása Költségvetésbe Pénzügyi alapba

13  Hitelintézetek járadéka -Állami kamattámogatott hitelek kamatbevétele alapján -Előirányzott bevétel 2011-re : 10,8 mrd Ft  Pénzügyi szervezetek különadója (pofon 2008 után: 6 nemzetközi anyabank elköteleződése: forrás+tőke) -Alapja hitelintézeteknél: évi korrigált mérlegfőösszeg -Előirányzott bevétel 2011-re és 2012-re: 187mrd Ft, ebből ~120mrd a hitelintézetektől  Hitelintézetek különadója (jogi technika) - Alapja: adózás előtti eredmény növelve az elszámolt pénzügyi szervezetek különadójával -Levonandó a pénzügyi szervezetek különadójának elszámolt összegéből Pénzügyi szektor adói Magyarországon 2011-ben

14  BÉT-en jegyzett bankok árfolyam alakulása Bankokat sújtó intézkedések hatásai 1 Forrás: BÉT

15  Állományi hatások (hitelintézetek mérlegfőösszege) Forrás: MNB Milliárd Ft. Bankokat sújtó intézkedések hatásai 2

16 Eredményesség Adatok: milliárd forint Forrás: PSZÁF Bankokat sújtó intézkedések hatásai 3 Végtörlesztés várható eredmény hatása: -200 Milliárd HUF Továbbá: gyűjtőszámla konstrukció, kamatplafon, OBA, …. Minden érintett bank veszteségessé válik 2011-ben! Bankszektor sokktűrő képessége csökkent  konzervatívabb a hitelezési politika! (Cost of Capital 12% = EU-s papír 6% + CDS 6%)

17 A válság lezárása: Új fejezet kezdődik A világban: Nő a pénz ára, drágább a tőke Drágul a likviditás Szigorodnak a szabályozások Erősödik a fogyasztói érdekvédelem/érdekérvényesítés Magyarországon – új lehetőségek nyílnak meg: Nemzeti és európai kérdések újraértelmezése Új egyensúlyi helyzet jön létre Takarékszövetkezetek és MFB új szerepe Nő az állami szerepvállalás a bankszektorban Az Európai Pénzügyi Szektor szerves része maradunk! Köszönöm a figyelmüket!