PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az OH TÁMOP fejlesztései
Advertisements

III. Nemzeti Köznevelési Konferencia
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Helyi oktatásirányítás fejlesztése TÁMOP /
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az átalakuló tanárképzés és a pedagógiai szolgáltató rendszer kapcsolódási pontjai.
A szaktanácsadás támogató szerepe
XXI. századi közoktatás a TÁMOP projekt bemutatása
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
E-Levéltár projekt Vidra András Projektigazgató
Alprojektek eTanulás rendszer fejlesztése
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
TÁMOP 4.1.3/2 Felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztésének célkitűzései és intézményi együttműködésének tervei Németh Antal felsőoktatási.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt ÚJ FORMA, KIBŐVÜLT TARTALOM ÚJ FORMA, KIBŐVÜLT TARTALOM.
EKOP Elektronikus levéltár
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon TÁMOP /02/B/KMR ELTE Pedagogikum Központ Szakmai vezető: Hunyady György Pénzügyi vezető: Bartha Edit.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
A projekt bemutatása Feladatok és eredmények Mentor(h)áló Azonosítószáma: TÁMOP /1/B Homor Géza szakmai koordinátor.
A Z OKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN A MÉREI FERENC Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet valamint a FOK Fővárosi Oktatástechnológiai Központ Szolgáltató.
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA.
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
Lökkös Attila A családi napközi képzés fejlesztése
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
Pedagógus-továbbképzések hasznosulása
Tájékoztató rendezvény Szombathely.
A NAKVI szaktanácsadási feladatai október 1-től Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató ”A szaktanácsadás szervezeti átalakulása” Budapest, október.
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt összefoglaló EKOP
Szaktanácsadás, pedagógiai-szakmai szolgáltatások
A szaktanácsadó segítő szerepe
A PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATOK MEGÚJULÁSÁNAK SZAKMAI TÁMOGATÁSA, EREDMÉNYEI (TÁMOP B) Kapcsáné Németi Júlia szakmai vezető.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az OFI szerepe pedagógiai szakmai szolgáltatások megújításában Hancock Márta Budapest február.
A projekt az Europai Unio támogatásával, az Europai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadó összetett szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
Az intézményi minőségfejlesztéshez kapcsolódó feladatok a TÁMOP-3. 1
Társadalmi Megújulás Operatív Program Pedagógusképzések (a pedagógiai kultúra korszerűsítése, pedagógusok új szerepben)
AZ ÚJ TÍPUSÚ SZAKTANÁCSADÁS Szabó Klára január 28.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadásról.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A fejlesztő célú szaktanácsadás
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Tájékoztatás a pedagógus minősítési rendszer bevezetéséről
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
TÁMOP KÖZNEVELÉSI REFORMOK OPERATÍV MEGVALÓSÍTÁSA
Az Oktatási Hivatal új szervezeti felépítése, feladatainak bővülése
Helyi esélyegyenlőségi programok elkészítése Záró konferencia Budapest, december 8. ÁROP Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
Barcsák Marianna KPSZTI
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
„Az akarat nem elég; tenni is kell.” Goethe
főosztályvezető-helyettes
NYITÓ KONFERENCIA Egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó
Előadás másolata:

PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA TÁMOP 3.1.5/12 - 2012 - 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA

A projekt megvalósítása A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Időtartama: 30 hónap A projekt kezdete: 2012. 08. 01. A projekt befejezése: 2015. 01. 31. A fenntartási időszak: öt év Szerződéskötés: 2012. 10. 24. A TÁMOP 3.1.5/12 - 2012 – 0001 projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. A dián láthatóak a projekt időkeretei.

A megvalósítás résztvevői Oktatási Hivatal Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. 3,7 mrd Ft 2,5 mrd Ft A TÁMOP 3.1.5/12 - 2012 – 0001 projekt megvalósításában közreműködik az Oktatási Hivatal, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. A konzorcium vezetője az Oktatási Hivatal. A projekt egyes részcéljait és operacionalizált céljait a konzorciumi partnerek egymással együttműködve valósítják meg. 3,797 mrd Ft

A PROJEKT CÉLJAI Pedagógus-továbbképzési rendszer korszerűsítése, továbbképzések szervezése, nyilvántartási rendszer fejlesztése Szaktanácsadói rendszer megújítása A projekt kiemelt célja a Nemzeti Köznevelési törvényben megfogalmazottaknak megfelelően működő pedagógus-továbbképzési rendszer létrehozatala, a pedagógus-életpályamodell tartalmi elemek kidolgozása, kipróbálása. További kiemelt cél, hogy a pedagógus-életpályamodell bevezetéséhez időben rendelkezésre álljon valamennyi szükséges feltétel, és a megfelelő szaktanácsadói támogatás. Pedagógus-életpályamodell kidolgozása: képzési, minősítési és nyilvántartási rendszer fejlesztése

Pedagógus-továbbképzési rendszer korszerűsítése A jelenlegi pedagógus-továbbképzési rendszer felülvizsgálata Az új pedagógus-továbbképzési rendszer minőség-fejlesztése Képzők és minőségbiztosí-tási ellenőrök képzése, ellenőrzések végzése Új pedagógus-továbbképzési koncepció és akkreditációs eljárásrend kidolgozása; a továbbképzési programok tartalmi-szerkezeti megújítása A pedagógus-továbbképzési rendszer korszerűsítése során megtörténik a jelenlegi pedagógus-továbbképzési rendszer felülvizsgálata. Létrejön egy új pedagógus-továbbképzési koncepció, mely szorosan kapcsolódik a pedagógus-életpályamodell koncepciójához. A felülvizsgálat tapasztalatait követően megújul az akkreditációs eljárásrend. Javaslatok születnek az új pedagógus-továbbképzési rendszer minőségfejlesztésére. Megtörténik a minőségbiztosítási ellenőrök képzése, majd a képzett szakértők által végzett ellenőrzések.

Pedagógus-továbbképzési rendszer korszerűsítése Pedagógus-továbbképzési nyilvántartó rendszer kialakítása Képzésszervezés, pedagógus továbbképzések tartása A pedagógus- továbbképzési rendszer jogszabályi környezetének átalakítása A továbbképzésekhez kapcsolódó informatikai támogató e-learning környezet fejlesztése és működtetése Megújul, áttekinthetőbbé, komplexebbé válik a pedagógus továbbképzés nyilvántartó rendszere, melyben nyomon követhetővé válik a képzések szervezésének teljes folyamata. Célunk a képzést követő fejlesztő jellegű szaktanácsadói támogatás, mely elősegíti a pedagógus-továbbképzések hasznosulását, beépülését a napi folyamatba. Az új típusú képzésekhez (e-learning, blended, folyamatba ágyazott képzés) kialakításra kerül egy képzésszervező e-learning környezet. Az „e-tanterem” lehetőséget nyújt a képzés anyagainak feltöltésére, a képzésen részt vevők regisztrálására, a folyamatos kapcsolattartásra, kommunikációra. Javaslatok születnek a pedagógus-továbbképzési rendszer jogszabályi környezetének átalakítására. Az összegző tapasztalatok megosztása tanulmánykötet formájában történik.

Pedagógus-életpályamodellhez kapcsolódó képzési és minősítési rendszer kialakítása Gyakornoki évek szakmai programjának kidolgozása, képzésfejlesztés, mentorképzés Gyakornokok mentori támogatása, felkészítése a próba minősítő vizsgákra Minősítési eljárás szakmai részleteinek kidolgozása Minősítő Bizottságok felállításához a szakmai feltételek biztosítása Minősítő eljárások lebonyolítása - pilotprogram A szintleírások tartalmi elemeinek tervezése Informatikai támogató rendszer tervezése és fejlesztése A pályakezdő pedagógus az első két évben gyakornoki státuszba kerül. Kidolgozunk egy olyan szakmai programot, amely a gyakornokok napi iskolai tevékenységére építve biztosítja a szakmai, metodikai, pedagógiai kompetenciák fejlődését. A gyakornokokat mentor segíti a nevelési és tantárgyi feladatok ellátásában, a pályaszocializációban, segít nekik felkészülni a minősítő vizsgára. A sikeres gyakornoki minősítő vizsga után a gyakornok Pedagógus I. fokozatba lép. A pilotprojekt keretében kialakítjuk a mentori munka tartalmi kereteit, majd mindezt a gyakorlatban is kipróbáljuk. A minősítési eljárás szakmai részleteinek kidolgozásakor sor kerül a minősítő vizsga szakmai elvárásainak, módszereinek, eszközeinek kidolgozására, pl. a portfólió tartalmi elemeinek és a pedagógus értékelés szempontrendszerének kialakítása. A projekt keretében kidolgozzuk a pedagógus életpálya szintleírásait. Feladatunk a Minősítő Bizottságok felállításához szükséges szakmai háttér megteremtése,a képzés anyagának kidolgozása, a minősítő bizottsági tagok felkészítése, pilot minősítési eljárások lebonyolítása, ami segíti a megfelelő korrekciók elvégzését. A pedagógus- életpályamodellhez kapcsolódóan kifejlesztésre kerül egy informatikai támogató rendszer.

Szaktanácsadás Szaktanácsadás korszerűsítése Szaktanácsadói képzések fejlesztése Szaktanácsadók képzése Fejlesztő célú szaktanácsadói támogatás, szaktanácsadói mentorálás A kiemelt projekt keretében megvalósul a szaktanácsadás felülvizsgálata, korszerűsítése és a szaktanácsadók képzése (400 szaktanácsadó felkészítése ,képzése és minősítése valósul meg a projektben). A szaktanácsadói szolgáltatások megújítását célzó kutatás során a jelenlegi gyakorlatból kiindulva egy új típusú szaktanácsadói rendszer elemeit fogalmazzuk meg. A felülvizsgálatot követően javaslat készül a szaktanácsadói szintek és típusok, valamint a szaktanácsadói képzések és továbbképzések egymásra épülő rendszerére.

Szaktanácsadás Szaktanácsadás korszerűsítése Informatikai támogató rendszer fejlesztése Új típusú szaktanácsadás és minősítési rendszerének kidolgozása Kiemelt figyelmet fordítunk a szaktanácsadói munka minőségére. Különösen fontos a pedagógus-életpályához kapcsolódó szaktanácsadói támogatások szerkezetének kialakítása és megvalósítása. A szaktanácsadás megújuló rendszere kiemelt szerepet tulajdonít a fejlesztő célú szaktanácsadásnak, amely a pedagógusoknak közvetlen szakmai segítséget, támogatást nyújthat munkájukban, beleértve a szakmai előmenetelt támogató szaktanácsadói tevékenységet is. A Szolgáltatói Kosár továbbfejlesztésével Iskolatáska néven olyan rendszer jön létre, amely képes támogatni a köznevelést célzó szakmai fejlesztéseket, továbbá képes a hazai közoktatást érintő pályázatok megvalósításához kapcsolódó információkat, szakmai segédleteket tematikusan, kereshető formában megjeleníteni.

TÁJÉKOZTATÁS Sajtótájékoztatók Országos konferencia Workshop Roadshow Honlap: www.oktatas.hu Fontosnak tartjuk a partnereink folyamatos tájékoztatását. Ez többféle módon valósulhat meg. Ezen alkalmakkor a hangsúly a megszerzett tudás megosztásán, a közös gondolkozáson, a vélemények megfogalmazásán van, mely elősegíti a projekt céljainak eredményes megvalósítását. A honlapon (www.oktatas.hu) folyamatosan jelentetünk meg szakmai anyagokat, melyek lehetővé teszik, hogy az érdeklődő kollégák információkhoz jussanak a projekt előmeneteléről, eredményeiről. Kiadványok

A SIKER kulcsa

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Tóth Mária szakmai vezető +36-30-516-3187 Maria.Toth@oh.gov.hu