Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az OH TÁMOP fejlesztései
Advertisements

KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése Közoktatás 1-4. szintjei - Kapcsolódások.
Aktualitások a szakképzésben
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Országos kompetenciamérés A mérési rendszer fejlesztése, az érettségi rendszer átvilágítása Pongrácz LászlóOktatási Hivatal Magyar Termék Nagydíj.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A középfokú oktatás szerkezeti változásai és az érettségivel kilépők Imre Anna – Híves Tamás Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2010 június.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
AZ EU AJÁNLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ HAZAI FEJLESZTÉSEK
TANULMÁNYOK FOLYTATÁSA KÜLFÖLDÖN. BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG AMENNYIBEN A TANULÓ MÉG NEM IRATKOZOTT BE MAGYAR ISKOLÁBA, A LAKÓHELY SZERINT ILLETÉKES ÖNKORMÁNYZAT.
A KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER A FELNŐTTKÉPZÉS SZEMPONTJÁBÓL
TOVÁBBTANULÁS 2012 Felvételi eljárás a középfokú intézményekbe a es tanévre.
Szent László ÁMK Szakközépiskolai Intézményegysége
A fejlesztés hatása a szervezetre
A szakképző iskolai intézményrendszer változásai és új képzési utak
KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
A NAT és az élő idegennyelvek Az új NAT szükségessége Köznevelés tartalmi egysége Kulturális javak: minden tanuló férhessen hozzá Közös.
1 AZ ÁTALAKULÓ SZAKKÉPZÉS FŐVÁROSI PEDADÓGIAI NAPOK 2OO4.november 15. Dr. Szenes György igazgató.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Képesítési Keretrendszerek Európában
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
1 Szaktanácsadói fórum AZ INTÉZMÉNYI DOKUMENTUMOK ÁTDOLGOZÁSA Előadó: Bíróné Bondor Katalin szaktanácsadó november 21. Zala Megyei Pedagógiai Intézet.
Az egészségügyi szakképzés fejlesztésének lehetséges irányai Kiss Mária Balatonfüred, augusztus 25.
A távmunka nem cél, hanem eszköz december 11.
A kerettantervek fejlesztése
Középpontban a fejlődés
A Kt. 9. § (4) szerint országos mérések keretében rendszeresen kell mérni, értékelni a nevelési-oktatási intézményekben folyó pedagógiai tevékenységet,
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési fejlesztési munkája
Munkakultúra Szakképzési modellek 19. Országos Konferencia Az Országos Képesítési Keretrendszer és a Központi Validációs Rendszer a TÁMOP as projektben.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
ÚJ TUDÁS – MŰVELTSÉG MINDENKINEK A digitális írástudás elterjesztése Az idegennyelv-tanulás ösztönzése Az integrált természetismeret-oktatás bevezetése.
A tanulás jelentőségének (újra)felfedezése a felsőoktatásban Derényi András OFI-KKEK TÁMOP / „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban”
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
A középiskolai oktatás szabályzatai
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Szakképzési változások
BEVEZETŐ.
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok január 21.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
A közoktatás és az OKKR Dr. Horváth Zsuzsanna és Ütőné Dr. Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
AZ ORSZÁGOS KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER 5. SZINTJÉNEK LEÍRÁSA JAVASLAT ÉS PROBLÉMAFELVETÉS Sediviné Balassa Ildikó Felsőfokú Szakképzés Kollégium Egyesület.
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
EKKR Az Európai Képesítési Keretrendszer Készítette: Keresztesi Judit A21YTQ Molnár Attila Károly H9QG5B.
Előadó: dr. Rádli Katalin Emberi Erőforrások Minisztériuma
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
Az Országos Képesítési Keretrendszer hatása a képzési és kimeneti követelményekre a felsőoktatásban Temesi József, egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
Középiskolai továbbtanulás 2016/17
Alternativitás a szakképzésben Budapest október 14.
Egy nyílt levél elő- és utóélete
Barcsák Marianna KPSZTI
Szakiskolai fejlesztési program
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Pályaválasztási szülői értekezlet
IRÁNY A PÁLYA! november 14. „Az emberi nemnek az a hivatása, hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.” Széchenyi István.
Pályaválasztási szülői értekezlet
Előadás másolata:

Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban .

A téma iránti érdeklődésem magyarázata

Példa egy rendhagyó iskolai karrierútra

„3H-s” proligyerek és iskolái

8 féle „kimenet” (1930 körül)

A megvalósult pálya - (sikertörténet?) Elemi iskola: 6 osztályából ötöt végzett el - három különböző iskolában. Polgári iskola: három tanév rendesen, egy magántanulóként, utóbbit nem fejezi be. Nyáron mégis levizsgázik. Innen a gimnázium V. osztályába lép (3x iskolaváltási kísérlet), s ott különbözeti vizsgát tesz késő ősszel. V. gimnáziumi évben jó rendű, majd a következő VI. osztályban már jeles és osztályelső. VII.-ben ismét magántanuló, tavasszal kimarad, nyáron mégis visszamegy levizsgázik. (s ha már…, akkor mindjárt VII-VIII. osztályból összevontan) Egy évvel hamarabb végez, mint osztálytársai. Decemberben (?!) ismét máshol: egy budapesti gimnáziumban leérettségizik.

MKKR és köznevelés

A MKKR céljai Átláthatóság Kiszámíthatóság (Elszámoltathatóság) LLL gyakorlati előfeltétele EU-kompatibilitás (EKKR, EQF) Mobilitás

MKKR „ágazatai” Közoktatás Szakképzés Felsőoktatás Felnőttoktatás A jelentősége szempontjából ugyanez a sorrend.

A téma előzményei Támop 4.1.3. keretében folytatott kutatások/javaslatok Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit munkája: „a közoktatási aspektus” megfogalmazása Közoktatási tv (Kt. ) Köznevelési tv. (Nkt.) 1229/2012 kormányhatározat Nat – Kerettantervek (- Helyi tantervek) 3.1.8. kutatásai és értelmező leírásai (folyamatban)

Szakmai javaslat 2010-ből: az OKKR kimeneti pontjai Országos kompetencia mérés 2006-tól Kétszintű érettségi 2005-től 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 1. 2. 3. 4.

Tartalmazzák-e a tartalmi szabályozók a tanulási eredményeket? Jellemzően nem. A helyi (megvalósulási) szintre delegálják. 20/2012 Emmi rendelet módosítása 22/2013. (III. 22.) után: 7. § (1) Az iskola pedagógiai programja meghatározza aj) a felvétel és az átvétel - Nkt. keretei közötti - helyi szabályait… (3) Az iskola pedagógiai programja - a szakképzés kivételével - meghatározza az iskolaváltás, valamint a tanuló átvételének szabályait, szükség esetén különbözeti vizsgával, egyéni segítségnyújtással, türelmi idő biztosításával vagy évfolyamismétléssel. (5) Az iskola pedagógiai programjában meg kell határozni c)6 a tanuló magasabb évfolyamra lépésének feltételeit.  

„Képesítés? Kimenet? Kilépési pont? Végzettség?” A köznevelés nem nyújt képesítést. A szintek nem csak kilépési pontokon fogalmazódnak meg. Az alapfokú iskolai végzettség nem igazi kilépési pont. Alapfokú iskolai végzettség a korábbi „felzárkóztató képzésben”, mostani HÍD 2 programban is szerezhető.

További kérdések A középfokú végzettséget Nkt 9. § (6) újradefiniálja. A 3. szint problémája. Nem túl késői az 1. szint? Alapismereti szakaszt (alfabetizációs programot) lezáró szint hiánya.

KKR hozadéka a közoktatásban A „tanulási eredmény”-centrikus gondolkodásmód meghonosodása/megerősödése A tudás melletti aspektusok (képesség, attitűd, autonómia) jelentőségének felismerése Az átjárhatóság újragondolása, adaptivitás az egyéni karrierutak/sorsok kezelésére (validációs eljárások kodifikációja) Az EU-célok (LLL, átláthatóság, mobilitás) alapfeltételeinek megteremtése.

Köszönöm a figyelmet! dobszay.ambrus@ofi.hu