FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Az energiaszektor stratégiai átalakításának lehetősége és útjai Dr. Fónagy János 2009. szeptember 25. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyedül a zsákutcában A paksi néhány ezer helyett százezer zöld munkahelyről szól az április választás.
Advertisements

Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Az EU energetikai irányelveinek magyarországi bevezetéséről Balatongyörök, március 26. Dr. Gordos Péter szakállamtitkár Közlekedési, Hírközlési és.
ENERGIATAKARÉKOSSÁG A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN NEMZETI ENERGIAHATÉKONYSÁGI CSELEKVÉSI TERV Gergely Kálmán Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.
Villamos energia termelés
ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E
Túl drága e Magyarországon a gáz? Készítette: Balogh Renáta.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Megújuló energiák a XXI. században Büki Gergely KREATÍV MAGYARORSZÁG MÉRNÖKI TUDÁS – MÚLT, JELEN, JÖVŐ BPMK - MTA Magyar Tudomány Ünnepe MTA Díszterem,
A Föld energiagazdasága
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
Energetika II. energetikai BSc szak (energetikai mérnök szak)
A faanyag energetikai hasznosításának hazai helyzete és racionális fejlesztési módjai Sopron, Szeptember 04. Dr. Jung László vezérigazgató-h.
Az alternatív energia felhasználása
1 Energiapolitikánk gazdasági meghatározottságai” Dr. Hegedűs Miklós ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Fenntartható társadalom, fenntartható.
Photovoltaikus kiserőművi rendszerek jelene és jövője Magyarországon
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
1 Megújuló villamosenergia arányát tekintve: Új befektetések a fenntartható energiarendszerekbe Technológiánként: Értékben: Régiónként: Forrás:
Merre tart a hazai energiaszektor 2010 tavaszán. dr
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
LAKATOS TIBOR igazgató Visegrád, november 5-6. Biomassza a távhőben, termeljünk-e villamosenergiát?
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Energetika. Követelmények Aláírás megszerzése: jelenlét a TVSZ szerint (70%) Vizsga: írásbeli (30%) + szóbeli (70%) (az írásbelin minimum 20% a 30%-ból)
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Szép esténk lesz…? Varga Mihály október 14. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Horváth J. Ferenc elnök Magyar Energia Hivatal Jubileumi Szakmai nap szeptember 16. A VEZETÉKES ENERGIAIPAR SZABÁLYOZÁSÁNAK 10 ÉVES TAPASZTALATAI,
Horváth J. Ferenc, elnök Magyar Energia Hivatal GAZDASÁGI BIZOTTSÁG Energetikai Albizottság Budapest, december 14. A VILLAMOSENERGIA-ÁRKÉPZÉS RENDSZERE.
A decentralizált villamosenergia-termelés hazai helyzetének áttekintése -a legfrissebb és közeljövőben várható szabályozói fejlemények- Tóth Tamás közgazdasági.
Békés György főosztályvezető-helyettes Villamosenergia-ár Előkészítő Osztály Tájékoztatás a megújuló és a kapcsolt villamosenergia-termelés áron keresztül.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
NÉMETH MÁRTA BIOLÓGIA BSC, 3. ÉVFOLYAM Energiapolitika
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
Gárdonyi Géza Bt. 1 A KVVM erőfeszítései a geotermikus energia mezőgazdasági hasznosításának támogatása érdekében Lakatosné Dr.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Klíma és energia kampányfelelős
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
Decentralizált energiaellátás
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Vértesi Erőmű átállítása szénről biomassza tüzelésűre
Miről lesz szó? -Zöldenergia Alternatívák -Befektetések a világ megújuló energiaszektoraiba.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
A biomassza felhasználása II.. A biomassza felhasználása II. (tendenciák) EU tendenciák Hazai elképzelések –Lakossági elfogadottság –NCST –Energiafajták.
Magyar Energetikai Stratégiák Magyar Mérnök Akadémia-Magyar Tudományos Akadémia június 2. Energia-ellátás és energia-hatékonyság (Egy holisztikus.
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
A megújuló energiaszabályozás növekvő szerepe a magyar energiarendszerben „Mivel pótolhatók a következő évtizedben kieső erőművi kapacitásaink?” GAZDÁLKODÁSI.
Energiatervezés Trendek és folyamatok. Energiafelhasználási trendek.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGIAELLÁTÁS FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
Megújuló energia alkalmazása
A megújulók piaci lehetőségei és támogatási megoldásaik
Lóránt Károly: Energetikai unió az EU-ban
AZ ENERGIAPOLITKA 2000 TÁRSULAT
A magyar energiastratégia dilemmái
Villamosenergia-ellátás a XXI. században
Az EED főbb elemei és hatásai a magyar energiaszektorra
Atomerőművek a villamosenergia-termelésben
Előadás másolata:

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Az energiaszektor stratégiai átalakításának lehetősége és útjai Dr. Fónagy János szeptember 25. Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Gázenergia Gázenergia Villamos energia Villamos energia Atomenergia Atomenergia Megújuló energia Megújuló energia TARTALOM

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Gázenergia

Forrás: Index.hu A keleti gáz útvonala

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Forrás: British Petrol, portfolio.hu

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Aktuális kérdések és a jövő irányai Diverzifikáció - függőség mérséklése Diverzifikáció - függőség mérséklése (gáztározók, LNG – cseppfolyósított földgáz Krk szigetén, Nabucco) A villamos energiaszektorral A villamos energiaszektorral való összhang átgondolása való összhang átgondolása Hatékonyság növelése Hatékonyság növelése (fogyasztói és szolgáltatói oldalon egyaránt) Távhő: szociális és gazdasági Távhő: szociális és gazdasági szempontok mérlegelése

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Villamos energia

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET A villamos energiatermelés forrásai az Európai Unió egyes tagállamaiban (TWh, 2008) Forrás: MVM Éves Jelentés (2008)

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Forrás: MVM Éves Jelentés (2008) A magyar villamosenergia-termelés forrásai

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Az ár és az ellátásbiztonság kapcsolata Az ár és az ellátásbiztonság kapcsolata Kötelező átvételi áram elvi Kötelező átvételi áram elvi szempontjainak rögzítése (távhő) Mérhetőség megteremtése Mérhetőség megteremtése (teljesítményadatok közzététele) és a szabályozás megoldása Aktuális kérdések és a jövő irányai

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Atomenergia

Forrás: World Nuclear Association, portfolio.hu Az atomenergia súlya az egyes országok áramtermelésében A paksi áramtermelés Magyarországon Magyarországon nélkülözhetetlen nélkülözhetetlen

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Kezdeti magas költségek után Kezdeti magas költségek után hosszú a megtérülés Az energiahálózatban meglévő feszültség Az energiahálózatban meglévő feszültség ingadózások kiegyenlítése (szélenergia) Társadalmi és gazdasági kérdések Társadalmi és gazdasági kérdések együttes kezelését igényli (elutasítottsága és elfogadottsága országonként változik) Aktuális kérdések és a jövő irányai

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Megújuló energia

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET A megújuló energiaforrás arányának növelése az Európai Unió célja és elvárása is egyben Forrás: KHEM, MVM Éves jelentés (2008) Magyarországon a megújuló energia aránya 2008-ban, illetve hazánk vállalása 2020-ra

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET A magyar zöldenergia-termelés Forrás: MVM Éves Jelentés (2008)

FIDESZ GAZDASÁGI KABINET A környezetvédelmi szempontok A környezetvédelmi szempontok és a költségek fordítottan arányosak Rendszerrugalmasság előtérbe kerül Rendszerrugalmasság előtérbe kerül Helyi előállítás - helyi felhasználás Helyi előállítás - helyi felhasználás szemléletének erősítése Aktuális kérdések és a jövő irányai

Köszönöm a figyelmet FIDESZ GAZDASÁGI KABINET Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Országgyűlés Képviselőcsoport Gazdasági Kabinet