Gazdaságpolitikai mozgástér Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdaságpolitika Tanszék, Corvinus School of Management

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
KILÁBALÁS - NÖVEKEDÉS október VARGA MIHÁLY.
Magyar Kerékpárosklub Hungarian Cyclists’ Club (HCC)‏ László János, elnök.
Nemzetgazdaságunk aktuális kérdései – európai összefüggésben 2012 Harkány 2012 március 2 Bod Péter Ákos Egyetemi tanár
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Martin József Péter A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.
A magyar gazdaságpolitikáról az IMF ürügyén Mottó: „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Felcsuti Péter.
A szűk keresztmetszetet okozó termelési tényező
Romhányi Balázs Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezető igazgatója.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Elméleti és gazdaságpolitikai tanulságok és teendők – öt évvel a krízis után Treasury Klub konferencia Budapest, május 29. Bod Péter Ákos
Ismétlés, rendszerezés
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Adódhat-e új lehetőség Magyarország számára az európai együttműködésből? Lóránt Károly Sopron, Közgazdász klub március 1.
Az államhatalom terjedelme és korlátai
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Rácz Margit MTA KRTK Világgazdasági Intézet kutatási igazgató Válság és válságkezelés az eurózónában.
Közgazdasági és Befektetéselemzési Főosztály Gazdasági kilátások.
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Helyzetértékelés és kérdésfelvetések dr. Oszkó Péter november 14.
Az EU többéves pénzügyi kerete
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
GKI Zrt., Versenyképes-e a magyar adósságcsökkentés? Közgazdász Vándorgyűlés Pécs, szeptember 30. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
A költségvetési politika a fenntartható növekedés szolgálatában
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
Adósságdinamika és fenntarthatóság
Fordulatok Európában és a magyar gazdaságban Lillafüred, 2013 október 24 Bod Péter Ákos
TÁMOP /2/KMR Vezetői információs rendszer, Alumni, diplomás pályakövető rendszer és tehetséggondozás bevezetése a Budapesti Corvinus.
Fiskális Politika Államháztartás - központi költségvetés - társadalombiztosítási alapok - egészségbiztosítási alap - nyugdíjbiztosítási alap - elkülönített.
Gazdaságpolitika 2014 tavasz
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Nemzeti számlák, Szektorszámlák Klein Marcell.
1 Prof. Dr. Kocziszky György Társadalmi és gazdasági helyzet változása az EU-ban a Római Szerződéstől napjainkig A társadalmi és gazdasági kohézió célkitűzései.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Egészségügy, magánegészségügy, biztosításügy makrogazdasági szempontjai Prof. Dr. Bod Péter Ákos, tanszékvezető egyetemi tanár Gazdaságpolitikai Tanszék,
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
A fiskális politika makrogazdasági kihatásai Szapáry György MNB.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
1 Változások az önkormányzatok évi tervezésének, gazdálkodásának szabályozásában.
1 A MAGYAR GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGE ÉS BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐI Chikán Attila a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének egyetemi tanára,
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, szeptember 24.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Államadósság A GDP arányos maastrichti államháztartási adósság alakulása % várható Forrás: EDP jelentés.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
Lőrinczné dr. Bencze Edit
A pénz bőségének és a hitelesség hiányának kora: kommentár Nemzetközi konferencia a GKI Gazdaságkutató megalakulásának 20. évfordulója alkalmából Budapest,
Államadósság és állampapírpiac
Áttekintés a gazdaság állapotáról Prof. Bod Péter Ákos Budapest, március 27.
Magyar gazdaságpolitika a nemzetközi kilátások tükrében Kopits György Magyar Közgazdasági Társaság 47. Vándorgyűlése Zalakaros, szeptember 25.
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
VESZPRÉMI EGYETEM GEORGIKON MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR TÁRSADALOM-ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET AGRÁRGAZDASÁGTANI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI TANSZÉK KESZTHELY.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Az euró Előadó: Halm Tamás.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Kempinski Hotel s Január 25.
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Gazdaságpolitikai mozgástér Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem, Gazdaságpolitika Tanszék, Corvinus School of Management

Viták gazdasági önrendelkezésről, szuverenitásról, költségvetési mozgástérről A magyar IMF-affér; szlovák kitérés a görögök kisegítése elől Az EU szabályrendszere (rendszertelensége..) Hitelminősítő intézmények és kihatásuk a szuverén adósra A politika (politikum) és a gazdasági élet közötti viszony (erőviszony) a es pénzügyi válság után – világszerte, nálunk

Szuverenitás, interdependencia Szuverenitás: jogi fogalom, az állam döntéseinek kikényszeríthetőségére vonatkozik (Jean Bodin, XVI. sz).Az alattvalók (állampolgárok) felett gyakorolt uralom, amelynek jegyei: a törvényalkotás, a hadüzenet és a békekötés joga; a tisztviselők kinevezési joga; a legfőbb bírói fórum; a kegyelmezés; a pénzverés, a súlyok és mértékegységek megállapítása; az adókivetés joga. A gazdaság világa interdependens: annyi a kölcsönös függés és önkéntes szerződéses kötelem, hogy a gazdasági szuverenitás vagy pénzügyi szuverenitás fogalmát nem használják

A magyar szuverén adósság besorolásának változásai

Nem mindenkit rázott meg a krízis

Az IMF belátta a realitásokat 2009-ben (a második felülvizsgálat adatai)

De az IMF (EU) 2010-ben nem állt készen „waiver” megadására Az európai gazdaságpolitikai hangulat fordulata: készek a rendkívüli gazdaságpolitikai kurzus lezárásra („exit”) Amibe a 2010 tavaszi görög ügy is besegített) A magyar költségvetési mozgástér-bővítés indokai (kínálati oldali gazdaságélénkítés; öröklött költségvetési megcsúszások, prociklikusság) külön és együtt nem bizonyultak elégségesnek

A stabilitási paktum(ok) csődje, és a korábbi gazdaságpolitikánké is: államháztartási hiány, sebezhetőség államadósság/GDP, 2009

A deficitek évei után most nem maradt tér anticiklikus költségvetési politikához

Mozgástér-feszegetés, tabudöntögetés A „bankadó” ügye: a pénzügyi krízis után más hatalmi viszonyok a pénzvilágban Tárgyalás a multinacionális cégekkel (pl. beszállítói hányad, kedvezmények, elvárások) IMF, EBRD, a hitelminősítői kör – keresi a helyét, funkcióit Oligopol (oligarcha?) piaci szereplők megregulázása – avagy lehet-e 1 milliárdból 1 km autópályát építtetni? A szociális eltartottak rétegével lehet-e valamit kezdeni?

Amin nem lehet/érdemes változtatni Nagy adóssággal folyamatos finanszírozási kitettség jár – ingatag nemzetközi pénzügyi feltételek között Az államháztartási egyenleg ma a leginkább figyelt mutató - és az is marad EU-pozíciónkat országméretünk korlátozza (sem stréberként, sem kekecként nem tágítható a keret) A közös európai valuta átvétele nemzeti érdekünk, jól működő európai mechanizmusok javunkra válnának (akkor is, ha ‘szuverenitás-vesztéssel járna az átvételük)