Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
5. hét: Solow-modell Csortos Orsolya
Advertisements

ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
FEJLESZTÉSI FORRÁSOK A PIAC SZEMÉVEL ESSŐSY ZSOMBOR Elnök, Magyarok a Piacon Klub.
Fejlesztési források a piac szemével Essősy Zsombor elnök Magyarok a Piacon Klub.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A tervezés mint menedzsment funkció
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
A POLITIKAI-GAZDASÁGI VÁLSÁG ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ KÉSZITETTE: GILIGOR ANITA.
Családi vállalkozás.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
 integratív szakpolitika  ’90-es évek: átértékelt szerep  miért szükséges a környezetvédelmi politika integrációja?  a gazdasági növekedés önmagában.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
Magyarország 2020 Intézményi reformok. A stratégiai-alkalmazott kutatás jelentősége (tudományos paradigmaváltás) 1. EU távlati „tervezés-kényszer” – előrelátható.
Fiskális szabályok, transzparencia, program alapú költségvetés Bathó Ferenc 44. Közgazdász Vándorgyűlés Nyíregyháza, augusztus 29. – szeptember 1.
Munkaadók a válság leküzdéséért szeptember 25. Dr. Futó Péter elnök MGYOSZ.
Az Új Széchenyi Terv kiindulópontjai Szepesi Balázs, NGM parlamenti és gazdaság-stratégiai államtitkár kabinetfőnöke.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár Az EU lisszaboni stratégiájának magyarországi megvalósítása.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
44. Közgazdász-vándorgyűlés Nyíregyháza augusztus 31.-szeptember 2. Gazdaság- és pénzügypolitikánk a nemzetközi pénzügyi intézmények követelményeinek.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Modern monetarizmus Új klasszikus makroökonómia
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Munkavédelem és controlling
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Előnyt a gazdaságnak, a munkának, a legális foglalkoztatás növelésének Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár.
Kormányzás fiskális és szociális szorításban Dr. Stumpf István ICEG, február 17.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? A konvergenciaprogram felzárkózási program Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Új lehetőségek a székelyföldi regionálisfejlesztésben Csák László – Sapientia EMTE MTTK Sopron, november.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
A BGF Salgótarjáni Intézetének aktivitásai a helyi vállalkozások fejlesztése érdekében Összeállította:Paróczai Péter adjunktus SALGÓTARJÁNI INTÉZET.
Az európai és a magyar gazdaság kilátásai az Európai Bizottság előrejelzése alapján "GAZDASÁGI ÉVNYITÓ" konferencia Kaposvár, február 28. Dr. Jankovics.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
22. Magyar gazdaságpolitika
Európai Uniós ismeretek
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Pénzügy szigorlat Közösségi gazdaságtan
A nemzetgazdasági tervezés megújítása
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Fordulatok után / fordulatok előtt
Költségvetés – vállalkozói hatások
Előadás másolata:

Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után

A válságkezeléssel kapcsolatos követelmények Kiindulópont: reális helyzetértékelés  a globális válság okainak, jellegének, természetének,  a magyar gazdaságra gyakorolt hatásainak a meghatározása.

A válságkezeléssel kapcsolatos követelmények  A magyar gazdaságpolitika mely külső eredetű tényezőkre, illetve válságjelenségekre képes hatni és melyekre nem.  Ha képes befolyásolni valamilyen területet, akkor ténylegesen szükség van-e arra, hogy azt meg is tegye.

A válságkezeléssel kapcsolatos követelmények Ahol hatni tud, meg kell határozni:  A befolyásolás jellegét.  A befolyásolás eszközeit.  A befolyásolás lehet elhárítás vagy kárenyhítés.  A fenntartható gazdasági fejlődés feltételeinek megteremtése.

Válságkezelés és reformok  Válságkezelés: belső és külső egyensúlyviszonyok javítása.  Reformok: olyan, a gazdaság működését, eszköz- és intézményrendszerét átalakító intézkedéssorozat, amely hosszabb távon elősegíti a gazdasági növekedést (gyorsabb és fenntartható növekedési pályára állítja a gazdaságot), és megakadályozza vagy legalább is fékezi a belső és külső egyensúlyhiányok újratermelődését.

A válságkezelés területei 1. Államháztartás: akkora - reformokhoz nem kötött - kiadáscsökkentés, amely megfelel a válság miatti bevételkiesésnek. 2. Foglalkoztatás: enyhítésre, azaz a válság hatásainak tompítására lett volna, illetve van szükség.

A válságkezelés területei 3. A válság által leginkább sújtottak támogatása (kárenyhítés). munkavállalók, állampolgárok és vállalkozások. Nem indokolt: válogatás nélkül a devizahitellel rendelkezők és a kis- és középvállalkozások támogatása.

A válságkezelés területei 4. Hitelezés: kárenyhítés, a pénzügyi válság következtében nehéz helyzetbe került hitelintézetek megsegítése, a hitelezés előmozdítása.

A válságkezelés a gyakorlatban  A kormányzati intézkedések a fenti követelmények sok elemét tartalmazták, de azok nem voltak összedolgozva, konzisztens rendszerré fejlesztve és megfelelően kommunikálva.  A válságkezelés és a reformok összemosódtak.

Válságkezelés és reformok A reformok rövid távon többnyire nem járnak megtakarítással, éppen ellenkezőleg, az esetek nagy részében növelik az államháztartási kiadásokat, miközben az általuk elérhető megtakarítások jó esetben hosszú távon jelentkeznek.

Nemzetgazdasági tervezés  A piacgazdaságba való átmenet után a politikai elit nem tudta eldönteni: kell-e nemzetgazdasági vagy makrogazdasági tervezés.  Sokféle terv és program: nemzeti fejlesztési terv, konvergencia-program, lisszaboni akcióprogram stb.  A nemzeti fejlesztési tervek az EU-források fogadására szolgának, nem helyettesítik a makrogazdasági tervezést.  Átfogó nemzetgazdasági tervezés hiányában a nemzeti fejlesztési tervek hatékonysága alacsony.

A stratégia szükségessége  Hiányzik a hosszú távra tekintő stratégiai gondolkodásmód.  Átfogó jövőkép.  Különböző időhorizontú és tartalmú tervek, fejlesztési koncepciók, kiigazítási programok és reformok vezérfonala.  A reform nem önmagában vett cél, hanem a stratégia eszközrendszerének része.

A stratégia jellemzői  Politikai elkötelezettséget igényel, nem érdek-semleges.  Az előnyök és hátrányok megosztásának kezelése.  Reális kompenzáció kilátásba helyezése az áldozatokért (nehéz az utóbbi évek ígéretdömpingje után).

A stratégiával szembeni követelmények  Helyzetértékelés  Prognózisok  Koncepciók  Fejlesztési célok, azok rangsorolása  Eszköz- és intézményrendszer  Forrásfedezet  Ütemezés és koordinálás

Hosszú távú nemzeti fejlesztési stratégia  Átfogó felzárkózási, intézménykorszerűsítési fejlesztési politika.  Tartalma tágabb, mint a hagyományos gazdaságpolitikáé.  Hangsúlyai mások (nem piaci alapú infrastruktúrafejlesztés, módosuló állami szerepvállalás, koordináció).  A potenciális kibocsátás növekedési üteme alapján meghatározandók a fejlesztés fő irányai és a fejlesztési forrás nagyságrendje (saját + EU).