A költségvetési politika a fenntartható növekedés szolgálatában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
A gazdaság helyzete – kampányban
Nemzetgazdaságunk aktuális kérdései – európai összefüggésben 2012 Harkány 2012 március 2 Bod Péter Ákos Egyetemi tanár
A költségvetési kamatkiadások alakulása és szerepe a deficit alakulásában Dr. Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes.
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Gazdasági és piaci fejlemények Magyarországon 2010-ben Treasury Club Konferencia Barta György, CIB Elemzés Budapest, május 27.
Közös Monetáris Politika
Makrogazdasági kilátások ALUTA konferencia november 12.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 30.
GAZDASÁGI VÁLSÁG MAGYARORSZÁGON
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Rácz Margit: A betarthatóságról és a hitelességről a konvergencia-program kapcsán „Gazdasági és Politikai Kilátások a Választások Évében” című konferencia.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Rácz Margit MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgató Szeptemberi helyzetkép az eurózóna válságáról.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Mikor legyen Magyarországon euro? A magyar gazdaság felzárkózási kilátásai Simor András május 19.
Az inflációs célkövetés tapasztalatai Magyarországon
ELEMZÉS AZ ÁLLAMHÁZTARTÁSRÓL
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Kell-e tartani a deficitcélt? Oblath Gábor Költségvetési Tanács és MTA KTI Szeged, szeptember 30.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
A magyar költségvetés kiadási szerkezete nemzetközi összehasonlításban
Fiskális szabályok, transzparencia, program alapú költségvetés Bathó Ferenc 44. Közgazdász Vándorgyűlés Nyíregyháza, augusztus 29. – szeptember 1.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
A válság tanulságai egy elemző szemével – feltámad a pannon puma? Barcza György október 1.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
1 © kurtán sándor 2011 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban munkavállalói szervezetek.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
Eladósodási pálya helyett új munkaerőpiaci megoldások Varga Mihály február február 17.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Államadósság és állampapírpiac
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Magyar gazdaságpolitika a nemzetközi kilátások tükrében Kopits György Magyar Közgazdasági Társaság 47. Vándorgyűlése Zalakaros, szeptember 25.
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Válság és kilábalás László Csaba adópartner
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Az európai és a magyar gazdaság kilátásai az Európai Bizottság előrejelzése alapján "GAZDASÁGI ÉVNYITÓ" konferencia Kaposvár, február 28. Dr. Jankovics.
Felmérés a versenyképességről a Textil/Ruházati-, és Bőriparban az új Tagállamokban valamint Bulgáriában és Romániában. TERMELÉS KISKERESKEDELMI ELADÁSOK.
Pénzügyi folyamatok és monetáris politika Csermely Ágnes szeptember 26.
Fiskális decentralizáció az Európai Unióban Tanulságok és kihívások 1.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Az euró Előadó: Halm Tamás.
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Fizetési mérleg jelentés április
Fordulatok után / fordulatok előtt
Előadás másolata:

A költségvetési politika a fenntartható növekedés szolgálatában Török Ádám Az MKT alelnöke A Költségvetési Tanács tagja

Adósságválságok és növekedés Az adósságválságok megelőzése nemcsak a pénzügyi károk miatt fontos OECD (Furceri-Zdzienicka, 2010) - 159 ország, 1970-2008 Növekedési veszteség: a GDP 3-5 százaléka 1 év múlva, 6-12 százalék 8 év múlva A háromfajta válság közül az adósságválság rövid távú növekedési hatása a legsúlyosabb Adósságválság: -5.0% Valutaválság: -2.8% Bankválság: -2.0% A 3 válság együtt: kb. -10% Reinhardt-Rogoff (2010): további 0.7-0.8%p-os GDP-csökkenés várható, ha az államadósság/GDP arány 90% fölé kerül

A magyar fiskális politika hitelességi problémája 2001-2002 óta sorozatos fiskális politikai hibák, folyamatos államadósság/GDP növekedés A régióban legmagasabb államadósság/GDP arány A magyar állampapírok kockázati prémiuma csökkenő pályán a választások első fordulójáig, de: kommunikációs meglepetések június elején; a költségvetés transzparenciájának csökkenése pl. állami vállalatok veszteség-elszámolása; mindezek miatt ismét meggyengül a befektetői bizalom A magyar állampapírok kockázati felára újból a legmagasabb a régióban

Bruttó államadósság (maastrichti mutató) 10 20 30 40 50 60 70 80 2004 2005 2006 2007 2008 2009 GDP százalékában Bulgária Csehország Észtország Magyarország Lettország Litvánia Lengyelország Románia

5

6

Szakmai érvek a szabályalapú magyar fiskális politika mellett 1990-2006 között markánsan jelentkező 4 éves politikai költségvetési ciklusok mind a központi, mind az önkormányzati alrendszerben Befektetői bizalom: az állampapírhozamok a tényekre és a kommunikációra is reagálnak A közlegelő problémája a fiskális politikában gyorsulva emelkedő adósságráta a „fiskális alkoholizmus” miatt Fenntarthatósági problémák: egyre nagyobb deficitek mellett lassuló növekedés (pedig növekedési ígéretek) Átláthatósági problémák: költségvetési elszámolási trükkök, nehezen követhető költségvetési prezentáció (egymás követő években nem összehasonlítható költségvetési és zárszámadási dokumentumok)

A nemzetközi környezet 2010-ben (GR!) a piac sokkal érzékenyebbé vált a kommunikációs hibákra a gyenge fiskális teljesítményre Több eurozóna-tag figyelőlistán (SP, PT, IRL) Egyes új EU-tagokban (H, LV, RO) kisebb bizalom Az intézményi szereplők érzékenysége is nőtt az SGP reformját követelik az EU szigorúbban veszi a 60%-os szabályt független figyelőrendszer! új EU-s szankciórendszer lehetősége nemzeti fiskális szabályrendszerek iránti igény

Intézményi reformok A fiskális politika független ellenőrző intézménye még csak néhány EU-országban működik (eltérő méretek és hatáskörök): B, NL, S, H Szabályrendszerek erősítése: D, PL, RO Független ellenőrző intézmény felállítása (magyar tapasztalatok!) : UK, SLO, RO Ilyen irányú tervek: CZ, IRL, SK, FIN, CY, PT Összesen: 15 EU-tagállam

Az EU stratégiája a tagországokkal szemben A potyautas fiskális politikai viselkedés visszaszorítása A transzparencia és a számonkérhetőség növelése A tagországok „ösztökélése” a fenntartható fiskális politikára – a fenntarthatóság visszaállítására A nemzetközi piacok, a befektetői közösség bizalmának tartós visszaszerzése

Nemzetközi jövőkép A nemzetközi befektetői hangulat javulhat, de mindenképpen igen érzékeny marad kommunikáció transzparencia fenntarthatóság, világos és egyenes irányvonal Az EU-n belül nem enyhül a nyomás a fenntarthatóság iránt A tagállami költségvetések/fiskális politikák szigorúbb ellenőrzése/követése Kettős ellenőrzés: Bizottság (esetleg külön EU-s intézmény is) független nemzeti intézmények

Magyar kilátások Fokozott nemzetközi figyelem a magyar fiskális teljesítmény és átláthatóság iránt több irányból: EU, nemzetközi piacok, hitelminősítők Első próbatételek: 2011-es költségvetés középtávú fiskális stratégia (reáladósság-szabály!) hihetőség/hitelesség, megalapozottság, fenntarthatóság A szabályok következetes betartása tartósan csökkenő adósságpályára állíthatja a gazdaságot

Gazdasági alapfolyamatok 2010-14-ben Forrás: MKKT technikai kivetítés, 2010. augusztus

A költségvetési szabályrendszer érvényesülése 2010-2014 Forrás: MKKT technikai kivetítés, 2010 augusztus

A központi költségvetési alrendszer bruttó adósságának alakulása a GDP %-ában Forrás: MKKT technikai kivetítés, 2010. augusztus

16

Kormányzati lehetőségek („angyali kör”) Érdemes figyelni a fiskális politika fenntarthatósága és átláthatósága érdekében végzett független elemzésekre és javaslatokra Ez támogatja a nemzetközi tárgyalási pozíciókat és segíti a költségvetési tervezést A független „intézményi horgony” léte és működése növeli a hitelességet A reáladósság- és a PAYGO szabály tartós elfogadása Kedvező következmények (önmagukat és egymást erősítik): gyorsabb és fenntartható növekedési pálya nagyobb KMT-beáramlás alacsonyabb kockázati kamatfelárak kamatszint-csökkenés (a Monetáris Tanács közreműködésével) csökkenő adósságteher az új EU-követelmények szerint

Köszönöm a figyelmet!