Powell Pál - derive kft1 Biztonsági öv az árfolyam- hullámvasúton Tapasztalatok, tendenciák, tévhitek, lehetőségek, ajánlások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr. Pintér Éva PTE KTK GTI
Advertisements

A statisztika rejtelmei
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
Céltartalékok.
A Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság éve december 15. Jaksity György elnök Budapesti Értéktőzsde.
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
Az opció fogalma Put-call paritás Opciós befektetési stratégiák
Ingatlanbefektetések elemzése
Nemzetközi befektetések
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
JVSZ KKV konferencia Ha eljön a változás szele, van aki falat épít, van, aki szélmalmot. (Kínai közmondás) Székely András.
10. Tétel Sikeresen működő üzletét az igényeknek megfelelően bővíteni szeretné. Ehhez szüksége van egy üzleti terv elkészítésére. Foglalja össze, hogy.
A hazai finanszírozási piac jövője, a szükséges cselekvési program a piac kiszámíthatóbb volta érdekében Előadó: Kolossváry Ádám Merkantil Bank Zrt. elnök-vezérigazgató.
Tud Ön hullámlovagolni? 2012 után a kibocsátás-kereskedelemben Baráth Barna Vertis Zrt szeptember 15.
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
Műszaki ellenőrképzés
Becker Pál - Turner Anna – Varsányi Judit - Virág Miklós
Folyadékhűtők, Fan - Coilok
Árfolyamkockázat és a vállalati szféra
Részvényopciós díjak jellemzői
Kérdések a ZH-hoz.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Mennyire gátolja a vevőkockázat magyarországi mértéke a gazdasági növekedést? 300 Mrd Ft a tét évente Előadó: Felfalusi Péter ügyvezető.
Külső adósság – Kockázatok és mellékhatások… Antal Judit MNB, Pénzügyi elemzések 2006 február 28. MNB-klub.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Az inflációs célkövetés tapasztalatai Magyarországon
Csávás Csaba elemző munkatárs, MNB A főbb hazai pénzügyi piacok meghatározó szereplői és jellemző kereskedési stratégiái november 8.
Határidős kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén
A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara
ICEG E urópai Központ Az euró-övezethez történő csatlakozás stratégiái Közép-Kelet- Európában GÁSPÁR PÁL Budapest, 2004 május 26.
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
A valutaárfolyam rögzítésének lehetőségei Szerencsi Péter „Vállalati finanszírozás Magyarországon” szakmai nap november.
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
EFFAS – Derivatív modul
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
Vállalati pénzügyek alapjai
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Származtatott termékek és reálopciók Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2013. őszBefektetések I.1 Származtatott termékek Határidős ügyletek Csere (swap) ügyletek Opciók.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 Részvényportfóliók fedezése Hatékony portfóliók –β paraméter megmutatja mennyire érzékenyen reagálnak.
Kérdések VIZSGÁHOZ. VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez? Hasonlítsa össze a Kft-t és a Bt-t, mint vállalkozási formát! Melyiket,
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár –árfolyamkockázat kiküszöbölése.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III.4. Határidős kamatlábügyletek Kamatlábak változásából eredő kockázatok fedezésére. 16.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár Nyitott pozíció, kitettség.
Tőzsdei spekuláció Dr. Bóta Gábor Pénzügyek Tanszék.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II.2. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
2013. tavaszTőzsdei spekuláció1 Határidős árfolyamok.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Származtatott termékek
Származtatott termékek és reálopciók
Származtatott termékek és reálopciók
Vállalati pénzügyek II.
II. Határidős árfolyamok
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
VÁLLALKOZÁSI FORMÁK Mi szükséges egy üzleti vállalkozás sikeréhez?
Előadás másolata:

Powell Pál - derive kft1 Biztonsági öv az árfolyam- hullámvasúton Tapasztalatok, tendenciák, tévhitek, lehetőségek, ajánlások

Powell Pál - derive kft2 Az előadás felépítése BB evezetés MM i az árfolyam-hullámvasút MM ilyen kockázatai vannak MM it lehet tenni védekezésül, van-e beépített biztonsági öv?

Powell Pál - derive kft3 Bevezetés  derive kft ben jött létre a KKV-k árfolyamkockázat elleni védekezésének elősegítése  vállalatok pénzügyi környezetének elemzése és finanszírozási tanácsadás céljából  Magyarországon az árfolyamkockázatot fedező vállalkozások aránya 2002-ben 6%, 2003-ban 10%

Powell Pál - derive kft4

5 A visszafogottság okai a KKV szektorban  Az árfolyamkockázati kitettség nem kellő ismerete  A számviteli-információs rendszerek gyengeségei  Pénzügyi vezetés felkészületlensége  A vezetés/tulajdonos idegenkedése a pénzügyi műveletekkel (treasury) kapcsolatban  Likviditáshiányos gazdálkodás, a számlavezető bank hiányzó technikai támogatása

Powell Pál - derive kft6 Az előadás felépítése BB evezetés MM i az árfolyam-hullámvasút MM ilyen kockázatai vannak MM it lehet tenni védekezésül, van-e beépített biztonsági öv?

Powell Pál - derive kft7 Mi az ami biztos  megszűnt a csúszó leértékelés  a forint árfolyam-ingadozási sávjának kiszélesítése +-15%  az árfolyam ,71 forint között ingadozhat  devizaliberalizáció  a jegybank elsődleges célja az árstabilitás fenntartása  forint az euróhoz van kötve

Powell Pál - derive kft8

9

10

Powell Pál - derive kft11 Három, a cégek jelentős részét kedvezőtlenül érintő tendencia volt megfigyelhető az elmúlt években:  A forint reálfelértékelődése, azaz, az árfolyamváltozás nem egyenlíti ki a belső és a külső infláció közötti különbözetet, és ez a tendencia állandóan a túl erős nominális forintárfolyam képzetét kelti.  A forint árfolyamának a sávszélesítés óta megnőtt volatilitása, más szóval a rövid időszakokon belül tapasztalható nagyobb léptékű árfolyam- ingadozások  A viszonylag magas nominális kamatszint, illetve a főbb devizákhoz képest a forint magas kamatkülönbözete

Powell Pál - derive kft12 Konvergencia-program Maastricht Államháztartás hiány 10,1%6,8%4,3%3,2%2,7%2,2%3,0% Államadósság a GDP %-ban 68,5%71,3%72,3%70,4%68-69%65-67%60,0% Infláció3,56,23,332,5-3 3

Powell Pál - derive kft13 Az előadás felépítése BB evezetés MM i az árfolyam-hullámvasút MM ilyen kockázatai vannak MM it lehet tenni védekezésül, van-e beépített biztonsági öv?

Powell Pál - derive kft14 Árfolyamkockázat  Az árfolyamok váratlan, nagyobb mértékű és előreláthatatlan ingadozása a legtöbb cég számára az eredményre nézve addicionális kockázatokat rejt magában:  Meglévő szerződéses kötelezettségekből fakadó árfolyamkockázat  Számviteli kockázat – mérlegtételek átárazása  Gazdasági kockázat – hosszabb távú, szerződésekkel még alá nem támasztott üzleti tervben rejlő kockázat

Powell Pál - derive kft15 Meglévő szerződésekből fakadó kockázat 2006.május ,98 m forint június ,87 m forint 1 millió eurós vásárlás

Powell Pál - derive kft16 Meglévő szerződésekből fakadó kockázat  A vállalatnak szerződés alapján a jövőben deviza bevétele vagy kiadása keletkezik  Előre nem tudható, hogy a jövőben (pl. a 30 napos fizetési határidő lejártával) a vállalat milyen árfolyamon fogja tudni megvenni a szükséges devizát  Pénzügyi műveletekkel az ebből fakadó kockázat mérsékelhető, akár kizárható

Powell Pál - derive kft17 Számviteli kockázat EszközForrás 1 m €1 m € (befektetés) (alaptőke) AnyavállalatLeányvállalat EszközForrás 261 m Ft 261 m Ft Árfolyam gyengül 281 Ft/€ EszközForrás 0,928 m €1 m € -0,072 m € (veszteség) EszközForrás 261 m Ft 261 m Ft

Powell Pál - derive kft18 Számviteli kockázat  A külföldi leányvállalattal rendelkező vállalatokat érinti  A nem várt árfolyamváltozásnak a vállalat konszolidált mérlegére és eredmény- kimutatására való hatását értjük alatta  Mérséklése: természetes fedezettségre törekvéssel, pénzügyi fedezeti ügyletekkel

Powell Pál - derive kft19 Gazdasági kockázat  Minden olyan hatás, amit a nem várt árfolyamváltozás a vállalat értékében eredményez  hatással van a jövőbeli pénzáramlásokra, jövedelmezőségi viszonyokra  kockázatot jelent a piaci méretére, versenyhelyzetre, a piaci részesedésre

Powell Pál - derive kft20 Az előadás felépítése BB evezetés MM i az árfolyam-hullámvasút MM ilyen kockázatai vannak MM it lehet tenni védekezésül, van-e beépített biztonsági öv?

Powell Pál - derive kft21 Védekezés az árfolyamkockázat ellen – I.  Isten csapása, nincs mit tenni, a pozitív és negatív árfolyamváltozások hatása hosszabb távon kiegyenlíti egymást  Hátrány: idő előtt fizetésképtelenségbe torkolódhat  Követelmények megfogalmazása a gazdaság- politikával szemben  A kormány vállalása: 240 – 325 Ft/€  MNB: nincs árfolyamcél, nem is lehet  $/€ árfolyam alakulása kívül esik a magyar kormány és az MNB kompetenciáján

Powell Pál - derive kft22 Védekezés az árfolyamkockázat ellen – II.  Ügyeskedni, jó pillanatban adni-venni a devizát, figyelni az elemzők előrejelzéseire  Nem hatékony, akár a veszteségek növekedésével járhat, nagy a likviditásigénye  Fedezeti ügyletek kötése  A vállalatok 24%-nál természetes fedezés jelenik meg, és csupán 4% alkalmaz mesterséges fedezést is

Powell Pál - derive kft23 Árfolyamkockázat kezelése  A cég árfolyam-kockázati kitettségének felmérése  Belső kockázatkezelési szabályzat megalkotása  Fedezeti stratégia kialakítása, ügyvezetés általi elfogadása  Fedezeti stratégia alkalmazása, rendszeres felülvizsgálat

Powell Pál - derive kft24 Alapvető kockázatkezelési technikák  Természetes fedezetre való törekvés, finanszírozási szerkezet  Kockázatáthárítás vagy megosztás  A banki treasury szolgáltatások igénybevétele: határidős devizaügylet, devizaopció, összetettebb kockázatkezelési termékek: pl. nulla költségű opció  Alternatíva: MEHIB árfolyambiztosítás, a tőzsde árfolyamfedezeti eszközei

Powell Pál - derive kft25 Pénzpiaci eszközök az árfolyam- és kamatkockázat kezelésére  Legelterjedtebb a határidős devizaügylet (forward)  Tőzsdén is köthető (futures)  sztenderdizált futamidők  Minimális kötési volumen általában 1000 euro

Powell Pál - derive kft26 A határidős devizaügylet (forward) jellemezői  Megállapodás meghatározott összegű deviza vételére vagy eladására, előre meghatározott árfolyamon, egy jövőbeni időpontban  A határidős árfolyam mindig a 2 deviza, illetve a forint és a deviza napi árfolyama és az időarányos kamatkülönbözetből számolódik ki  Időtartam jellemzően 1 héttől 1 évig terjed, minimális kötési volumen 100 ezer €  Óvadéki betét: 5-10%, lejáratkor leszállítás (outright), vagy csak a nyereség/veszteség elszámolása (termin ügylet)

Powell Pál - derive kft27

Powell Pál - derive kft28 Pénzpiaci eszközök az árfolyam- és kamatkockázat kezelésére  Devizacsere (devizaswap) ügylet  Devizaopciók  Nulla költségű (zero-cost) opció  Lehetőségek kamatkockázat kezelésére  Határidős kamatláb megállapodás (FRA)  Kamatcsere ügylet (kamatlábswap)  Cross currency swap  Kamat cap, floor, collar  Összetettebb konstrukciók

Powell Pál - derive kft29 Mire készüljön a vállalat?  A következő 1-2 évben nem fog stabilizálódni a Forint/Euró árfolyam!  Mérje fel árfolyamkockázati kitettségét!  Ilyen irányba fejlessze számviteli rendszerét!  Folytasson aktív kockázatkezelést!

Powell Pál - derive kft30 Köszönöm a figyelmet