A HELYI TÁRSADALOM ÉS GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGE „W” 49. KÖZGAZDÁSZ- DR. KÉRI ISTVÁN VÁNDORGYÜLÉS ELNÖK PBKIK PÉCS 2011. 09. 30. ALELNÖK MKIK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÚMFT Gazdaságfejlesztési programok sajtóbeszélgetés július 9., Budapest Burány Sándor, államtitkár Kocsis Magdolna, IH vezető GfP sajtóbeszélgetés.
Advertisements

Megindulás - megújulás VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése A turisztikai pályázatok gazdaságélénkítő hatása az Észak-Magyarországi régióban.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
Csongrád megye , a területi tervezés aktualitásai 2014
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Mikrohitelezés Magyarországon Mikrohitelezési gyakorlat- segítség a kezdéshez Mikrohitelezés Magyarországon Mikrohitelezési gyakorlat- segítség a kezdéshez.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Ismétlés, rendszerezés
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Közigazgatási technológia
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közszolgáltatás-szervezés és regionalizmus Budapest térségében Készítette: dr. Kovács Róbert Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSÉI TERV (NSRK 2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK NÉHÁNY VITAPONTJA Dr. Faragó László MTA RKK 44. Közgazdász vándorgyűlés, Nyíregyháza.
, Gödri István Vállalati versenyképesség A Folyamatos jobbítás kultúrája 2008 június 27 Eger.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
Nyugat-dunántúli Régió
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A vidéki tér sikertényezői
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
ÉLTANULÓ VÁLSÁGBAN Dr. Pogátsa Zoltán Magyar Tudományos Akadémia.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Foglalkoztatás-politika
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
PÉCS FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA A VÁLLALKOZÓI SZFÉRA SZEMSZÖGÉBŐL
PÉCS AZ ÉLETMINŐSÉG PÓLUSA
Európai Uniós ismeretek
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Előadás másolata:

A HELYI TÁRSADALOM ÉS GAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGE „W” 49. KÖZGAZDÁSZ- DR. KÉRI ISTVÁN VÁNDORGYÜLÉS ELNÖK PBKIK PÉCS ALELNÖK MKIK

GLOBALIZÁCIÓ – EU CSATLAKOZÁS MAGYAR KÖVETKEZMÉNYEK /KUTATÓK ÉJSZAKÁJA BP./ „Távoliak” rendelkeznek a helyi erőforrásokkal Az átörökítés gátja, a helyi kultúra rombolása Bolognai folyamat túllihegése csak nálunk Több száz településen nem vetnek ellopható terményeket Földtörvény a politikai széljárás szerint alakul Globalizált gazdaság tönkre tette a társadalmat és a környezetet Az elmúlt 20 évben állami vagyonfelélés történt A termelékenység 80%-al, a reálbér 20%-al nőtt ’90-től virtuális függetlenség, ’04-től még rosszabb A működő tőke struktúrája nem megfelelő Gyarmati gazdasági modellel rendelkezünk

Húsz évvel később: mi a baj Közép-Európával? Szakértői felmérés eredményei - kellő szerkezeti reformok hiánya - sok kicsi piac - túl könnyen jött pénz - magas bérterhek - kedvezőtlen demográfia - gazdasági pangás - nem volt oktatási reform - nem vonzó a beruházási környezet - nincs növekedési potenciál - források kihasználatlansága (EU) - a beáramlott külföldi tőke nem termelékeny - Magyarország: adósságteher

Forrás: dr. Hossó Andrea London

Globális kapitalizmus A pénzvilág, mint a fantomgazdaság létrehozója, a politika támogatásával A gyártás, exportálás, közvetlen beruházás másodlagos A pénzvilág kapitalizmusa: A helyi piac gazdasága: - fő hajtóerő a pénzcsinálás - a megélhetés biztosítása - nagyon nagy cégek - kicsi vagy közepes cégek - költségek átterhelése másokra - a felhasználó viseli - működése határok nélküli, globális - egyértelmű határokkal - a profit a végtermék - az életképesség fenntartása - nagyvállalati koordináció - önszerveződő piacok

A pénzvilág kapitalizmusa: A helyi piac gazdasága - együttműködés a verseny korlátozására - emberek között, közjó elérésére - verseny : tönkretenni a gyengébbet - serkenteni az újításokat -kormányzat > tulajdonlás érdekvédelme - segíteni az emberi érdek érvényesülését -szabad, szabályozatlan kereskedelem - igazságos, kiegyensúlyozott - politikai irányzata, a $ demokráciája - a személyek demokráciája

Irány a helyi gazdaság A legfontosabb szereplők: - önkormányzatok > infrastruktúra, adók, rendeletek, társadalmi és gazdasági szolgáltatások - magánszektor > más üzleti kultúra - kiskereskedelem > helyi forrásokat növeli - az aktív helyi lakosság A fejlesztés módszertana: - hibás nézet > a gazdagság „lecsöpög” az államtól a városba, a piactól a fogyasztóhoz - követendő > alulról jövő kezdeményezésre építve, felső támogatás elnyerésével - nem növekedni, hanem fejlődni kell!

JELLEMZŐ VONÁSOK 1.Tervezési hiányosságok Magas adminisztratív költségek 2.Kevés háttértanulmány Önérdekből fakadó járadékvadászat 3. Hiányos intézményi és jogi környezet Döntési intézményrendszer működési zavarai 4. Elnagyolt ágazati politikák Támogatások kiszorítják a hazai fejlesztési forrásokat 5. Gyenge menedzsment A támogatások gátolják a reálkonvergenciát 6. Negatív társadalmi reakciók Felgyorsítja a jövedelmek differenciálódását

GVOP A vertikális kötöttségű politikai, igazgatási rendszer polarizálódik. 2. A csoportok egy részének egzisztenciája a külhoni intézményrendszer véleményétől függ, nem pedig a hazai, helyi reálfolyamatok szakszerű irányításától. 3. Ugyanakkor a kezelendő problémahalmaz horizontálisan jelenik meg az egyes városokban, kistérségekben. 4. A pénzügyi-hatalmi szférának érdeke a meglévő rendszer fenntartása, kizsigerelése 5. A értékelése: tőkeáttételi mutató 1,06 €

GVOP keret megoszlás. /Szervezet/ Forrás: EMIR XI. 30.

OP keret EU Bizottsággal elszámolt összeg (2009. nov. 30.) EU Bizottsággal elszámolt % prioritásonként hiányzó összeg"átcsoportosítható" ABC=B/AD=A-BE=MIN(B-A; 0,1*A) 1.prioritás ,28% Prioritás ,69 % Prioritás ,41% Prioritás ,33% Prioritás ,16% Összesen ,30% GVOP ZÁRÁS 2010 Forrás: NFÜ€-FORRÁSOK /+30% HUF/

A BIZALOM Az állam iránti bizalom: Vélemény 64%-a: elterjedt a korrupció Kapcsolati tőke: 13 ország közül nálunk magas: 31% /átl: 22%/ Civil társadalom: Hazánkban átlag alatti, a civil közösségekhez tartozók aránya /12%/ Általánosított bizalom: Az összes megkérdezett közel harmada /30%/ nem bízik az adott ország lakósaiban. Magyarországon a bizalmatlanok aránya sokkal alacsonyabb /19%/ Forrás: TÁRKI-TÁRSADALMI TŐKE FEJLESZTÉSE

HELYI KÖZIGAZGATÁS Térképrajzolgatás megy, a különböző társulásokat a a mézesmadzag tartja össze. Magyar önkormányzat, a kollektív felelőtlenség modellje. Az ÖNHIKI a korrupció és a pénzsüllyesztés legitimációs intézménye. Nem az érdekszférájába tartozó gazdálkodó csak adóalanynak és szponzornak tekintendő. Az RFT-nél a helyi gazdaság fejlesztése háttérbe szorul, a források allokálása hozadék nélküli. Szakképzésnél csak Győr, Kecskemét és Pécs volt partner. A szubszidiaritás elve az EU direktívája maradt. A versenyképes igazgatás létrehozásában, a kedvező üzleti környezet kialakításában is lassúak.

Forrás: EMIR I. 25.

A megítélt támogatások területi eloszlása ÚMFT-GOP. - Inkább pénzelosztó, mint a gazdaságfejlesztést segítő eszköz. - Nem segítik a KKV versenyképességének javítását. - Félelemmel teli közreműködő szervezetek. - Legnagyobb a GDP-GNI rés, 9% /EU-12, 2008./ - Deformálja a piacot, költséges, bürokratikus. - KKV külön ktsg hányada jóval magasabb. - Társadalmi elégedetlenség. - Nem az adófizetők, hanem a segélyezettek számát növeli.

KÖRBELAKTUK A FÖLDET VÉGLETES KÜZDELEM MINDENFAJTA ERŐFORRÁSÉRT „Az igazság az emberi élet legkínzóbb érzése, mert mindenkinek mást jelent.” L. A. SENEKA /ie. 4-65/ „Igazságot hirdetni, vagy hasznos dolgokat javasolni az embereknek, biztos módja annak hogy üldözzenek minket” VOLTAIRE / / „A nép az mindig gyermek marad.” GOETHE / / „ A pénz már régóta nem fizetőeszköz,……itt pénzuralom van-…………MANEYKRÁCIA……… és nem demokrácia.” MÜLLER P. – BENSŐ M.

KIJELÖLTÉK FEJLŐDÉSÜNK PÁLYÁJÁT Köszönöm figyelmüket