- „A gyógyító szakemberek …azt tapasztalják, hogy elvárás a betegek részéről, hogy az orvos mindig mindenki számára rendelkezésre álljon, elérhető legyen,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Advertisements

Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Kornai János: VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Egészségbiztosítási reform konferencia január
Didaktika a gyógyításban
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Ács Tamara – Tóth Cseperke bemutatja. “Mindannyiunknak hatalmunkban áll választani egészség és betegség, gazdagság és szegénység, szabadság és szolgaság.
KÖZKÉZEN Felelősen a közösségért! Felelősen Fehérvárért! Farkas Tamás tanácsadó.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Egészségügy Betegjogok.
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
A neo-weberiánus állam vonzásában Stumpf István Századvég Alapítvány, Elnök MKT 46. Közgazdász-vándorgyűlés Eger június
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
Ápolásetika.
Egészségpolitika.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Megváltozott feladatok a középiskolai kollégiumi nevelésben Egy svédországi tanulmányút tapasztalatai fényében.
A szakértők lehetséges szerepe a helyi fejlesztésben A részvételi akciókutatásban rejlő lehetőségek Bajmócy Zoltán – Málovics György Szegedi Tudományegyetem.
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Sólyom Andrea PhD Hallgató
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Összehasonlító gazdaságtan
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
Az EU kül- és biztonságpolitikája
Az Inklúziós Index hazai adaptációja
Az NFT társadalmi egyeztetése civil szemszögből Civilek a Nemzeti Fejlesztési Terv Nyilvánosságáért - CNNy Pécs, március 23.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Filipine Továbbképzés a Büntetésvégrehajtási Szervben, a szociálpszichiátriában, a pszichiátriai kezelésben és a szociális intézményekben.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
EU szabályozás Általános környezetvédelmi jogtár Forrás:
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A BETEGSÉGMODELLEK KÉRDÉSEI, FAJTÁI
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Határon átnyúló civil együttműködések Kulcsár Mária, Fórum Információs Központ, Somorja.
Szociológia - Jogszociológia
KOLLABORÁCIÓT ÉS KOOPERÁCIÓT TÁMOGATÓ ESZKÖZÖK
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Szakértés és döntéshozatal az oktatáspolitikában *** Az Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal Neumann Eszter ELTE TÁTK.
Támogató politikák Angliában Neumann Eszter Educatio lapbemutató 2008/4-es szám március 5.
2005. március 24.Politika és iskola - az Eötvös Károly Intézet konferenciája ISKOLA ÉS POLITIKAI SZOCIALIZÁCIÓ Csákó Mihály ELTE TáTK.
Good Governance – Good Government Stumpf István Századvég Alapítvány, Elnök A sikeres vezető-döntéshozók konferenciája Heti Válasz – Figyelő November.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Iskola-egészségügyi Konferencia augusztus Informatikai lehetőségek az iskola/ifjúság-egészségügyi munkában Wenhard Andrea egészségügyi szakközgaszdász.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Az igazságszolgáltatás szociológiája
Céljaink Módszereink Terveink Márkus Eszter NOSZA Egyesület.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Biztonság és Partnerség Társadalmi vita - Zárókonferencia szeptember 2. Budapest Az egészségügy feladatai 2010-ig Dr. Székely Tamás miniszter.
Boldog Európa, boldogtalan magyarok? Dr. Lelkes Orsolya, European Centre, Bécs II. Magyar Pozitív Pszichológia Konferencia – április 29.
Tankönyvpiaci körkép 2016 „Az oktatás nem az edény megtöltése, hanem a láng őrzése.” Szókratész.
Óvodai és iskolai szociális segítés
Előadás másolata:

- „A gyógyító szakemberek …azt tapasztalják, hogy elvárás a betegek részéről, hogy az orvos mindig mindenki számára rendelkezésre álljon, elérhető legyen, tökéletesen teljesítsen, és mindazért is vállalja a felelősséget, amiről esetleg nem tehet. A beavatkozások kockázatát is sok esetben az orvos hibájaként értelmezik a betegek, és sokszor azonnal műhibának tulajdonítják azt.” - „…betegjogi képviselő mintájára orvosjogi képviselőre is szükség lenne. A doktorok kiszolgáltatottnak érzik magukat, nem tudják eldönteni, mikor mondhatnak nemet a páciensek követelőzésének, és milyen esetekben kell külön erőfeszítéseket tenniük a beteg kiszolgálásáért.” - „Összességében az orvosok úgy érzik: csökkent a betegek bizalma és hite a gyógyítókban. Azt tapasztalják, hogy a betegek leellenőrzik az általuk elmondottakat, más orvos vagy orvosok véleményét is kikérik, de az ismeretségi, hozzátartozói körből gyűjtött információkkal is kontrollálják őket.” (Dreissinger, Á. Egyre türelmetlenebbek és agresszívabbak a betegek orvosaikkal. Hírszerző, kiemelés tőlem)

Know & Pol szeminárium Laikus tudások az egészség- és az oktatásügyben Neumann Eszter ELTE Társadalomtudományi kar

Know & Pol szeminárium Párhuzamos történetek Szemléletváltás az utóbbi évtizedek során a politikában és a tudományban –Demokratizálódás, szerepek újraértelmezése; közös döntéshozatal koncepciója: a „felelős állampolgár” –A tudás mint legitimációs bázis A laikus szakértő megjelenése –’60-as évek - politikai mozgalmak felhasználói(„user”)–perspektíva (Lefebvre 1977) –Egészségügyben: páciens-gondozó/orvos kapcsolata (Prior, 2003) Az egyik modell: shared decision-making –Oktatásügy: iskolamenedzsment

Know & Pol szeminárium Mit is nevezünk laikus tudásnak? A laikus tudás… -…a hétköznapi élet gyakorlatából születik -…nem szakmai és nem tudományos tudás -Formális koherencia és logikai konzisztencia hiánya -Anekdotikus, csapongó elbeszélésmód -Praktikus, know-how jellegű -Részleges, korlátozott -Gyakran hibrid formában jelenik meg – pl. politikában

Know & Pol szeminárium Laikus tudások a döntéshozásban 1990-es évek eleje: Nagy-Britannia, Dánia, Hollandia (Stilgoe et al. 2006) –tudományos szakértelem megbízhatóságának megkérdőjeleződése, a döntéshozatal kiterjesztése Kergemarhakór Génkezelt élelmiszerek – GM Nation-vita (2003)

Know & Pol szeminárium Hogyan vonható be a nyilvánosság a politikai döntéshozatalba? E-demokrácia, részvétel, konzultáció Széles nyilvánosság bevonása nem képviseleti alapon Konzultáció, társadalmi viták – európai példák –Egyesült Királyság Dánia, Finnország Új médium - az Internet Vitahétvégék (Állampolgári tanács, konzultációk, konszenzus konferencia stb.) –EU (2004)

Know & Pol szeminárium Egészségügy -Belgium: e.colloques 2007; Dialogue Platforms (Vrancken et al. 2007) -Megkérdőjeleződik az orvosok kizárólagos kompetenciája (Ramsdal et al. 2007) A beteg fogalmának újraalkotása: a felhasználó partner, aki maga képes megállapítani, hogy mi a baja, ha ehhez megkapja a megfelelő segítséget Az orvos pedig a tudás forrása, aki ismeri az elérhető szolgáltatásokat, mediátor, aki segít a döntéshez szükséges ismeretek megszerzéséhez. –80-as évek: AIDS; –Internet: Cyberchondria vagy Patient Printout Syndrome; Expert Patients Programme (GB) (Powell, 2003)

Know & Pol szeminárium Kutatótársaink tapasztalatai a mentális egészségügy területéről Posztbürokratikus irányítás - integrált tudásfelfogás Belgium, Norvégia – Új páciensközpontú betegjogi törvények –Vö.: betegjogi képviseleti rendszer Magyarországon (2000) Egy skandináv példa – Norvégia (Ramsdal et al. 2007) –1999. A mentális egészségügy reformja –A kórházban ápoltak arányának csökkentése, prevenció –ambuláns gondozás, szolgáltatások átszervezése –Hagyományos biomedikális kezelés megkérdőjelezése, humanista-szociológiai felfogás térnyerése A páciens partner - középpontban a beteg és a család új szerepviszony szakértők, szakorvosok és páciensek közt; felhasználók bevonása a döntések minden pontján és szintjén Levelek a miniszternek (legitimáció eszköze)

Know & Pol szeminárium A „felelős szülő” az oktatásügyben Governance, neo-liberális politikai doktrína: „szülői fordulat” - a felelős szülő modellje (Farial, 2007) –Parent empowerment – a szülő mint partner –Korporatív érdekképviselet visszaszorulása –NCLB (USA) –Középosztály hangja Iskolaszék, diákönkormányzat, szülői szervezet Ugyanakkor az iskola a szociális gondoskodás terepévé válik –Gyógypedagógia, Inklúzív oktatás, (korai fejl.) –Iskolaotthon, egésznapos iskola

Know & Pol szeminárium Eltérő értelmezések az elvek gyakorlati átültetésében Társadalmi viták – reprezentáció problémája milyen szerepe lehet az „utca emberének” a döntés-előkészítő bizottságokban? Fordítás problémája 2 szektor különbségei

Know & Pol szeminárium Kérdés, hogy… …kinek a hangját halljuk? …hogyan valósul meg a részvétel? …milyen területeken lehet hasznos? …retorikai fordulat vagy valódi változás? Valóban új jelenségről van szó? … figyelembe veszik-e a laikus tudások korlátait, nem értékelik-e fel túlzottan ezeket? …és Magyarországon?

Köszönöm a figyelmet!