A harmadik országbeli állampolgárok honosítással kapcsolatos vélekedései, és ezek összefüggése a migráció különféle aspektusaival Örkény Antal Budapest.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kapcsolatok hiánya Kulturális környezet Kicsi a terem.
Advertisements

GfK Custom ResearchTalpra, magyar! Bacher János2010/03/03 Talpra, magyar! Számokban a sport fogyasztásról Bacher János GfK Hungária.
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés

Jánosi Beatrix szeptember 08.
Kamarai prezentáció sablon
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐPIAC A SAJTÓBAN ( )
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
Készítette: Geszler Nikolett
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Átjáró: szférák között - Kulturális antropológia és civil szervezetek. Alkalmazott antropológiai módszerek egy miskolci civil szervezet tevékenységében.
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. - Tóth Attiláné dr. Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. Tóth Attiláné dr.
Internet magyarul? Széphalom, 2009 okt.2. Internetezés és nyelvhasználat A magyar nyelvű tartalmakon kívül milyen tartalmakat használ az interneten? (internetezők.
Migrációs folyamatok Magyarországon
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
Humánkineziológia szak
Mellár János 5. óra Március 12. v
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
Kisebbségszociológiai alapismeretek
A tételek eljuttatása az iskolákba
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Védőgázas hegesztések
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia MOHÁCSI Huba Újvidéki Egyetem, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka III. évfolyam Témavezető:
CSALÁD.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Nemzetközi migráció az Európai Unióban
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
szakmérnök hallgatók számára
Vándorlásról összehasonlító tükörben. Folyamat vagy szám? Melegh Attila, Központi Statisztikai Hivatal SEEMIG projektvezető.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Identitás a határon és azon túl… A határon túli magyarok nemzeti identitásdimenzióinak alakulása a magyar- szlovák-ukrán határ mentén Pakot Ágnes BCE Szociológia.
A magyar-szlovák- ukrán hármas határ mentén élők identitása Örkény Antal – Székelyi Mária 2012.
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Előítélet a Visegrádi Négyek országaiban - Egy nemzetközi empirikus család-életmód kutatás eredményei ( ) Dr. Tarkó Klára, Dr. habil. Benkő Zsuzsanna,
Köztünk élnek. Ismered őket? EIA/2012/
Migrációról iskolásoknak Iskolai projekt
Megpályázható tevékenységek BM/4747-1/2012. sz
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A pneumatika alapjai A pneumatikában alkalmazott építőelemek és működésük vezérlő elemek (szelepek)
Koncepciók, dimenziók az integráció kutatásában
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
Munkavállalás az Európai Unióban
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
Migráció és nemzetközi jog
Alapvető fogalmak és tények a bevándorlás megértéséhez
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Langerné dr. Buchwald Judit Pannon Egyetem Neveléstudományi Intézet
Előadás másolata:

A harmadik országbeli állampolgárok honosítással kapcsolatos vélekedései, és ezek összefüggése a migráció különféle aspektusaival Örkény Antal Budapest 2011

Az adatokról 2009 Bevándorlók Magyarországon 2008 Localmultidem – Multicultural Democracy and Immigrants’ Social Capital in Europe 1 határon túli magyar ukrán kínai vietnámi török arab Összesen

A magyar állampolgárság megszerzéséről vallott nézetek, százalék 2009 Bev á ndorl ó k Magyarorsz á gon 2008 Localmultidem – Multicultural Democracy and Immigrants ’ Social Capital in Europe százalékN N Igen, szeretném megszerezni 46, ,0181 Igen, de csak akkor, ha nem veszíti el a jelenlegi állampolgárságát 32, ,2188 Nem kívánom megszerezni 20, ,8233 Összesen 100, ,0 602 NT/NV ( 10,5)(131) (11,6)(79)

A magyar állampolgárság megszerzése iránti igény, migráns csoportonként ben, százalék

A magyar állampolgárság megszerzése iránti igény, migráns csoportonként ben és 2008-ban, százalék

Az állampolgárság megszerzése iránti igénye Magyarországon (Budapest) és Spanyolországban (Madrid és Barcelona), migráns csoportonként 2008-ban, százalék

Húzó tényezők (pull factor) Toló tényezők (push factor) Mikroszint: Karrierszempont, mint a végleges megtelepedés és integrációs stratégia motorja Személyes gazdasági, anyagi, érvényesülésbeli tényezők Lehetőség a sikerre, a végleges megtelepedés feltételeinek a megléte Kudarcok, nehézségek, illetve átmeneti státus, más ország mint migrációs célország Makroszint: Az ország kínálta lehetőségek vonzereje Objektív és szubjektív, Magyarország jó ország Perspektívák Magyarország kínálta lehetőségek hiánya Személyes, családi szempontok Magyarországon élő családtagokA családtól való elszakítottság Kulturális szempontok Kapcsolatrenszer, Nyelvtudás A befogadó közeg ismerete és az iránta való érdeklődés Szokások és normák, kulturális életstílus Kulturális, vallási network Nyelvtudás Nyitottság, érdeklődés Új dolgok iránti igény A befogadó közeg ellenségessége, elutasítása, a társadalomban működő előítéletek és diszkrimináció Nyelvtudás hiánya Szokások idegensége Személyes lélektani szempontok Migráns érzések, attitűdök Identitásépítés és lelki beilleszkedés Céltudatosság, Kalandvágy, nyitottság, Önigazolás Bizalom, elfogadás Fatalizmus, Gyökértelenség-érzet Elégedetlenség, Bizalmatlanság, társadalmi távolság Instrumentális szempontok Az állampolgárság megszerzésének politikai és bürokratikus keretei Támogató szervezetekBürokratikus nehézségek

Amennyiben ezzel javítana az életkörülményein, akkor esetleg felmerülhet, hogy másik országba költözne, aszerint, hogy miképp vélekedik a honosításról, százalék

Honosítás, migrációs tervek, etnikai csoportok

 Sem a bevándorlók neme, sem az életkora nem mutat erős összefüggést  Sem az, hogy milyen régóta tartózkodik az ország területén  Családi háttér sem  foglalkozási státusa csak gyenge összefüggést mutat a honosítási szándékkal, alkalmazott vs. vállalkozásban  A sikeresebb bevándorló karrierek vagy a kudarcok egyaránt inkább a migráció átmenetiségét erősítik  nem függ a bevándorlók elégedettségétől

 a honosítás szándéka azok körében a legerősebb, akiket  Magyarországhoz erős érzelmi szálak,  személyes és családi kapcsolatok,  illetve korábbi személyes élmények fűzték  Magyarországban, mint migrációs célországban kifejezett perspektívát láttak  valamelyest jobban bíznak a befogadó ország intézményeiben  a szülőföld rossz gazdasági helyzete és a nem megfelelő munkaerőpiaci lehetőségek

A magyar nyelv ismerete és a nyelvtudás fontosságának megítélése honosítás szándéka szerint, százalék A határon túli magyarok nélkül Nem akar állampolgárságot Szeretne állampolgárságot nem tud és nem is akar 31,7%14,3% nem tud, de akar 51,1%45,5% tud 17,2%40,2% Összesen 100,0%

A honosítás szándéka és az ünnepek kapcsán mért érzelmi kötődés típusai, százalék

A gyermeknek elképzelt jövő a honosítás megítélése szerint, százalék

A honosítás szándéka és a gyerekek identitása, százalék.

A tartózkodás, a honosítás eljárásának megítélése etnikai csoportok szerint, öt fokú skálaátlag

A migrációs stratégiák típusai, etnikai csoportok szerint, százalék

A migrációs stratégiák típusai és a honosítás szándéka, százalék

Jövőbe irányuló migrációs stratégia etnikai csoportok szerint, százalék Máshová menne maradn ahazamenne kettős identitás jellemzi Határon túli magyar 23,7%55,9%11,4%9,0% ukrán 40,3%36,9%10,2%12,6% kínai 26,5%8,0%39,0%26,5% vietnámi 19,4%13,4%16,4%50,7% török 10,3%6,3%47,1%36,3% arab 20,6%41,2%11,8%26,5% Együtt 23,3%26,9%22,9%26,9%

Jövőbe irányuló migrációs stratégia honosítási szándék szerint, százalék Igen Igen, de csak akkor, ha nem veszíti el a jelenlegi állampolgárságátNem Máshová menne 50,4%36,1%13,5% maradna 66,6%23,8%9,7% hazamenne 21,2%36,7%42,0% Kettős identitású 41,3%36,7%21,9% Együtt 46,3%32,9%20,8%