A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, 2007. április 25. 1 A kiválóság mércéi és az ezek körüli viták SCHUBERT ANDRÁS MTA – KSZI, Budapest.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A versenyképesség elméleti és mérési kérdései Török Ádám az MTA levelező tagja Veszprémi Egyetem.
Advertisements

MTA-PE Veszprém december 4. 1 A tudományos kutatás információs hálózatainak hatékonysága SCHUBERT ANDRÁS MTAK TTO, Budapest.
Nyiri Lajos, ZINNIA Group
Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
MTAK-TTO szemináriumok Budapest, szeptember Az impakt faktor és akiknek nem kell SCHUBERT ANDRÁS MTAK–TTO, Budapest.
A pályakövetés tudománymetriai módszerei
EISZ elektronikus információszolgáltatás Dr. Hulesch Helga tájékoztató könyvtáros, szakreferens SZTE Egyetemi Könyvtár SZTE GTK november 20.
Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
Változások, újdonságok, várható fejlesztések az MTMT adatbázisban
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
Kmety Andrea május 13.. Az Alexandriai Könyvtár egykor és ma.
Book Citation Index a Web of Science-en. Könyvek szerepe a tudományos irodalomban Folyóiratok Aktuális Formális Recenzált Konferenciakiadványok Új koncepcók.
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
A természettudományos alapkutatás minőségi és mennyiségi mérlegelésének néhány lehetőségéről Ésszerű tudománymetria BRAUN TIBOR ELTE, Szervetlen és Analitikai.
Felsőoktatási és akadémiai mutatószámok Dr. Fábri György PhD.
Verseny és Szabályozás konferencia
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem doktori iskolái MAB akkreditációjának számszerű adatai és eredményei Prof. dr. Solymosi József DSc a Katonai Műszaki.
A modell fogalma, a modellezés jelentősége
Ebsco adatbázisok Koltay Klára 2006/ félév.
JSTOR adatbázis Koltay Klára 2006/ félév. Az adatbázis nyitólapja Teljes szövegű folyóirat- adatbázis Eredeti cél: raktári férőhelyek kímélése.
Essential Science Indicators Tóth Szász Enikő
A társadalomtudományi tájékoztatás sajátosságai
5.AZ AGRÁRTUDOMÁNYI ÉS A MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMAT FELTÁRÓ ADATBÁZISOK, HASZNÁLATUK. A FAO SZEREPE A NEMZETKÖZI MEZŐGAZDASÁGI SZAKIRODALMI INFORMÁCIÓELLÁTÁSBAN.
GeoGebra A matematikai szabadszoftver tanuláshoz és tanításhoz
Közgazdaságtan 0 Hogyan írjunk tudományos munkát? Tóth Gergely.
Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
„Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki sem gondolt.”
Beke Gabriella Egészség – Információ - Könyvtár MOKSZ – ÁEEK Könyvtár tudományos konferencia Budapest, 2015.március 27.
MTMT adminisztrátori feladatok megoldása eltérő környezetben Egészség-Információ-Könyvtár március 27. Mátyás Melinda ELTE Egyetemi Könyvtár
Kórházak az MTMT-ben Beke Gabriella, Palotai Mária, Vasas Lívia
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE május 2–3.
SciVerse Scopus Multidiszciplináris bibliográfiai és idézet kereső adatbázis II novemberSemmelweis Egyetem Központi Könyvtár Berhidi Anna
Tudományos adatbázisok az Eszterházy Károly Főiskolán az Eszterházy Károly Főiskolán október Gál Tibor (Tittel Pál Könyvtár és Médiacentrum)
INFORMATIO MEDICATA Budapest Hálózatelemzési módszerek a tudományos közösségek bibliometriai vizsgálatában SCHUBERT ANDRÁS MTA–KSZI, Budapest.
Bibliometriai kérdések az MTMT-ben Berhidi Anna Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár
Hirsch index és szerzői munkásság
A magyar kistérségek innovációs képessége és versenyképessége
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Vasas Lívia, PhD 2015 MTMT Vasas Lívia, PhD 2015.
Informatio Scientifica et Medicata Budapest, 2013
Hogyan legyünk eredményesek?
A hatékony tudományos közlésről, bibliometria PhD hallgatók részére
Vasas Lívia, PhD 2016 MTMT Vasas Lívia, PhD 2016.
A tudományos kutatások lehetőségeinek kiszélesítése
Vasas Lívia, PhD 2016 MTMT Vasas Lívia, PhD 2016.
Adatbázisok, publikációs segédletek a sebészetben
Bibliometriai mutatószámok a PageRank alapján
Bibliometria mutatószámok és adatbázisok tükrében
Bibliometria mutatószámok és adatbázisok tükrében
Vasas Lívia, PhD MTMT Vasas Lívia, PhD 2017.
Multidiszciplináris bibliográfiai és idézet kereső adatbázis I.
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
Új lendülettel az európai kutatóegyetemek élvonalába
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Folyóiratok minősége– JCR Journal Citation Reports
Vasas Lívia, PhD 2015 MTMT Vasas Lívia, PhD 2015.
Bibliometriai alapismeretek PhD hallgatók részére
Bibliometriai alapismeretek PhD hallgatók részére
Tudományos munka értékelése
Információk rendszerezése a könyvtárban
A folyóiratok tudományos mérése
Előadás másolata:

A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április A kiválóság mércéi és az ezek körüli viták SCHUBERT ANDRÁS MTA – KSZI, Budapest

A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április Tartalom  Mit és hogyan mér a tudománymetria?  Mire és hogyan használhatók a tudománymetria eredményei?  Mércék és viták – példák és ellenpéldák

A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április Mit és hogyan mér a tudománymetria?  A tudománymetria definíciója  Tárgy: a tudományos tevékenység minden mérhető aspektusa (legfőképpen a tudományos szakirodalom)  Eszköz: kvantitatív (főként statisztikai) eszközök  Cél: a tudományos tevékenység működési mechanizmusának megértése, és – ha lehetséges – javítása  Rokon területek: Bibliometria Informetria Webometria

A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április Mit és hogyan mér a tudománymetria?  A tudománymetria területei  Strukturális tudománymetria A tudományos közösségek, dokumentumhalmazok, fogalmak strukturális térképezése  Dinamikus tudománymetria A tudományos információ tér- és időbeli viselkedésének tanulmányozása  Evaluatív tudománymetria A tudományos kutatás szereplői (országok, intézmények, folyóiratok, egyének, stb.) tudományos teljesítményének megítélése

A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április Mit és hogyan mér a tudománymetria?  Mutatószámok  Strukturális: Erdős-szám, Bonachich-mérték, stb.  Dinamikus: kétszereződési idő, idézettségi felezési idő, stb.  Evaluatív: impakt faktor, Hirsch-index, stb.

A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április Mit és hogyan mér a tudománymetria?  Skálák és dimenziók  Relevancia és megbízhatóság; mikro-, mezo- és makroszintű vizsgálatok  Relatív mutatószámok és relációs diagrammok  Többdimenziós statisztikai technikák

A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április Mit és hogyan mér a tudománymetria?

A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április Mit és hogyan mér a tudománymetria?

A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április Mire és hogyan használhatók a tudománymetria eredményei?  A tudománymetria célközönsége  tudománymetria a tudomány művelőinek  tudománymetria a tudományos információ hivatásosainak  tudománymetria a tudomány döntéshozóinak

A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április Mire és hogyan használhatók a tudománymetria eredményei?  Az alkalmazás irányelvei  az értékelés módszere az értékelés céljától függ  többdimenzionalitás; inkább alternatív, mint kombinált mércék  antidiagnosztikus alkalmazás (kiválóság!) Diagnózis: a betegség felismerése jeleiből és tüneteiből Antidiagnózis: az egészség felismerése jeleiből és tüneteiből

A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április Mércék és viták – példák és ellenpéldák  A "sanghaji lista"  Impakt faktor (hatástényező, Garfield-index)  Hirsch-index

A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április Mércék és viták – példák és ellenpéldák  A „sanghaji lista” A sanghaji Jiao Tong Egyetem munkatársai első alkalommal 2004-ben tették közzé a Világ Egyetemeinek Tudományos Rangsorát, amely rövidesen heves viták kereszttüzébe került. A rangsort az egyetemekről kikerült Nobel- és Field-díjas kutatók száma (10%), az egyetemen dolgozó Nobel- és Field-díjas kutatók száma (20%), az Essential Science Indicators adatbázisban szereplő „erősen idézett kutatók” száma (20%), a Nature és Science folyóiratokban publikált cikkek száma (20%), a Science Citation Index, Social Sciences Citation Index, és az Arts and Humanities Citation Index adatbázisokban található publikációk száma (20%), valamint az egyetem mérete (10%) alapján konstruálják.

A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április Mércék és viták – példák és ellenpéldák  Impakt faktor (hatástényező, Garfield-index)  A folyóiratok impakt faktora annak a mértéke, hogy milyen gyakran idézik a tárgyévben a folyóiratnak a megelőző két évben megjelent "átlagos cikkét".  Az impakt faktorral kapcsolatos viták témája a 2+1 éves időszak alkalmassága, az impakt faktornak nem folyóiratokra való alkalmazhatósága, ezen belül kiváltképp az impakt faktornak az egyének értékelésében való használhatósága.

A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április Mércék és viták – példák és ellenpéldák Az impakt faktor alkalmazása az értékelésben Két ellentétes szerep: 1.„Impakt faktor a számlálóban” Ilyenkor az impakt faktor a publikációs stratégia ambíciózusságának, ill. friss publikációk jövőben várható idézettségének megítélését szolgálja. 2.„Impakt faktor a nevezőben” Ilyenkor az impakt faktor az elvárt idézettség mércéjéül szolgál, amihez a ténylegesen kapott idézettséget hozzámérhetjük.

A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április Mércék és viták – példák és ellenpéldák  Hirsch index  Egy kutató indexe h, ha h cikke legalább h idézetet kapott, míg a többi nem kapott h-nál többet.  Bár a h-indexet eredetileg az egyéni kutatói kiválóság mércéjeként vezették be, esetenként még eredményesebben használható más objektumok (pl. folyóiratok, országok) értékelésében.  A h-index (h), a publikációk száma (n) és az átlagos idézettség (x) között egy meglepően egyszerű, és elméleti megfontolásokkal is igazolható összefüggést találtunk: h ≈ n 1/3 x 1/2. Ez azt is mutatja, hogy bár a h-index egy meglepően eredeti statisztikai ötleten alapszik, lényegében nem kínál új, az eddigiektől független értékelési szempontot.

A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április A idegtudományi folyóiratok h-indexének függése a folyóirat méretétől és impakt faktorától

A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április A évi h-index lista vezető folyóiratai

A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április Százszor mérni, egyszer vágni!