ÁDÁM GYÖRGY ONK 2004. október 20. AZ EMBERI TANULÁS KEZDETI SZAKASZAI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hallás.
Advertisements

Az újszülött élettani sajátosságai (folytatás)
Az emberi élet előzményei, A mai ember kialakulása
Mesélő képek Fehér Ágnes FOK III/6.
Mese várandósságról és születésről.
Feladatsor A mi világunk 1. c. tankönyvhöz
4. Kreatív döntéshozatal
érzékelés-észlelés, figyelem, emlékezet, képzelet, gondolkodás.
Az agy felépítése.
Az idegrendszer felépítése és működése
A fejlődési folyamatok biológiai és környezeti tényezői
2. témakör: Az állatok kommunikációja
Megtermékenyítéstől a születésig
6. Tájékozódás és navigáció
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
Szociális tanulás formái
Diszlexia veszélyeztetettség jelei az óvodában
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Az iskolaérettség kérdése
Az ember egszisztenciális szükségletei és a karakterből eredő, különböző szenvedélyek Erich Fromm.
Bevezetés a pszichológiába
Második előadás.
A multilaterális diplomácia sajátosságai
A kommunikáció Az emlékezet
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
A hallás.
A m o z g á s o k h i e r a r c h i k u s s z e r v e z ő d é s e.
A m o z g á s o k h i e r a r c h i k u s s z e r v e z ő d é s e.
Magasabbrendű idegtevékenység
Az agy felépítése és működése II.
Speciális tanulási nehézségek
Az anyanyelv elsajátításának elméletei
A szomatikus marker feltevés
Az ember idegrendszere
Az idegrendszer mozgató működése
Az emberi magatartást kialakító tényezők
A pszichikumról általában
A TESTÜLETI VEZETŐK ÉS TESTÜLETI TAGOK PROAKTIVITÁSÁNAK FEJLESZTÉSE (A FLOW ELMÉLET GYAKORLATI ALKALMAZÁSA A TESTÜLETI MUNKÁBAN) FLOW AKTIVITÁS EURÓPAI.
Baba Etológia.
MAGZATKÁROSíTÓ TÉNYEZŐK
Térszemlélet, időérzék fejlesztése
Antropológa IV. rész Az emberi ismeret. Az ismeret fontossága Van-e kapcsolat a külvilág és a gondolat közt? (Mátrix) Van-e lét, van-e igazság? - a lét.
Az iskola előtti életkor (0-6 év) pszichofiziológiájáról
 Környezetünkre legalább annyi figyelmet kell fordítanunk, mint bármi másra az életben. A mai emberek nagyon keveset törődnek környezetükkel és egészségükkel.
A „diszes” problémák korai jelei
Az iskoláskor küszöbén
Az ízek világa Édes-savanyú…...
Miért jó az, ha tudjuk hogy mit tudunk? A hallgatók tudásszintjének mérése
Az áldott állapot csodái
1. Anya – gyermek kapcsolat
A szülői példa jelentősége az utódok életében
A MÉHEN BELÜLI FEJLŐDÉS SZAKASZAI
Magasabb rendű idegtevékenység
Kémiai receptorok.
Az öt érzék - öt kortárs művészeti alkotás a Ludwig Múzeumból - A diasor a Ludwig Múzeum Az öt érzék című múzeumpedagógiai foglalkozás előkészítéséhez.
Kognitív fejlődés 2. Piaget 1.
Feltételes és Feltétlen Reflex
Élet a születés előtt? Testünk emlékei
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
Az újszülöttek ellátása; csecsemőtáplálás, disztrófia Dr. Tomsits Erika egyetemi docens Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika.
A NŐI AGY PSZICHOLÓGIÁJA AVAGY MIÉRT KÜLÖNBÖZNEK EGYMÁSTÓL ANNYIRA A NŐK ÉS A FÉRFIAK?
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Magasabbrendű idegtevékenység
Magasabb rendű idegtevékenység
A FEJLŐDÉSLÉLEKTAN TÁRGYA, JELENTŐSÉGE, MÓDSZEREI
Azt mondom, amit tudok bizonytalan vagyok nem tudom, nem fogom nem tudom, elkerülöm.
A m o z g á s o k h i e r a r c h i k u s s z e r v e z ő d é s e.
Mozgástan, mozgásfejlődés, neurobiológia
A m o z g á s o k h i e r a r c h i k u s s z e r v e z ő d é s e.
A gyermek biológia fejlődése
Előadás másolata:

ÁDÁM GYÖRGY ONK október 20. AZ EMBERI TANULÁS KEZDETI SZAKASZAI

Az emberi tanulás evolúciós háttere Őslénytan:az agytérfogat ~ 100 ezer év óta változatlan, 50 ezer éve biztosan Antropológia:Homo Sapiens 50 ezer éve változatlan agyméret, súly, tekervények, barázdák Ontogenezis:a csecsemő- és kisgyermekkor időtartama az összes emlősöknél hosszabb! bőséges érési időtávlat Anatómia:ember agykérgi felülete 2400 cm 2 macskáé 100 cm 2 Őslénytan:az agytérfogat ~ 100 ezer év óta változatlan, 50 ezer éve biztosan Antropológia:Homo Sapiens 50 ezer éve változatlan agyméret, súly, tekervények, barázdák Ontogenezis:a csecsemő- és kisgyermekkor időtartama az összes emlősöknél hosszabb! bőséges érési időtávlat Anatómia:ember agykérgi felülete 2400 cm 2 macskáé 100 cm 2

Az agykéreg Brodmann-mezői

Az emberi genomban rögzült veleszületett készlet 1.Prototípusok látási: alapszínek, alapidomok hallási: magas, mély hangok ízlelési, szaglási: édes előnye 2.Emberi arc + hang-felismerés más hasonló ingerekkel szemben 3.Beszédelőtti protokommunikáció nem tagolt jeladás 4.Nyelvtani „fogadókészség” univerzális grammatikai fogékonyság 5.Logikai „innátizmus” esélye vitatott, de gyűlnek az adatok! a Kant-féle „a priori” a jövő egyik genetikai elve? 1.Prototípusok látási: alapszínek, alapidomok hallási: magas, mély hangok ízlelési, szaglási: édes előnye 2.Emberi arc + hang-felismerés más hasonló ingerekkel szemben 3.Beszédelőtti protokommunikáció nem tagolt jeladás 4.Nyelvtani „fogadókészség” univerzális grammatikai fogékonyság 5.Logikai „innátizmus” esélye vitatott, de gyűlnek az adatok! a Kant-féle „a priori” a jövő egyik genetikai elve?

A magzati érés előfutára: a hallás Az anyaméh „zajos” környezet! Hatnak: 1.Az anyai hangok: szívverés, bélhang 2.A külvilág lármája tompítottan 3.Reakció: születés után: hallósejtek és neuronok hirtelen érése hét után: elektromos válaszok 4.Teljes érés: hat hónap alatt 5.Regresszió: hat hónapos csecsemőben ugyancsak megindul Az anyaméh „zajos” környezet! Hatnak: 1.Az anyai hangok: szívverés, bélhang 2.A külvilág lármája tompítottan 3.Reakció: születés után: hallósejtek és neuronok hirtelen érése hét után: elektromos válaszok 4.Teljes érés: hat hónap alatt 5.Regresszió: hat hónapos csecsemőben ugyancsak megindul

Méhenbelüli tanulás: hangingerekre bizonyított! A hangmagasság és –ritmus születés utáni gyors felfogása magzati ismétlések nyomán Vigyázat: ez még nem szövegfelismerés! A magzattal „beszélgetni” képtelenség! Méhenbelüli tanulás: hangingerekre bizonyított! A hangmagasság és –ritmus születés utáni gyors felfogása magzati ismétlések nyomán Vigyázat: ez még nem szövegfelismerés! A magzattal „beszélgetni” képtelenség!

Méhen belüli látás: csökevényes funkció Újszülöttben a prototípusokon és egyéb innatológiai jelenségen kívül: –tárgykövetési nézés –kötelező, vagy „ragadós” figyelem Három hónapos korban: várakozási képesség, szemkontaktus Hat hónapos korban: „Gestalt” (Kanizsa-ábrák) Első évben: valódi látási tájékozódás Két nagyagyi rendszer: 1.Hátsó (dorzális) = hol és hogyan? 2.Elülső (ventrális) = mit és milyen képben? Újszülöttben a prototípusokon és egyéb innatológiai jelenségen kívül: –tárgykövetési nézés –kötelező, vagy „ragadós” figyelem Három hónapos korban: várakozási képesség, szemkontaktus Hat hónapos korban: „Gestalt” (Kanizsa-ábrák) Első évben: valódi látási tájékozódás Két nagyagyi rendszer: 1.Hátsó (dorzális) = hol és hogyan? 2.Elülső (ventrális) = mit és milyen képben?

3 hónapos12 hónapos

Látási felderítés időtartama % 2 hetes 3 hónapos

Eidetikus látás: gyermeki sajátosság? A két fő látórendszer „túlpörgése”: –egészséges látás és képzelet –regresszió kifejezett! Létezik-e felnőttkori eidézis? –élsakkozók? –fejszámoló fenomének? –színészi szerepteljesítmények? Eidetikus látás: gyermeki sajátosság? A két fő látórendszer „túlpörgése”: –egészséges látás és képzelet –regresszió kifejezett! Létezik-e felnőttkori eidézis? –élsakkozók? –fejszámoló fenomének? –színészi szerepteljesítmények?

A homloklebeny kiemelkedő szerepe: a tudatosulás „edzőtere” Prefrontális kéregmező (PFK): –mérlegelés, –tervezés, –döntéshozatal, –figyelem, –rövidtávú memória Tehát: egész gondolkodási rendszer! Prefrontális kéregmező (PFK): –mérlegelés, –tervezés, –döntéshozatal, –figyelem, –rövidtávú memória Tehát: egész gondolkodási rendszer! A. Luria (1975), A. Damasio (1996)

A homloklebeny

A kirekesztés A fejlődő pszichikum fontos eleme! A kisgyermek különleges hang-feltáró és látványrögzítő képessége visszafejlődik. „Felesleges bőség”, vagyis 1.A magzati életben:tízszer annyi sejt az agyban, mint a csecsemőkori stabilizálódás során 2.A gyermeki tanulás során:állandó ismeret-felhalmozás és állandó kiiktatás „Tanulni annyi, mint kiselejtezni!” (J. P. Changeux, 2000) A fejlődő pszichikum fontos eleme! A kisgyermek különleges hang-feltáró és látványrögzítő képessége visszafejlődik. „Felesleges bőség”, vagyis 1.A magzati életben:tízszer annyi sejt az agyban, mint a csecsemőkori stabilizálódás során 2.A gyermeki tanulás során:állandó ismeret-felhalmozás és állandó kiiktatás „Tanulni annyi, mint kiselejtezni!” (J. P. Changeux, 2000)

A beszéd és a tudatosság: a POT (fali-tarkói- halántéki) aszimmetria Kényszerű prediszpozíció a genomban: A kérgi P ARIETO- O KCIPITO- T EMPORÁLIS mezők gyors, aszimmetrikus növekedése! Kérdés marad: az agyi beszédprogram és az öneszmélés (tudat) programja párhuzamos, vagy azonos folyamatok? A diszlexia a párhuzam érve Kényszerű prediszpozíció a genomban: A kérgi P ARIETO- O KCIPITO- T EMPORÁLIS mezők gyors, aszimmetrikus növekedése! Kérdés marad: az agyi beszédprogram és az öneszmélés (tudat) programja párhuzamos, vagy azonos folyamatok? A diszlexia a párhuzam érve

Normális agy PET-képe A hiányzó POT-mező Diszlexiás agy PET-képe Nemzetközi statisztika

Az emberi tudatbajutási folyamatok mellett megmarad a tudattalan is! éves korig kialakul a domináns félteke túlsúly (verbalizáció) 2.Háttér-tárolóként párhuzamosan fennáll a nem-tudatos szféra is 3.Ingajárat működik a két párhuzamos pszichikus tartalom között éves korig kialakul a domináns félteke túlsúly (verbalizáció) 2.Háttér-tárolóként párhuzamosan fennáll a nem-tudatos szféra is 3.Ingajárat működik a két párhuzamos pszichikus tartalom között

A tudattalan kogníció evolúciós jelentősége 1.A tudati szféra megjelenésével az emberi faj fölénye a tudat-mentes döntési előkészítésben is megnyilvánult! 2.A tudatos ember számára a tudat hiánya tehermentesít és szelekciós fölényt biztosít! 1.A tudati szféra megjelenésével az emberi faj fölénye a tudat-mentes döntési előkészítésben is megnyilvánult! 2.A tudatos ember számára a tudat hiánya tehermentesít és szelekciós fölényt biztosít!