Tudásalapú növekedés,vagy szegényház? Az innováció és a tudás szerepe a versenyképesség javításában Egyed Géza szakállamtitkár Innovatív, tudásalapú kisvállalkozások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése A turisztikai pályázatok gazdaságélénkítő hatása az Észak-Magyarországi régióban.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
Mikrohitelezés Magyarországon Mikrohitelezési gyakorlat- segítség a kezdéshez Mikrohitelezés Magyarországon Mikrohitelezési gyakorlat- segítség a kezdéshez.
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
Szellemitulajdon-kezelés a közfinanszírozású kutatóhelyeken Németh Gábor igazgató MSZH Iparjogvédelmi Tájékoztatási és Oktatási Központ „TTI Kerekasztal”
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program értékelése
A kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló törvény
Miben tud segíteni az egyetemeknek és a kutatóknak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala? dr. Németh Gábor SZTNH Információs és Oktatási Központ ELTE Pályázati.
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
Közigazgatási Reform Programok IH dr. Bálint Ákos főigazgató ÁROP és EKOP Félidőben 2:0 Dr. Bálint Ákos főigazgató KRPIH - NFÜ Budapest, április.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Felsőoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkár Oktatás – Kutatás - Vállalkozás.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
NELI-projekt bemutatása
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
Fejlesztéspolitika, regionális politika szekció Lehmann Kristóf Ecostat.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Balla Gergely kabinetfőnök, szakállamtitkár
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Gazdaságfejlesztési Operatív Program
Innovatív Magyarország
Kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter Miniszterelnöki Hivatal Dr. Molnár Károly, miniszter Innovatív Magyarország K+F és az innováció helyzete.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2100 Gödöllő, Tessedik S.u. 6. Tel.: 28/ ; Fax: 28/ Élethosszig tartó.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter Miniszterelnöki Hivatal Dr. Molnár Károly, miniszter Innovatív Magyarország A K+F+I tevékenység ösztönzése.
És mégis mozog…? Egyed Géza gazdaságfejlesztési szakállamtitkár ’Kinőni Magyarországot - hazai innovatív vállalatok lehetőségei a világban’ konferencia.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
KMOP-4.2.1/B „Interdiszciplináris, innovatív kutatási irányok és az ipari kooperáció infrastrukturális hátterének fejlesztése, valamint új.
Gergely László Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
HTE 7. KONGRESSZUSA „Infokommunikáció emberközelben” október 5. Szeged "A Magyar Innovációs Szövetség tevékenységének bemutatása" Monszpart Zsolt,
Innováció és stratégia Dr. Greiner István MISZ, általános elnökhelyettes február 07.
Logisztikai fejlesztési irányok a hazai és az EU szakpolitikák tükrében CEBC „A győztesek felelőssége” konferencia február 2. Dr. Bokor Zoltán BME.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
Az Új Széchenyi Terv Tudomány - Innováció prioritása Dr. Nikodémus Antal főosztályvezető NGM Innovációs és K+F Főosztály Miskolc,
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
Gazdaságfejlesztési Operatív Program pályázati lehetőségei ( ) vállalkozások számára Keller Péter osztályvezető GKM Vállalkozásfinanszírozási Főosztály.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A magyarországi K+F politika
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Előadás másolata:

Tudásalapú növekedés,vagy szegényház? Az innováció és a tudás szerepe a versenyképesség javításában Egyed Géza szakállamtitkár Innovatív, tudásalapú kisvállalkozások kormányzati fórum Budapest, február 26.

1.Diagnózis 2.Terápia

1.Diagnózis

I nnovációs hajlandóság - sereghajtók között Forrás: EU Innovation Scoreboard, 2007

Alacsony hajlandóság, szerény költés Forrás:KSH, Kutatás és Fejlesztés 2006

Kevés költés, torz területi és szektorális szerkezet Forrás: KSH Kutatás és Fejlesztés 2006 Regionális megoszlásSzektoronkénti megoszlás

Elmaradás a szabadalmakban, nagy a vállalati K+F ráfordításokban, a HR mutatókban. Forrás: EU Innovation Scoreboard 2005

Korsz erűtlen a non-profit kutatói hálózat –a hazai műszerbázis elöregedett –hiányzik a koncentrált K+F infrastruktúra Elaprózott a kutatói tevékenység –Az egy kutatóra jutó témák száma 10-szerese a nemzetközi átlagnak Hiányzik a piacra, a gazdaságra nyitott szemlélet –A kutatók túlzottan a publikációs tevékenységben és nem a szabadalmi oltalom szerzésben és hasznosításban érdekeltek Az innovációs rendszer hiányosságai rontják a versenyképességet –Kevés a tudás-centrumokból „kirajzó”, (spin-off) vállalkozás. –Fejletlen az innovatív kkv-k megerősödését szolgáló technológiai inkubáció. –Gyengén fejlettek a kutató-fejlesztő intézményeket és a vállalatokat összekapcsoló intézményi, hálózati struktúrák –Fejletlenek az innovációt támogató tőkepiaci eszközök Gyenge a K+F szféra és a gazdaság közötti diffúzió

Kevés a kutató –A K+F emberi erőforrásai szűkösek: az 1000 foglalkoztatottra jutó kutatók száma Magyarországon 3,9 fő, míg az EU-15 átlaga 6,1 fő Alacsony a műszaki és természettudományos végzettségű friss diplomások száma –Magyarországon 5,1% az EU 12,7%-ához képest Felsőfokú oklevelet szerzett hallgatók száma főbb tanulmányi területek szerint (KSH) Szűkösek az innováció emberi erőforrásai

Alacsony szinten a szellemi tulajdon generálás és felhasználás Forrás: EU Innovation Scoreboard 2007

2. Terápia

Stratégiai céljaink Indikátor2005 (tény)2010 (cél)2013 (cél) K+F / GDP0,95%1,40%1,80% Ebből vállalat0,37%0,63%0,90% Új termékek4,2%5,0%6,0% TéT diplomás5,1%5,5%6,0% EU patent18,924,028,0 Korai VC/GDP0,0040,0050,006

Összehangolt cselekvés Irányítás Finanszírozás Szabályzói környezet Szervezet és hálózatfejlesztés Zászlóshajók

Hogyan? TTI intézkedési terv megvalósítása Összesen 93 feladat (ebből 57 feladat GKM-NKTH főfelelősség) Felelősök: GKM, OKM, NKTH, MeH, KÜM, KSH, MTA, SZMM, PM Projektmenedzsment rendszer bevezetése /GKM, NKTH/ –Feladatstruktúra, prioritások –Szervezeti és működési rend –Együttműködési rend a TTI partnerintézményekkel Összehangolt megvalósítás (TTI relevanciájú szakpolitikák tevékenyégének összehangolása); Minőségi fejlesztéspolitikát lehetővé tevő értékelések megalapozása (intézkedések hatásvizsgálata, rendszeres monitoring, értékelés); Feladat Módszertan Várakozások

TTI intézkedési terv 2007-ben megkezdődött 31 alprojekt –8 feladat teljesült –18 feladat részben teljesült –5 feladat nem teljesült (a feladatmegvalósítás körülményeinek jelentős megváltozása miatt) év elején folyamatban lévő alprojektek száma: ban induló feladatok száma: db 26 db 3 db 18 db 12 db 2(+1) db   Terv Státusz február

Irányítás Kormány TTPK OKMGKMNFÜ TTKTITRIT MSZHNKTH Kormányzati stratégiai irányítás Szakpolitikai irányítás Végrehajtó szint (piacközeli szolgáltatás)

Finanszírozás Közfinanszírozású K+F+I programok egységes rendszerének kialakítása, lehatárolása, összehangolása –Egységes stratégia és tervezés –K+F nyilvántartási rendszer –szakmai monitoring és értékelő rendszer kiépítése Adópolitika –Fiatal Innovatív vállalkozások támogatása –Adó és járulékkedvezmények K+F célú FDI vonzása –a kutatás fejlesztési beruházások kiemelt támogatását célzó GKM rendelet (előkészítés alatt)

Szabályzói környezet Közpénzből finanszírozott programok végrehajtási rendjének egységesítése és egyszerűsítése a pályázatok lebonyolítását meghatározó több mint 20 jogszabály számának csökkentése egyszerű és egységes pályáztatási gyakorlat bevezetése Alapszerű működés A KTIA alapszerű működése jogszabályi feltételeinek megteremtése Szellemei tulajdon védelem Megújuló hatósági profil: a nemzetközi szabadalmi együttműködési rendszer (PCT-hatósági státusz) Gyorsított, 1 éves átfutási idejű szabadalomengedélyezési eljárás bevezetése HENT

Szervezet és hálózatfejlesztés Akadémiai reform NKTH szolgáltató ügynökség Nemzeti kutatóinfrastruktúra (ESFRI roadmap) Közreműködő hálózat fejlesztése

Zászlóshajók 1.EIT – Európai Innovációs és Technológiai Intézet 2. ESS – Európai Neutronkutató Központ

ESS – Európai Neutronkutató Központ

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!