Az egyetemi kutatás az akadémia szempontjából Pléh Csaba Vitaindító az MTA 175. Közgyűlésén 2006. május 9. Adatok forrása: KSzI, NSF Köszönöm Schubert.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

Nyiri Lajos, ZINNIA Group
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Magyar Tudományos Akadémia Nyugati Magyar Tudományos Tanács teljesítményelemzés és javaslat.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
2013. október 10. Bogsch Erik A gyógyszeripar válasz a kihívásra.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
Az MTA Közlekedéstudományi Bizottság Logisztikai Albizottság tevékenysége Dr. Kulcsár Béla tanszékvezető egyetemi tanár BME Közlekedésmérnöki Kar Építőgépek,
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
A Magyar Tudományos Akadémia 180. Közgyűlése Bíró JózsefImre Sándor MTA TRB és AKB közgyűlési képviselői TexPoint fonts used in EMF. Read the TexPoint.
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
Tudástranszfer egyetemi városokban
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
Van-e helye az értékelésnek a társadalomtudományban? Pléh Csaba BME-MTA Előadás az értékelés konferencián, GKM-MTA, 2007 április 25.
A magyar tudomány az Országgyűlés előtt Vizi E. Szilveszter a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
Az MTA reformfolyamata Az MTA október 30-i rendkívűli közgyűlésének bevezetője.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
A TUDOMÁNY KOGNITÍV MODELLJEI: elnöki zárszó MTA november 7 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszék MTA-BME Neuropszichológiai és Pszicholingvisztikai.
A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április A kiválóság mércéi és az ezek körüli viták SCHUBERT ANDRÁS MTA – KSZI, Budapest.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
AVIR – intézményi adatmodell K+F+I szekció február 2.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
MTA Regionális Kutatások Központja A MAGYAR RÉGIÓK MEZŐGAZDASÁGI HELYZETKÉPE A KÁRPÁT RÉGIÓBAN Kovács Teréz tudományos főmunkatárs MTA Regionális Kutatások.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
A távmunka nem cél, hanem eszköz december 11.
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
A nemzetközi felsőoktatási térben és a hazai felsőoktatás-politikai térben Pécs október 18. Dr. habil Fábri György egyetemi docens ELTE Egy magyar.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
A TDK-rendszerének minőségbiztosítása
A felsőoktatási intézmények gazdálkodásának szabályozása az új felsőoktatási törvényben Prof. Dr. Katona Tamás.
Kiválóság és verseny a felsőoktatásban. Globális folyamatok Prof. Dr. Hrubos Ildikó Budapesti Corvinus Egyetem „Fókuszban a tudományos műhelymunka” – harmadik.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Sikeres ipar-egyetemi együttműködés Pannon Egyetem - KÜRT Zrt. Dr Remzső Tibor pályázati igazgató egyetemi docens Microsoft Innovációs Nap november.
A TDK és a doktori képzés kapcsolatrendszerének fejlesztése Dr. Csernoch László az Országos Doktori Tanács elnöke.
Tudománykommunikáció: helyzetkép Magyarországon 2006/2007 Dr. Fábri György PhD kommunikációs igazgató MTA.
Kutató- és kiváló egyetemek Magyarországon - Konferencia a kutatási kiválóság jövőjéről ELTE, június 22. Prof. Dr. Patkó Gyula rektor MISKOLCI EGYETEM.
Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Szolgáltatások Tagozat XXV. Gazdasági Tevékenységet Segítő Szolgáltatási Osztály Megújuló Energiák Szakmai.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Ajánlások a külföldön kutatók hazatérésével és az alapkutatási eredmények magánosításával kapcsolatban Dr. Radnai Márton Elnök Pro Scientia Aranyérmesek.
A Pécsi Tudományegyetemen innovációs tevékenysége
Innováció-átok vagy lehetőség a felsőoktatásban? Dr. Urbányi Béla Egyetemi tanár.
A Z MTA ÁLTAL KÍNÁLT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A FELSŐOKTATÁSBAN TEVÉKENYKEDŐ KUTATÓK SZÁMÁRA Balla Andrea, MTA Kutatóintézeti Főosztály május 11.
Megújul a Magyar Földrajzi Társaság Az on-line felmérés eredményeinek értékelése Készitette: Erőss Ágnes – Mohai Andrea – Zimay Krisztián MFT évi.
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE május 2–3.
Szekszárd október 10.. Vízió Új Ptk. (magánszemély tagja nem lehet a szövetségnek) Tagszervezeti elvárások (tagszervezetek anyagi támogatása az.
Tudományos publikációk nyilvántartása az MTMT-ben Áncsán Gizella Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-,
Magyar Tudományos Művek Tára
Az együttműködés és a tudomány iskolája
Ünnepélyes eredményhirdetés
Új lendülettel az európai kutatóegyetemek élvonalába
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

Az egyetemi kutatás az akadémia szempontjából Pléh Csaba Vitaindító az MTA 175. Közgyűlésén május 9. Adatok forrása: KSzI, NSF Köszönöm Schubert András, Tolnai Márton és Zsigmond Attila segítségét, s Kertész János, Kovács Gyula és Kovács Ilona kommentárjait

Vázlat Az egyetemi kutatás jellemzői és az egyetemek átalakulása A kutatás átalakulása A magyar egyetemek pozíciója az átalakulásokban Az együttműködés kitüntetett szerepe A támogatott kutatóhelyek kulcshelyzete Az MTA és a hitelesítés: Milyen legyen a kutatóegyetem? Kétféle egyetem-eszmény

Az egyetemek átalakulása s következményeik a kutatás kereteire Diáklétszám-növekedés: idői feszültség Többszintű rendszer: szervezési idő mikortól tudomány? Intézmény és szervezeti egységszám növekedés: kevesebb kutatási forrás Az oktatási átszervezés közepette irányítói érzéketlenség a kutatás iránt GDP arány

Az egyetemi kutatás országos arányszámai Magas létszámarány Csökkenő munkaidő a diáklétszám miatt Alacsony támogatottság Nehezebb feltételek

A kutatás átalakulásai Területek súlya változik Virtualitás és jelenlét Alap és alkalmazott viszonya átalakul

Egy kutatóra jutó ráfordítás, 2001 (1000 €-ban) A számok eltérési mögött eszmények eltérései

Együttműködés növekedése a világban (NSF Science and Engineering Indicators, 2006)

Nemzetközi publikációk alakulása

Régiók tudományos termékenysége A gyorsulás a fejlett régiókban lelassul Latin Amerika 300% Kelet-Ázsia közel 300% India 44% Lengyel, bolgár, cseh, román, magyar 41% Orosz 27% csökkenés

Intézmények a legjobb lapokban: MTA s egyetemek is jelen vannak

Egyetem és akadémia viszonya az egyetemi kutatás és az akadémiai kutatás elkülönült szervezete a tudomány valóságában ma már álkérdés az egykori politikai elszigetelődés és személyi rivalizálódások okán szerveződött nem kommunikáló szervezetek világa eltűnt akadémiai kutatók jelentős része egyetemi oktatómunkát is végez, különböző foglalkoztatási formákban meghatározóak a közös, együttes projektek; a hazai, nemzetközi és EU pályázatokban a tudományos együtt-lélegzésnek az MTA Támogatott kutatóhelyi hálózata kiemelkedő formája az egyetemi kiválóság akadémiai támogatásával, s vonzó minták kiépítésével

A köztestület integráló szerepe Az MTA Köztestület közel 12 ezer fős nem akadémikus tagságának több mint fele felsőoktatásban dolgozik

Az együttműködés hazai formája és jelentősége Nemzetközi magyar publikációk : az 5 nagyon hivatkozott magyarból 2 közös MTA-Egyetem ember, 4-nek valami köze van egyetemhez, 4-nek az MTA-hoz Összes publikáció Más 9% Akad 22% Akad & Egyet 18% Egyet 51% Kiemelkedően idézett publikációk 250 Más 14% Akad 28% Akad & Egyet 16% Egyet 42%

Az együttműködés aránya növekszik

Az MTA szerepe az egyetemi kutatás három aspektusában Egyetemi kutatás Személyi Tényezők: Életszínvonal Hitelesítés Keretek adása: Kutatócsoport

Keretek: A támogatott kutatócsoportok szerepe a kooperációban

Az új kiírás kiinduló mozzanatai A kutatás nagyobb koncentrációja és nagyobb akadémiai beágyazottsága. Kritikus tömeg és program. Kompetitívebb szerveződés. Teljesítmény alapú bírálat és ellenőrzés. Az elbírálás menete dinamikusabb. A bírálat és a tudományos preferenciákat és novumokat érvényesítő érdekegyeztetés világosan elkülönül. Befogadó helyek involválása: Legyen az egyetem számára fontos mintaképző hely

Az Akadémia szerepe a tudósok munkafeltételeinek alakításában Az MTA tagok munkahely megoszlása Az MTA doktorok munkahelye Bolyaisok munkahelye

A tiszteletdíj országos szerepe A tiszteletdíj nem egyszerűen személyes juttatás, hanem a tudósok életszínvonalán keresztül befolyásolja a kutató-készségüket. Hiszen a tiszteletdíjaknak köszönhetően nem szorulnak a kutatási szférából kivezető pénzszerzési forrásokra. Ezért különösen fontos, hogy 70 %-ban a felsőoktatási egyetemi szférát támogatja Ez egyben köztestületi munkájuk s pl. bírálói felkéréseik alapja is

Az MTA és a minőségbiztosítás: Milyen legyen a kutatóegyetem? A kutatóegyetem életében a hangsúly a kutatáson van. Időbeosztás, erőforrások. Még a portaszolgálatban is. Idő és feladat struktúra. Az oktatók legalább munkaidejük felét kutatással töltik, s az intézmény teljes lojalitást vár el tőlük. Humán erőforrás kérdése. Minden új oktató és kutatói alkalmazás feltétele legyen a tudományos fokozat, egyetemi tanároknál az MTA doktora cím. Belső értékrend és jutalmazási rend a KE rendszerében. A munkatársak szigorúan nyomon követhető módon kell dokumentálják kutatási teljesítményüket.

Az Akadémia külső hitelesítő szerepe Az MTA a doktori eljárás következetes szigorú kritériumaival a felsőoktatás számára egy objektív, független, sok intézmény irányában külső minőségbiztosítási eljárást biztosít. Az MTA doktora cím odaítélése során átlagosan 80 szakember - ezek közül az adott közelebbi szakterület képviselője – foglalkozik sok száz munkaórának megfelelő időben egy-egy pályázó szakmai habitusával és az értekezéssel. Ez az MTA egyik fontos felajánlott szolgáltatása a magyar társadalom felé. Az egyes intézmények (pl. egy-egy egyetem) igen nehezen lennének képesek saját minőségbiztosítási rendszerükben hasonlóan munkaigényes és külső, objektív rendszert alkalmazni.

Alapvető kérdések az egyetemi kutatásban A kutatási szemlélet beemelése az alapszinten Kutatás irányú mesterszakok IS Biztonság és versengés: Hová tartozzon a biztonság, személyhez vagy intézményhez Verseny és kooperáció viszonya intézmények között Együttműködési mozzanatok

Kutatási finanszírozási összetevő valódi felhasználása Mindenképpen CSAK kutatásra kellene költeni. Lehetséges elosztási modellek Meritumok alapján az egységekhez Meritumok alapján az egyénekhez Folyamatos teljesítményellenőrzés alapján egyénekhez közvetlenül egységeken keresztül

Közös érdekek és lépések Közös minőségpolitika Egységes publikációs nyilvántartás Közös kutatóegységek A tudásközpontok megjelenése Közös európai pályázatok Együttműködési lehetőségek a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében A TUDAPEST- hez hasonló tudás-kompetencia alapú szerveződések

Cselekvési javaslat Az MTA elnöksége tegye az osztályok feladatává az egyetemi kutatás helyzetének és jövőjének részletes megvitatását Ehhez az elnökség készítsen szempontrendszert A vizsgálódás során az akadémia képviselői konzultáljanak a tudományirányítás állami felelőseivel (pl. OM) 2006 novemberére készüljön MTA javaslat az egyetemi kutatás fejlesztésére s ennek központi szerepére az egyetemek életében

Köszönöm a figyelmet